Комісія з етики: «Українська правда» діяла етично, а Костриця, Жарких і Щербина – прислужують владі

3 Грудня 2009
17300
3 Грудня 2009
12:43

Комісія з етики: «Українська правда» діяла етично, а Костриця, Жарких і Щербина – прислужують владі

17300
Комісія з етики: «Українська правда» діяла етично, а Костриця, Жарких і Щербина – прислужують владі

Комісія з журналістської етики під головуванням Володимира Мостового, головного редактора «Дзеркала тижня», обнародувала рішення щодо заяви головних редакторів муніципальних ЗМІ  Романа Костриці («Вечірній Київ»), Дениса Жарких («Хрещатик») та Петра Щербини («Українська столиця») дати оцінку публікації на сайті «ТаблоID» («Українська правда») матеріалу під назвою «Черновецький потрапив у скандал з педофілами? Фото».

 

Комісія визнала, що журналісти сайту «ТаблоID»не порушили норм журналістської етики, оскільки в своїй публікації сайт «ТаблоID» повідомив про помилку британських журналістів, які проілюстрували матеріал фотознімком з інтернету. При цьому було акцентовано, що це саме помилка.

 

«Численні публікації інших ЗМІ з посиланням на оригінальну публікацію доводять, що скріншот не підробка, а журналісти сайту "Таблоїд" діяли у межах своєї редакційної політики, повідомляючи про кумедні ситуації, в які потрапляють політики», - ідеться в рішенні комісії.

 

Іншої думки члени комісії дійшли щодо дій самих заявників. На її думку, подаючи заяву у яких дії «Української правди» кваліфікувалися як «участь у політичній провокації»,   керівники комунальних ЗМІ, керувалися не бажанням з'ясувати істину, а намаганням прислужитися посадовій особі органу, від якого вони залежать.

 

«Комісія зауважує виконуючим обов'язки головних редакторів муніципальних газет Києва - Р.Костриці («Вечірній Київ»), Д.Жарких («Хрещатик») та П.Щербині («Українська столиця») на порушення ними Етичного кодексу українського журналіста, а саме пункту 2, в якому зазначено, що служіння інтересам влади, а не суспільства, є порушенням етики журналіста», -  ідеться в документі.

 

Нагадаємо, що ідеться про публікацію від 23 квітня «У Британії Черновецький став веселим педофілом», що посилається на вже видалену з сайту Mirror публікацію. В ній для ілюстрації матеріалу про поліграф («детектор брехні») використане фото Леоніда Черновецького із заретушованим обличчям.

 

Повний текст заяви можна прочитати тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17300
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду