На Заході зростають обсяги негрошових розрахунків за рекламу

24 Березня 2009
25493
24 Березня 2009
07:56

На Заході зростають обсяги негрошових розрахунків за рекламу

25493
На Заході зростають обсяги негрошових розрахунків за рекламу

Позбавлені готівки компанії активізують розрахунки з медіа своєю надлишковою продукцією, повідомляє The Financial Times.

 

Обсяг бартерних угод у Британії сягав лише 100 млн фунтів стерлінгів ($144 млн) з 12 млрд фунтів усього річного обсягу ринку. Проте цього року, за оцінками торгових компаній та агенцій, він зросте на 30%.

 

Зростання медіабартеру відображає прагнення компаній продовжувати рекламуватися, поки банки відмовляють їм у кредитуванні. Практика бартеру поширена серед компаній, які торгують товарами, що швидко псуються (їжа, напої), або продукцією та послугами, що сильно знецінилася (автомобілі, готельні номери). Список рекламодавців включає Mercedes-Benz, Mazda, BMI, Hilton Hotels та Vodafone.

 

Зазвичай за такою схемою найкраще продається зовнішня реклама, включаючи борди таких власників медіа, як JCDecaux, CBS Outdoor та Clear Channel. Більшість великих газетних груп, включаючи Associated Newspapers та News International, а також телемовників (ITV та BskyB) також беруть участь у бартерних угодах. Більшість бартерних операцій наразі складаються з близько 20% інвентарю та 80% готівки.

 

Більшість угод влаштовуються через посередників - таких, як незалежні компанії Astus, Active International та Miroma, а також через відділи великих медіаагенцій - наприклад, Interpublic. Наявність великого ризику для них самих часто вимагає страхування бартерних кредитів та неабиякого готівкового запасу.

 

Компанія Miroma розраховує, що 5% усіх медіаугод цього року будуть включати елементи бартеру. Компанія розраховує на двократне зростання доходу. «Автовиробники сидять на мільйонах доларів, які коштують їх нерозпродані машини. Але їм потрібно рекламуватися, щоб утримати свою частку ринку. Ми пропонуємо рішення», - зазначає Марк Боян, виконавчий директор компанії.

 

Проте щоб завоювати довіру, бартер-групам доведеться боротися зі своєю поганою репутацією, особливо у США, де бартер найбільше поширений. Ще живий у пам'яті колапс MRI - найбільшої американської групи, яка у 2002 році залишила багатьох клієнтів із бартерними кредитами, які вони так і не змогли використати.

 

Проте фінансова прозорість бартерних компаній покращується, та й за нинішніх умов медіа та агенції просто змушені відкладати упередженість убік. Керуючий директор британського MPG (Havas) Пол Фрамптон погоджується, що взаємний бартер раптом став доречним. Він зазначає, що бартер є однією з речей, про які найбільше говоритимуть та яку агенції хотіли б мати в арсеналі, розмовляючи з клієнтами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25493
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду