Україна в кіно

12 Березня 2009
34245
12 Березня 2009
15:36

Україна в кіно

34245
За останні кілька років терміни «Україна» та «українці» все частіше звучать у зарубіжному кіно. Безперечно, ці процеси тісно пов’язані з геополітичними та міграційними процесами. Однак досі Україні ніколи не приділялося стільки уваги у світовому кіно.
Україна в кіно
Ні для кого не таємниця, що наші гастарбайтери активно почали заселяти терени Європи і Америки після падіння залізної завіси. Цей процес, звичайно ж, знайшов свій відгук у кіноіндустрії. Спочатку це був фільм «Збройовий барон» із Ніколасом Кейджом, в якому розповідається про українського єврея Юрія Орлова, який не побажав працювати в маленькому ресторанчику своїх батьків, котрі осіли в Брукліні. Натомість він активно займається зброєю, точніше її нелегальним продажем, і, звичайно, ж стає казково багатим.
 
Для свого режисерського дебюту Мадонна також вибрала історію про нелегку долю українського емігранта, але в її фільмі «Бруд та мудрість» події відбуваються у Лондоні. Ей Кей - перспективний музикант, який заради створення власної групи змушений працювати у секс-індустрії в тіні великого Бена. Він живе з такими ж мрійниками, які копирсаються в болоті мегаполісу, аби рано чи пізно продертися до зірок.
 
На головну роль у фільмі «Бруд та мудрість» Мадонна запросила Євгена Гудзя, лідера інтернаціонального гурту «Гоголь борделло». Минулого року він не один серед українців зіграв головну роль у мажорних західних постановках. Звичайно, йдеться і про Ольгу Куриленко, яка зіграла головну жіночу роль у «Кванті милосердя».
 
***
Ті, хто був у США, знають, що приблизно один відсоток американців знає про країну Україна, або щось чули про неї. Там досі існує стереотип про рускіх (це всі пострадянські країни), які «живуть далеко на Сході, п'ють водку, танцюють казачок і ходять полювати на ведмедів». Цього ж враження не уникнув і Джордж Лукас у своєму останньому фільмі «Індіана Джонс і королівство кришталевого черепу».
 
У ньому росіяни відповідають тому уявленню, яке про них мають американці, натомість лідер радянських шпигунів, таємнича доктор Ірина Шпалько (Кейт Бланшет), походить зі Східної України, що легко визначив Інді за її акцентом. Звичайно ж, це було зроблено для підкреслення американської ерудованості (яку в побуті зустрінете вкрай рідко), але для пересічного американця після такої інтелектуальної атаки слово «Юкрейн» вже не буде загадковим та порожнім, тим більше, якщо його часто повторювати.
 
У минулорічному «Перевізнику 3» не тільки говорять, але й показують неньку-Україну, звичайно ж, що трохи незграбно, але все ж наглі митники і електрички, які не шкода підірвати, показані вірно. У цьому фільмі головна героїня говорить своєму рятивнику Френку Мартіну - «ми не росіяни, ми різні тут (в голові) і тут (у серці)». І ці слова не так важливі для нас, як для західного світу, бо українці для них вже не «рускіє», а окрема, повноцінна нація.
 
У західному кінематографі українцям останнім часом якщо й не симпатизують, то принаймні ставляться нейтрально. В Росії ж це ставлення зашкалює в інший бік. Наші східні сусіди теж дивляться на нас крізь призму стереотипів - трохи глупий, неотесаний хохол часто зустрічається в російському кіно та серіалах, і це в кращому випадку. Часто ставлення до українців є відкрито ворожим - згадаймо «Брат-2», де «рускій» «мочить» «бендеровца» в сортирі зі словами - «ви мне еще за Севастополь ответите!»
 
Останнім часом антиукраїнська пропаганда в російському кіно переросла у масштабний наступ. Усе, мабуть, почалося з прагнення Путіна реанімувати «великую Россию». Кіно ж - це поки що один із найпотужніших способів пропаганди. Цією ідеєю заразився Нікіта Міхалков і його фільми, починаючи з «Сибірського цирюльніка», знайшли підтримку і схвалення влади. Потім були нові проекти і нові режисери, які знімали «заказуху» Кремля, серед них і «Статський радник» Янковського, і «12» Міхалкова, і «Адмірал» Кравчука.
 
***
Кожна імперія має своїх ворогів, а в списку недругів «русской идеи» не останнє місце займають українці. Згадаємо «7 метрів», в якому російські офіцери-підводники демонстративно покидають урочисту присягу Україні, а комічний генерал українського флоту даремно намагається зупинити гордих моряків. У фільмі «9 рота» герой Бондарчука, якого звуть Хохлом, хоч і є позитивним персонажем, проте україномовний солдат, якого «ротівці» зустрічають у криївці, має неадекватні, гомосексуальні риси. У «Параграфі 74» українець - це щось тупе і кремезне.
 
Але давайте облишимо військових і поговоримо про «інтелектуальне кіно». У «12» Міхалкова в спортзалі зібралося багатонаціональне журі присяжних, серед них був і пенсіонер-українець. Спостерігаючи за цим персонажем, розумієш - він розумово недорозвинутий, носить у своєму портфелі свічки і обвідок від унітазу, щось незрозуміло бурмоче. Саме за цей фільм Міхалков отримав нагороду «за екуменізм» на Венеціанському фестивалі, попри чітку путінську пропаганду - це і ворожі олігархи, і доблесні рускі офіцери, які зовсім не займаються геноцидом чеченців, а навпаки - допомагають їм.
 
Апогеєм кремлівської пропаганди став цьогорічний блокбастер «Адмірал». Не згадуючи про якість цього фільму, окреслимо коло зрадників Колчака: це французький генерал (Саркозі?), чеські вояки (системи ПРО у Чехії?) і, звичайно, український батальйон, який підло залишає доблесного Адмірала напризволяще.
 
***
Україна в різних контекстах поступово з'являється у світовому кіно. Водночас український кінематограф і надалі перебуває у стані клінічної смерті. Минулорічні «Владика Андрей» і «Богдан Зиновій Хмельницькій» - це лишень недолугі кіноспроби, які не можуть дивитися навіть найсвідоміші українці.
 
Здається, в самій Україні досі ніхто не переймається тим, аби вона була не тільки суб'єктом зарубіжного кінематографу, але й об'єктом власного.
 
Фото зі сайту shkolazhizni.ru
 
Іван Федорич, Zaxid.net
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Іван Федорич, Zaxid.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34245
Читайте також
30.04.2009 11:43
Блог Андрія Окари, Zahid.net
34 045
27.04.2009 22:44
Михаил Чаплыга, «Українська правда»
19 789
16.04.2009 12:35
Світлана Пиркало, «Главред»
40 278
01.04.2009 17:08
Ірина Пустиннікова, Інфопорн
39 802
12.03.2009 15:21
Галина Титиш, «Українська правда»
38 924
07.03.2009 09:11
Діана Дуцик
, для «Детектор медіа»
29 091
17.02.2009 11:46
Блог Володимира Цибулька
19 763
06.02.2009 16:01
Олена Чекан, «Український тиждень»
15 620
05.02.2009 11:25
Сергій Воронцов, Zaxid.net
11 328
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пилип з конопель
5526 дн. тому
Очевидно, що автор перебуває у полоні стандартної уяви про нинішній стан українського кінематографу, мало знаючи про внутрішні процеси - болючий перехід від радянської до продюсерської моделі, кращий порівняно з прокатним ігровим стан телевізійного (не плутати із серіалами!) кіно, а також дебютного та документального. Ясно, що все це жодним чином не повязане з глядачем та кінозалами, але і цей, та й інші аналітики абсолютно не уявляють собі, що потрібно, аби глядач пішов дивитися українське! Перебити популярність голівудських та російських блокбастерів ми не зможемо найближчі 10-15 років мінімум, бо там просто недосяжні бюджети. З іншого боку комерційно вигідне українське кіно повинно заробляти мінімум мільйон-півтора баксів бокс-офісу - і це теж поки нереально. Єдиний спосіб відновлення національного кінематографу найближчими роками - це успішні малюбюджетні проекти: дитяче, молодіжне кіно, а також арт-хаусне для провідних міжнародних кінофестивалів. Ось там і можна створювати позитивний імідж України.
Эгус Кабулус
5526 дн. тому
Згадаємо «7 метрів», в якому російські офіцери-підводники демонстративно покидають урочисту присягу Україні...© Фільм має назву "72 метри" (72 метра)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду