Привид Великого Брата

15 Березня 2009
1625
15 Березня 2009
21:15

Привид Великого Брата

1625
В Україні оголошено війну за чистоту суспільної моралі. Спеціальну Національну комісію створено ще в 2004 році, але довгий час вона про своє існування майже не нагадувала. Та віднедавна висновки й приписи комісарів посипалися лавиною. Прозріли?
Привид Великого Брата
Заборона кліпу Кузьми «Скрябіна», мультсеріалу «Сімпсони», книги лауреата Малої шевченківської премії Олеся Ульяненка, низки закордонних фільмів – такий результат діяльності комісії на сьогодні. В той же час у прайм-тайм на телеканалах іде, наприклад, російський шовіністичний серіал «Кадети» чи незчисленні фільми про подвиги російського спецназу у Чечні...
Чи не є пожвавлення моральних комісарів ознакою наразі малопомітної «пересічному громадянину» тоталітаризації України й повернення цензури? На одному з інтернет-блогів портрет голови комісії Василя Костицького поставили впритул з портретом Геббельса – фізіоногномічна подібність сенсаційна. То, може, Ломброзо зі своєю теорією все-таки правий?
До речі, як стало відомо «Галицькому кореспонденту», в обласному управлінні внутрішніх справ існує список фільмів, які начебто пропагують жорстокість і аморальність. Правоохоронці мають вилучати вказані у списку фільми з торгової мережі та відеопрокатів. На прохання журналіста показати цей документ представник УМВС погодився зустрітись... через декілька днів. Продовження буде?..
«Галицький кореспондент» звернувся до людей, які мають відношення до творчості, а отже, знаходяться в зоні ризику, чи потрібна Національна Комісія з питань захисту суспільної моралі і чим може обернутися її діяльність для української культури?
 
Анатолій Ульянов, арт-критик:

8-го лютого член Комісії з моралі Данило Яневський в ефірі «УТ-1» заявив: «Я особисто виступаю за впровадження цензури в нашій країні. У прямій формі. ... Рабам і холуям не потрібна свобода слова. Не потрібна! Вони повинні сидіти, їм потрібно заткнути рота...». 
Ці слова – відповідь на питання про суть Комісії з моралі. Це саме те, що знаходиться за маскою т.з. етичної боротьби, – цензура і деспотія. Ліберальні суспільства зрозуміли це давно, тому подібних комісій немає в розвинених демократичних країнах. Зате вони є в Китаї, Ірані, Росії і Білорусії. Те, що раніше називалося інквізицією, нині обзивається комфортнішими для вух словами. Достатньо заглянуть в історію світової літератури, щоб виявити цілі нарости подібних комісій, які, забороняючи Флобера, Руссо, Толстого, Набокова або Бодлера, теж називали себе захисниками моральності і суспільства. Нині ж те, що колись називалося аморальним, – класика в шкільному підручнику.
 
Можна довго сперечатись навколо кожного рішення Комісії з моралі. Безперечно ось що – існування такої Комісії і такого юридично неспроможного і неграмотного Закону про мораль (закону, який, нібито ратуючи за традиційну українську мораль, написаний далеким від місцевих традицій сектантом Леонідом Черновецьким) протирічить Конституції України і Європейській Конвенції з прав людини, легітимізує цензуру, потурає корупції, розвитку кримінального ринку дитячої порнографії і зростання насильства на сексуальному ґрунті. І тут доречно пригадати слоган нинішнього Президента – «не словом, а ділом».
 
Влада проголошує європейський вектор України, і тут же дозволяє існувати цензурній Комісії. Слово і діло розходяться – мораль двоїться. Держава, яка за допомогою Комісії втручається в наше особисте життя і намагається регулювати його, – це держава, що володіє, як мінімум, однією ознакою тоталітаризму. І ні про яку Європу в цих обставинах не може бути й мови. 
Оголошення нового роману лауреата Малої шевченківської премії Олеся Ульяненка порнографією – ще один симптом того, що Україна рухається в бік вже навіть не Росії, але оруеллівського суспільства Великого Брата. Ми оплачуємо зі своїх кишень групку лицемірів, ханжів і кабінетних цензорів-корупціонерів, які займаються тим, що розповідають нам, самостійним і освіченим людям, різницю між добром і злом. Чи є в цієї держави моральне право вчити нас моралі – ось ключове питання. Порнографія – це коли в сім'ї нема що їсти. Аморально – це коли пенсіонери вимушені лазити по смітниках і жебракувати. Хай наші мужі розберуться з цими, реальними, проблемами, а вже потім розповідають нам, як нам виховувати наших дітей.  
Загалом, більшість із нас народилася в Радянському Союзі. Але чи хочемо ми там же померти?
 
Андрій Бондар, письменник:
Цензура в Україні заборонена 15 статтею Конституції України. Тому коли держава створює наглядові й рекомендаційні органи, які обмежують людську свободу (чим де-факто запроваджує цензуру), виглядає на те, що сама ж держава першою і порушує Конституцію. НЕК з дотримання суспільної моралі – потворна структура, яка керується Законом про суспільну мораль, ініційованим і написаним теперішнім мером Києва Л.Черновецьким, членом тоталітарної секти Посольства Божого. До того ж, 8 стаття Конституції визначає, що «Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй». Тому очевидним є мертвонароджений характер і Закону про мораль, і паразитарної структури НЕК.
 
Тобто від самого початку нас усіх збираються навчати правильної моралі люди глибоко корумповані в усіх сенсах цього слова. Люди, для яких Конституція – порожній звук. Звісно, не було б нічого серйозного і на НЕК не звертали б жодної уваги, як на якусь чергову «шарашкіну контору», рекомендації якої не варті й паперу, на якому вони написані (бо насправді не мають прямої дії і на практиці легко оскаржуються в судах), коли б не страх, що викликають її рішення.
 
Особливо крикучим є втручання НЕК у сферу художньої творчості, що показав скандал із самозабороною нового роману Ульяненка. «Пильне» видавництво КСД сприйняло порожню рекомендацію НЕК як вказівку до дії і… зняло книгу з продажу. Іншими словами, народ, який не звик грамотно захищати свою свободу, легко і без боротьби ладен відмовитись від неї. І це, на мою думку, є серйозним симптомом. Сьогодні це стосується лише неформатних письменників, музикантів, художників, а завтра – всіх нас. Тому тут все зрозуміло: або паразитарна НЕК, або наша і ваша свобода.
                                                                    
Сергій «Пістончік» Прилуцький, білоруський поет-емігрант:
Політик, який переймається мораллю, подібен на атеїста, який викликає духів. Те саме можна сказати і про високодуховні клопоти держави. Вона поправляє для нас мотузки, щоб усе сталося швидко і без конвульсій. Як кому, а мені в словосполученні Комісія з моралі визначальним видається слово комісія. Така регламентація духовної планки суспільства зазвичай веде до ще більшого зниження її рівня.
Поняття моралі досить відносне і легко надається до різних ницих маніпуляцій. Ясна річ, показувати порнуху вдень на першому каналі не можна, так її там, зрештою, й не буває. У суспільстві існує негласна домовленість – оберігати дитячі очі й вуха від надто дорослих кадрів і слів. Та коли з’являються бурі лисі мужики і кажуть: «а давайте ми будемо контролювати ваш рівень моральності», то все виглядає так, наче вони хочуть відбити контрольний пакет акцій в порно-індустрії. Наче якийсь хрін набивається на роль твого «внутрішнього морального закону», позбавляючи тебе права робити вибір самостійно. 
 
Фото: gametoo.ru/?p=946
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Влад Требуня, «Галицький кореспондент»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1625
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду