Дніпропетровська ОДТРК просить інші ЗМІ підтримати її у боротьбі з губернатором

3 Березня 2009
21170
3 Березня 2009
12:55

Дніпропетровська ОДТРК просить інші ЗМІ підтримати її у боротьбі з губернатором

21170
В облдержадміністрації впевнені, що причина – у фінансових перевірках.
Дніпропетровська ОДТРК просить інші ЗМІ підтримати її у боротьбі з губернатором

Творчий колектив Дніпропетровської ОДТРК просить інші ЗМІ підтримати компанію у протистоянні тиску, якого вона начебто зазнає з боку голови облдержадміністрації Віктора Бондаря та інших чиновників ОДА. Про це йдеться у відкритому листі, який надійшов на адресу «Детектор медіа».

 
Згідно з їхнім листом, губернатор особистота інші чиновники «постійно втручалися в роботу телерадіокомпанії, намагалися вичитувати тексти матеріалів, давали накази, з ким їздити на зйомки та як це потім висвітлювати». Колектив Дніпропетровської ОДТРК просить допомоги в «захисті свободи слова».
 
«ТК» вже повідомляла про конфлікт між Дніпропетровськими ОДТРК і ОДА. Генеральний директор телекомпанії Вікторія Шилова зазначила, що колектив воює вже восьмий тиждень, зокрема триває телемарафон, на якому обговорюється ситуація, що склалася.
 
«Тиск почався близько трьох місяців тому, але він наростав поступово, – сказала Вікторія Шилова. – Губернатор Віктор Бондар і його прес-служба на чолі з Аллою Шоріною почали вимагати тексти новин, вказувати нам, що давати в ефір, а що ні». Вона переконана, що тиск чиниться через те, що ТРК дала низку критичних сюжетів про кілька бізнесових груп, із якими, за її словами, губернатор товаришує, а саме групою «Приват» і групою пана Єрмолаєва.
 
Начальник управляння преси та інформації облдержадміністрації Алла Шоріна заперечила всі звинувачення. Вона зазначила, що конфлікт почався через фінансові перевірки ОДТРК. «Я сама работала журналистом в Интерфаксе и знаю, что такое свобода слова. Сейчас в эфире меня обвиняют в давлении журналист, с которым я в прошлом году общалась только раз, и то потому, что он к нам позвонил. Все протесты начались после того, как телекомпанию (как бюджетную организацию) начало проверять управление по борьбе с экономическими преступлениями», – сказала Алла Шоріна.
 
Третього березня під стінами Дніпропетровської ОДА пройшла акція протесту громадськості проти тиску на телебачення і свободу слова. «Громадськість має на це право», – зауважила начальник управляння преси та інформації облдержадміністрації.
 
Нижче наводимо текст листа повністю.
 
«Детектор медіа»
 
Творчий колектив Дніпропетровської обласної державної телерадіокомпанії звертається до колег – представників мас-медіа України з проханням підтримати та захистити від тиску з боку чиновників. Протягом останніх місяців прес – служба голови Дніпропетровської облдержадміністрації Чиновники забороняли показувати діяльність приватних фінансово-промислових груп та їхніх очільників, не дозволяючи запрошувати для участі в проектах компанії небажаних громадських та політичних діячів. Проводилася вся можлива робота по запровадженню цензури на єдиному в області не заангажованому державному телеканалі. Коли наша директорка Вікторія Шилова в черговий раз відмовилася виконувати вказівки пана Бондаря і виступила з заявою про утиски свободи слова, до нас завітали представники УБЕЗу, які, не маючи на той час жодних підстав, опечатали наші складські приміщення. Потім з’ясувалося, вони виконували усне розпорядження пана Бондаря, який призначив перевірку використання бюджетних коштів.
 
Ми готові переживати візити будь-яких контролюючих органів, тим більше, що тільки за минулий рік на телерадіокомпанії було 12 перевірок. Але зараз мова йде не про звичайні перевірки, а про намагання залякати колектив та примусити нас замовчати. Терпець увірвався. Ми впевнено заявляємо, що такого тиску телерадіокомпанія не відчувала при жодному з губернаторів. Ми розуміємо, що нас будуть перевіряти доки не знайдуть хоча б що-небудь і не відсторонять від обов’язків нашого директора В. Шилову, яка і стала каменем спотикання, через те, що створила всі умови для свободи слова і об’єктивного висвітлення подій в нашому ефірі. Ми впевнені, що у разі відсторонення її від обов’язків і призначення нового керівництва доведеться повернутися до часів цензури. Ми завжди виступали проти «темників», тиску зі сторони контролюючих та правоохоронних органів. Ми намагалися зробити ефір нашої ТРК об’єктивним і доступним для всіх пересічних українців, громадських організацій та політичних партій. Ми звертаємося до всіх Вас і просимо проявити корпоративну журналістську солідарність, сказати рішуче ні органам влади, які хочуть зробити ЗМІ ручними. Нас продовжують називати четвертою владою, нехтуючи сам принцип незалежності ЗМІ і насправді намагаються або купити нас, або залякати, або закрити нам роти. Давайте разом змусимо владу поважно ставитися до ЗМІ. Допоможіть нам, і самим собі, захисти свободу слова.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21170
Читайте також
05.03.2009 00:14
Наталка Коваленко, Олександр Лащенко, «Радіо Свобода»
37 008
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
колезі від колеги
5534 дн. тому
"Куди дивиться Держтелерадіо?"
У держкомтелерадіо Шилову кришує пан Курдінович. Тому їй все дозволено, навіть {CENSORED}.
5535 дн. тому
Ну представникам УБЕЗу є чим поцікавитися на дніпропетровській ОДТРК. Шилова пані скандальна, та й до ручок її грошики прилипають... Ну а це вже відомий хід серед нашої братії - на превеликий жаль, - як хватають за дупу на фінансових оборудках - так одразу починають про свободу слову крик. Довелось знати і Шоріну, і Шилову, і я к на те пішло більше повірю Шоріній.
5535 дн. тому
ОДТРК - єдина незаангажована державна телекомпанія. Смішно! Вона ж утримується за державні і місцеві кошти! Довелось мені бачити вашу директорку один раз - зелене амбітне створіння, а намагалася повчати з високої трибуни маститих журналістів. До речі, при цьому хвалилася, що вдалося для компанії вибити кілька мільйонів гривень з обласного бюджету. Як би губернатор був такий паскуда, то хіба дав би? Женіть поділі від телекомпанії цю директорку.
Я
5535 дн. тому
9-channel.com/features/prok/720-2009-03-01-20-06-19.html#addcomments
КОЛЕГА
5535 дн. тому
Не вірю Шиловій, сама собі на розумі та ще й все хоче зробити за чужий рахунок.....Жаль колектив, яким вона ще керує.....Куди дивиться Держтелерадіо?
Анжела
5535 дн. тому
губернатор Віктор Бойко... читати як Віктор Бондар?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду