Андрій Бенкендорф: «Актори втрачають свою професію на мерзенних мильних серіалах»

11 Лютого 2009
45857
11 Лютого 2009
10:58

Андрій Бенкендорф: «Актори втрачають свою професію на мерзенних мильних серіалах»

45857
Кінорежисер, сценарист, генеральний продюсер телеканалу «Київ» відповів на запитання читачів «Хрещатика» під час інтернет-конференції.
Андрій Бенкендорф: «Актори втрачають свою професію на мерзенних мильних серіалах»
— Як ви стали генеральним продюсером ТРК «Київ»?
— Знімав кіно. Десь років із 25. Потім кіно стало потихеньку помирати, отож майже рік нічого не робив. Мені стало нудно, а тут запропонували стати генпродюсером «Києва». Я завжди як режисер дуже погано ставився до продюсерів, вважав, що це мерзотники і кровопивці. І мені захотілося побачити це все зсередини. З’ясувалося, що це не мерзотники і не кровопивці, а теж нормальні люди.
 
— Як торкнулася криза телеканалу? Чи скоротився штат? Чи скоротилися програми? Якщо так, то які?
— Криза, безперечно, торкнулася і телеканалу, бо ми хотіли, скажімо, купити якийсь пакет хороших фільмів художніх, але поки що (наголошую — поки що) цієї можливості у нас немає. Впевнений, що штат співробітників збережеться. Програми не скоротилися, навпаки, ми навіть ввели якісь нові.
 
— Яка програма найбільш рейтингова в сітці каналу? Чому?
— Поза будь-яким сумнівом, одна із найпопулярніших програм — все-таки «Година мера». А чому? Просто тому, що це унікальна програма.

Взагалі «Громадські слухання» теж. Просто нині ми всі такі заполітизовані й так переймаємося кризою, яка наближається, що, либонь, тільки тому ті ж самі «Громадські слухання» так цікавлять. Я не скажу, що вони несуть великий позитив глядачам, але інтерес великий, поза сумнівом. Серед інших — дуже хороша програма «Тиждень моди», вона дуже добре зроблена.

 

— Бо, знову ж таки, злий продюсер хоче за якомога менші гроші швидше зняти кіно. Не хвалюся, але у мене немає жодного «мильного» гидкого серіалу. Навіть ті, які я знімав швидко й дешево, скажімо так, все-таки схожі на фільми, а не на якусь жуйку. Мало того, у мене немає жодного фільму, який би не отримав де-небудь який-небудь приз або диплом. Я прагну завжди знімати все-таки кіно, а не гидотні серіали.

А «Бандитський Петербург» — це що, мильний серіал? «Європейський Конвой» — це мильний серіал? «Таємниця святого Патріка» — серіал, але не мильний.

Чому погано грають актори? З простої причини: вони втрачають свою професію на мерзенних мильних серіалах.
 
— Як ви ставитеся до українського кінематографа? На якій він стадії розвитку? Чи траплялися вам розумні фільми?
— До українського кінематографа я ставлюся з любов’ю і пошаною, тому що він на це заслуговує. Та всі його заслуги — у минулому. На якій стадії? Тихо помирає. І у мене створюється враження, що в цьому йому всіляко допомагають. Може, я не все знаю, не все бачив, але мені здається, що на даному відрізку часу українського кінематографа немає.
Так, розумні фільми траплялися. На жаль, виробництва Росії, Франції, США.
 
— На яку аудиторію орієнтований телеканал «Київ»?
— Передусім на киян. Вік нашого глядача — десь 45+. Ми хочемо вікову планку дещо знизити. Було б чудово, якби це було 18—99.

— Які плюси й мінуси Києва ви могли б виділити як режисер?

— Плюс — те, що це справді прекрасне місто. Мінус — те, що тут усі якісь залякані. У Пітері, коли я знімав «Бандитський Петербург», не було проблем зі зйомками в кафе, в банках й інших місцях. Там, навпаки, тебе буквально закликали: «Зніміть у нас, зніміть у нас». У Києві зняти якийсь епізод у кафе, а, не дай Боже, в банку — це жах. Всі перелякані, а чому — не можу зрозуміти. Або вимагають якісь божевільні гроші. Отож це або злодії, які бояться викриття, або бандити, які хочуть пограбувати бідну кіногрупу.
 
— Чи пишете якийсь новий сценарій фільму або серіалу?
— Писати — не пишу, але шукаю, спілкуюся зі сценаристами, читаю літературу. Хоча й розумію, що нині в кіно дуже і дуже важко, певен: коли-небудь це скінчиться. І хочеться бути до цього готовим. Я, перш ніж іти на канал продюсером, відмовився від восьми сценаріїв, які пропонували різні продакшни. Тому що це було все на рівні мерзенних і мильних серіалів.
 
— Як ви сприяєте просуванню молодих акторів?
— Дуже навіть. Руслана Писанка з’явилася як актриса у мене в картині. Саша Перков теж дебютував у мене. У мене дуже часто знімаються і зніматимуться, дай Боже, молоді актори. У мене багато знімалося дітей, які потім стали акторами.
 
Фото Павла Пащенка, «Хрещатик» 
 
Олеся Найдюк, «Хрещатик»


— Чому якість українських серіалів така низька? Чому так погано грають актори?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олеся Найдюк, «Хрещатик»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
45857
Читайте також
02.03.2009 11:26
Ольга Гончарова, «Коммерсантъ»
35 895
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду