Комісія з журналістської етики пропонує Юрію Шеляженку публічно вибачитися перед Едуардом Багіровим

26 Грудня 2008
12123
26 Грудня 2008
15:00

Комісія з журналістської етики пропонує Юрію Шеляженку публічно вибачитися перед Едуардом Багіровим

12123
Комісія з журналістської етики пропонує Юрію Шеляженку публічно вибачитися перед Едуардом Багіровим
Комісія з журналістської етики, розглянувши питання відповідності дій журналіста Юрія Шеляженка під час підготовки матеріалу «"Правозащитный Хлестаков" надувает простаков», виявила ряд порушень, допущених автором. Відповідне повідомлення міститься на офіційному сайті Комісії., оприлюдненого 9 жовтня 2008 року на Інтернет-порталах «Майдан» та «Народна правда», Етичному кодексові українського журналіста
 
Зокрема, констатовано порушення констатує порушення журналістом пунктів 6, 9 та 10 Кодексу (відповідно право громадськості на повну та об’єктивну інформацію, відокремлення фактів, суджень і припущень одне від одного та збалансованість точок зору). У повідомленні наголошується, що журналіст «сам став опонентом», замість дотримання безсторонності. Крім того, Юрій Шеляженко не зустрічався з Едуардом Багіровим як зі стороною, яку критикує та не перевіряв інформацію, що була надана «явно упередженою щодо Едуарда Багірова особою». Також відмічається наявність багатьох оціночних суджень, що подані як факти.
 
Все це Комісія характеризує як «свідоме порушення етичних норм». Юрію Шеляженку оголошено громадський осуд та запропоновано публічно вибачитися «за упереджене ставлення до збору і поширення інформації».
 
В свою чергу сам Юрій Шеляженко формально визнав власну упередженість, однак зазначив при цьому, що Етичний кодекс не вимагає від журналіста протилежного. «Не можна бути неупередженим, коли ти пишеш про суспільно важливу тему зі знанням цієї теми і розумінням її суспільної важливості; якщо пишеш публіцистичний матеріал, а не новинну замітку» - стверджує пан Шеляженко.
 
Також він повністю відкинув звинувачення у незбалансованості точок зору та змішуванні фактів, суджень і припущень:
 
«Поважаючи право громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події та подаючи збалансовано точки зору опонентів, я зустрівся з Багіровим. на наступний день після публікації статті, зафіксував його точку зору на диктофон і розмістив в інтернет-виданнях запис його коментарів тривалістю близко 3-х годин поряд з опублікованою критичною статтею. Тому не відповідає дійсності твердження Комісії, нібито "автор публікації Юрій Шеляженко не зустрічався з Едуардом Багіровим, як зі стороною, яку критикує". На мою думку, в даній ситуації я доклав всіх зусиль для того, щоб збалансувати точки зору. Також, на мою думку, у статті я чітко відокремив факти, судження і припущення».
 
Перевірка ж інформації, за словами Шеляженка, проводилася «шляхом аналізу документів, а також шляхом опитування інформованих осіб».
 
Загалом журналіст охарактеризував рішення Комісії як несправедливе і таке, що не відповідає Кодексу етики українського журналіста, і висловив сподівання у його перегляді.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12123
Читайте також
05.01.2009 15:26
Діана Дуцик, «ПіК України»
25 814
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
cvbcv
5054 дн. тому
Також відмічається наявність багатьох оціночних суджень, що подані як факти.)))))))))))))))))))))))))))))))))комиссия,очнитесь!!!!!!это в ваших осудах только и есть БАГАТО ТАКИХ СУЖДЕНЬ,на окторые всем плевать)зачем вы работаете вобще?????вы ничего не решаете,только маразм несете какойто.........
Olesia Shkrebtij
5060 дн. тому
Що це за комісія така, яка взяла на себе функцію цензурника для журналістів, суду без права на репліку? Зведіть у публічній дискусії Багірова й Шеляженка, і нехай вирішить більшість, чи є Юрій тим, ким ви його малюєте. Я не впевнена в цьому.
Крылов, генерал-лейтенант
5608 дн. тому
Чем, кумушки, судить рядиться, не лучше ль на себя оборотиться! Комиссия по аморальности НСЖ составлена аморальным способом. Лубченко поставил на бизнес-поток выдачу журналистских удостоверений. Корочка - 300 гривен. Гони бабло, иначе Шенгена не видать. Мостовому бы лучше разобраться с аморальностью газеты "Зеркало в туалете", где он числиться зиц-редактором. Шеляженко! Не поддавайся чиновникам-евнухам и творческим импотентам из Комиссии по аморальности! Эдик Багиров - вылитый Свирид Галахвастов. Более того, его статус "независимого правозащитника" утвержден в Конторе, где он и получил направление к нынешней блеф-деятельности. Наивные мотыльки и слетаються к "правозащитнику". Вероятно, ты интуитивно это почувствовал, как настоящий журналист, молодец!
fisher7
5608 дн. тому
Керувати свербить тим, хто почувається неповноцінним. А що сказати про людей, які навіть кодекси вигадують через таку сверблячку? І що можна сказати про людей, які щось там визнають щодо порушення кодексу, написаного через таку сверблячку? Оцінки ситуації, може, й правильні, але замість написати розумні слова, ці люди кодекси пишуть... може це ще один новий підвид дидактики?
Шеляженку
5609 дн. тому
Треба було просто послати Мостового, {CENSORED}, з його компанією на три літери. На них проби немає де ставити, а вони за гранти і в церкві {CENSORED}
Юрій Шеляженко
5609 дн. тому
Я не просто формально визнав свою упередженість, але й публічно вибачився - з поваги до рекомендації до старших колег, які, на жаль, в даному випадку дали ввести себе в оману. Вибачення тут: http://narodna.pravda.com.ua/politics/4954baa599185/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду