Андрій Ротовський: Криза – хороший лікар

16 Грудня 2008
6100
16 Грудня 2008
16:04

Андрій Ротовський: Криза – хороший лікар

6100
«Криза – не привід для песимізму. Криза – це і можливість для розвитку» - таку оцінку ситуації дали експерти українського ринку громадських комунікацій учасники круглого столу «Український PR у контексті глобальної економічної кризи: загрози і завдання розвитку».
Андрій Ротовський: Криза – хороший лікар
Глобальна фінансова і економічна криза вже до кінця 2008 року значно вплинула на кількісні і якісні показники українського ринку громадських комунікацій в Україні: більш ніж на 50% скоротився попит на фахівців, мінімізовані або ліквідовані корпоративні PR-бюджети більшості компаній, різко скорочений обсяг консалтингових аутсорсингових послуг. Є всі підстави вважати, що в 2009 році ці показники будуть ще більш значущими.

А втім одночасно з’являються і позитивні сигнали: зріс попит на послуги у сфері кризових комунікацій, менеджменту репутації, збільшилася увага замовників до якості робіт. Криза «дає роботу» тим у сфері громадських комунікацій, хто дійсно може запропонувати ринку ефективні рекомендації і готовий відповідати за кінцевий результат їх реалізації. Прийшов час для PR-професіоналів. Серйозний негативний вплив економічної кризи на PR-індустрію в Україні, – безумовно, має декілька причин. Це наслідок того, що в Україні глобальні кризові явища наклалися на причини, народжені власне українською реальністю.

Такий результат - багато в чому прямий наслідок нерозуміння більшістю керівників реальної сфери економіки можливостей PR впливати на результати економіки в цілому і економіки конкретних компаній зокрема. Але причина – не тільки в керівниках, котрі не мають достатніх знань у менеджменті, а й в самих PR-cпеціалістах, які в масі своєї не вміють говорити з керівниками мовою інтересів реального бізнесу.

На основі оцінки ситуації на українському ринку громадських комунікацій «Рада експертів ринку громадських комунікацій України» (народжена на цьому круглому) при Українській лізі зі зв'язків з громадськістю формулює ключові завдання, серед яких: активізація внутрішніх комунікацій у PR-співтоваристві, формування дієвої системи підвищення кваліфікації і сертифікації фахівців з урахуванням чинника кризи, створення національної системи соціального захисту фахівців галузі.

Також стимулювання соціального партнерства, проектів, об'єднуючих українську націю, фахівці з громадських комунікацій називають своїм ключовим завданням у період кризи. Адже не варто забувати, що криза – це не тільки загроза, але й можливість і ресурс для тих, хто дивиться вперед, для оптимістів

Прокоментувати ситуацію на ринку громадських комунікацій я попросила президента Української ліги зі зв'язків з громадськістю Андрія Ротовського.

- Як Ви оцінюєте ситуацію на ринку громадських комунікацій? Як вплинула криза на ринок PR-послуг і на корпоративний PR в Україні?
- Якщо говорити стисло, то оцінка буде такою: ринок скоротився вже в 2008 році більш ніж на половину, в 2009 році, гадаю – на 70-80%. Це – наслідок двох чинників: по-перше, керівники бізнесу в масі своєю розуміють PR як іміджмейкінг, «прикраса», а в кризі не до «бантиків». По-друге, самі піарники не вміють в масі своїй вести діалог зі своїми керівниками мовою реальної економіки.
Скорочують тих, хто не зміг показати свою корисність для доданої вартості компанії. Криза показує, хто є профі, а хто тільки називав себе таким.
 
- Чому так відбувається? Адже в умовах кризи потрібно, як ніколи, утримати репутацію, бренд і просувати їх. І антикризові заходи розробляти хтось повинен.

- Картина суперечлива: спостерігається посилення попиту на антикризу, менеджмент репутації, але це – не типово. Керівники, як я вже говорив, не розуміють справжньої ролі нематеріальних активів (бренду, репутації, іміджу) для нарощування і утримання доданої вартості. Для більшості керівників PR – це модна іграшка. Антикриза в їх інтерпретації, як показує практика, полягає в тотальному скороченні витрат за всіма статтями, окрім продавців, і зниження ціни.

Наш ринок ще тільки наближається до розуміння зрілого менеджменту і маркетингу. Ставлення керівників до репутації в кризі це показало дуже наочно.
 
- Але є ж закони ринку і всім вони відомі, що певний відсоток від запланованих продажів того чи іншого товару має бути закладений до бюджету на його розкручування?
- Криза сильно змінить внутрішню структуру споживання. Вона зараз створить величезну масу людей, які ні за що не готові платити, окрім як за продукти першої необхідності. І цим людям піар не потрібний, тому що вони просто виживатимуть. Класичний піар зосередиться в нішах, стане долею тільки найкрупніших операторів ринку.
 
- Які типові моделі поведінки в кризі у сфері громадських комунікацій демонструють українські компанії?
- Модель перша: тотальне скорочення витрат, звільнення всіх, хто не продає продукт безпосередньо. Це, зрозуміло, безперспективно. Такі компанії не переживуть кризу. Але таких дуже багато.

Друга модель: звільняють майже всіх, залишаючи тих, хто раніше показав керівникові свою корисність для отримання доданої вартості компанії.

Третя модель, найправильніша: на основі нових цілей і нових умов розробляється комунікаційна компанія, яка реалізується в ще активнішому режимі, але малобюджетна.

Є, звичайно, багато перехідних моделей.
 
- А щодо піар-агентств? Яка їх доля? Може бути така ситуація, що компанії, які скоротили своїх піарників, замовлятимуть послуги на аутсорсинг, у міру гострої необхідності? Чи це не вигідно?
- Очевидно, що корпоративні бюджети для аутсорсинга будуть секвестувати до мінімуму або взагалі ліквідовані. Для абонентного PR прийшли нелегкі часи. Він збережеться тільки в дуже-дуже усіченому обсязі. Компанії замовлятимуть тільки проекти з чітко прорахованою ефективністю. Прийшов час проектного PR.
 
- Що буде з піар-агентствами?
- Де було 20 співробітників – залишається 5. Тобто скорочення повне і в рази. Залишають екаунт-менеджерів з діючих проектів, і керівники самі стають екаунт-менеджерами.
 
- А наслідки? Які моделі комунікативної поведінки, ймовірно, матимуть негативні наслідки для конкурентноспроможної компанії?
- Якщо говорити про корпоративний сегмент, то тотальні скорочення, як спосіб, породжують внутрішню депресію у персоналу. Взагалі, важко сказати, як вся ця ситуація вплине на всіх, оскільки криза взагалі змінить правила гри, багатьом потрібно буде поміняти і профіль, ринки. Терапією не обійдеться.
 
- Чи є позитивні тенденції?
- Криза, абсолютно очевидно, стимулюватиме розвиток вузькопрофільних професійних ніш, де потрібна реальна кваліфікація, де швидко не можна назвати себе піарником. Там, де ти повинен робити і показувати результат відразу. Це, наприклад, PR в інтернет. Криза якісно оздоровить галузь, змусити піарників піклуватися про свою кваліфікацію, здує «понти», прибере безліч псевдопіарників, які підуть продавати продукти на ринок в буквальному розумінні слова. Прийдуть на їх місце ті, хто вміє, як мінімум, написати прес-реліз. Стратегічно це дасть позитив для ринку через років два-три.
 
- Яка місія PR і українських фахівців із зв'язків з громадськістю в контексті кризи в Україні?
- Найважливіше – зміцнювати оптимізм у народу, реалізувати програму соціального партнерства, стимулювати інтеграційні процеси в суспільстві. А якщо резюмувати, що повинні робити піарники в кризі для самих себе: вчитися, вчитися і ще раз вчитися, як говорив «великий революціонер». Криза - це кращий час для перегляду свого технологічного багажу, зміцнення своїх нематеріальних активів, своїх професійних знань. Це – можливість і благодатний час для розумних і далекоглядних.
 
- Які моделі корпоративної поведінки необхідні і ефективні в умовах кризи?
- Як член співтовариства я вважаю, що потрібно поставити питання про необхідність соціального захисту піарників. Ми повинні себе усвідомити як професія. Зі всіма атрибутами. Ми вже давно думали над створенням якоїсь профспілки.

Нам треба подумати, як виживати людям, які прийшли в PR-індустрію на хвилі економічного підйому минулих років. Потрібно напрацювати банк ідей у сфері соціального захисту і допомоги ним у цей складний час. Щоб талановиті, але ще не досвідчені фахівці, яких ситуація викинула з компаній, все ж таки не залишилися за бортом індустрії. Це – виклик, у тому числі і для PR-ліги, яку я очолюю. Тут немає готових рішень.
 
Але потрібно думати і швидко ухвалювати рішення. Вже незабаром такі пропозиції будуть напрацьовані для початку загальноринкової дискусії.
 
Другий виклик для співтовариства – нам потрібно розуміти, що поки ми не робитимемо професійно «піар піару» так воно все і буде. Нам треба доводити реальному сектору, що ми є необхідний елемент для бізнесу, а не «прикраса».
 
Нам треба перестати говорити, що ми елемент тільки стратегії. Нам потрібно промотивувати себе в свідомості керівників. Я не говорю, що нам треба стати продавцями. Але майже ніхто не займався осмисленням PR, як механізму, який потрібен сьогодні, а не тільки завтра. PR повинен бути усвідомлений, як елемент системного процесуального менеджменту, тобто має стати важливим для мідл-менеджменту, в роботі з персоналом і повинен увійти до тіла менеджменту на рівні звичайного процесу.
 
Фото: «ПіК України»
 
Лєна Локоша, «ПіК України»
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Лєна Локоша, «ПіК України»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6100
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду