Креатив, що транслює добро

5 Грудня 2008
18664
5 Грудня 2008
15:56

Креатив, що транслює добро

18664
Минулої п’ятниці майже дві тисячі українців протягом шести годин переглянули 500 рекламних роликів, та ще й віддали за це немалі гроші. Ненаситні любителі реклами заповнили всі 12 залів та хол одного зі столичних кінотеатрів, щоб дізнатися, що цього разу запропонує Жан Марі Бурсіко і «Ніч рекламожерів». А запропонував він у цьогорічному шоу багато знаменитостей — співаків, акторів, спортсменів, серед яких і український футболіст Андрій Шевченко.
Креатив, що транслює добро
Щороку Бурсіко, французький поціновувач реклами та кінематографу, обирає 500 найцікавіших, найкреативніших, найсмішніших і найсміливіших рекламних роликів із різних куточків планети, які потім подорожують світом, збираючи в залах творців реклами та людей, які причетні до цього «мистецтва нав’язування товарів». Уся колекція Бурсіко нараховує близько 800 тисяч рекламних та кінороликів. Найстарішому вже понад сто років. Уперше «Ніч рекламожерів» відбулася в Парижі 1981 року. В Україну колекція Бурсіко вперше потрапила десять років тому.
 
Касети з роликами в день показу з Цюриха привезла молода швейцарська помічниця Бурсіко – Наомі Шаміло. Три тижні тому рекламу переглядали парижани. Цьогорічний план організаторів — 160 міст у 50-ти країнах. Цифри вражають. Недешевою є й вартість такої акції. Віталій Уліцький, керівник однієї з компаній-організаторів, жартуючи розповідає, що йому довелося навіть віддати під заставу власну квартиру.
 
У світі ролики Бурсіко мають можливість побачити не лише обрані, а й широкий загал. Французька телекомпанія Canal+ уперше транслювала фестиваль 1990 року. В Україні це поки що неможливо. Права на показ навіть в одному залі коштують зовсім недешево, «а в нас їх сьогодні 12», — пояснив один із організаторів Олександр Білоконь.
 
Загалом, вітчизняні виробники нечасто радують українських глядачів цікавою рекламою.
— Українське — це добре, але шкода, коли його нема в потрібній кількості, — говорить Віталій Уліцький.
 
І річ не у професіоналізмі. Олександр Білоконь вважає, що «з точки зору професійності, затратності та вартості робочої сили ми в авангарді. Однак, на жаль, ми досі співаємо й танцюємо під дудку замовника». Саме Олександр відбирав українські ролики, які передадуть на розгляд у Францію для участі в наступному фестивалі. На його думку, в українській рекламі занадто багато нікому не потрібного пафосу. Рекламуються товари та послуги преміум-класу. Таке явище не вписується у світові тренди, тому ми й досі не маємо жодного «Золотого Лева» — рекламного аналога «Пальмової гілки».
 
Щороку організатори заходу в Україні сподіваються, що показані ролики надихнуть когось із рекламістів створити щось незвичайне й креативне. Поки що вітчизняні рекламісти не поспішають вражати Жана Марі Бурсіко, зате із задоволенням переглядають його колекцію.
 
Цензури при відборі роликів нема, тому глядачі на екрані можуть побачити й еротику, і сцени жахів, і епізоди ню. Чи не найефектнішою була соціальна реклама, спрямована на боротьбу з ВІЛ та СНІД. На відміну від українських, ці ролики, можна сказати, більш сміливі й конкретні у своїх повідомленнях.
 
В одному з них показано декілька пар. Партнер заряджає пістолет і без усяких вагань та емоцій убиває свою партнерку. «Вимагайте, щоб партнер надягнув презерватив!» — застерігає реклама.
 
Французькі креативники поглянули на інший аспект проблеми — толерантності стосовно хворих. У ролику молодик, а згодом і ті, хто до нього приєдналися, носять табличку «Безкоштовні обійми» й дарують обійми людям навколо. «СНІД таким чином не передається. А любов — так. Давайте боротися проти дискримінації разом».
 
Інші соціальні ролики закликали бути обережними на дорозі, використовувати в автомобілях сидіння для дітей, допомагати зберегти екологію моря, сприяти програмі миру на вулицях тощо. Під час їхнього перегляду виникала думка, що саме такі ролики, які незавуальовано, а відкрито і навіть наївно транслюють добро, хотілося б бачити на українському телебаченні. Ось який креатив нам потрібен!
 
 
Оксана Бакаленко, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Бакаленко, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18664
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду