У пошуках трендів

2 Грудня 2008
26842
2 Грудня 2008
11:42

У пошуках трендів

26842
Восьма київська «Ніч рекламожерів»: не смішно (хіба що крім реклами презервативів), але пізнавально.
У пошуках трендів
Два тижні тому нову колекцію реклами Жана Марі Бурсіко побачив Париж, а на минулих вихідних – і Київ. Протягом наступних місяців касети з п’ятьма сотнями роликів мандруватимуть 160-ма містами в 50-ти країнах світу. До столиці України прямо в день показу їх привезла літаком з Цюриха помічниця Бурсіко – Наомі Шаміло. За її словами, шеф закоханий у рекламу і прагне показати всім, що вона є мистецтвом.
 
В Україну вперше привезла «Ніч рекламожерів» агенція USP Events у 1998-му. З 2002 року вони організовують показ разом з івент-агентством Starevent. Скільки коштує франшиза на проведення показу, партнери не розказують. «Для кожної країни – по-різному, але дорого», – не розкриває усіх карт перед журналістами директор Starevent Олександр Білоконь. «Аби провести шоу, я віддав під заставу квартиру», – віджартовується керівник USP Events Віталій Уліцький.
 
У Франції шоу «Ніч рекламожерів», придумане Бурсіко, проходить з 1981 року. У 1990-му воно вперше транслювалося на телебаченні французьким Canal+. «Детектор медіа» поцікавилася в Олександра Білоконя, чи не виникало ідеї трансляції в Україні. «Вихід на телеекрани є в планах, – відповів він, – але поки що це нереально – занадто дорого коштують права на показ. Крім того, складним і тривалим є процес узгодження авторських прав. Також дивно було би пускати в Ночі рекламожерів” рекламні паузи, а транслювати шоу без реклами українські телеканали навряд чи погодилися б». Повернутися до питання трансляції «Ночі…» на українському телебаченні можна буде, коли Україна остаточно вийде в «цифру» і в кабель, вважає Олександр Білоконь.
 
Позаяк, український телеглядач певною мірою вже доріс до розуміння рекламної креативності. Якщо раніше обивателю в голові не вкладалося, як можна навмисно дивитися кілька годин поспіль рекламу, якої він завжди уникає, то нині його просвітлює ТОНІС. У його ефірі щодня близько дванадцятої або першої години ночі можна спостерігати пізнавальний і захопливий цикл «Найсмішніша реклама». ТОНІС демонструє ролики, які вочевидь має у своїй колекції і пан Бурсіко – знаний шанувальник рекламного гумору. Протягом попередніх семи «Ночей рекламожерів» у Києві шоу заробило репутацію дотепного та комедійного видовища.
 
Проте якщо минулі роки регіт у залі, де транслюють «Ніч…», не припинявся практично ні на хвилину, то нині смішного в колекції було небагато. Бурсіко більше зосередився на тематичних розділах. Наприклад, у програмі з’явився серіал футбольної реклами. Це були не лише ролики за участю Бекхема, Роналдо, Зідана та інших майстрів м’яча, а й реклама, у якій у футбол грають усі, починаючи від школярів і монашок та закінчуючи пенсіонерами. До цієї добірки потрапили, зокрема й українські творіння. По-перше, соціальна реклама за участю Андрія Шевченка. Хлопчик із сумом дивиться на вітрину, за якою лежить скрипка. Виявляється, це сон жахів Шеви, який, прокинувшись, із полегшенням зітхає й цілує футбольний м’яч. «Зроби свій вибір», – закликає ролик. Іншими українськими продуктами стала серія Djuice (спонсора шкільного чемпіонату з футболу) під загальною назвою «Футбол приходить до школи». Пам’ятаєте ролики, у яких учитель, як арбітр, показує червону картку учню, або де школярі у відповідь на «п’ятірку», поставлену однокласнику, підскакують у хвилі емоцій зі свистом і криком, наче вболівальники на трибунах?
 
Інша тематична добірка стосувалася автомобільної реклами. Масштабністю і якістю зйомок вона не могла не захопити режисерів та представників продакшнів, які були з-поміж глядачів. Ідеальна картинка, звук, спецефекти – зазвичай саме такими прийомами користуються творці при рекламуванні автівок.
 
Найцікавішою з точки зору ідейності була підбірка роликів, зроблених на основі російської історії і кінематографу. Так її озаглавили в програмі, хоча це була насамперед не російська, а улюблена західними рекламістами радянська тематика. На Заході ніколи не гребували спекуляціями довкола забороненості певних товарів у Союзі. «Це сині джинси. І це Levi’s», – вигукують агенти КДБ, знаходячи «лівайси» у валізі героя ролику (Британія, 1989). За кордоном не мав значення той факт, що в часи Перебудови за джинси вже не цькували, відтак стереотип про табу на джинси залишався стабільно живим. Як традиційний антирадянський напій позиціонувала себе в Штатах і Британії й горілка Smirnoff. «Оголошений ворогом народу, засуджений до страти пять разів, утік до Європи…» – ці епітети більш принадні для героя чергової «бондіани», утім, вони непогано персоніфікують Smirnoff. Інший напій – елітну турецьку каву – просувають за допомогою гри слів «small glass» і «glasnost». Відвідувач ресторану просить «smallglass», офіціанту чується «glasnost», про що він доносить всюдисущим кадебістам. «Чому ви казали “glasnost”?», – допитують нещасного іноземця. Зрештою, ситуація завершується гепі-ендом, і турист з агентом тішаться з каламбуру.
 
А от глядачів насмішили каламбуром російські творці реклами. «Одевают – одежду. Надевают – “Надежду”. Надень на ночь». Саме таким слоганом рекламують вітчизняні… презервативи. За дивним збігом обставин, цього року Бурсіко підібрав колекцію саме так, що сміх у залі викликали лише декілька асоційованих із сексом рекламних повідомлень про гумовий виріб №1. У кадрі – будинок уночі. Є темні вікна, є освітлені вікна. В одному вікні світло блимає: мешканці застосовують презервативиDurex, що світяться в темряві. Інший приклад – серія рекламних роликів, присвячена сайту вакансій компанії Durex. Чолов’яга, висипаючи з тачки садове сміття, починає імітувати статевий акт. Те саме робить жінка, злазячи зі стільця, або ж молодик, витягаючи подушку з пральної машини. «Ви постійно думаєте про це? – запитує реклама. – Добре. У нас є робота для вас!».
 
Утім, якщо охочі до сміху не насміялися, то мисливці за трендами побачили, що є актуальним у рекламній індустрії. По-перше, це засилля тварин (наприклад, собак, мавп, ведмедів) у рекламі абсолютно різних товарів. По-друге, використання дітей. Обидва тренди, загалом, не є новаторськими, а радше – данина традиційному рекламному постулату про жінок, дітей і тварин (вважається, що ці образи добре спрацьовують). Третя тенденція – гра на людських стереотипах (про «радянщину» вже згадувалося вище), комплексах (приміром, едиповому – у рекламі чоловічих брендів), страхах (натуралістичні кадри аварій – як профілактика ДТП). Незмінною залишається також любов рекламістів до знаменитостей і еротики.
 
І, нарешті, «Ніч рекламожерів» знову намагалася переконати, що реклама є мистецтвом. Задля цього глядачам показали витвори Мішеля Ґондрі, міні-фільм BMW, знятий Енгом Лі за участю Клайва Оуена, соціальну рекламу програми ООН щодо подолання бідності до 2015 року (режисер Вім Вендес, у ролях – Зінедін Зідан і Роналдо), яка об’єднала сам ролик, а також його анонс і пост-фільм «Як це знімали». І, зізнаймося самі собі: коли бачимо руку майстра за кадром та кінематографічні обличчя (Уму Турман, Джорджа Клуні Жана Рено чи Софі Марсо) у кадрі, часом забуваємо, що дивимося просто рекламу. Здається – кіно.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26842
Читайте також
01.06.2009 14:22
Мар'яна Закусило
31 071
08.12.2008 12:18
Екатерина Сосницкая, Александр Поливанов, Lenta.ru
19 028
05.12.2008 15:56
Оксана Бакаленко, «День»
18 662
10.07.2008 16:32
Катерина Хінкулова
28 268
02.06.2008 17:50
Мар'яна Закусило
27 130
31.03.2008 11:37
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
22 772
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5624 дн. тому
A propos, творчество Умберто Эко не имеет ничего общего с творчеством...
Жекка
5625 дн. тому
Как писал Умберто Эко, реклама и творчество не имеют ничего общего. творчество - всегда ломка старых кодов. а реклама - паразитирование на них. Истинное творчество в рекламе -всегда большой риск для рекламодателя.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду