Відкритий лист до Вадима Карасьова

11 Листопада 2008
3226
11 Листопада 2008
16:44

Відкритий лист до Вадима Карасьова

3226
Відкритий лист до Вадима Карасьова
«Детектор медіа» вже публікувала звернення до Президента України Віктора Ющенка із закликом не закривати Національний інститут проблем міжнародної безпеки. Відкритий лист Олега Бодрука також стосується цього закладу. «Детектор медіа» готова опублікувати відповідь Вадима Карасьова, якщо він матиме таке бажання і надасть редакції текст.
 
7 листопада 2008 року на п’ятому каналі відбулися дебати між паном Вадимом Карасьовим та Євгеном Жеребецьким з приводу Указу Президента України № 997/2008 від 4 листопада 2008 року, в якому йдеться про деякі заходи щодо забезпечення скорочення видатків Державного бюджету України на отримання органів управління.
 
Серед установ, які начебто є органами управління, фігурував і Національний інститут проблем міжнародної безпеки. Те що Інститут жодною мірою не причетний до адміністративних структур це факт. Він з самого початку свого існування створювався як структура для забезпечення діяльності Президента та Ради національної безпеки і оборони України інформаційно-аналітичними матеріалами з проблем національної безпеки. (див.www.niisp.gov.ua).
 
Під час дискусії «політолог» пан Карасьов висловив думку з приводу того, що подібні структури є недолугими, громіздкими, не оперативними та малоефективними, і що в ринкових умовах державі слід спиратися на незалежні центри на кшталт того, який він очолює. Більш того, як я зрозумів із слів пана Карасьова, в них можуть ефективно працювати студенти, які постійно стоять в черзі для прийняття на роботу в його центр.
 
Хочу Вам нагадати, шановний, що не тільки студентів, про яких ви говорили, але й кандидатів та докторів наук 3 - 5 років готують професіонали вищої кваліфікації, які поки що працюють в Національному інституті проблем міжнародної безпеки. У них не буде проблем з працевлаштуванням, проте вже ніколи фахівці такого рівня не зберуться під одним дахом і не зможуть комплексно досліджувати проблеми міжнародної безпеки – але це вже «головний біль» тих, хто визначив у якості «баласту» державного бюджету інтелектуальний потенціал держави.
 
Мені зрозуміле Ваше ставлення, пане Карасьов до науковців, яке ви так зверхньо висловили під час ефіру, бо Ви самі так і не спромоглися підготувати і захистити більш-менш прийнятний варіант дисертації, хоча і працювали в філії Національного інституту стратегічних досліджень. Я вбачаю у Вашій позиції брутальну образу на тих, хто «недооцінив» Ваші можливості.
 
Не викликає сумнівів те, що державі доцільно використовувати потенціал незалежних аналітичних центрів, які протягом певний час займалися дослідженнями окремих питань національної безпеки.
 
У мене особисто не викликає ніяких сумнівів професіоналізм людей, які працювали і працюють в центрі імені Разумкова, Центрі міжнародних та стратегічних досліджень, Інституті трансформації суспільства, Центрі близькосхідних досліджень, Центрі миру конверсії та зовнішньої політики, Центрі прикладних політичних досліджень «Пента», аналітичному центрі «Стратагема», Центрі «НОМОС», Центрі соціальних досліджень «Софія», лізі Україна-НАТО, фонді «Демократичні ініціативи», тощо. Проте у цих структурах працюють люди, які мають значний науковий і практичний досвід, не один рік досліджували питання, і їх прізвища можна побачити під конкретними публікаціями. В беруть участь у розробці державних програм, концепцій та стратегій і можуть фахово готувати пропозиції для держави.
 
Це не рівень студента і не формат чергового телешоу, де учасник не несе жодної відповідальності за так звані «прогнози», які він оприлюднює. В Америці також існує велика кількість аналітичних структур, проте з результатами їх роботи можна ознайомитись в публікаціях і на сайтах, а фінансування вони отримують як з державного бюджету, так і з приватних фондів.
 
Скажіть, будь ласка, за рахунок яких коштів існує Ваш центр і де можна ознайомитись з кінцевим продуктом, який виникає внаслідок використання певних коштів?
 
Не бійтесь, шановний - моє запитання не пов’язане із спробою записатись у чергу студентів, які претендують на місце у Вашому центрі, але мені було б цікаво почути про кількість працюючих у Вашій структурі.
 
Що стосується Вашої аналітичної діяльності, то вона відбувається або занадто закрито – і громадськість не може оцінити Ваші зусилля, або занадто популістські, що не можна кваліфікувати інакше як «учасник політичного шоу», який бігає по всіх каналам телебачення з метою підтримки особистого рейтингу.
 
Мені особисто, так само як і іншим працівникам нашого інституту, неодноразово пропонували брати участь у подібного роду заходах, проте наукова етика і вимоги, які накладалися посадою, обмежували нашу участь в інформаційному просторі.
 
Хочу Вас порадувати: після звільнення я беру на себе відповідальність створити для Вас і ваших студентів конкуренцію у питаннях що стосуються проблем національної безпеки, безумовно обмежуючи свої можливості тією сферою у якій я є професіоналом. Тим паче, що я не знаю фахівця на прізвище «Карасьов» у питаннях економічної, політичної, демографічної, транзитної або воєнної безпеки. Якщо я помиляюсь, то буду Вам дуже вдячний, пане Карасьов за підказку, де я можу ознайомитись з Вашими публікаціями з цих питань.
 
З повагою (це офіційно, що ніяк не відповідає моєму особистому ставленню до Вас),
 
Олег Бодрук, капітан першого рангу запасу, колишній радник першого Міністра оборони України, доктор політичних наук, завідувач відділу воєнної політики та безпеки Національного інституту проблем міжнародної безпеки, автор більш ніж 80 публікацій в Україні та за її межами.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Бодрук
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3226
Теги:
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Борис
5649 дн. тому
Карась це горе -політолог який сіє маразм від Барлоги і Ющенка. Так як його в пух і прах розмазала Юля, це вищий пілотаж. Воно тявкало щось але глядачі остаточно загулюкали це чмо.
5649 дн. тому
По-перше не треба політтехнологів плутати з політологами, по-друге Карасьов це показник теперішнього рівня нашого гаранта. все логічно
Степан
5650 дн. тому
"Більш того, як я зрозумів із слів пана Карасьова, в них можуть ефективно працювати студенти, які постійно стоять в черзі для прийняття на роботу в його центр" - пан Бодрук, ось відповіді на ваші запитання. 1 - конкретно в пана Карасьова немає ніякого центру. Приватне підприємство "Інститут глобальних стратегій - ІГЛС" має директором секретарку Карасьова. Сам він влаштований там як співробітник. Тому, коли він представляється "директором Інституту глобальних стратегій", він елементарно бреше. 2 - жодних студентів там черга не стоїть. Вони зявляються час від часу, проте, коли дуже швидко бачать, що там немає жодних перспектив, швиденько і зникають. 3 - інститут існує за рахунок замовлень, що передаються Карасьову чорним налом. Проте замовлень майже немає, максимум 2. 4 - сьогодні в зйомній квартирі, яку Карасьов гордо назвиває Інститутом, працює секретарка, ще одна жінка - колишня студентка Карасьова, інколи приходить студентка, яка на практиці - вона працює безкоштовно. Все. 5 - насправді працювати з Карасьом ніхто не хоче, тому що він дуже зневажливо себе поводить, кидає постійно на гроші, взагалі дуже неприємний, брехливий і жадібний. Ось такі в нас політлохи.
НЕСТОРОННІЙ
5650 дн. тому
Карасьов - мудак, і "специ" з НІПМБ - теж в основному мудаки, може крім бодрука і ще пари чоловік! Гнати всіх їх разом взятих у три шиї!!!!
Алексей
5650 дн. тому
Карасьов - {CENSORED} исключительно негативный по жизни. Малокомпетентен как "политолог", а к своим подчиненным студентам относится как барин к слугам. Абсолютно неприятный тип. И все его "прогнозы" (по моим личным наблюдениям) были далеки от истины. А с него, как с гуся вода...
Игор
5650 дн. тому
Наверно только у нас развельсь так много "центров социальных и политычных дослыджэнь". И кому они нужны - нихрена не дослидылы - такого бардака во власти, как у нас нигде больше нет. Дослидныкы, блин!
Эх, были времена...
5651 дн. тому
В начале 2006, работая для одного из западных изданий, я организовал встречу г-на Карасева с иностранным журналистом. В благодарность за интерсную беседу политологу заплатили 100 долларов. Эх, слышал бы Ющенко, что тогда говорил о нем Карасев. Говорят, любовь нельзя купить. Неправда, можно. Если это любовь политологов! -)))
Ser
5651 дн. тому
увімкнеш телевізор - там Карасьов, Фесенко, Єрмолаєв, увімкнеш праску - вони ж...
peresmeshnik
5651 дн. тому
супер! хорошо он карасева размазал
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду