Нацрада не погодила створення «національного цензурного центру» і пропонує переглянути норму щодо співавторства на інтерв’ю

17 Вересня 2008
22665
17 Вересня 2008
18:06

Нацрада не погодила створення «національного цензурного центру» і пропонує переглянути норму щодо співавторства на інтерв’ю

22665
Нацрада не погодила створення «національного цензурного центру» і пропонує переглянути норму щодо співавторства на інтерв’ю
Національна рада з питань телебачення і радімовлення на засіданні 17 вересня розглянула і не погодила два законопроекти з інформаційної сфери.
 
Перший документ, ініційований Мінтрансзв’язку, має назву «Про утворення казенного підприємства «Національний центр оперативно-технічного управління телекомунікаційними мережами України». Нацрада зазначила, що причинами для непогодження є дублювання функцій даного центру з функціями інших державних органів. Також члени Нацради завважили, що деякі повноваження центру суперечать іншим законам держави. Зокрема у законопроекті ідеться про те, що у випадку оголошення надзвичайного стану (НС) може бути заборонено діяльність ТРК, а слідкувати за цим має саме зазначений національний центр. Члени Нацради потрактували такі повноваження як цензурні, а цензура є забороненою Конституцією України. 
 
Другий законопроект - «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань авторського права і суміжних прав» - не було погоджено через незбалансованість та неузгодженість понятійного апарату. Зокрема, в законопроекті паралельно використовуються терміни «передача» та «програма», які мають різні тлумачення в Законі «Про телебачення і радіомовлення». Також залишилася без змін ст. 13, що встановлює співавторство на інтерв’ю, яка, на думку багатьох експертів, потребує перегляду, оскільки вона суперечить світовій практиці, згідно з якою інтерв’ю не визначається об’єктом авторського права.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22665
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду