Пам’яті Юрія Покальчука

10 Вересня 2008
9137
10 Вересня 2008
17:02

Пам’яті Юрія Покальчука

9137
В ночь на 10 сентября, после тяжелой болезни ушел из жизни известный украинский писатель Юрко Покальчук. Ему было всего 67 лет.
Пам’яті Юрія Покальчука

Юрій Володимирович народився 24 січня 1941 року в Кременці (нині Тернопільська область). Дитинство і юність провів в Луцьку, де закінчив педагогічний інститут. Вчився у Ленінградському університеті. З 1976 року – член Союзу письменників України, в 1997-2000 – президент Асоціації українських письменників. Велику частину життя Юрія Покальчука пов’язав з телебаченням. Він працював на телеканалі «1+1», був членом Національного радого з питань телебачення і радіомовлення, а останнім часом – головою Суспільної ради при Національній раді.

Він знав тринадцять мов: окрім української і російської, польську, англійську, іспанську, французьку, німецьку, італійську, хінді, індонезійську, чеську, урду. І саме він запропонував читачеві українську версію Хемінгуея, Селінджера, Борхеса, Амаду, Кіплінга, Рембо та ін.

Друком вийшли його книжки:

Хто ти? (оповідання) 1976

І зараз, і завжди (роман) 1980, 1981

Кава з Матагальпи (повісті й оповідання) 1985

Кольорові мелодії (повісті) 1984

Великий і малий (оповідання) 1986

Шабля і стріла (роман) 1990

Химера (поезії) 1992

Те, що на споді (повісті й оповідання) 1998

Двері в… (ліричні есе) 1999

Озерний вітер (роман і повісті) 2000

Інший бік місяця (поезії в прозі) 2000

Інше небо, (поезії) 2001

Одіссей, батько Ікара (повісті й оповідання) 2001

Вони кажуть (поезії) 2002

Час прекрасний (повісті й оповідання) 2002

...Тож ніколи ж не потрібно забувати, що письменник назавжди залишається живим у своїх книгах та інтерв’ю. Отже, Юрій Покальчук...

 

...про власні книги («Новий день»)

Популярним я став із-за книг, присвячених еротиці. Не можна сказати, що популярність принесла якась конкретна книга або розповідь. Вся річ у тому, що я всього лише зумів артикулювати два слизькі поняття, які споконвіків не піддавалися опису в нашій літературі, – «Баня» і «Секс». Добре це або погано, вирішувати читачеві. Принаймні, тепер ми знаємо, що секс у нас все-таки є. Хоч би в літературі.

 

... про сучасну літературу («Газета по-київські»)

Українська література переживає дуже цікавий період свого розвитку. Після багаторічної стагнації з’явились спершу «восьмидесятники», але й вони зараз вже стають класиками. Потім з’явились «девяностики», а зараз – «двохтисячники». Насправді, я переконаний, що такий поділ - просто «гра в класи». Письменник може мати 20 років, як-от Любко Дереш, або 80 - як-от Загребельний. Вони живуть в один час, і це вже письменники XXI століття. Я намагаюсь читати усіх найцікавіших своїх колег по перу. Список був би дуже довгий, але кілька імен назву – Дереш, Жадан, Карпа, Прохасько, Андрухович, Іздрик і багато інших.

 

...про політику («Новая»)

Те, що відбувається зараз у політикумі, нагадує мені дитячий сад, метушню у пісочниці: «Ах, вона забрала мою іграшку! Я з нею більше не товаришую. Тепер товаришую з ним». Виникає одне питання: проти кого ми товаришуємо? Мені насправді соромно, тому що я патріот, люблю цю країну. Я стояв на Майдані, під час Помаранчевої революції у мене ночувало в квартирі по десять чоловік. Я робив все, що міг. Вірив. І зараз вірю. Я не песиміст, не звикся кричати, як у нас все погано. Просто образливо. Образливо, за дрібні, абсолютно нетямущі сварки, які спливають на поверхню. Люди втомилися від цієї безрозсудності... Зараз заговорили про дострокові парламентські вибори. У Достоєвського у «Братах Карамазових» є така фраза: «Якщо Бога немає, то все можливо». Якщо немає віри, то все може бути. І дострокові вибори. Але якщо вони таки будуть, я на них не піду! Категорично. І більше половини населення не піде. Тому що це свинство по відношенню до нас.

 

...про зміни в Україні («УП»)

Ми не вміємо цінувати людей – ні при житті, ні взагалі. Проґавили Явлінського – а він і українською прекрасно говорить, і у Львові виріс. В нас є якийсь абсолютно дурний центризм – «а от у Москві». А я питаю, ну чому в Парижі ніколи не скажуть – «а от у Лондоні»?! Нам треба цінувати себе і вчасно помічати людей, які в нас починають працювати. А то вони часто йдуть невизнані.

 

...про жінку («ForUm»)

Може, я виглядаю як мачо, але насправді внутрішній світ жінки є для мене набагато важливішим, ніж її форми та розміри. Вона передусім повинна бути моїм другом. Сексом і песики займаються, не маючи при цьому жодних зобов’язань. Людина перш за все повинна бути цікавою особистістю, тоді й інтимне життя з нею буде небуденним. Любов - це не “дай”, а “на”. Якщо ти любиш когось, то віддай йому все. Якщо ж не можеш цього зробити, то з цього почуття нічого не вийде.

 

...про розлучення («Обозреватель»)

На жаль, ця тема мені знайома. В мене були вже розлучення. Я думаю, що якщо хтось не хоче з кимось жити, то на то нема ради. Принаймні, одного разу жінка написала мені по Інтернету, що нам треба розлучитись. Я це пережив, але сказав «добре», і ніколи не питав, чому вона так вирішила. Бо це не має значення. Можливо, вона знайшла собі когось іншого або їй набридла той чи інший мій негативний бік. Вона не хоче і все. Насильно коханим не будеш. Проблема тільки діти, але ліпше жити окремо, аніж виховувати дітей у фальшивій несправжній поганій родині.

 

...про ув’язнення (з блогу в Інтернеті)

Сьогодні отримав листа від свого «тюремного хрещеника» Максима. Але в листі знову прохання – і кросовки треба, і светр, і мило, і шкарпетки і щось їсти. І головне – приїдьте до мене «на свіданку», я так за вами скучив, я сумую і так далі. Я розумію – я єдина людина з волі, яка його підтримує зараз. Мама не пише вже півроку, батька нема. Нікому він не потрібний. І скільки таких дітей. І всім же не допоможу. А шкода. І не знаю, який Максим буде, коли вийде. Але зараз я його жалію і люблю такого, який він є. Ще рік йому сидіти. Допомагатиму. Хочу вірити – хоч часами трохи сумніваюсь. Всяке вже бачив. Але якби вдалося його витягти остаточно з бруду - я був би просто щасливий.

В колишньому СРСР не було родини, в якій би хтось не «сидів». В Західній Україні це 100%. Мій тато сидів коло трьох років у Лукянівській тюрмі, бо був аспірантом Миколи Зерова та ще й головою студентського Гуртка Культури Українського Слова (ГУКУС), рік в одиночці. Мій дядько і його син після німецького полону, повернувшись, відбули по 5років у Воркуті в таборах. В тюрмах і колоніях, як і на вулицях мимохідці – хтось добрий, а хтось сволота. Пацани, що тікають з дому, діляться на дві групи. Одні тікають(таких значно більше) від п’янки, розпусти, наркоманії і побоїв від батьків щоденно і ні за що. А є такі, що шукають пригод (особливо по теплу, бо в холодну пору самі зголошуються у притулок), на волі. Нема опіки батьків, нема школи, є лиш пошук задоволень, та ще й тих, про які говорять лиш у дорослому світі. І тут – сам собі господар. Бездумність, брак виховання і державної опіки над дітьми творить це. Нагодувати бездомного пацана, дати якусь одежину – Божа справа. А гроші давати – НІ! Бо невідомо, як він їх використає! Це інший світ, інший вимір буття, але цей світ існує поряд з нами і коли ми намагаємось вдавати, що його нема, або заперечувати його існування, він може часом жорстоко нагадувати про себе.

 

...про смерть («Газета по-київськи», «Сегодня»)

Я не боюся нічого. За своє життя я не один раз ризикував життям і був дуже близький до небуття. Це було і під час війн, і за різних інших обставин. Коли ти це пережив, і бачив смерть поруч, то замислюєшся, чи ти все встиг і встигнеш зробити, що ти замислив за своє життя. Тоді намагаєшся бути зібранішим, і конкретнішим у тому, що робиш. Це, загалом, минає. Але знання того, що ти – кінечний не приводить до трагічного сприйняття світу, а, навпаки, змушує жити на повні груди. Трагічний оптимізм – це формула Альбера Камю. Вона мені дуже підходить.

Вперше я помер, коли мені було 28 років. Тоді відпочивав в Абхазії по путівці, раптом прихопили нирки, і мене забрала швидка допомога. У цю ж ніч до мене в палату привезли діда по прізвищу Покалюк, і він під ранок віддав Богові душу. Приходять мої друзі, а доктор у них і запитує: «Ви до кого?», вони: «До Покальчуку». – «Так він помер вночі». – «Як так? Молодий, здоровий – і помер». «А-а-а-а. молодий по палаті ходить, а помер старий», – незворушно парирував медик. А другий раз ховали мене років 10 тому. Друзі почули про мою смерть по радіо, що, мовляв, на машині в Карпатах розбився письменник Покальчук. Загалом, знову хтось з схожим прізвищем помер, і стався плутанина. Всі прикмети вказують на те, що я довго житиму...

 

Редакція видання «Главред» висловлює щире співчуття родині письменника.

 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Главред»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9137
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
больно
5727 дн. тому
Юрий Покальчук много помогал подросткам в колонии, для многих из них он был ориентиром, возможно единственным... Бывает уйдет человек - больно близким, а когда такой как он - трагедия для многих.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду