Форум без Покаля

17 Вересня 2008
15407
17 Вересня 2008
10:40

Форум без Покаля

15407
Форум без Покаля
Кажуть, безгрішні люди помирають на Великдень. Якщо це так – Юрко Покальчук був безгрішним письменником. Бо помер напередодні Форуму.
 
Ми довідалися про це зранку, а ввечері мусили їхати до Львова – адже там на нас чекало три стенди, міні-сцена з чотириденною програмою та два десятки співробітників, якими треба керувати. Отже ніяк не могли залишитися та провести Покаля.
 
Сподіваємося, Юрко нас пробачить. Бо література має тривати – перефразуючи Фредді Меркьюрі.
 
Сподіваємося, Юрко нас зрозуміє. Він і сам був літературним революціонером.
 
Сподіваємося, Юрко чув усі добрі слова, що казали про нього на Форумі колеги та читачі. Бо ми їх чули.
 
Ще перед Форумом, коли вигадували вибори секс-символа сучасної української літератури, ми мали на увазі саме його – Че Гевару української сексуальної революції. Але здоров’я його вже було дуже поганим і тому ми не стали включати його до короткого списку. Хоч сам він, певно, не заперечував би.
 
Так сталося, що ми практично не спілкувалися з колегами під час Форуму, але дуже багато говорили з читачами – адже усі чотири дні простояли на вулиці попід стінами Палацу Мистецтв, підписуючи охочим свою нову книжку. І буквально кожен п’ятий з них казав: «Жаль, що немає Юрка». Це вразило. Бо українська література, правду кажучи, не є аж надто популярною, і Юркові твори не порівняти за накладами з «Гаррі Поттером». Але наш читач – особливий. Він цінує кожен грам літератури, кожного автора, а надто такого неповторного, як Покальчук.
 
Форум – це завжди свято. Хай там як складається бізнес, хай там що відбувається у політиці, а до Львова їдуть за позитивними емоціями. Не був виключенням і цей рік. Але крізь усі події, метушню, компліменти та жарти чулася фраза: «Жаль, що немає Юрка». Йому б сподобався 15-й Форум. Можливо, він би лаявся на щось, як це інколи бувало, але ніхто не вмів нести стільки позитива людям, як це вмів Покаль.
 
Усі дивуються – 67 років! Він не виглядав на цей вік, навіть коли хворів.
 
Пам’ятаємо, надрукували у «Другові читача» інтерв’ю – лунає дзвоник: «Хлопці, ви там що? Зі мною дівчата заграють вісімнадцятирічні, а ви пишете, що мені шістдесят!».
 
Він розмовляв з нами на рівних, хоч ми йому годимося у молодші сини. І з тими, хто годиться у онуки, теж розмовляв на рівних. Згадуємо своє знайомство 1992 року, коли він був крутим, а нас практично зовсім не було – жодним словом, жодним рухом він не дав зрозуміти, що ми птахи різного польоту. Він один з небагатьох одразу сприйняв нас всерйоз.
 
Останні роки ми вигадували багато різних акцій, і завжди стояло питання: кому подзвонити, кого покликати? Скажемо щиро – першим завжди стояв Юрко. Палити рукописи під Кабміном? – без жодних вагань! Вдарити автопробігом по безкнижжю – залюбки!! Оголосити зону культурного лиха? Захищати книгарні? – завжди напоготові!!!
 
Жаль, що немає Юрка. Це був один з небагатьох творчих людей без подвійного дна, або, кажучи простіше, без падла. Він ніколи не казав за очі одне, а в очі інше. Мабуть, багато в чому саме йому ми завдячуємо дружнім духом, що панує серед відомих українських письменників. Ми по-різному ставимося одне до одного, але завжди підтримуємо, і якщо не хвалимо, то принаймні не ганимо колег.
 
Для українців це не так мало.
 
Жаль, що немає Юрка. Тому що він був справжнім чоловіком. А це зараз – рідкість.
 
Ми повернулися з Форуму. А Покаль – ні, тому що не їздив туди. Але роковини його припадають наступного року на другий день Форуму. А через рік – на третій день. І тепер назавжди Форум Видавців у нас буде асоціюватися з Юрком.
 
Може, так воно і має бути?
 
Брати Капранови
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Брати Капранови
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15407
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ВЕРОНІКА
5716 дн. тому
Правду кажуть про безсмертність. Смерть - це втрата фізичної оболонки. Але душа залишається. З тими, кому її присутність потрібна. Юрко, дякуємо тобі, що Ти з нами!
doesn't matter
5717 дн. тому
Дякую за гарний "некролог". Сум і повага.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду