Кавказька війна та пропагандисти з камерами

22 Серпня 2008
23461
22 Серпня 2008
14:53

Кавказька війна та пропагандисти з камерами

23461
Кавказька війна та пропагандисти з камерами

Сісти за ці нотатки автора змусив репортаж з Південної Осетії журналіста телеканала «Інтер» Андрія Цаплієнка у вечірній новинній програмі минулого понеділка. Що ми побачили? Розбиті бомбами і снарядами будинки Цхінвалі, кілька свіжих могил у дворах, його мешканців, що готують їжу прямо на вулиці, — ці картини не можуть не викликати співчуття до постраждалих людей і їхнього болю. А ще підбиті танки (репортер стверджує, що то грузинські, і нам залишається повірити йому на слово) й бравого осетинського ополченця, який хвалиться тим, що разом з іншими захоплював бронетехніку. До речі, сам Цаплієнко також говорить, що ополченці розстріляли з гранатометів десятки танків, і часто підкреслює, що нападниками були грузини. Не вдаватимемося в подробиці, хто розпочав бойові дії — у нашій газеті не один автор і експерт справедливо вказували, що встановити це точно неможливо. Поставимо інші запитання — якщо репортаж претендує на об’єктивність, то чому ми не побачили бодай одне грузинське село біля кордону з Південною Осетією? Бо, за багатьма повідомленнями, в деяких із них безчинствовали «славні» осетинські ополченці. Чому не почули жодного грузина чи грузинки, які там проживали чи ще залишились? Чому оминається той факт, що російські війська вторглись з Південної Осетії й Абхазії безпосередньо на територію суверенної Грузії всупереч усім нормам міжнародного права, бомбили її, продовжували просування вглиб країни після того, як на заклик європейських лідерів і на виконання домовленостей з Росією грузинські війська припинили бойові дії? І на яких законних підставах після численних публічних обіцянок піти хоча б до Південної Осетії й Абхазії російські війська залишаються біля Горі, неподалік Тбілісі, інших міст і сіл Грузії?

У цьому зв’язку хочеться нагадати колезі, лауреату журналістських премій, що російські війська вщент розбомбили столицю Чечні — Грозний, що весь світ обійшли репортажі про знищення ними селища Семашки разом із мешканцями, що вже під час першої чеченської війни було більш ніж достатньо повідомлень про злочини російських вояків, в тому числі масові вбивства мирних жителів, що під час другої чеченської війни з ініціативи Володимира Путіна там був даний карт-бланш воякам на будь-які дії («мочить в сортире»), і лише тому, що Російська Федерація встановила жорстоку інформаційну блокаду Чечні, звідти надходила дуже обмежена інформація. РФ обґрунтовувала своє право робити там все, що заманеться, належністю республіки до її складу і необхідністю приборкання сепаратистів. Потім виникла теза про терористів. Першого президента Чечні Джохара Дудаєва росіяни вбили наведеною через супутниковий зв’язок ракетою. Другого й законно обраного президента Чечні Аслана Масхадова російський спецназ розстріляв без слідства й суду. Навіть за дуже скромними підрахунками, в цій республіці внаслідок дій російських військ загинули кілька сотень тисяч мирних жителів.

За всіма міжнародними законами, Південна Осетія і Абхазія є територією Грузії, а їхнє відділення нелегітимне. Будь-які озброєні формування місцевих жителів на цих територіях, в тому числі загони так званих ополченців, не передбачені відповідними рішеннями грузинської влади, можна кваліфікувати як бандитські, як це робила Росія стосовно озброєних чеченців. Зрозуміло, що проблема згаданих невизнаних республік набагато складніша і вирішити її простими методами неможливо, тим більше зараз. Але не має права Росія, яка розгромила Чечню, дорікати Грузії і ставати в позу янгола-охоронця. Цаплієнко цих питань не ставить — а даремно. Для будь-якого чесного медійника неможливо уникнути згаданих паралелей. І якщо телекамера стає знаряддям пропаганди, причому в інтересах однієї сторони, то це вже не журналістика. На жаль, в гострих ситуаціях відразу починають «вилазити вуха» власників того чи іншого каналу — щодо «Інтера», то його російські співвласники показали, що можуть використовувати номінально український канал в інтересах своєї країни. А для українських журналістів, які там працюють, постає питання — чи зважати у цьому зв’язку на професійні стандарти, професійну етику, взагалі нормальну людську етику і у цьому зв’язку — чи подавати інформацію об’єктивно з висвітленням різних точок зору або ставати репрезентантами інтересів іншої країни, яка загрожує твоїй власній.

 
Валерій Костюкевич, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валерій Костюкевич, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23461
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
сергей
5723 дн. тому
Валера пишет про этику, нормальную, человеческую и как подавать объективную информацию. А он сам там был или опять в схроны? Из всех украинских телеканалов "интер" один который попытался показать этот конфликт с разных сторон. Ладно у кого есть возможность смотреть и российские и наши каналы, можно сопоставлять и делать свои выводы. А кто видит только нашу "свободу слова". Когда это делает Америка - это нормально мы всегда поддержим ее старания. Вьетнам, Корея, Ирак, Афганистан, Латинская Америка,Африка, Никарагуа, Югославия. И не важно, что ошиблись где сожгли напалмом деревню, где промахнулись бомбили свадьбу, где просто порезвились и т.д. Тут у нас с моралью и этикой все нормально- одобрям. А России мы покажем, мы такие, ух мы какие. "Сильная" грузинская армия ночью, в день открытия мирового события просто по городу (или по стратегическим военным объектам) начинает бомбить из всех видов оружия. Это этично, это морально. И когда этим воякам дали по морде, мы проявили сочуствие и понимание - наи приказали, мы поддержали. Очень хочеться в газете "День"увидеть правдивые цифры, сколько погибло жителей и какие потери с обеих сторон, повторяю- правдивые. Но для этого надо туда поехать. Я понимаю страшновато и могут убить. Лучше пишите заказные статьи и бойтесь Россию. Хотя до ее нападения, Украина сама себя съест благодаря этому бардаку в стране и таким моральным сыкунам свободы слова.
Сива Кобила
5725 дн. тому
Це Цаплієнко - український журналіст? Тільки тому, що прописаний у Києві, а прізвище закінчується на -енко? У будь-якій цивілізованій суверенній державі знають, що робити з такими каналами і такими журналістами. Але Україна - не держава, це знають всі, не тільки Путін.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду