«Великий українець» Ярослав Мудрий. Особливий погляд

19 Травня 2008
25783
19 Травня 2008
11:05

«Великий українець» Ярослав Мудрий. Особливий погляд

25783
«Великий українець» Ярослав Мудрий. Особливий погляд

Дещо про «адвокатів»

 

8 місяців на каналі «Інтер» тривав проект «Великі українці». 8 місяців народ, піднімаючи рейтинг програми і відбиваючи кошти, потрачені на сам проект, тисли кнопки телефонів, визначаючи, хто ж у їхній свідомості гідний посісти місце найвидатнішого українця усіх часів і народів. І ось – вердикт проголошено. Українська нація початку ХХ століття сама поставила собі діагноз, і, якщо чесно, не дуже втішний.

 

Залишки шкільної програми вивели у десятку найбільших українців справжніх велетів духу – Григорія Сковороду, Лесю Українку та Івана Франка. Однак, на більше ми не спромоглися – ці справді видатні постаті в нашій історії посіли останні місця у рейтингу. Трішки більше «пощастило» Тарасові Шевченку, чиє ім’я для багатьох поколінь було символом самоствердження українців як нації (кажу без пафосу – «Він, наче Афіна з голови Бога, народився в нас майже з нуля (майже!!!), з попелища запетрованої Малоросії», - це слова дисидента Леоніда Плюща, сказані ним у наш час), – у нього «аж» (!) четверте місце. За попередньою інформацією, в рейтингу довгий час лідирував Степан Бандера (іще один символ спротиву), однак буквально за кілька днів до завершення голосування на перше місце вийшли зовсім інші дійові особи. І передусім – син Володимира Хрестителя, князь Ярослав Мудрий, чиїм «адвокатом» виступив сумнозвісний Дмитро Табачник, екс-«культурний» віце-прем’єр, відомий своєю заявою про те, що він не збирається робити культурну політику «в интересах узкой прослойки украиноязычной интеллигенции».

 

Не менш одіозний Дмитро Корчинський («адвокат» Богдана Хмельницького), на початку обговорення заявив, що, якщо в рейтингу переможе лікар Микола Амосов, то суспільство хворе і потребує лікування. Якщо взяти його тезу на озброєння, то безперечне лідерство в рейтингу Ярослава Мудрого наводить нас на сумні висновки.

 

Постать Ярослава Мудрого в нашій історії настільки міфологізована, що за позолотою славослов’я важко відділити вигадку від реальності. Інформацію про нього ми беремо передусім із шкільних підручників історії, які переважно ґрунтуються на одному-єдиному документі: «Повісті врем’яних літ», офіційному скрипті, що писався придворними літописцями на замовлення князів (своєрідному «Кратком курсе истории ВКП(б)» тих часів). І завданням літописців було не стільки описати правдиві події, скільки виправдати перед нащадками злодіяння патрона.

 

Про міфологізацію постаті князя Ярослава

 

Одним із найбільших міфів нашої історії є легенда про «покликання на князівство» Рюрика і «благоденствіє» народу, неспроможного виділити лідера із свого середовища, під «чутливим керівництвом» мудрих варягів. Насправді ж могутність руських князів із династії Рюриковичів трималася у першу чергу на мечах найманої дружини та грошах, отриманих від работоргівлі, а знаменитий шлях із варягів у греки був не чим іншим, як шляхом сплавляння живого товару до Візантії – одного з трьох найбільших ринків работоргівлі. Як свідчать русько-візантійські договори, він функціонував уже від початку Х століття, і слов’яни на цих ринках цінувалися дуже високо – дехто з істориків проводить паралель між «склавінами», про яких згадував Геродот, і латинським словом «sclavus» – раб, невільник. А джерелом поповнення скарбниці були набіги на сусідні племена (офіційно це називалося полюддя). Саме цим займався у древлянських землях прадід Ярослава князь Ігор (згадаймо слова древлянського князя Мала: «Якщо вовк увадиться по вівці, по одній все виносить він стадо, коли не вб’ють його»), за що і поплатився життям. А у знаменитому договорі русів із греками від 945 року прямим текстом пишеться, що Ігор ствердив договір і «відпустив послів і одарував їх хутром, челяддю і воском» (люди тут виступають таким же товаром, як і хутро та віск, і це вважається нормою).

 

Таке ставлення князів до місцевого населення – не дивина, адже варязькі конунги, що закріпилися у Києві після того, як Олег убив князя Аскольда – останнього із династії Києвичів, сприймали місцеві слов’янські племена переважно як джерело збагачення і зміцнення своєї влади, яку підтримували за допомогою дружини, що цінувалася понад усе. Про це яскраво свідчить іще один літописний запис від 1024 року: збираючись воювати зі своїм братом Ярославом, Чернігівський князь Мстислав виставив проти Ярославових найманців-варягів у першу чергу місцевих сіверян. Після битви він оглянув поле, вкрите трупами варягів і сіверян, і задоволено вигукнув: «Хто цьому не порадіє? Це лежить сіверянин, а це варяг. А своя дружина ціла».

 

Ще один міф стосується самого Ярослава-державника. Позиціонуючи князя як державотворця, пан Табачник чомусь упустив момент, що Ярослав, був, по-суті, і першим сепаратистом, оскільки відмовився платити данину своєму батьку Володимиру, і лише смерть останнього завадила війні між батьком і сином. Та й держава його виявилася не настільки міцною: сини Ярослава, отримавши вотчини і поклявшись на смертному одрі батька жити в мирі і злагоді, тут же забули про свої обіцянки і почали міжусобні війни – знову ж таки, щоб мати можливість захоплювати у слов’янських землях «полон» і сплавляти його до Візантії.

 

Третій міф про Ярослава стосується його прагнення припинити ворожнечу з братами і помститися Святополку за смерть Бориса і Гліба. Насправді ж ретельне вивчення історичних джерел, і, зокрема, «Хроніки» Титмара Мерзебурзького, сучасника Ярослава та порівняння описаних подій із тою ж таки «Еймундовою сагою» дають підстави припускати, що смерть усіх братів – на совісті самого Ярослава, оскільки Святополк після смерті Володимира утік із ув’язнення у Вишгороді до тестя у Польщу і був там до 1018 року, а опис смерті Бориса у «Еймундовій сазі», де варяг Еймунд за завданням конунга Ярицлейфа, у якого він служив, убиває в шатрі його брата конунга Бурицлава, один в один збігається із описом у «Повісті врем’яних літ» - от тільки імена вбивць різні.

 

Отже, правдивий, не міфологізований портрет Ярослава Мудрого мав би виглядати так: нащадок зайшлих норманів, що підступом осіли у Києві та збагатилися на работоргівлі, амбітний син сильного князя, який усе життя тихо ненавидів батька і своїх зведених братів (у Володимира було 8 офіційних дружин), за першої ж можливості за підтримки найманців-варягів, починає війну проти братів за Київський престол і поступово знищує їх усіх, приєднуючи їхні вотчини (лише Тьмутаракань Мстислава виявилася йому не по зубах). Щоб припинити між своєю братвою «розборки та кримінальні війни», він приймає «Руську правду» - своєрідний кримінальний кодекс, а, простіше, «понятія», за якими зручно тримати під контролем оточення і збагачувати скарбницю (більшість штрафів ішли судам чи князеві). При чому, і тут існує не лише станова та майнова градація, але й національна – стаття 10, наприклад, гласить, що, якщо когось наклепницьки звинуватять у вбивстві, він має подати до суду сім свідків своєї невинуватості, «а коли варяг чи хто інший, то два свідки». Коментарі зайві.

 

Справедливості ради варто відзначити, що Ярослав Мудрий нічим не поступався іншим середньовічним владоможцям. Однак, чомусь французи, говорячи про свою державу, згадують не Карла Великого, а, приміром, генерала де Голля, а німці ідентифікують себе не з Фрідріхом Барбароссою, а з Гете чи Конрадом Аденауером.

 

Про сучасну політичну еліту

 

Визнання Ярослава Мудрого першим серед «великих українців» наштовхує і на цікаві паралелі із сьогоденням. Складається враження, що це свідомо інспіровано, щоб легітимізувати нинішню так звану «політичну еліту», яка дуже нагадує (або хоче нагадувати) варязьку дружину часів Ярослава Мудрого. Ярослав близький їм по духу, оскільки свого роду він теж був досить непоганим менеджером, от тільки під рукою він мав не «Систем Кепітал Менеджмент» чи «Інтерпайп», а корпорацію під назвою Київська Русь. І під орудою нинішніх менеджерів Київ розбудовується незгірш, як за часів Ярослава – і храми ми відроджуємо, і Центри сучасного мистецтва та Будинки футболу відкриваємо – куди тій Європі, а за кількістю шикарних іномарок на вулицях ми давно попереду всієї планети. І суди наші нагадують «Руську правду»: якщо ти «блакитної крові», то завжди відкупишся чи відмажешся, а якщо простий смерд – отримаєш по повній «і за себе, і за того хлопця». От тільки шкода, що династійні шлюби нині вийшли із моди (а, може, на щастя – все ж освічена Анна Ярославна була менш щаслива із невігласом королем Франції, ніж Женя Тимошенко із англійським рокером).

 

От тільки народ не обманеш. Бо немає в нашій історії жодної народної пісні про князів (якщо не рахувати билини, де Володимир Красне Сонечко лише бенкетує в Києві та чекає, коли його богатирі порятують від напасті). І жодного рядка для доби держави Київської Русі (якщо не рахувати переспіву «Плачу Ярославни») немає у Тараса Шевченка. А слово «варяг» залишилося в народній пам’яті як згадка про зайшлих приблуд, які не мають жодного уявлення про реалії, але дуже пнуться покерувати.

 

А результати цього рейтингу – це чергова спроба застосувати піар-технології для зомбування слухняної маси перед черговими виборами, яких на нашій пам’яті буде іще ой-йой-йой скільки. Гірше – якщо це справді реальний вибір людей. Оскільки це свідчить про те, що ми остаточно втратили здатність думати, відчувати і адекватно рефлексувати, а процес перетворення народу на електорат, слухняних рабів нащадків «конунга Ярицлейфа» завершився остаточно і безповоротно. Це було б дуже сумно.

 

До уваги: редакція сайту «ПІК України» готова надати можливість усім висловити свою точку зору щодо постаті Ярослава Мудрого та проекту «Великі Українці».

 

 

Наталка Позняк-Хоменко, «ПіК України»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталка Позняк-Хоменко, «ПіК України»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25783
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Марія
3141 дн. тому
Я так розумію, той проєкт має на меті тільки спаплюжити ті імена, які давно знані нами. Але ж не за те ми пам"ятаємо Шевченка, Бандеру, князя Ярослава - не за те що вони зробили злого, правда? Якщо ж ми такі чесні - то чому розкриваємо правду(а може й брехню) саме про тих, відомих? До чого це приведе? А давайте візьмемо будь - якого, пересічного українця, знайдемо факти про його "злодіяння"! А чого? Історія потребує чесности. А хіба чесно, коли про нас зле говорять? Та люди, схаменітся! Бог їм суддя! Чи є в світі людина,навіть канонізована, щоб була зовсім свята? Страшно згадати, яким був князь Володимир - але ми його не за розпусту, не за постійні війни, не в дяку за стількох позашлюбних дітей святим величаємо! Тільки одна причина : він утвердив ту віру, яку зараз сповідує більшість українців! Ярослав "убив Бориса і Гліба"? А потім сам же домагався їх канонізації! Мудро, вельми мудро! Шкода тільки, що казочка - для атеїстів! Нащо православному князеві те здалося! А тепер скажіть! Скільки за всю історію - від Створення світу дотепер - було таких убивств? А смерть Кузьми що? Не те саме? Нещасний випадок! Тільки ніхто не хоче того розслідувати! Може. ще скажете про Каїна та Авеля, що першого підставили. наприклад, а Авеля убив Адам, га? Щодо варягів - то справді наволоч, але ми можемо багато певніше сказати, що вони в подібних убивствах і винні. Відомо, до прикладу, що Гліба Володимировича убив його кухар Торчин. Про Бориса моя гіпотеза : він же на печенігів пішов, коли Володимир ще був живий. То чом Святополк. чом Ярослав,чом варяги? Хіба ті ж печеніги не могли вбити? Літопис оповідає, що печенігів Борис не знайшов, але звідки ми взяли літопис? Хіба не читаємо його мільйони разів переписаного? Хіба нам не дали його москалі, відредагувавши, як їм треба? До речі, версію про те, що Ярослав убив Бориса і Гліба хіба не висунув саме МОСКОВСЬКИЙ вчений? СКІЛЬКИ КРУГОМ БРЕХНІ! І ми щодень все більше і більше заплутуємось. Може, годі? Зараз важливіше сьогодення! Не кажіть того, чого не знаєте. або те, що знаєте неточно. Ярослав варяг? Поглядіть на його коріння. звідки взявся Рюрик, ми не знаємо. Зате знаємо, що мати Святослава, княгиня Ольга - новгородчанка, словенка. Тобто, вже Святослав не є чистокровним варягом. Далі: Малуша, мати князя Володимира, була полянка. Врешті - решт, Володимир, маючи і так майже місцеве коріння, мав сина від полоцької княжни Рогнеди. Рогнеда, Рогволод... Якщо то не руські імена, то ми самі варяги. "Волод" - корінь імени властивий тільки українцям. Навіть не дещо скорочене "Влад", що стрічаємо в білорусів і кацапів. Отож, які вже тут варяги? Хіба та непевна краплина від Ігоря. Олег, Вольга - теж не варязьке ім"я, таке зустрічаємо у словенів. Місцевий слуга Рюрика. Адже більше логіки, правда?
Сива Кобила
5813 дн. тому
Не було ніякої династії Києвичів. Аскольд - слов'янське ім'я? Порівняйте з Володимиром, Ярославом, Святославом, Мстиславом, Ярополком, Святополком, Болеславом, Яромиром, Доброгостом і т. д. Аскольд за звучанням більше нагадує ім'я Свенельд чи слово "скальд" (скандинавська лексика). Легше повірити у версію, що Аскольд був варягом, іншим воєводою Рюрика, який випередив Хельга (Олега) й Інгвара (Ігоря) і першим сів княжити у завойованому (от у кого? - питання) Києві. Вбивство Олегом Аскольда внутрішня норманська розборка.
Сива Кобила
5813 дн. тому
"Українська нація початку ХХ століття сама поставила собі діагноз, і, якщо чесно, не дуже втішний". Якби населення України справді було б НАЦІЄЮ, діагноз був би набагато втішнішим. А чого ви хотіли від популяції?
пропоную
5813 дн. тому
Українці! Пропоную покликати на посаду президента, прем"єра та їнші важливі для України посади нових Рюріків, варягів, але не америкосів. Гірше ніж зараз не буде, гарантую. В усякім разі не будуть гризтися як наші великі пси української демократії і хабарництва.
Леся Сакада-Островська
5813 дн. тому
Щиро дякую пані Наталці за її особливий погляд на особистість кн.Ярослава Мудрого! Саме від таких статтей і мудрішають! Шкода, що на телебаченні таких осмислених фактів, як у пані Позняк-Хоменко, й не почуєш, й не побачиш...
5814 дн. тому
Француз Ганна була першою у Франції і здається єдиною королевою-регентшою. Вона на відміну від чоловіка уміла писати. А в Парижі є її скульптура з місюркою, мовляв, навчила французів митися. Шкода що автори фільму про це не сказали. І не показали власноручний розпис руської королеви.
dem
5814 дн. тому
Згоден, що довіряти "Повісті врем'яних літ" не можна. Але чому тоді довіра іншим літописам? Хіба не за тим самим принципом служіння режиму вони складалися? І ще, звідки відомо, що Ганна Ярославівна була освіченішою за французького короля?
МК
5814 дн. тому
Яка різниця яким і ким насправді був Ярослав Мудрий?... Кому потрібна повна правда про будь-якого з "великих"?... Вони, ці та інші "великі" потрібні нації саме як символи. Чк міф. Як певна міфологія народу. В якій, зокрема, розказується міф про Ярослава Мудрого, Богдана Хмельницького чи Тараса Шевченка. Ірраціональне (міф) на багато важливіше для нації та народу, ніж раціональне (правда, об'єктивні факти). Бо вірит людина можа тільки в ірраціональне. У парадоксальне і нереальне (з побутово-раціоналіьної точки зору). Наприклад в те, що Ярослав Мудрий був великим українським князем, а Київська Русь це та ж сама Україна, тільки значно величніша та успішніша для свого часу. І хай усе це не так. Яка різниця?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду