Американські кінознавці радять українському кіно шукати власну нішу на вітчизняному ринку

25 Квітня 2008
23950
25 Квітня 2008
11:56

Американські кінознавці радять українському кіно шукати власну нішу на вітчизняному ринку

23950
Американські кінознавці радять українському кіно шукати власну нішу на вітчизняному ринку
25 квітня у посольстві Сполучених Штатів Америки відбулась відеоконференція «Американський досвід і проблеми розвитку кіноіндустрії в Україні». Представники низки українських продюсерських компаній, кінорежисери та журналісти обговорили із американськими колегами перспективи розвитку вітчизняного кіноринку.
 
Запитання, адресовані кінознавцям із США, стосувались залучення інвестицій у кінобізнес, умов, за яких американські компанії могли б перенести частину кіновиробництва в Україну, як це вже відбулось у Чехії, та деяких творчих аспектів: пошуку й роботи над сценаріями, а також тієї «фішки», яка дозволить українському кіно стати впізнаваним у світі та завоювати ринок України.
 
Американські учасники діалогу не змогли згадати жодного законодавчого акту США, що був би спрямований саме на підтримку кінематографу. Як виявилось, переваги американського кіноринку – не у міфічній підтримці з боку держави, на яку продовжують розраховувати українські виробники, а у законодавчому регулюванні бізнесу як такого. Було наведено приклад роботи американської продюсерської компанії в Пуерто-Рико: уряд цієї держави гарантував повернення 40% витрать на фільм за умови, що 70% бюджету стрічки залишиться у країні, а у зйомках буде задіяна місцева робоча сила.
 
Те, чи перенесуть потужні американські компанії в Україну свої знімальні майданчики, на думку американців, залежить від здатності України рекламувати свої переваги: зручне географічне положення, багатий вибір натури, підготовлені кадри і невисокі ціни. Проблеми ж творчого плану в України та США виявились спільними: американські режисери, як і вітчизняні, скаржаться на брак якісних сценаріїв. Що ж до того, як українцям «відвоювати» бодай частину вітчизняного ринку, думка закордонних експертів була одностайною: треба шукати власну нішу. Перелік сюжетів, які можуть зробити кіно популярним, у світовій практиці невеликий, і українцям треба зробити те, чого за них не зроблять ні американці, ні росіяни. Поки що це неможливо з огляду на те, що зусилля українських продакшн-компаній скеровані на задоволення потреб російського ринку, оскільки тільки таким чином можна повернути витрачені кошти. Надія, за словами учасників конференції, на вітчизняний рекламний ринок, який невпинно зростає і рано чи пізно дійде до рівня, коли робити кіно для українців буде вигідно.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23950
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду