detector.media
25.04.2008 11:56
Американські кінознавці радять українському кіно шукати власну нішу на вітчизняному ринку
25 квітня у посольстві Сполучених Штатів Америки відбулась відеоконференція «Американський досвід і проблеми розвитку кіноіндустрії в Україні». Представники низки українських продюсерських компаній, кінорежисери та журналісти обговорили із американськими колегами перспективи розвитку вітчизняного кіноринку.
 
Запитання, адресовані кінознавцям із США, стосувались залучення інвестицій у кінобізнес, умов, за яких американські компанії могли б перенести частину кіновиробництва в Україну, як це вже відбулось у Чехії, та деяких творчих аспектів: пошуку й роботи над сценаріями, а також тієї «фішки», яка дозволить українському кіно стати впізнаваним у світі та завоювати ринок України.
 
Американські учасники діалогу не змогли згадати жодного законодавчого акту США, що був би спрямований саме на підтримку кінематографу. Як виявилось, переваги американського кіноринку – не у міфічній підтримці з боку держави, на яку продовжують розраховувати українські виробники, а у законодавчому регулюванні бізнесу як такого. Було наведено приклад роботи американської продюсерської компанії в Пуерто-Рико: уряд цієї держави гарантував повернення 40% витрать на фільм за умови, що 70% бюджету стрічки залишиться у країні, а у зйомках буде задіяна місцева робоча сила.
 
Те, чи перенесуть потужні американські компанії в Україну свої знімальні майданчики, на думку американців, залежить від здатності України рекламувати свої переваги: зручне географічне положення, багатий вибір натури, підготовлені кадри і невисокі ціни. Проблеми ж творчого плану в України та США виявились спільними: американські режисери, як і вітчизняні, скаржаться на брак якісних сценаріїв. Що ж до того, як українцям «відвоювати» бодай частину вітчизняного ринку, думка закордонних експертів була одностайною: треба шукати власну нішу. Перелік сюжетів, які можуть зробити кіно популярним, у світовій практиці невеликий, і українцям треба зробити те, чого за них не зроблять ні американці, ні росіяни. Поки що це неможливо з огляду на те, що зусилля українських продакшн-компаній скеровані на задоволення потреб російського ринку, оскільки тільки таким чином можна повернути витрачені кошти. Надія, за словами учасників конференції, на вітчизняний рекламний ринок, який невпинно зростає і рано чи пізно дійде до рівня, коли робити кіно для українців буде вигідно.
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY