Нацрада ухвалила рекомендації щодо визначення мови телепрограм

26 Березня 2008
23936
26 Березня 2008
12:36

Нацрада ухвалила рекомендації щодо визначення мови телепрограм

23936
Нацрада ухвалила рекомендації щодо визначення мови телепрограм

26 березня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення прийняла в цілому рекомендації щодо визначення мови програм у програмних концепціях телерадіоорганізацій, які ведуть мовлення або претендують на отримання ліцензії.

Ці рекомендації передбачають поступове збільшення частки української мови в ефірі на 5 відсоткових пунктів щороку у 2009 та  2010 році та дотримання певної квоти української мови у прайм-тайм (часові проміжки в будні – з 18-ої до 24-ої год.; у вихідні та святкові дні – з 9-ої до 24-ої год).

Унаслідок тижневої дискусії, що відбулась після того, як на засіданні 19 березня рекомендації було прийнято за основу, Нацрада внесла низку змін в основний текст документа. Зокрема, враховуючи зауваження, висловлені депутатом Колесниченком у відкритому листі, перший заступник голови Нацради Ігор Курус запропонував змінити формулювання пункту 3.1 зазначеного документа, зокрема, замість формулювання «компактне проживання національних меншин» запропоновано «комппакне проживання осіб, що вживають певну мову національних меншин».
 
Враховуючи зменшення квоти на мовлення іншими мовами від 25% у 2008 році до 15% після 2009 року, з метою дотримання прав людей, які не володіють мовами меншин, Нацрада запропонувала зазначити у документі обов’язкове субтитрувати цих програми державною мовою. 
 
Також Нацрада вирішила скасувати пункт 2.4 (закордонне мовлення), оскільки закон України чітко каже, мовлення на закордонну аудиторію ведеться українською та відповідною зарубіжною мовою. Отже, Нацрада вирішила, що додатково регламентувати мову немає сенсу. Як пояснив Ігор Курус, жорстко квотуючи закордонне мовлення, ми не надаємо можливість громадянам інших країн, які не володіють українською мовою, отримувати інформацію про Україну з українських джерел. 
 
Заступник голови Нацради Юрій Плаксюк, коментуючи цей документ, заперечив недемократичність його положень: «У Білорусі немає і 25% білоруської мови в ефірі, у Росії немає і 0,01% української мови. Хай вивчають наші підходи щодо мови». В оцінці документу свого колегу підтримав голова Національної ради Віталій Шевченко: «Є застереження, що ми звужуємо сферу вживання інших мов, але це не так. Ми вносимо зміни в документ, який вимагав 100% української мови (йдеться про трактування норми закону «Про телебачення та радіомовлення», яка передбачає обов’язкове мовлення українською не менше 75%. – «ТК»). До того ж, багато телерадіоорганізацій мають ліцензії, де передбачається 100% української мови».
 
Цей документ було прийнято як виконання пропозицій щодо активізації діяльності Нацради, висловлених на засіданні РНБО 21 березня. У зв’язку з цими пропозиціями Нацрада також прийняла документ «Рішення щодо обговорення пропозицій щодо активізації діяльності Нацради, що висловлені на засіданні РНБО». Цей документ приймався Національною радою у закритому режимі, на відкритому ж засіданні оголосили лише те, що активізація діяльності Нацради проходитиме у чотирьох напрямках:
 
- збільшення інформаційної присутності України у світі та питання переходу на цифрові носії;
 
- завершення перевірок телерадіоорганізацій;
 
- мовна політика;
 
- регуляторна діяльність провайдерів програмної послуги.
 
Тим часом юрист Володимир Яворський, виконавчий директор Української Гельсинської спілки, вважає, що необхідно розмежовувати «індивідуальні вимоги» до телекомпаній та «загальні правила»: «Нацрада має регуляторні повноваження щодо ліцензування. Положення законодавства дозволяють їй збільшувати мовну квоту при ліцензуванні. Тобто, щоразу в окремому випадку квота може бути різною, але не менше 75%, про що зазначено в законі». Проте, наголошує пан Яворський: «Нацрада не має права приймати загального рішення про збільшення цієї квоти для усіх загальнонаціональних каналів, оскільки таких повноважень у неї немає. Це питання регулюється законом і це повноваження парламенту». Більше про це читайте у журналі «Детектор медіа» №3/2008.
 
«Детектор медіа» 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23936
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
people
5873 дн. тому
200 років уживали, а тепер Народ каже, що треба користуватися
народ
5876 дн. тому
Шановні функціонери з Нацзради .Державну мову.якої ніхто з вас не знає .не вживають а користуються.І якщо ви не здатні у своїй державі. у своїй хаті навести лад .наберіться мужності і йдіть геть. бо історія тай ваші діти вам не пробачать. Вже остогидло!
tatyana
5876 дн. тому
Расслабьтесь, москали, теперь, когда за мову взялись друзья, а не враги, судьба ее печальна, ведь они - державные великие ос... пардон, конечно видно всем - УМЫ !
DimOK
5878 дн. тому
Заживёте, узнавая лишь одну точку зрения?)) Не смешите))
Эней
5878 дн. тому
Панове! Они в Нацраде, похоже, друг перед другом в дурости соревнуются. Видимо кто-то на самом верху, студова очень и очень следит за ними. Вот поэтому, чтобы не показаться букашками, каждый из них глупостью брызжет, а кто с ними не согласен того в арестанские роты суют.
идиот
5878 дн. тому
вот теперь заживём!!!!! назло москалям!!!!!!!!!! ураааааааааааааааа!!!!!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду