Крок до цифри

6 Грудня 2007
14671
6 Грудня 2007
15:53

Крок до цифри

14671
Крок до цифри

На брифінгу за підсумками вчорашнього засідання Нацради її голова Віталій Шевченко навіть не намагався приховати свого тріумфу. «Сьогодні ми ухвалили епохальне рішення, яке вводить в Україні цифрове віщання, – почав він брифінг, – якщо «цифра» прийде до України в запланований нами часовий проміжок, то наше сьогоднішнє засідання колись у майбутньому відзначатимуть дослідники… Я б назвав його цифровим проривом».

 

Ігор Курус, член Нацради, що впритул переймається «цифрою», повідомив присутнім, що на сьогоднішньому засіданні було створено загальнонаціональну багатоканальну цифрову мережу МХ-4, а «цифрова карта» українського телепростору сповнилася конкретним змістом: наявні телеканали отримали «цифрові частоти» – місця в цифрових мультиплексах.

 

«У чому перевага «цифри»? «Цифра» – це якість, це покриття, з'являються нові частоти, на яких виникають нові канали», – ще один член Нацради Тетяна Мокріді щиро намагалася зробити складні терміни, якими оперував Курус, зрозумілими для кожного присутнього в залі журналіста. Вигоду переходу на цифрове віщання вона пояснювала на конкретних прикладах: свої зарезервовані «частоти» в «цифрі» отримали не тільки всі нинішні загальнонаціональні телеканали, але й ті, які через ті або інші причини не могли організувати свої трансляції по всій Україні в аналоговому форматі. Наприклад, можливість вести повноцінне віщання дістане ТРК «Ера», що «тулиться» зараз на Першому національному. Почати окреме віщання зможуть дві телекомпанії, які нині являють собою 5-й канал, - НБМ і «Експрес-інформ». На загальнонаціональний рівень вийдуть ті ж «Тоніс», М1 і «Мегаспорт».

 

Перехід на «цифру» дозволяє звільнити величезний частотний ресурс, а Нацраді - оголосити конкурс на вісім «місць» – це лише перший крок у цьому напрямі. «Подальші можливості – невичерпні», – з ентузіазмом повідомив Віталій Шевченко.

 

Але використання цих невичерпних можливостей Нацрада як єдиний орган, що регулює відносини у вітчизняному телепросторі, вже зараз намагається спрямувати в суспільно-корисне русло. Тому в умовах конкурсу на перші вісім частот, які з'являться внаслідок переходу на «цифру», чітко прописано – кожен з новостворених каналів повинен буде мати чітко окреслену «нішу». Таким чином в Україні мають з'явитися дитячий, пізнавальний, гумористичний канали, «культурний» канал із широким використанням мов нацменшин, а також спеціальний канал для кіно та серіалів. Ще три канали зможуть отримати ліцензії на загальнонаціональне цифрове віщання, вигравши в номінації «Оригінальний проект».

 

Перехід на цифрове віщання дасть можливість нарешті зрушити з мертвої точки створення в Україні суспільного телебачення. Як відомо, раніше його планували створити чи то на базі державного Першого національного телеканалу, чи то на базі обласних ТРК, чому ті й ті більш-менш активно опиралися. Тепер же, за словами Віталія Шевченка, цю проблему знято – Нацрада «застовпила» одну «цифрову частоту» за ще не створеним суспільним телебаченням. «Ми готові й надалі ухвалювати будь-які рішення, що сприятимуть створенню в Україні суспільного телебачення», – пообіцяв глава Нацради.

 

В той час, як на загальнонаціональному рівні перспективи «цифри» видаються обнадійливими, журналісти не могли не поцікавитися, як просувається робота над «цифризацією» українських регіонів. Проблеми справді є, – визнають «нацрадівці», – але вони вирішувані. Фінансові труднощі (а тільки перший етап розгортання цифрового віщання в Україні коштуватиме близько мільярда гривень) Віталій Шевченко має намір вирішити за рахунок недержавних джерел. З іншого боку, каже він, саме держава мусить допомогти придбати цифрові SET-TOP-BOXи тим громадянам України, які з фінансових причин не зможуть цього зробити. Сподівається Шевченко й на активну допомогу місцевих властей, серію зустрічей з представниками яких Нацрада планує провести вже найближчим часом.

 

Члени Нацради не обділили увагою «кабельників», що активізувалися останнім часом. Оператори кабельного зв'язку зазвичай не дуже зацікавлені в розвитку «цифри» в загальнонаціональному масштабі: не виключено, що у разі «цифризації» всієї України більшості з них просто не залишиться місця на ринку. За підсумками засідання Нацрада ухвалила досить жорстку заяву, адресовану «кабельникам». При цьому – нічого особистого: після зачитування найбільш «ударного» уривка документа Тетяна Мокріді привітала опонентів Нацради – Всеукраїнську асоціацію операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж із десятиліттям.

 

Щодо термінів цілковитого і беззастережного переходу України на «цифру» думки «нацрадівців» дещо розійшлися. «Ми побудуємо в Україні цифрове телебачення, чого б нам це не коштувало», – дещо приречено сказав на завершення брифінгу Іван Курус. Тетяна Мокріді на тлі колеги мала вигляд переконаної оптимістки: «Я сподіваюся, що Євро-2012 усі ми зможемо побачити в цифрових картинках».

 

Максим Головатенко, для «Главреда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14671
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду