Влада «Волі»

14 Лютого 2008
31532
14 Лютого 2008
15:49

Влада «Волі»

31532
Поштовхом до обурення антимонопольників стала та сама ще не забута подія, яка обурила переважну більшість столичних обивателів, що користуються послугами «Волі». А саме: відключення від віщання одного з найбільших столичних масивів – Троєщини. Як вже писав «Главред», одного чудового дня» всі жителі району, які не перейшли на цифрове телебачення, виявили відсутність сигналу. Причому трапилася ця неприємність на вихідних, коли Call-центр компанії не працював. Як, втім, і контролюючі органи, які повинні були б присікти цей нечуваний волюнтаризм монополіста.
Влада «Волі»

Отже, в кінці 2007 року компанія «Воля-Кабель» оголосила про тотальне переведення своїх абонентів «на цифру» і повну відмову від аналогового телебачення найближчим часом. Щоправда, ніхто не давав права монополістові столичного ринку на такі кардинальні заходи – але це, як виявилось, уже інше питання. У компанії «Воля» ситуацію прокоментували дуже коректно: «Ми за декілька місяців попереджали споживачів про необхідність переходу на цифрове віщання, і повідомляли, що аналогове буде відключене. Хто перевівся – у того сигнал не пропадав». Більш того, оператори запевняють, що кияни ще й подякують, коли масово обзаведуться декодерами – адже так вони зможуть дивитися по телевізору значно більше програм, як мовиться, хороших і різних.

 

Проте інша думку має Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Вона створила комісію, за результатами перевірки якої і буде ухвалено рішення щодо правомірності переведення абонентів на цифрове віщання і підвищення цін на послуги «Волі».

 

«Підключаючи цифрове телебачення, «Воля-Кабель» проводить технологічну заміну. Вона мусить надати Національній раді документи, які пояснюють масове відключення аналогового телебачення», - цитує прес-служба заступника голови Нацради Юрія Плаксюка.

 

Крім того, кияни в своїх квитанціях виявили, що з 1 січня «Воля» підвищила абонентську плату за пакет соціального аналогового телебачення з 18 до 23 гривень на місяць. У кого питали згоди?! Щоправда, Антимонопольний комітет зреагував миттєво. Практично відразу після новорічних свят Комітет направив кабельному операторові офіційний запит - впродовж 10 днів компанія має надати інформацію щодо етапності переходу на цифрове телебачення і особливостей технологічної сторони цього процесу, говориться в повідомленні АМКУ.

 

«Оскільки ринок доступу до телепрограм є соціально вагомим, Антимонопольний комітет ретельно відстежує випадки зловживання ринковою владою на ньому і жорстко їх присікає. Проте хотілося б бачити чіткішу й послідовнішу позицію основного регулятора - Нацради з питань телебачення і радіомовлення, на яку законодавством покладені функції нагляду та регуляції в цій сфері», – зазначив голова Комітету Олексій Костусєв.

 

У Комітеті нас повідомили, що найімовірнішим методом боротьби з таким беззаконням монополіста може бути штраф. Але «навряд чи це буде істотна сума, це робиться, швидше, щоб запобігти спробам повторних дій», - повідомила прес-служба.

 

У свою чергу «Воля» жодної провини за собою не визнає і, як і раніше, намагається відстояти право на переведення столиці на цифру - за розрахунками компанії, вже в 2008 році Київ стане повністю цифровим. Тим більше, аргументує оператор, що й найвища влада в країні агітує «за оцифрування». Віктор Ющенко запропонував перевести всю Україну на цифрове телебачення до 2015 року. Причому в цьому разі Україна може опинитися майже «попереду планети всієї», тобто випередити своїх сусідів по колишньому СРСР у запровадженні цифри - Росія про таке поки що навіть не замислюється.

 

До речі, у нас вже в 2007 році доходи кабельного телебачення зросли на 36,7% - до 740,734 млн грн. Це - за даними Держкомстату України. А доходи операторів від надання послуг передачі і прийому теле- і радіопрограм, а також радіозв'язку, збільшилися до 1,102 млрд грн.! Ду-у-уже вигідний бізнес!

 

Але без скандалу всі ці благі наміри не обходяться – це очевидно. І хто правий, хто винен – поки що визначити важко. «Наїзди» на оператора почалися в грудні 2007 року. Компанія, мовляв, обдурює киян, надаючи неякісні послуги за завищеною ціною – про це повідомили практично всі столичні ЗМІ. Все було б нічого, якби війну проти компанії не почала комунальна (читай – промерська) газета «Хрещатик». Тобто за аналогією з 2004 роком, коли Київ вже переживав гучний скандал компанії і столичних властей, коріння варто шукати саме в немирному існуванні «Волі» і мерії або дуже наближених до властей учасників телеринку? А тут ще цікава інформація для роздуму: сім'я Черновецьких продає банк «Правекс», сума операції становить 750 млн доларів, і Степан Черновецький, який нині управляє банком, признається пресі, що це один з найвищих показників з продажу банків в Україні, що вони поки не вирішили остаточно, куди вкладуть отримані активи, але, поза сумнівом, вкладуть «якісно». Одразу ж з'явилися чутки – можливо, частина грошей і буде вкладено в «цифру», що обіцяє чималі прибутки.

 

До речі, в Держбюджеті-2008 на Держкомітет із телебачення і радіомовлення виділено 722 мільйони гривень. Ще близько мільйона - на розвиток мереж зв'язку. Як повідомили нас у Міністерстві транспорту і зв'язку, яке займатиметься проектом оцифрування країни, на березневі слухання щодо коригування бюджету вони готують спеціальну пропозицію про збільшення фінансування аж до 1,5 мільярда гривень!

 

Зрозуміло, що зараз на ринку оцифрування України почалася справжня війна. Перефразовуючи класика, можна сказати: хто володіє цифрою, той володіє Україною і навіть більше - до 2015 року Україна вже або повинна оцифруватися, або втратити зв'язок із оцифрованим світом.

 

Як експеримент із впровадження цифрового телебачення в кінці березня Нацрада провела тендер на чотири канали цифрового віщання в Києві і визначила переможців. Видача їм ліцензій терміном на 10 років запланована Нацрадою на 19 квітня. Середня вартість ліцензії становить 30 тис. грн. Технічне покриття перших цифрових каналів припадає якраз на Київ і область (зона покриття – приблизно 100 км). Але в нашому контексті найважливіше те, що покриттям займеться саме «Воля-Кабель»! Щоправда, якщо до того часу її не усунуть від такого ласого шматка, як державна підтримка оцифрування України. Адже вже відомо, що у «Волі» з'явився конкурент - Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України видала ліцензію провайдеру програмної послуги ТОВ «Голден Телеком». Він отримав ліцензію на 10 років, в той час як ліцензія «Волі» закінчується в кінці 2008 року. На бюджетні гранти претендують ще декілька компаній.

 

Цікаво, що «Воля-Кабель» не вперше має проблеми монопольного - і не тільки! - характеру. Кияни напевно пам'ятають, що в 2004 році були навіть порушені кримінальні справи проти «Волі», а директор компанії «Воля-Кабель» і його заступник взагалі були затримані правоохоронними органами. Вже набагато пізніше тодішній прокурор Києва Василь Присяжнюк заявляв, що гучна справа була справжнісіньким «заказняком», бо деякі зацікавлені особи, яким не терпілося вийти на київський ринок телепослуг, просто хотіли «задушити» компанію.

 

«Волю-Кабель» давно мають визнати монополістом!». Так «Главреду» прокоментував ситуацію щодо підвищення плати киян за соціальний пакет послуг начальник ГУ цінової політики КМДА Василь Яструбинський і заявив, що не може назвати причин підвищення тарифів. При цьому він нарікав: «Міські власті нічого не зроблять, тому що закон діє таким чином, що будь-яку дію оператора трактують на користь оператора. АМК мав би визнати, що «Воля-Кабель» - монополіст. Чому АМК не визнає цього впродовж 3-х років – не знаю».

 

Отже всім нам, хто фактично не має вибору оператора телепослуг, залишається лише смиренно чекати, чи стане влада «Волі» хоча б не такою авторитарною.

 

Артем Петрушенко, для «Главреда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Артем Петрушенко, для «Главреда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31532
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
SashaR
5914 дн. тому
Стаття - Абзац. Приватний каб оператор не може конкурувати з держустановою (НацРада)!
удрученный
5914 дн. тому
За день уже вторая безграмотная статья на эту тему на "Телекритике". То, что журналисты пишут галиматью, не удивляюсь - нынешние "творцы" не отличаются умом и образованностью. Но зачем ТК размещает у себя явный бред? Это отношение к своим читателям? Или редакторы ТК "плавают" в материале? Или "Воля" отключила кабель Лигачевой и пошло заказное мочилово?
Петрушенку
5914 дн. тому
Бррррр... Столько ошибок в фактаже - все смешано в кучу - эфир, кабель... Перепутаны объекты и субъекты, причины и следствия. И вообще, слабО было автору если уж не "въехать" в тему, то хотя бы глянуть в словарик, как переводится одно из ключевых слов статьи - "вещание". Яркий пример некомпетентной журналистики.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду