КНМП погодилась на перереєстрацію на базі статуту НМПУ

10 Лютого 2008
10039
10 Лютого 2008
15:31

КНМП погодилась на перереєстрацію на базі статуту НМПУ

10039
КНМП погодилась на перереєстрацію на базі статуту НМПУ
9 лютого у Будинку вчених відбулась конференція Київської незалежної медіа-профспілки. У ній узяли участь 218 осіб, що становить понад половину від загальної кількості членів КНМП, які мають право голосу (тих, що не мають заборгованості за членськими внесками понад 2 місяці).
 
Звіт голови КНМП Михайлини Скорик про роботу у ІІ половині 2007 року, у якому йшлося про головні досягнення профспілки та зміни у її діяльності протягом цього періоду, було прийнято до відома. У ході дискусії деякі учасники конференції висловили невдоволення відсутністю активної комунікації між керівництвом КНМП та її окремими членами. За словами Михайлини Скорик, покращення інформування та комунікації із членами профспілки є одним із пріоритетних завдань для КНМП. Зокрема, відзначила вона, одним із шляхів інформування та комунікації із журналістами для профспілки є активна співпраця із інтернет-виданням та журналом «Детектор медіа».
 
Голова ревізійної комісії Тетяна Акімова представила звіт про використання коштів профспілки у 2007 році. На 31 грудня 2007 року у Київській незалежній медіа-профспілці перебували 795 членів. Із них 350 не мають заборгованості за членськими внесками понад 2 місяці. Згідно із звітом ревізійної комісії, у 2007 році на рахунок КНМП надійшло близько 27,5 тисяч гривень членських внесків. Протягом року використано 27,26 тисяч гривень. Заборгованість за членськими внесками за 2007 рік становить 37840 гривень.
 
Також Тетяна Акімова доповіла про долю понад 300 тисяч гривень, які надійшли від різних приватних і державних підприємств та громадян до фонду допомоги незаконно звільненим журналістам. Нагадаємо, грошова допомога, надана профспілці представниками Партії регіонів під час виборчої кампанії, спричинила масштабний конфлікт між регіональними осередками Незалежної медіа-профспілки України та КНМП.
 
Той факт, що гроші, отримані від Ганни Герман, Андрія Клюєва та інших політиків і організацій («Дніпрообленерго», НАЕК «Енергоатом» тощо), були частково (близько 40 тисяч гривень) витрачені всупереч рішенню комітету НМПУ, викликав невдоволення присутнього на зборах голови НМПУ Сергія Гузя. Водночас, журналіст «1+1» Сергій Швець та інші учасники конференції висловили думку, що профспілка має право приймати пожертви у фонд допомоги журналістам від усіх охочих, зокрема й від політиків.
 
У ході дискусії, що розгорнулась довкола фонду допомоги журналістам, збори вирішили, що Медіа-профспілка у Києві може займатись благодійністю. Проте Сергій Гузь запропонував відхилити проект Положення про порядок використання коштів спеціального рахунку для підтримки журналістів, запропонований комітетом КНМП, оскільки, на його думку, документ не має достатнього юридичного обґрунтування. Учасники конференції проголосували за прийняття проекту за основу із подальшим доопрацюванням, після якого документ розглянуть повторно.
 
Найболючішою темою, що обговорювалась на конференції, стало питання зміни статуту КНМП. Сергій Гузь, який доповідав із цього питання, наголосив на ситуації фактичного розколу між КНМП та НМПУ. За його словами, київська профспілка позиціонується як окрема, не беручи участі у діяльності всеукраїнської, хоча і є співзасновником НМПУ. Переїзд КНМП до окремого офісу пан Гузь вважає спрямованим на поглиблення цього розколу. Він перелічив випадки непорозуміння між керівництвом КНМП та НМПУ, зокрема невдалу участь київської делегації у з’їзді профспілки в Бердянську та ігнорування Київською профспілкою рішення комітету НМПУ про відмову від використання «політичних грошей».  За його словами, існування двох окремих профспілок, яке було виправданим за часів цензури та тиску 2004 року, сьогодні лише перешкоджає координації та співпраці київського та інших осередків Медіа-профспілки. «Або КНМП виходить із Незалежної медіа-профспілки, або має стати локомотивом розбудови НМПУ», - наголосив Сергій Гузь. Виходячи з цього, пан Гузь запропонував перереєструвати Київську незалежну профспілку на основі статуту всеукраїнського статуту.
 
Незважаючи на те, що оцінки пана Гузя не збігались із позицією Михайлини Скорик, яка зазначила, що, на її думку, існують усі необхідні передумови для конструктивного діалогу між КНМП та НМПУ, керівництво Київської незалежної медіа-профспілки взяло до уваги критику Сергія Гузя. Зважаючи на те, що для внесення змін до статуту необхідна присутність 2/3 членів профспілки, збори не були правомочними ухвалювати рішення про перереєстрацію, але висловили принципову згоду. Рішення про перереєстрацію КНМП на базі статуту НМПУ може бути прийняте на конференції профспілки улітку 2008 року.
 
Заслухавши доповідь члена комітету КНМП Кирила Хорошилова про ситуацію з безкоштовними п’ятирічними шенгенськими візами для журналістів, збори взяли інформацію до відома та вирішили, що профспілка добиватиметься права на отримання віз для своїх членів. Профспілка проведе переговори з посольствами європейських держав та Міністерством закордонних справ України про неприпустимість безпідставних відмов у наданні шенгенських віз для журналістів.
 
Михайлина Скорик та колишній ведучий 5 каналу Єгор Соболєв виступили перед учасниками зборів, повідомивши про відновлення практики цензури та тиску на журналістів у редакціях деяких ЗМІ. Конкретних випадків названо не було, оскільки, за словами Михайлини Скорик, більшість журналістів не готові до відкритого конфлікту із топ-менеджментом і власниками. Доповідачі закликали у будь-якій спосіб (зокрема й анонімно) надавати усім випадкам цензури та тиску на журналістів розголосу.
 
Збори висунули Сергія Гузя на посаду голови Незалежної медіа-профспілки України. Спершу Сергій мав намір зняти свою кандидатуру, проте після розмови із колегами погодився на те, що його кандидатура буде висунута, за умови, якщо кандидатами у члени Комітету НМПУ стануть Данило Яневський, Наталія Лигачова, Єгор Соболєв, Сергій Швець, Михайлина Скорик, Кирило Булкін, Катерина Кацан, Михайло Глуховський та Олександр Харченко. Пропозицію Сергія Гузя було прийнято. Збори також обрали делегатів від КНМП на конференцію НМПУ, які відбудуться 23 лютого.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10039
Теги:
Читайте також
25.01.2008 13:47
Ольга Рось, ProUA.com
22 863
28.08.2007 12:42
Юрій Дуркот
для «Детектор медіа»
7 282
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду