Михайлина Скорик: КНМП не мала підстав відмовити Ганні Герман у її бажанні стати членом профспілки

23 Серпня 2007
8918
23 Серпня 2007
18:15

Михайлина Скорик: КНМП не мала підстав відмовити Ганні Герман у її бажанні стати членом профспілки

8918
 Михайлина Скорик: КНМП не мала підстав відмовити Ганні Герман у її бажанні стати членом профспілки

23 серпня голова Незалежної медіа-профспілки України та представники регіональних осередків НМПУ оприлюднили заяви, в яких засуджують рішення Київської незалежної медіа-профспілки щодо включення до лав останньої народного депутата V скликання Ганни Герман. «ТК» звернулась по коментарі до пані Герман.

 

«Я вступила до профспілки, бо вважаю, що захист прав журналістів в Україні зараз набуває більшої ваги, ніж навіть минулого року. Я вважаю, що мої зусилля із захисту прав журналістів будуть ефективнішими, якщо я буду працювати разом із моїми колегами-журналістами у профспілці, яка справді багато зробила для захисту журналістів. І це дасть мені можливість краще відчувати ті проблеми, які мають журналісти», - сказала вона. На запитання про підстави, на яких вона подала заяву про вступ до КНМП, Ганна Герман відповіла: «У статуті йдеться про те, що, якщо ти маєш журналістську освіту, то, навіть не працюючи журналістом, можеш бути членом профспілки. У душі я залишаюсь журналістом. Це професія, від якої не втечеш, хоч на які посади тебе призначають».

 

Нагадаємо, зараз Ганна Герман є кандидатом у депутати за списком Партії регіонів.

 

Тим часом голова Київської незалежної Медіа-профспілки Михайлина Скорик надала «ТК» свій коментар, у якому пояснює рішення щодо прийняття Ганни Герман до КНМП. Наводимо цей коментар у повному обсязі.

 

Михайлина Скорик, голова Комітету Київської незалежної Медіа-профспілки 

- Медіа-профспілка у Києві з повагою ставиться до думки колег, хоча лист-протест голови Незалежної медіа-профспілки Сергія Гузя заскочив членів комітету Київської незалежної Медіа-профспілки зненацька. Адже обидві організації перебувають в одному офісі, Сергій був у курсі всіх переговорів, він був присутній на зборах комітету, який приймав рішення, брав участь у дискусії і різких застережень не висловлював.

 

Події розгорталися так: у серпні Ганна Герман вирішила вступити до нашої організації. Які її особисті мотиви – запитайте в неї. Розмову з Герман ми мали разом з членом комітету Кирилом Хорошиловим. Вона сказала: «Маю бажання». Ми відповіли: «Пишіть заяву, ми її розглянемо на комітеті».

 

Засідання комітету відбулося  у вівторок, 21 серпня, о 18.30. На ньому був присутній Сергій Гузь. Рішення звучало так: «Київська незалежна Медіа-профспілка не має вмотивованих підстав відмовити Ганні Герман в прийнятті її до членів КНМП. Комітет (в чотири голоси – «за», один «утримався») проголосував за:

 

прийняття її за умов сплати вступного внеску

 

оприлюднення цього рішення після обговорення з представниками Наглядової ради профспілки».

 

При цьому ми керувалися такими міркуваннями: членами Медіа-профспілки є діючі політики (наприклад, Андрій Шевченко і Сергій Штурхецький) і власники засобів масової інформації  (Володимир Ар’єв і Олександр Клименко). Згідно зі статутом, вони не мають права входити в ЖОДНІ керівні органи профспілки, але можуть бути рядовими членами професійної організації. Про це ми одразу попередили Ганну Герман.

 

Можна не поділяти її політичних поглядів і критично ставитися до її діяльності як політика. Але подвійний стандарт в оцінці членства у професійній спілці перетворює нас із журналістів на політиканів.

 

Почитайте її біографію, подивіться її журналістські тексти. Статус народного депутата, по закону, зберігає за нею попереднє місце роботи і не забороняє займатися творчою діяльністю. Реалії київської журналістики такі, що багато членів профспілки – ба, часто найактивніші профспілковці – стають піарниками, прес-секретарями, політиками, а потім знову повертаються до фаху. У нашому статуті чітко не виписано, як нам діяти з такими людьми.

 

Що ж до грошей, то Київська незалежна медіа-профспілка не отримувала їх на свої поточні рахунки. Вони надійшли на спеціальний рахунок для допомоги незаконно звільненим працівникам ЗМІ, відкритий Єгором Соболєвим ще в листопаді 2004 року. Рахунок – цільовий, тож не може бути використаний ні на що інше. Перераховані гроші не накладають на нас жодних зобов’язань перед Партією регіонів і Ганною Стеців-Герман, Андрієм Клюєвим і Василем Горбалем персонально. Про це ми інформували кожного благодійника.

 

Давайте краще порушимо ці два питання і запросимо всіх охочих до їх обговорення. Наприклад, пропоную призначити зустріч 27 серпня о 18.00 – дзвоніть 8-095-306-70-53. А втілити в життя напрацьовані пропозиції можна буде на найближчому з’їзді Київської незалежної Медіа-профспілки і Незалежної медіа-профспілки України, які мають відбутися до кінця року. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8918
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду