Глядач - телевізійникам. Запрошення до дискусії

20 Грудня 2007
12215
20 Грудня 2007
16:55

Глядач - телевізійникам. Запрошення до дискусії

12215
Глядач  - телевізійникам. Запрошення до дискусії
Одразу прошу вибачення за все, що ви прочитаєте нижче, бо, думаю, образ буде чимало.
 
По-перше, хочу висловити свою велику вдячність редакції «Детектор медіа», яка відгукнулася на мою пропозицію започаткувати рубрику «Очима глядача». Щодо мене, то при висуванні такої пропозиції я керувалася багатьма аргументами. Пора вже закінчувати з телевізійним «міжсобойчиком», оскільки телебачення існує насамперед для глядача. Останнім часом дуже багато говорять про необхідність створення громадського телебачення. Подумала, що тележурналістам треба звикати вислуховувати точку зору непрофесіоналів, пересічних глядачів з по той бік екрану, тобто громадськості, навіть якщо їм ця точка зору не дуже подобається. (Мабуть, деякі мене знов звинуватять в наївності.) І головне: телебачення має найпотужніший серед всіх інших засобів інформації вплив на масову громадську свідомість.
 
У нас підростають діти. І від нас з вами залежить, якими вони будуть.
 
У відповідь на свою дійсно непрофесіональну думку почула лише одні звинувачення в непрофесіоналізмі, на який, до речі, я і не претендую: бодай не відкривай рота про те, в чому не розбираєшся. Підкреслюю: так, я непрофесіонал в галузі телебачення, більше того - не журналіст. Я той пересічний глядач, для якого ви створюєте свій продукт. І невже вам не цікава думка пересічного глядача, навіть якщо вона не співпадає з вашою і в ваших очах виглядає непрофесійною? Останнім часом більшість моїх знайомих, а це люди освічені й культурні, майже перестали дивитися телебачення. І не за браком часу, а тому що «нічого дивитися». Інколи буває враження, що телевізійники строюють свій продукт самі для себе. В погоні за рейтингами телеканали забувають про тих, кого цікавлять не тільки різноманітні шоу, що заполонили ефір. Нас чимало: небайдужих, незалежних, освічених. Хай нас не більшість, і ми не можемо «зробити рейтинг», але ми маємо свою думку і маємо право на її висловлювання. Повірте, особисто мені є чим в житті займатися, крім написання статей. Моя небайдужість виключно від бажання щось покращити, зрушити з мертвої точки, поставити проблему, запросити до дискусії, і в ніякому разі когось образити. Зрозуміло, кожний автор вболіває за свій проект, кожний намагається зробити його видовищним, професійним, потрібним, рейтинговим, тощо. Кожному автору здається, що він зробив все, щоб так і було. Зрозумілі також амбіції творчих людей. Але межі досконалості немає.  
 
Давайте більш спілкуватися: ви і ми, телевізійники і глядачі. Можливо, для цього треба запровадити регулярні круглі столи, на які могли б прийти все бажаючі і висловити свою, підкреслюю, непрофесійну думку. Це могло би стати непоганим підґрунтям для створення громадського телебачення, про яке дуже багато говорять, але до якого, здається, ми всі ще просто свідомо не готові. Давайте разом покладемо  чергову цеглину в фундамент громадянського суспільства, про яке останнім часом не менш розмов, ніж про громадське телебачення.
 
Звертаюсь також до редакції «Детектор медіа», яка здається мені небайдужою до цього питання, з проханням підтримати мою пропозицію щодо організації таких круглих столів.
 
І врешті, звертаюсь до небайдужих глядачів. З пропозицією створити спілку глядачів. Моя електронна адреса: inna.goncharova@gmail.com  Пишіть.
 
З великою повагою до всіх.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12215
Читайте також
27.12.2007 09:54
Інна Гончарова
для «Детектор медіа»
15 821
13.12.2007 11:06
Інна Гончарова
для «Детектор медіа»
29 500
03.12.2007 12:05
Інна Гончарова
для «Детектор медіа»
4 103
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
РИТА
5976 дн. тому
Спасибо за инициативу,но боюсь,что все сведется к ябедничеству.Хотя и тут возможен позитив-может прислушается кто-нибудь к гласу вопиющего...
Наталья
5976 дн. тому
Спасибо, за то, что эта тема поднята! Действительно, я как зритель считаю, что по нашему телевиденью можно смотреть исключительно новости, чтобы знать, что в мире и стране делается. Можно обсуждать, насколько корректны политические теледебаты, но практически единицы программ, которые вызывают интерес. Можно обвинять в непрофессионализме зрителя, но если ему не интересен Ваш продукт, то он его не смотрит. И можете его уговаривать сколько угодно. Если, вспомнить миссию телевиденья, то, насколько я понимаю, она носит характер просвещения и формирования общестественных ценностей. Ответьте сами, насколько она выполняется, и какое просвещение получает новое поколение. Почему акцент подачи материала исключительно негативный? Такое ощущение, что в стране и в мире ничего светлого и хорошего просто не происходит? Если рассмотреть укрупненно , то можно выделить два направления: политинформация и развлекательные программы ( извините, зачастую пустые и примитивные ). А где образовательное направление, духовное? Разве может быть успешным общество, если оно даже не ставит задачу образовывать, стимулировать развитие личности, формировать духовные ценности? Мы своим телевиденьем формируем потребительское общество, нацеленное только кушать, одеваться и развлекаться. А потом удивляемся, почему молодежь ни к чему не стремиться?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду