Експерти: У Європі влада не втручається у програмну політику каналів, незважаючи на жалобу

20 Листопада 2007
28498
20 Листопада 2007
16:21

Експерти: У Європі влада не втручається у програмну політику каналів, незважаючи на жалобу

28498
Українські телеканали підкоригували свої програмні сітки у зв’язку із жалобою через трагедію на шахті Засядька.
Експерти: У Європі влада не втручається у програмну політику каналів, незважаючи на жалобу
У зв’язку з Днем жалоби через загибель українських гірників на шахті імені Засядька, 20 листопада українські телеканали внесли низку змін до своєї програмної сітки.
 
ТЕТ зняв з ефіру майже всі традиційні програми (у першій половині дня на телеканалі проходить планова профілактика). Зокрема, «Сім VJ», «Безсмертні скарби України», концерт камерної музики, «Вікна». В ефірі лишаться програми «Дивись!» та «Дивись, хто прийшов», а замість знятих проектів вийдуть художні фільми «Богдан Хмельницький», «У мирний час» та мультфільми. Також увечері не буде найрейтинговішого реаліті-шоу каналу «Дім-2». Замість нього транслюватиметься фільм «Непідсудний».
 

Новий канал відмовився від трансляцій серіалів – «Студенти International», «Пришвидшена допомога – 2», «16 свічок», «Ханна Монтанна», «Зак і Коді», «Щасливі разом», мультфільмів «Злюки-бобри» та «Підлітки титани», програм «Батьківський контроль» та денних щоденників «Фабрики зірок» (вечірній випуск перенесено за північ, замість нього вийде художній фільм, який раніше мав транслюватися після «Фабрики»). Замість цих проектів в ефірі каналу зранку вийдуть чотири серії фільму «По той бік вовка», а в день три серії фільму «72 метри».

СТБ зняв з ефіру програми - "Звана вечеря", "Без пояснень, але факт", "Городок" та "Паралельний світ". Також канал відмовиться від музичних заставок, інтерактивних елементів та анонсів розважальних програм

На  ICTV, «1+1» та «Інтері» змін у сітці мовлення не буде, оскільки, за інформацією прес-служб каналів, цього дня не передбачені розважальні програми («1+1» відмовився від музики в заставках).
 
Як уже повідомляла «ТК», Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулася до керівників телерадіокомпаній, із проханням запровадити 20 листопада спеціальне програмування, а також утриматися від показу розважально-концертних програм та комедійних фільмів.
 
Подібні заходи державного регулювання ефіру, тимчасом, не дуже поширені в Європі, оскільки там велике значення має саморегулювання програмного наповнення самими мовниками. Приміром, Марсель Бетсел, експерт комісії Нідерландів із питань електронних ЗМІ, наголосив на тому, що в його країні політики не вважають можливим втручатись у змістовну частину теле- та радіопрограм, проте мовники самі регулюють ефір відповідно до таких заходів, як дні жалоби. На цьому він наголосив 20 листопада на міжнародному семінарі Ради Європи та Європейської комісії «Заохочення демократичних процесів у державах Південного Кавказу та в Україні». За його словами, в Нідерландах регуляторна комісія не займається змістом програм мовників (хіба що рекламних повідомлень), а проводить моніторинг лише кількісних показників.
 
Меріс Брутьє, директор департаменту регуляторного органу CSA (Франція), також наголосила на ролі саморегулювання медіа в дні жалоби: «В таких випадках сам мовник має взяти на себе відповідальність і діяти відповідно до цих обставин. Зазвичай розважальні та комічні програми з ефіру знімають, і замінюють їх на специфічні програми». Однак, за її словами, до таких дій переважно мають вдаватися суспільні та державні мовники, і меншою мірою приватні канали.
 
А от в Угорщині, за словами Балаша Йо, керівника контрольно-аналітичного департаменту регуляторної комісії Угорщини, такі випадки трапляються доволі рідко: «Оскільки у нас, на щастя, довгий час не було оголошувати дні жалоби. Лише у 1988 року трапилася трагедія автокатастрофі загинуло понад 20 дітей. Прем’єр оголосив День жалоби, але він не закликав мовників утриматися від трансляцій розважальних програм».
 
Нагадаємо, 20 листопада 2007 року Указом Президента України №1118/2007 оголошено Днем жалоби у зв’язку з трагедією, що сталася у м. Донецьку на орендному підприємстві «Шахта імені О.Ф. Засядька» і призвела до численних людських жертв.
 
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28498
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду