«Журналістика цифрового майбутнього» - «проект без ризику»

17 Жовтня 2007
15536
17 Жовтня 2007
12:11

«Журналістика цифрового майбутнього» - «проект без ризику»

15536
«Журналістика цифрового майбутнього» - «проект без ризику»

Директор Могилянської школи журналістики Євген Федченко переконаний, що школа «Журналістика цифрового майбутнього», організована корпоративним благодійним фондом SCM «Розвиток України» в рамках проекту «Сучасна освіта» разом із НаУКМА, стане «безризиковим освітнім проектом».

 

«Цей проект допоможе освіті реагувати на запити медіаіндустрії. І я не думаю, що під час реалізації цієї програми у нас виникнуть якість складнощі чи небезпечні тенденції. Ми орієнтуємось на найкращі світові освітні зразки. Саме тому цей проект не має ризиків», - наголосив він у розмові з «ТК» 16 жовтня на Дні відкритих дверей школи «Журналістика цифрового майбутнього». За його словами, проект є новітнім навіть для багатьох західних університетів.

 

Як уже повідомляла «ТК», програма розрахована на молодих журналістів, які вже мають вищу освіту (бакалавр, спеціаліст або магістр – не обов’язково журналістики) та 1-3 роки досвіду роботи у медіа. Навчання, що проходитиме протягом 10 місяців на базі Могилянської школи журналістики, передбачає синтез навичок та новітніх знань у трьох сферах: підготовки якісного контенту, врахування інтересів численних та розмаїтих аудиторій та застосування найсучасніших технологій у журналістиці. На презентації було оголошено про офіційний старт програми, тож уже сьогодні на сайті http://dfj.org.ua/ можна заповнити аплікаційну форму. 20-25 жовтня триватиме тестування всіх аплікантів, і ті з них, що пройдуть вступні тести, розпочнуть навчання 5 листопада.

 

За словами Євгена Федченка, вже тепер на кожне місце у програмі претендує двоє людей. Серед тих, хто подав заявки, є журналісти і редактори різноманітних медіа. «Це саме ті люди, яких ми хотіли бачити в цьому проекті. Тут немає випадкових людей, які ще не визначились із майбутньою професією. Це ті люди, які сто відсотків працюватимуть у журналістиці», - зазначив він.

 

Президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт розповів, що деякі топ-менеджери вбачали небезпеку у тому, що начебто можуть втратити свої кадри після підвищення їх кваліфікації. Однак попри це президент НАУКМА переконаний у тому, що більшість роботодавців підтримає ініціативу своїх журналістів: «Топ-менеджери мають дивитись  на цей проект як на засіб підвищення професійності їхніх журналістів, і це має стимулювати їхні медіа до  розвитку і більшої професіоналізації».

 

Перший модуль програми буде присвячений новітнім медіа: «Відмінності між традиційними та новими медіа. Аудиторії нових медіа. Нові вимоги до контенту та нові інструменти для збору та обробки інформації. Принципи конвергованої журналістики та професійні стандарти». Викладачі - Оґест Ґрант, Роджер Купер, Гліб Вишлінський.

 

Тож на презентації проекту Євген Федченко зупинився на розвитку новітніх технологій та тенденціях сучасної медіаіндустрії. «За дослідженням журналу Forbes, найменш престижні професії наступного року – це газетні репортери, кореспонденти та радіоведучі. Саме ці люди у 21 столітті будуть отримувати менші зарплати і мають найбільше можливостей втратити роботу», - наголосив він. Але розвиток сучасних технологій сприятиме реконструкції роботи не лише у друкованих ЗМІ, а й в електронних.

 

Аби проілюструвати актуальність нових медіа для України, організатори запропонували для перегляду фільм про медіа, знятий студентами НАУКМА. Одна з героїв короткометражки, генпродюсер Нового каналу Оксана Панасівська, розповіла про цікавий випадок, що стався напередодні зйомки проекту «Гордість країни». Канал дуже довго не міг зняти привітання футболіста Андрія Шевченка одному з лауреатів премії. І лише за півгодини до ефіру вдалось зняти це відео на телефон і переслати з Англії.

 

За словами пана Федченка, зараз найбільшою проблемою телебачення є втрата аудиторії. Орієнтація на загальну аудиторію залишилась у минулому, а на часі створення нішевих телеканалів, які враховуватимуть потреби кожної людини.

 

«У такому вигляді, як воно є сьогодні, телебачення проіснує до 2012 року. Після цього воно перейде на зовсім інші платформи», - переконаний Євген Федченко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15536
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду