detector.media
17.10.2007 12:11
«Журналістика цифрового майбутнього» - «проект без ризику»
«Журналістика цифрового майбутнього» - «проект без ризику»

Директор Могилянської школи журналістики Євген Федченко переконаний, що школа «Журналістика цифрового майбутнього», організована корпоративним благодійним фондом SCM «Розвиток України» в рамках проекту «Сучасна освіта» разом із НаУКМА, стане «безризиковим освітнім проектом».

 

«Цей проект допоможе освіті реагувати на запити медіаіндустрії. І я не думаю, що під час реалізації цієї програми у нас виникнуть якість складнощі чи небезпечні тенденції. Ми орієнтуємось на найкращі світові освітні зразки. Саме тому цей проект не має ризиків», - наголосив він у розмові з «ТК» 16 жовтня на Дні відкритих дверей школи «Журналістика цифрового майбутнього». За його словами, проект є новітнім навіть для багатьох західних університетів.

 

Як уже повідомляла «ТК», програма розрахована на молодих журналістів, які вже мають вищу освіту (бакалавр, спеціаліст або магістр – не обов’язково журналістики) та 1-3 роки досвіду роботи у медіа. Навчання, що проходитиме протягом 10 місяців на базі Могилянської школи журналістики, передбачає синтез навичок та новітніх знань у трьох сферах: підготовки якісного контенту, врахування інтересів численних та розмаїтих аудиторій та застосування найсучасніших технологій у журналістиці. На презентації було оголошено про офіційний старт програми, тож уже сьогодні на сайті http://dfj.org.ua/ можна заповнити аплікаційну форму. 20-25 жовтня триватиме тестування всіх аплікантів, і ті з них, що пройдуть вступні тести, розпочнуть навчання 5 листопада.

 

За словами Євгена Федченка, вже тепер на кожне місце у програмі претендує двоє людей. Серед тих, хто подав заявки, є журналісти і редактори різноманітних медіа. «Це саме ті люди, яких ми хотіли бачити в цьому проекті. Тут немає випадкових людей, які ще не визначились із майбутньою професією. Це ті люди, які сто відсотків працюватимуть у журналістиці», - зазначив він.

 

Президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт розповів, що деякі топ-менеджери вбачали небезпеку у тому, що начебто можуть втратити свої кадри після підвищення їх кваліфікації. Однак попри це президент НАУКМА переконаний у тому, що більшість роботодавців підтримає ініціативу своїх журналістів: «Топ-менеджери мають дивитись  на цей проект як на засіб підвищення професійності їхніх журналістів, і це має стимулювати їхні медіа до  розвитку і більшої професіоналізації».

 

Перший модуль програми буде присвячений новітнім медіа: «Відмінності між традиційними та новими медіа. Аудиторії нових медіа. Нові вимоги до контенту та нові інструменти для збору та обробки інформації. Принципи конвергованої журналістики та професійні стандарти». Викладачі - Оґест Ґрант, Роджер Купер, Гліб Вишлінський.

 

Тож на презентації проекту Євген Федченко зупинився на розвитку новітніх технологій та тенденціях сучасної медіаіндустрії. «За дослідженням журналу Forbes, найменш престижні професії наступного року – це газетні репортери, кореспонденти та радіоведучі. Саме ці люди у 21 столітті будуть отримувати менші зарплати і мають найбільше можливостей втратити роботу», - наголосив він. Але розвиток сучасних технологій сприятиме реконструкції роботи не лише у друкованих ЗМІ, а й в електронних.

 

Аби проілюструвати актуальність нових медіа для України, організатори запропонували для перегляду фільм про медіа, знятий студентами НАУКМА. Одна з героїв короткометражки, генпродюсер Нового каналу Оксана Панасівська, розповіла про цікавий випадок, що стався напередодні зйомки проекту «Гордість країни». Канал дуже довго не міг зняти привітання футболіста Андрія Шевченка одному з лауреатів премії. І лише за півгодини до ефіру вдалось зняти це відео на телефон і переслати з Англії.

 

За словами пана Федченка, зараз найбільшою проблемою телебачення є втрата аудиторії. Орієнтація на загальну аудиторію залишилась у минулому, а на часі створення нішевих телеканалів, які враховуватимуть потреби кожної людини.

 

«У такому вигляді, як воно є сьогодні, телебачення проіснує до 2012 року. Після цього воно перейде на зовсім інші платформи», - переконаний Євген Федченко.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY