Віталій Шевченко: Державну програму переходу на «цифру» відхилили як суто відомчу

19 Вересня 2007
31251
19 Вересня 2007
10:21

Віталій Шевченко: Державну програму переходу на «цифру» відхилили як суто відомчу

31251
Віталій Шевченко: Державну програму переходу на «цифру» відхилили як суто відомчу

Коментуючи відкритий лист голови ВГО «Телерадіоасоціація «Укр-ДВБ-Форум» Олександра Саломахи, у якому міститься заклик не чинити перешкод реалізації Державної програми впровадження цифрового мовлення, розробленої Міністерством транспорту та зв’язку, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко наголосив: программу було відхилено «як суто відомчу».

 

«Питання, чи має право Нацрада гальмувати прийняття Державної програми, чи не має, можуть ставити лише люди, які не зовсім орієнтуються в ситуації. Національна рада – орган, наділений певними правами і обов’язками, а державний документ, яким є ця програма, обовязково має бути узгоджений в усіх державних органів. І якщо один із органів має аргументи для того, аби не погодитись із запропонованою програмою, то судити треба тих людей, які не зважать на це й самостійно це затвердять», - сказав Віталій Шевченко. За його словами, документ було відхилено, бо він містить невідповідності. «Є експертні висновки, документ обговорювався на засіданні, і в ухваленні рішення брали участь усі вісім членів Нацради, які одностайно ухвалили рішення відхилити програму. Запропонована Мінтрансзвязку програма – це намагання за державні кошти модернізувати Концерн РРТ під час переходу України на цифрове мовлення. Ми розуміємо, що на Концерн РРТ буде покладена важлива місія в ході цього процесу, і його справді слід модернізувати, але у програмі, розробленій міністерством, не враховані інші важливі фактори. Шлях, запропонований міністерством, не найоптимальніший за термінами і не найощадніший за витратами», - обґрунтував свою думку голова Національної ради.

 

Національна рада провела консультації з багатьма організаціями та державними органами, серед яких НКРЗ, Держтелерадіо тощо, і, за словами Віталія Шевченка, виробила з ними спільні підходи. Протягом трьох тижнів буде запропоновано програму запровадження цифрового мовлення, яка відображатиме позицію чотирьох або більше державних відомств.  

 

Пан Шевченко зазначив, що, оскільки перехід на «цифру» - «супер-соціальний проект, що вимагатиме величезних витрат, які не можна покласти на плечі громадян», у розробці проекту слід надати перевагу економнішим варіантам. За його словами, у суперечках щодо того, хто і як займатиметься «цифрою», Україна вже втратила рік.

 

«Якщо зараз негайно не виправити ситуацію й не піти шляхом, який пропонує Національна рада, ми безповоротно втратимо радіочастотний ресурс. Ми маємо колосальну базу даних, фактологічні й методологічні розробки, необхідні для впровадження «цифри», і просимо або спиратися на неї, або дати можливість нам, оперуючи накопиченим матеріалом, нарешті почати впроваджувати цифрове мовлення в Україні», - підсумував голова Національної ради.

 

Нагадаємо, 5 вересня Нацрада запропонувала концепцію, альтернативну до запропонованої  Міністерством транспорту і зв’язку України «Концепції Державної програми ефективного використання радіочастотного ресурсу із застосуванням перспективних технологій» (текст). Як повідомляла «ТК», на засіданні 27 червня 2007 року члени Нацради не погодили цей документ, висловивши думку, що після рішення Кабміну, згідно з яким Концерн РРТ передано в управління Держкомтелерадіо, концепція має зазнати суттєвих змін.

 

Дивіться також відкритий лист Віталія Шевченка до Олександра Саломахи.

 

Олена Шандра, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31251
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду