detector.media
13.07.2007 13:02
Колектив «Оглядача» звернувся з відкритим листом до Ріната Ахметова

Колектив Інтернет-видання «Оглядач» звернувся з відкритим листом до Ріната Ахметова. Нагадаємо, український бізнесмен і народний депутат V скликання позивається до «Оглядача» в англійському суді через серію публікацій Тетяни Чорновол.

 

Шановний пане Ахметов!

 

Ваші британські адвокати надіслали копію позовної заяви, поданої до Високого суду Лондону, в якій містяться претензії щодо змісту статей, опублікованих в Інтернет-виданні «Обозреватель»: «Ахметов працював у «нічну зміну», «У Рината Ахметова стріляли. Правдива історія олігарха». Паралельно Ваші представники запропонували «Обозревателю» від Вашого імені укласти мирову угоду. Нині ми заявляємо про готовність укласти таку угоду, в якій єдиним зобов’язанням нашого колективу буде надати Вам, Ринате Леонідовичу, право опублікувати статтю-відповідь, в якій ви матимете право викласти свою версію про те, чим займалися останніх 15 років до обрання народним депутатом України.

 

Зрештою, правом публікації в Інтернет-виданні «Обозреватель» Ви могли скористатися і без укладення мирової угоди, про що ми Вас неодноразово сповіщали. Ми також готові надати копії диктофонних записів розмов зі свідками подій Вашої молодості, котрі, власне, і ділилися з нашим кореспондентом тими спогадами, що, на думку Ваших адвокатів, є наклепницькими щодо Вас.

 

На нашу думку, це дуже показовий факт, що Ви подали до суду за фактом публікацій. До того ж, наприклад, не Харцизького, а до Високого суду Лондону: це безпечний спосіб з’ясування істини. Бо донецького журналіста Ігоря Александрова не судили, а до смерті забили бейсбольними битами. Журналістові Георгію Гонгадзе відрізали голову. І наших колег з Росії Влада Лист’єва, Анну Політковську і Пола Хлебнікова також не тягли на лаву підсудних, а розстріляли впритул.

 

Оскільки судовий позов проти «Обозревателя» набув широкого резонансу, ми вважаємо своїм обов’язком, по-перше, продовжити ретельне вивчення Вашої біографії; по-друге, отримуємо повне моральне право озвучити в Лондонському суді ті зібрані в ході розслідування факти, котрих не зважилися оприлюднити у згаданих публікаціях.

 

Дивно було дізнатися, що Ваші адвокати у своєму зверненні до суду говорять про образу Вашої честі і гідності як бізнесмена. І як доказ вашої високої платоспроможності наводять рейтинги найбагатших людей світу журналу «Форбс», у яких Ви фігуруєте останніми роками. Нагадуємо, що з того часу, як Ви, Ринате Леонідовичу, склали присягу народного депутата України, ви не можете займатись підприємницькою діяльністю. Інакше це — грубе порушення вже не британського, а українського закону про статус народного депутата. Ви неодноразово заявляли, що ви є законослухняним громадянином України. Виходячи з цього, ви не могли займатись підприємницькою діяльністю в час, коли були розміщені на сайті «Обозреватель» матеріали про Вас. А значить, ми не могли завдати шкоди Вашій діловій репутації. Інакше доведеться визнати, що ви поєднуєте політичну діяльність із підприємницькою, що є грубим порушенням як українського, так і загальноприйнятого у світі права.

 

Ми нагадуємо Вам, пане Ахметов, що йдучи у політику, Ви де-факто погодилися стати публічною людиною. Це — поширена у світі практика. Як і наполеглива цікавість журналістів до деталей біографії відомих політиків та бізнесменів. Ми свідомі того, що багато українських підприємців йдуть у владу для того, щоб захистити і розвинути свій бізнес. Але прагнемо допомогти кожному політику зрозуміти, що влада – це не синекура, а Голгофа.

 

З повагою,

журналістський колектив «Обозревателя»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY