Учасники круглого столу в Севастополі занепокоєні ситуацією на місцевій ДТРК

15 Лютого 2007
7883
15 Лютого 2007
13:25

Учасники круглого столу в Севастополі занепокоєні ситуацією на місцевій ДТРК

7883
Учасники круглого столу в Севастополі занепокоєні ситуацією на місцевій ДТРК

Учасники круглого столу «Майбутнє Севастопольської громади у складі Української політичної нації», що проходив у м. Севастополі 10 лютого, направили до Нацради та Держкомтелерадіо відкрите звернення, в якому висловили занепокоєння ситуацією з мовленням Севастопольської державної телерадіокомпанії.

Наводимо текст зверенення повністю.


Голові Державного комітету телебачення і радіомовлення України

ПРУТНІКУ Едуарду Анатолійовичу,

Голові Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення

ШЕВЧЕНКУ Віталію Федоровичу

Копія:

Генеральному директору

Севастопольської регіональної державної телерадіокомпанії (СДТРК)

СКРИПНИЧЕНКУ Олександру Анатолійовичу

ЗВЕРНЕННЯ

учасників круглого столу

«Майбутнє Севастопольської громади у складі Української політичної нації»

Шановні панове!

Той стан із теле- і радіомовленням, який впродовж кількох років існує на СДТРК, не може задовольнити духовні і культурні потреби не лише українців Севастополя і севастопольського регіону, а й великої кількості думаючих глядачів. Програми, які виробляє державна телерадіокомпанія, є в більшості своїй пропагандистськими продуктами, які однобічно висвітлюють теми і питання, які турбують мешканців міста, та висвітлюють життя і діяльність практично однієї політичної сили. На телебаченні відсутні дискусії та альтернативні думки, що призводить до дезорієнтації глядачів. Цей стан є післявиборчим синдромом, якого керівництво СДТРК та журналісти все ще не можуть позбутись.

Через екран глядачам навіюються неіснуючі проблеми, наприклад, про утиски російської мови в місті; насаджуються реакційні погляди, особливо на дротовому радіо, запроваджується сепаратистська термінологія.

Небезпечним для національної безпеки в інформаційній сфері є той факт, що СДТРК суттєву частину мовлення надає для тиражування програм почасти тенденційного російського каналу ОРТ та пропагандистських матеріалів студії ЧФ Росії. Також часті випадки, коли журналісти української державної телерадіокомпанії лобіюють інтереси іншої країни.

У той же час керівництво СДТРК не допускає на екран інтелектуалів-експертів із поміркованими поглядами і державницьким мисленням.

Всі перераховані фактори суттєво та вирішально впливають і на політичний вибір севастопольців.

Особливе занепокоєння учасників круглого столу викликає стан з українськомовними новинами, який інакше як ганебним для журналістів і для керівництва назвати не можна. Новини просто слово в слово перекладаються на українську мову, часто з прикрими помилками. Таку діяльність журналістською називати не можна.

На наш погляд, керівництво СДТРК мусило б забезпечувати реалізацію державної політики в інформаційній сфері та державної мовної політики. Навпаки, останнім часом почастішали прохання журналістів не вживати українську мову. Очевидно, існує негласна заборона показувати навіть керівників міста, коли ті вживають державну мову.

Упевнені, що державним підходом влади мусить стати згуртування української нації і одним із шляхів цього є повернення інформаційного простору, націоналізація його за допомогою закону Верховної Ради. Також ні в якому разі не можна допускати роздержавлення ЗМІ в кримському регіоні і приватизації їх антиукраїнськими і антидержавними силами, натомість укріпити їх державницькими кадрами.

Також природнім демократичним кроком було б створення української редакції програм на СДТРК, де працюватимуть віддані державницькій ідеї професіонали.

Вважаємо, що українці Севастополя можуть вимагати від Української Держави захисту своїх громадянських прав та створення в місті лояльної атмосфери до держави, тим більше в стратегічно найважливішому для України регіоні.

Прийнято учасниками круглого столу «Майбутнє Севастопольської громади у складі Української політичної нації»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7883
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду