Керівництво НТН: за статтю в «Українській правді» Тарасові Ратушному нічого не буде

1 Лютого 2007
5503
1 Лютого 2007
16:46

Керівництво НТН: за статтю в «Українській правді» Тарасові Ратушному нічого не буде

5503
Керівництво НТН: за статтю в «Українській правді» Тарасові Ратушному нічого не буде

Керівництво каналу НТН не збирається застосовувати жодних санкцій до журналіста Тараса Ратушного, який 30 січня опублікував у Інтернет-виданні «Українська правда» статтю «Збій у матриці». У статті Тарас виклав своє бачення ситуації з редакційною політикою, яка, на його думку, почала мінятися з призначенням шеф-редактором Ірини Міліневської (у минулому – випускового редактора новин каналу «Інтер»). Шеф-редактор прийняла рішення не пускати сюжет Тараса Ратушного в ефір, і він розцінив це як прояв цензури. Цей випадок став приводом для написання статті.

 

«Мы не будем никак реагировать на эту статью, – сказав в інтервю «ТК», яке буде опубліковане незабаром, гендиректор НТН Олександр Ілляшенко. – Единственное – Ирина сделает разбор полетов. Потому что статья была, упреки в ней были, и нужно садиться и разбираться».

 

«Ситуація була така, – розповіла «ТК» Ірина Міліневська. –  Журналіст приніс мені свій текст, де містилися звинувачення  без документів і синхронів людей, про яких ішлося в сюжеті. На моє прохання показати мені якісь офіційні документи, які підтверджують ці звинувачення, Тарас сказав, що вони будуть пізніше; це саме стосувалось і синхронів. Дійсно, синхрони привезли. Але тільки два».

 

За її словами, основні вимоги до журналіста зводилися до дотримання професійних стандартів: «Є правило в роботі журналіста: будь-яке звинувачення має бути підкріплено офіційними доказами. Журналіст не має права все  брати на себе. Це не суд. Новини – це не програма про плітки і чутки. Це нормальні вимоги до будь-якого сюжету, тож казати про цензуру смішно».

 

Ірина Міліневська також зазначила, що Тараса Ратушного у зв’язку з публікацією на «УП» не каратимуть: «Це його право. Нехай пише. Це його погляд. Якщо він вважає, що це було чесно і порядно, то нехай вважає. В нього є робота він працює журналістом, тому я вимагатиму від нього, щоб він працював як журналіст».

 

Сам Тарас Ратушний вважає, що публікація на «УП» принесла користь хоча б тому, що він зміг донести до читачів інформацію, яку йому не дали оприлюднити в сюжеті. «У кожного журналіста є вибір: чи погодитися з тим, що цей сюжет не вийде або тема не матиме продовження, чи намагатися це змінити. Є дуже багато нюансів, які зводяться не до професіоналізму чи актуальності теми», – розповідає Ратушний. За його словами, під час розмови з ним Ірина Міліневська сама порекомендувала «викласти всі претензії у власній газеті або Інтернет-виданні».

 

Тарас Ратушний не прогнозує якихось серйозних наслідків, зумовлених публікацією. За його словами, наразі керівництво не планує на телеканалі ніяких звільнень: «Я знаю, що керівництво й надалі триматиме лінію, що нікого не звільнятимуть з каналу, а це відбуватиметься лише за власним бажанням працівників. Власне, я хочу побачити всю процедуру, яку мені доведеться пройти, чи яку мені запропонують пройти. Про всі нюанси, які відбуватимуться, я інформуватиму своїх колег. Я хочу зробити максимально відкритим те, що зараз відбувається на рівні «міжсобойчиків».

 

 

Наталія Данькова, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5503
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду