detector.media
01.02.2007 16:46
Керівництво НТН: за статтю в «Українській правді» Тарасові Ратушному нічого не буде

Керівництво каналу НТН не збирається застосовувати жодних санкцій до журналіста Тараса Ратушного, який 30 січня опублікував у Інтернет-виданні «Українська правда» статтю «Збій у матриці». У статті Тарас виклав своє бачення ситуації з редакційною політикою, яка, на його думку, почала мінятися з призначенням шеф-редактором Ірини Міліневської (у минулому – випускового редактора новин каналу «Інтер»). Шеф-редактор прийняла рішення не пускати сюжет Тараса Ратушного в ефір, і він розцінив це як прояв цензури. Цей випадок став приводом для написання статті.

 

«Мы не будем никак реагировать на эту статью, – сказав в інтервю «ТК», яке буде опубліковане незабаром, гендиректор НТН Олександр Ілляшенко. – Единственное – Ирина сделает разбор полетов. Потому что статья была, упреки в ней были, и нужно садиться и разбираться».

 

«Ситуація була така, – розповіла «ТК» Ірина Міліневська. –  Журналіст приніс мені свій текст, де містилися звинувачення  без документів і синхронів людей, про яких ішлося в сюжеті. На моє прохання показати мені якісь офіційні документи, які підтверджують ці звинувачення, Тарас сказав, що вони будуть пізніше; це саме стосувалось і синхронів. Дійсно, синхрони привезли. Але тільки два».

 

За її словами, основні вимоги до журналіста зводилися до дотримання професійних стандартів: «Є правило в роботі журналіста: будь-яке звинувачення має бути підкріплено офіційними доказами. Журналіст не має права все  брати на себе. Це не суд. Новини – це не програма про плітки і чутки. Це нормальні вимоги до будь-якого сюжету, тож казати про цензуру смішно».

 

Ірина Міліневська також зазначила, що Тараса Ратушного у зв’язку з публікацією на «УП» не каратимуть: «Це його право. Нехай пише. Це його погляд. Якщо він вважає, що це було чесно і порядно, то нехай вважає. В нього є робота він працює журналістом, тому я вимагатиму від нього, щоб він працював як журналіст».

 

Сам Тарас Ратушний вважає, що публікація на «УП» принесла користь хоча б тому, що він зміг донести до читачів інформацію, яку йому не дали оприлюднити в сюжеті. «У кожного журналіста є вибір: чи погодитися з тим, що цей сюжет не вийде або тема не матиме продовження, чи намагатися це змінити. Є дуже багато нюансів, які зводяться не до професіоналізму чи актуальності теми», – розповідає Ратушний. За його словами, під час розмови з ним Ірина Міліневська сама порекомендувала «викласти всі претензії у власній газеті або Інтернет-виданні».

 

Тарас Ратушний не прогнозує якихось серйозних наслідків, зумовлених публікацією. За його словами, наразі керівництво не планує на телеканалі ніяких звільнень: «Я знаю, що керівництво й надалі триматиме лінію, що нікого не звільнятимуть з каналу, а це відбуватиметься лише за власним бажанням працівників. Власне, я хочу побачити всю процедуру, яку мені доведеться пройти, чи яку мені запропонують пройти. Про всі нюанси, які відбуватимуться, я інформуватиму своїх колег. Я хочу зробити максимально відкритим те, що зараз відбувається на рівні «міжсобойчиків».

 

 

Наталія Данькова, «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY