Редактор опозиційної газети у Вірменії за гратами

10 Липня 2006
11324
10 Липня 2006
15:34

Редактор опозиційної газети у Вірменії за гратами

11324
Редактор опозиційної газети у Вірменії за гратами

У Єревані головний редактор опозиційної газети «Zhamanak Yerevan»(Єреванський час) у продовж двох тижнів перебуває за гратами, без права бути звільненим під заставу. Про це повідомляє IFEX. Арман Бабаджанян ризикує ув’язненням на п’ять років за звинуваченням у підробці документів з метою уникнути служіння у армії. Проте Комітет захисту журналістів, американська журналістська організація разом з іншими правозахисними організаціями вважають, що причиною притиснення журналіста могла бути критика дій влади у газеті.

Бабаджаняна арештували 26 червня, декілька днів після того, як часопис надрукував матеріал з питаннями щодо незаангажованості генеральної прокуратури. Бабаджаняна викликали у ГПО на допит у якості свідка у кримінальної справі, та арештували, висунувши звинувачення у фальсифікації документів. Інцидент начебто трапився у 2002 році, проте прокуратура не пояснює, чому чотири роки звинуваченню не давали ходу. Влада стверджує, що журналіст сам визнав провину.

Бабаджаняна утримують у Набарашенському сізо у Єревані, як повідомляє Єреванський прес-клуб. Адвокат журналіста марно намагався домогтися звільнення свого клієнта під заставу. Седа Мурадян, директор вірменського відділу Інституту висвітлення війни та миру, організації, що базується у Лондоні (London-based Institute for War and Peace Reporting (IWPR), зазначила, що відмова прокуратури у даному випадку дуже незвичайна річ. «Влада утримує Бабаджаняна, як небезпечного злочинця», - сказала Мурадян. «Ми надто стурбовані, адже вважаємо, що карна справа проти Армана Бабаджаняна можу бути пов’язаною з його професійною діяльністю журналіста. Ми закликаємо вірменську владу звільнити його в очікуванні суду та оприлюднити докази, що свідчать проти нього», - зазначив Джоел Саймон, виконавчий директор Комітету захисту журналістів (CPJ).

Колеги Бабаджаняна у часописі провели трьох-днівну акцію протесту перед генпрокуратурою. Вони стверджують, що їхнього редактора арештували через політичні причини.

Останніми роками вірменська преса знов зазнає тиску, повідомляється у досьє IFEX. Незалежному телеканалу «А1+» 11 раз відмовляли у ліцензії на мовлення з 2002 року. У квітні 2005 року був прийнятий закон, котрий обмежував висвітлювання питань тероризму. Проти журналісті продовжують вживати репресії, особливо у провінції. Правозахисні органи не притягують до відповіді винних у справах проти журналістів.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11324
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду