detector.media
10.07.2006 15:34
Редактор опозиційної газети у Вірменії за гратами

У Єревані головний редактор опозиційної газети «Zhamanak Yerevan»(Єреванський час) у продовж двох тижнів перебуває за гратами, без права бути звільненим під заставу. Про це повідомляє IFEX. Арман Бабаджанян ризикує ув’язненням на п’ять років за звинуваченням у підробці документів з метою уникнути служіння у армії. Проте Комітет захисту журналістів, американська журналістська організація разом з іншими правозахисними організаціями вважають, що причиною притиснення журналіста могла бути критика дій влади у газеті.

Бабаджаняна арештували 26 червня, декілька днів після того, як часопис надрукував матеріал з питаннями щодо незаангажованості генеральної прокуратури. Бабаджаняна викликали у ГПО на допит у якості свідка у кримінальної справі, та арештували, висунувши звинувачення у фальсифікації документів. Інцидент начебто трапився у 2002 році, проте прокуратура не пояснює, чому чотири роки звинуваченню не давали ходу. Влада стверджує, що журналіст сам визнав провину.

Бабаджаняна утримують у Набарашенському сізо у Єревані, як повідомляє Єреванський прес-клуб. Адвокат журналіста марно намагався домогтися звільнення свого клієнта під заставу. Седа Мурадян, директор вірменського відділу Інституту висвітлення війни та миру, організації, що базується у Лондоні (London-based Institute for War and Peace Reporting (IWPR), зазначила, що відмова прокуратури у даному випадку дуже незвичайна річ. «Влада утримує Бабаджаняна, як небезпечного злочинця», - сказала Мурадян. «Ми надто стурбовані, адже вважаємо, що карна справа проти Армана Бабаджаняна можу бути пов’язаною з його професійною діяльністю журналіста. Ми закликаємо вірменську владу звільнити його в очікуванні суду та оприлюднити докази, що свідчать проти нього», - зазначив Джоел Саймон, виконавчий директор Комітету захисту журналістів (CPJ).

Колеги Бабаджаняна у часописі провели трьох-днівну акцію протесту перед генпрокуратурою. Вони стверджують, що їхнього редактора арештували через політичні причини.

Останніми роками вірменська преса знов зазнає тиску, повідомляється у досьє IFEX. Незалежному телеканалу «А1+» 11 раз відмовляли у ліцензії на мовлення з 2002 року. У квітні 2005 року був прийнятий закон, котрий обмежував висвітлювання питань тероризму. Проти журналісті продовжують вживати репресії, особливо у провінції. Правозахисні органи не притягують до відповіді винних у справах проти журналістів.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY