Відкладено вирішення питання про надання російській мові статусу регіональної в Одеській області

23 Червня 2006
7607
23 Червня 2006
16:43

Відкладено вирішення питання про надання російській мові статусу регіональної в Одеській області

7607
Відкладено вирішення питання про надання російській мові статусу регіональної в Одеській області

Одеська обласна рада відклала на 5 червня розгляд питання про надання російській мові статусу регіональної на території області.

Таке рішення прийняла сьогодні депутатська більшість на першому засіданні другої сесії Одеської облради.

При обговоренні питання про надання російській мові статусу регіональної ряд депутатів облради виступив проти ухвалення проекту рішення в такій редакції.

Екс-губернатор Сергій Гриневецький від імені фракції Народної партії запропонував пом'якшити формулювання питання на порядку денному, вказавши на те, що така постановка “не зовсім законна”. «Це може викликати «певну реакцію з боку правоохоронних органів», - зазначив він і запропонував поправку – «розглянути питання про дотримання конституційних норм на території Одеської області і ратифікації Європейської хартії регіональних мов і меншин».

Голова облради Микола Скорик спробував заперечити, заявивши, що формулювання і так «достатньо м'яке і коректне, пом'якшувати його ще більше немає сенсу». Проте С.Гриневецького підтримали лідери фракцій БЮТ Віталій Барвиненко і СПУ Микола Салтановський. Обидва акцентували увагу депутатського корпусу на тому, що «надання мові регіонального статусу - прерогатива Верховної Ради».

М.Салтановський також повідомив, що його фракція представить на наступне засідання свій проект рішення з цього питання. Незважаючи на протест заступника голови облради Ольги Солов’єнко («Народна опозиція»), формулювання питання було змінене, а саму постанову вирішено прийняти на наступному засіданні сесії.

У бесіді з журналістами М.Скорик заявив, що вирішення питання про надання російській мові статусу регіональної задовольнить всі сторони. «Одеса - місто компромісів», - наголосив він і зазначив, що йдеться про введення російської мови як мови міжнаціонального спілкування на території регіону. На думку політика, нове формулювання питання допоможе уникнути ситуації, коли це рішення буде кимсь оскаржене в судовому порядку.

Відповідаючи на запитання про пікетування сьогоднішньої сесії активістами Народного Руху України і «Народної опозиції», які агітували депутатів “за” і “проти” надання російській статусу регіональної мови, голова облради сказав, що «треба закінчувати з політикою мітингової демократії». Тим часом, серед гасел, які тримали пікетники, були наступні: «Сепаратистам – чемодан – вокзал – Росія!», «Одещина – не Московщина!», «Захистимо рідну мову!» і «Скорик, яка мати тебе народила?!».
Присутні також співали українських народних пісень.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7607
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду