В Києві відкрилась XV Міжнародна наукова конференція "Мова і культура"

23 Червня 2006
8516
23 Червня 2006
10:33

В Києві відкрилась XV Міжнародна наукова конференція "Мова і культура"

8516
В Києві відкрилась XV Міжнародна наукова конференція "Мова і культура"
Нині в Києві працює  ювілейна XV Міжнародна наукова конференція “Мова і культура” ім. проф. Сергія Бураго. Вона була  заснована в 1992 р. з ініціативи і провідної участі відомого вченого-філолога доктора філологічних наук Сергія Борисовича Бураго і проходить щорічно.

Тепер  серед її організаторів – Інститут філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інститут мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України, Інститут психології імені Г. С. Костюка АПН України, Інститут вищої освіти АПН України, Видавничий Дім Дмитра Бураго.

Урочисте відкриття Конференції відбулося 20 червня о 10 годині у Великому кон-ференц-залі НАН України  виступом віце-президента НАН України академіка Володимира Литвина, для якого це був, фактично,  перший публічний  вихід в новому статусі. 
 
Володимир Литвин висловив думку, що сьогодні, на жаль,  відсутня розумна державна політика в мовній сфері й наголосив що науковці, включно з Національною  академією наук України, покликані зайняти більш наступальну позицію і   не  чекати, коли їх покличуть схвалити ту чи іншу ідею, яка визріє в мізках того чи іншого політика, а запропонувати своє не упереджене бачення. І повідомив, що НАН України   зараз  готує наукову доповідь про стан і проблеми мови і мов в Україні, щоб закликати таким кроком суспільство до продуктивного діалогу, аби не допустити (як це прагнуть  деякі політики), щоб мовна проблема вийшла на рівень зіткнення, -  як зазначив промовець, - навіть, цивілізацій. 

Секційні заняття, круглі столи («Культура міжнаціональних відносин», «М. О. Максимович і Київська історико-філологічна школа в славістиці: концептуальні засади, традиції, діапазон дії», «Наукова спадщина М. П. Алексєєва: до 110-річчя від дня народження», «Проблеми вивчення історії російськомовної літератури України») відбуватимуться до 23 червня. За 4 дні, впродовж яких працюватиме конференція, вітчизняні та зарубіжні науковці розглянуть широке коло проблем з лінгвістики, літературознавства, філософії, психології, політології, педагогіки, історії, мистецтвознавства та культурології. 

Інформаційні спонсори заходу - Національне радіо України, Радіо “Ера”, “Укрінформ”, газети: “День”, “Літературна Україна” ,  “Освіта”, “Дзеркало тижня”, “Культура і життя” ,  “Хрещатик” .

Прес-секретар Галина Мойсеєва ( 553-00-79, 8-063-445-60-50)


"Детектор медіа".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8516
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду