Суд виправдав автора роману "Код да Вінчі" Дена Брауна

10 Квітня 2006
8350
10 Квітня 2006
12:47

Суд виправдав автора роману "Код да Вінчі" Дена Брауна

8350
Суд виправдав автора роману "Код да Вінчі" Дена Брауна

У судовій справі проти роману «Код да Вінчі» та його автора поставлено крапку. Історики Майкл Байджент та Річард Лей обвинувачували Дена Брауна у плагіаті і вимагали чималої компенсації. Однак тепер вони самі постали перед перспективою банкрутства, повідомляє канал НТН.

Суд виправдав найбільш високооплачуваного автора у світі. Натомість позивачі тепер мають виплатити видавництву «Рендом хауз», яке друкувало Брауна, понад мільйон фунтів.

Таких грошей у істориків немає, і вони муситимуть закласти свої будинки.

Скандал розпалився кілька місяців тому. Два науковці обвинуватили Дена Брауна, що він для свого бестселера просто скопіював структуру і ідеї їхньої книги «Священна кров та священний грааль».

Натомість Браун відкинув ці закиди, зауваживши – він дійсно працював з цими джерелами, однак про плагіат не йдеться.

Варто відзначити, Річард Лей, котрий був присутній у залі суду, тримався чудово, був стриманий, і єдине, що виказувало нервовість, це цигарка у руках.

Річард Лей, історик: «Я можу лише повторити те, що сказав кілька хвилин тому. За своєю природою ця судова справа являє собою конфлікт між духом та буквою закону. Я вважаю, стосовно букви закону ми зазнали поразки, однак виграли по духу. І тому вважаємо, що помстилися».

Утім, банкрутства можливо уникнути. «Рендом хауз», дізнавшись про позитивне рішення суду, заявили, що не бажають залишати вчених просто неба.

Їхнє документальне дослідження містить аналіз церковних джерел, історичних фактів і припущення, що в Ісуса Христа та Марії Магдалени таки були діти.

Ден Браун взяв цю ідею за основу свого художнього твору «Код да Вінчі», який вже екранізували, і найближчим часом спробують вразити ще й глядача. Головні ролі виконали Том Генкс, Жан Рено, Одрі Тоту. //Євген Міхін, НТН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8350
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду