Бі-бі-сі «кидає під ніж» 10 східно-європейських служб заради однієї арабської

26 Жовтня 2005
1063
26 Жовтня 2005
16:32

Бі-бі-сі «кидає під ніж» 10 східно-європейських служб заради однієї арабської

1063
Бі-бі-сі «кидає під ніж» 10 східно-європейських служб заради однієї арабської
Бі-бі-сі закриває 10 своїх служб іноземними мовами, більшість з них веде мовлення для східноєвропейського блоку заради нового телеканалу арабською мовою. Про це повідомляє сьогодні “Daily Тelegraph”. Служби польською, угорською, болгарською, чеською, грецькою, словацькою, словенською, хорватською, казахською та тайською мовами будуть закриті у березні, що має принести компанії 19 мільйонів фунтів стерлінгів (33,6 мільони доларів). Це означає скорочення штату понад на 230 робочих місць. Бі-бі-сі готується запустити канал, який міг би бути потужним конкурентом відомої Аль-Джазіри.

Більшість цих служб була заснована під час холодної війни, коли Бі-бі-сі часто була єдиним джерелом вільної непідцензурної інформації для слухачів радянського блоку. Зараз журналісти та спілки мовників протестують, стверджуючи, що це скорочення підриває поняття світової служби Бі-бі-сі як глобальної мережі. Це, кажуть вони, нехтування очевидним фактом, що більшості з цих країн ще далеко до панування демократії. Директор світової служби Бі-бі-сі Найджел Чепмен каже, що Бі-бі-сі має відповідати змінам на геополітичному рівні у світі. «Європа фундаментально змінилася з початку 90-х років. Зараз країни, де ведеться мовлення цими мовами, є членами ЄС, або, ймовірно, скоро приєднаються”. Проте Чепмен визнає, що Бі-бі-сі “зробила свій внесок у відбудову свобод, якими громадяни цих країн користуються зараз”. Проте ці 10 країн і надалі отримуватимуть мовлення Бі-бі-сі англійською. Джеремі Дір, генеральний секретар Національної Спілки журналістів Британії та Ірландії (NUJ), заявляє, що цей захід може заподіяти “широкомасштабної шкоди впливу Британії, як потужного гравця нової Європи”.

ІМІ

Читайте також:

Би-би-си снимет фильм о спасении батискафа на Камчатке

Телеканал "Аль-Джазира" будет вещать на английском

The Washington Post: Дебют новостей "Аль-Каиды" в Интернете
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1063
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду