Податкова вдруге відмовила НМПУ у статусі неприбуткової організації

24 Червня 2005
943
24 Червня 2005
18:51

Податкова вдруге відмовила НМПУ у статусі неприбуткової організації

943
Податкова вдруге відмовила НМПУ у статусі неприбуткової організації
„Детектор медіа” вже повідомлялапро ситуацію, яка склалася довкола Незалежної медіа-профспілки України. НМПУ було відмовлено у присвоєнні статусу неприбуткової організації податковою Оболонського району в м.Києві. Державна податкова адміністрація м.Києва, куди медіа-профспілка звернулась зі скаргою, рішення свого районного відділення не змінила. Прес-реліз профспілки ТК подає повністю та без змін. - Податкова інспекція вдруге відмовила Незалежній медіа-профспілці України в присвоєні статусу неприбуткової організації. Цього разу відмова надійшла від Державної податкової адміністрації м.Києва, за підписом пані Вишневецької, заступника голови цієї установи.

Саме в цю установу НМПУ надіслала 23 травня 2005 р. скаргу на дії Оболонської податкової інспекції, яка всупереч міжнародним зобов’язанням України, законодавству України, безпідставно відмовила в наданні профспілці неприбуткового статусу, що передбачено чинним законодавством. Однак, у відповіді пані Вишневецької (чомусь на Лист від профспілки, а не на Скаргу) не йдеться про задоволення чи відмову в задоволенні скарги профспілки. Фактично, ми отримали лише короткий лист із офіційною відмовою, подібний до того, який раніше вже отримували від районних податківців. По суті, скарга так і не була розглянута.

Податковій не подобається, що відповідно до Статуту НМПУ, зареєстрованого Міністерством юстиції України саме як статуту всеукраїнської профспілкової організації, передача майна та коштів профспілки до бюджету здійснюється за рішенням суду (в усіх інших випадках майно може бути передане виключно іншим неприбутковим організаціям). Як зазначає заступник голови ДПА в Києві пані Вишневецька, саме це положення не відповідає вимогам Закону України „Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”.

Але ж на дотриманні норм цього закону і наполягає НМПУ. В своїй скарзі від 23 травня ми зазначили, що враховуючи ч 3 ст. 18, ч. 6 ст. 34 ЗУ „Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”, підпункт7.11.11 пункту7.11 ст.7 ЗУ „Про оподаткування прибутку підприємств” зарахування активів профспілки, що залишились після здійснення всіх заходів по ліквідації в доход бюджету можливо виключно за рішенням суду.

Ми також звернули увагу податкової, що за Міжнародної конвенцією „Про свободу асоціацій та захисту права на організацію”, яка була ратифікована Україною, передбачено, що організації працівників та підприємців мають право відпрацьовувати свої статути та адміністративні регламенти, вільно обирати своїх представників, організовувати свій апарат та свою діяльність, формулювати свою програму дій. Державна влада утримується від будь-якого втручання, яке може обмежити це право або перешкодити його законному існуванню.

На жаль, всі наші апеляції до норм українського законодавства та міжнародних зобов’язань України проігноровані. На даний час, відмова Державної податкової інспекції у Оболонському районі м. Києва включити НМПУ до реєстру неприбуткових організацій створила ситуацію, коли профспілка не може нормально працювати, оскільки всі її доходи (а це, окрім членських внесків, ще благодійна та міжнародна допомога) будуть оподатковуватись податком на прибуток на загальних підставах. Але ж ці кошти профспілка направляє саме на захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів її членів.

Такі дії працівників податкової лише підтверджують тенденційне ставлення до Незалежної медіа-профспілки України, та спробу заблокувати фінансову діяльність профспілки, її заходи та програми допомоги журналістам в Києві та регіонах. Такого не було навіть в часи президентства Кучми, коли профспілка відкрито критикувала дії влади. Саме в той час, створена нами Київська незалежна медіа-профспілка отримала статус неприбуткової організації, маючи такі ж положення в статуті, які зараз податкова вважає незаконними. Цей статус КНМП має і зараз, і ніхто не намагався його відмінити.

Аби у чиновників податкової не виникло бажання зашкодити профспілковим організаціям журналістів, в першу чергу - згаданій в заяві Київській незалежній медіа-профспілці, статус неприбуткових організацій мають і інші наші організації, зареєстровані в різних областях України. То чи не є це підтвердженням вибіркового ставлення податківців саме до всеукраїнської профспілкової організації, щоб зашкодити її діяльності в захисті прав журналістів на національному рівні?

НМПУ продовжить відстоювати своє право самостійно визначати свою статутну діяльність, що передбачено міжнародними нормами та українським законодавством. Члени профспілки мають право самостійно визначатись з тим, як їм розпоряджатись своїм майно та коштами. Будь-яке втручання влади або роботодавців в ці процеси є незаконним.

Інф. НМППУ

Читайте також:

НМПУ переносить пікетування податкової на 1 серпня

НМПУ у серпні проведе публічні заходи протесту з приводу невизнання її неприбутковою організацією

В УНІАН прес-конференція Незалежної медіа-профспілки

НМПУ розцінює дії влади як спробу усунути організaцію від надання допомоги журналістам при висвітленні виборчої кампанії-2006

Незалежна медіа-профспілка України оскаржує рішення податківців
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
943
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду