Як регіональні медіа відреагували на карантин

Як регіональні медіа відреагували на карантин

18 Березня 2020
1251
18 Березня 2020
13:23

Як регіональні медіа відреагували на карантин

1251
Як регіональні медіа відреагували на карантин
Як регіональні медіа відреагували на карантин

Регіональні мовники відреагували на впровадження загальнодержавного карантину зміною контенту, створенням інфографік для профілактики коронавірусу та соціальними роликами. Медійники нині приділяють велику увагу висвітленню не лише пандемії, а й тому – як людям реагувати на карантинний режим, не впадати у паніку, не тривожитися і слідкувати за своїм здоров’ям та безпекою. Про те, що можуть зробити місцеві медіа, щоб вгамувати паніку і подавати правдиву інформацію про реальний стан речей, ми поговорили з представниками різних медіакомпаній – учасників НАМ.

Регіональні медіа ще не встигли кардинально змінити свої програмні сітки, однак змістили вектор багатьох політичних та соціально-розважальних програм. Наталія Струк із  львівського телеканалу «НТА» розповіла: «Глобально поки-що сітку не змінювали, але тематика, зокрема, ток-шоу тепер присвячені карантину. Намагаємося бути якомога кориснішими аудиторії, подавати основну інформацію, разом із тим не сіяти паніку, даємо максимальну кількість ефіру представникам влади». Окрім того, сам телеканал «НТА» перейшов на особливий режим роботи. «Хто може працювати віддалено - залишається вдома, знімальні групи також не усі виходять, а чергуються, аби в ньюзрумі залишилося якнайменше людей. Монтувати можна з дому, писати тексти - теж. Наші ток-шоу «Народне Толк-Шоу» і «Говорить Великий ЛЬВІВ» будуть, як і минулого тижня, без глядачів у студії, кількість гостей та команду, яка працює над ефіром теж зменшили. Наради телефоном - цікавий формат, який змушує краще чути одне одного», - зазначила Наталія Струк.

Схожа тактика і в рівненського телеканалу «Рівне-1». Зокрема, Наталія Гусарук, редакторка інформаційного відділу, зазначає, що свою програмну сітку вони не змінювали: «В роботі оперативно слідкуємо за подіями та висвітлюємо, все, що відбувається у місті та області, адже потрібно інформувати глядачів та читачів про ситуацію загалом».

Вінницький телеканал «Віта» відреагував на введення карантину дуже швидко. Наталія Поспеловська, програмний директор, розповідає: «В умовах пандемії коронавірусу в світі і карантину, спрямованого на запобігання його поширення в Україні, ми як засіб масової інформації, звичайно, вважали своїм обов'язком скорегувати свою сітку мовлення. Достовірна інформація з компетентних джерел - те, чого не вистачає вінничанам. Інформація в інтернеті та з екранів телевізорів суперечлива, недозована». Канал не тільки змінив свою програмну сітку, а й навіть для того, щоб зменшити паніку, розробив для вінничан цикл інфографік «Як захистити себе від коронавірусу», «Як поводитися при перших проявах інфекційного захворювання», «Куди звертатися із симптомами грипу та застуди». Таким чином, канал намагається донести до своїх глядачів достовірну та правдиву інформацію, зменшити тривогу і дати чіткий алгоритм дій. Окрім того, вони запрошують у програми «На часі» та «Зворотній зв’язок», які щоденно виходять у праймі, експертів – лікарів-інфекціоністів, терапевтів, директора Департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради, які розповідають про підготовку регіону до можливого поширення коронавірусу та заходи особистої безпеки.

Телеканал тісно співпрацює з Департаментом охорони здоров'я, отримує щоденні звіти і коментарі фахівців, тому вся інформація, яка подається в ефір, це «дані з перших вуст». «Для нас дуже важливо, щоб вінничани отримували вичерпні відомості, які допоможуть їм зберігати спокій і вести нормальну життєдіяльність в непростих умовах карантину та можливої ​​епідемії. І паніці - ні! Це одне з наших пріоритетних завдань у цій ситуації», - зазначила Наталія Поспеловська.

Директор Павлоградської телерадіокомпанії «ПТРК» Руслан Керімов розповів: «Зараз ми розміщуємо дуже багато соціальної реклами про способи профілактики коронавірусу та шляхи його передачі. Ми самостійно завантажили їх із ресурсів Міністерства охорони здоров’я. У сітці нічого не змінилося. Єдине, що всі технічні працівники працюють віддалено. Ми реагуємо тільки на офіційні повідомлення Міністерства охорони здоров’я, Кабінету міністрів, органів місцевого самоврядування. Весь ньюзрум, звичайно, відчуває відповідальність перед регіональними медіа, тому використовуємо тільки офіційну інформацію».

Радіо «Львівська хвиля» теж у карантинному режимі. Як зазначив виконавчий директор Влодко Лучишин, всі неефірні служби працюватимуть в режимі віддаленого доступу, з дому. На радіо запроваджені чіткі правила поведінки для тих працівників, які ходять на роботу.

Ми й надалі слідкуватимемо за тим, як регіональні медіа будуть висвітлювати інформацію про коронавірус. Закликаємо усіх представників медіа подавати тільки перевірену інформацію з надійних джерел, не поширювати дезінформації, слідувати рекомендаціям ІМІ. Пам’ятайте, що рейтинги від поширення фейкових, але клікабельних новин, - короткочасні. А от довіру свого слухача чи глядача можна втратити остаточно. Будьте на боці правди, не сійте паніку і перевіряйте інформацію!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1251
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду