«Проросійські сили вже нічого не бояться». Огляд політичних відеоблогів за 11—17 травня 2020 року

«Проросійські сили вже нічого не бояться». Огляд політичних відеоблогів за 11—17 травня 2020 року

19 Травня 2020
2427
19 Травня 2020
17:30

«Проросійські сили вже нічого не бояться». Огляд політичних відеоблогів за 11—17 травня 2020 року

2427
Гордон запрошує до українського медіапростору колаборантів та терористів, Дубінський зазіхнув на культ Ахметова, а Мокрик чекає, коли на державну посаду прийде «Лисий з Кварталу».
«Проросійські сили вже нічого не бояться». Огляд політичних відеоблогів за 11—17 травня 2020 року
«Проросійські сили вже нічого не бояться». Огляд політичних відеоблогів за 11—17 травня 2020 року

На тижні медіасферу на шмаття порвав Дмитро Гордон. Він записав і опублікував інтерв’ю спочатку з кримською колаборанткою Наталією Поклонською, а потім ще й зі сподвижником війни на Донбасі, терористом Ігорем Гіркіним. На тлі Гордона інші інфоприводи, обговорювані на тижні вітчизняними блогерами, виглядали малопомітно та тьмяно. 

Дмитро Гордон: симпатик «русского мира» чи викривач зрадників Батьківщини?

Отже, цього разу блогер і телеведучий записав інтерв’ю не просто з черговою російською зіркою чи політиком. Його гостею (хай і віртуальною) стала колишня працівниця органів прокуратури Криму, коллаборантка та сподвижниця анексії півострову, а нині депутатка Держдуми Росії від «Єдиної Росії» Наталя Поклонська. 

Про хворобливу українофобію та любов Поклонської до російських монархів сказано достатньо. Втім Гордон не погидував брати інтерв’ю в однієї зі сподвижниць захоплення Криму. Викладена на ютуб версія триває майже три години, тож прихильниця царя Миколи ІІ могла озвучити всі пропагандистські заготовки, які могли спасти їй на думку. 

Вона, зокрема, запевнила Гордона, що Крим «никто не аннексировал», на Донбасі, звісно ж, триває «гражданская война», а Володимиру Путіну гостя вдячна за те, що «он от нас(кримців — Авт.) не отказался», «прийнявши» півострів до складу Росії.

Інтерв’ю з колаборанткою, вочевидь, мало саме той ефект, якого і прагнув Дмитро Гордон. За тиждень від моменту публікації воно набрало майже 3,5 мільйони переглядів, а також стало предметом нескінченних обговорень у мережі. А колегу Ярослава Зубченка «творчість» телевізійника надихнула проаналізувати його роль в українській журналістиці.

Не мовчали й блогери. З усього арсеналу гатили по несвідомому колезі представники умовного проукраїнського пулу. Найбільше переглядів зібрало звернення Яніни Соколової до Гордона. Його дії ведуча і блогерка вважає «яскравим прикладом проституції та… ворожості щодо країни, в якій живе». А запрошення колаборантки до українського медіапростору — це «ганьба, злочин і зрада». Соколова закликала не дивитися подібний продукт та зневажати його авторів.

У схожому з Соколовою стилі — за кермом авто — записала влогі журналістка Тетяна Даниленко. На її думку, розмова Гордона з Поклонською містить чітко продуману політтехнологічну складову: показати терористів та зрадників «милими людьми», з якими варто миритися. Таку політику, мовляв, провадять і в Офісі президента, і персонально Володимир Зеленський.

На переконання ж палкого фаната «Євросолідарності» Андрія Карпова, спілкування Гордона й Поклонської свідчить: «проросійські сили вже нічого тут не бояться, як це було ще рік тому». А його колега по цеху — нардеп від політсили Порошенка Олексій Гончаренко — вважає: якщо й інтерв’ювати ворога, то нехай це будуть члени російської владної верхівки, а не зрадники типу Поклонської. А Гордон, мовляв, прагне стати власкором Russia Today в Україні.

А що ж сам Дмитро Гордон? Блогер на хвилі хайпу та критики з боку колег пішов далі і записав інтерв’ю… з терористом Ігорем Гіркіним, з подачі якого на Донбасі розв’язалася війна. Запис (тепер вже довжиною в майже чотири години) лише за півдоби від публікації набрав 600 тисяч переглядів. Реакція суспільства на відео не змусила себе чекати: до офісу журналістка прийшли пікетувальники. Сам же Гордон, аби виправдати бажання хайпонути на постаті терориста, оприлюднив «екстрену заяву», де переконує, що інтерв’ю як з Гіркіним, так і з Поклонською зроблені «в содружестве с украинскими спецслужбами». А носії зі вказаними матеріалами, мовляв, уже передані до Гааги як цінні свідчення у справі про анексію Криму та розв’язанні війни на Донбасі. За виконану роботу, стверджує Гордон, навіть отримав подяку від Офісу генпрокурора. 

Врятувати рядового Стерненка

Ще один блогер, прізвище якого було на слуху цього тижня — одесит Сергій Стерненко. Його викликали в СБУ начебто для вручення підозри у справі 2018 року. Тоді активіст, обороняючись біля власного будинку, вбив одного з нападників. 

Сам Сергій до зустрічі з правоохоронцями готувався активно. Як і годиться блогеру, записуючи тематичні відео. У найдовшому з них Стерненко наводить цитати трьох генпрокурорів (починаючи від Юрія Луценка) та самого президента Зеленського, які коментували його справу. Найбільше часу у ролику дісталося нинішній генеральній прокурорці Ірині Венедиктовій, яка у різних інтерв’ю запевняла, що підозра активісту буде. Під питанням тільки кваліфікація його дій. 

А от підозри, оголошені нападникам на нього, вважає Сергій, якраз і свідчать про те, що на нього скоїли напад, а він лише захищав власне життя. Зрештою, медійна підтримка далася взнаки: підозру Стерненку так і не вручили, визнавши його потерпілим у справі. Такі дії правоохоронців у проросійському пулі блогерів рішуче засудили. Зокрема, блогерка зі «Страни.ua» Олеся Медведєва вважає це «абсурдом и позором», бо з визнанням Стерненка потерпілим, мовляв, настав «окончательный развал правоохранительной системы». 

Вигнання Дубінського з храму Ріната Ахметова (закреслено) Савіка Шустера

Політика і блогера Олександра Дубінського у п’ятницю не пустили до студії токшоу Савіка Шустера на каналі «Україна». Відмову автори проєкту мотивували попередніми домовленостями, за якими нардеп мав вмикатися до етеру відеозв’язком. 

Сам же Дубінський написав, що вважає дії Савіка Шустера і компанії небажанням «расстроить Рината Леонидовича правдой про тарифы». Не забарився нардеп і з тематичним блогом, де, за характерною для нього термінологією, взявся «зашкварювати» ведучого телепроєкту (назвавши його зокрема «Сральник Шустер»). На думку Олександра Дубінського, виконувачка обов’язків міністра енергетики Ольга Буславець штучно знижує потужність українських атомних електростанційна догоду власнику ДТЕК Ринату Ахметову (який володіє й каналом «Україна»). Адже такі дії, мовляв, дозволять олігарху активніше торгувати дорогою «зеленою» електроенергією, що потягне за собою здорожчання послуги для населення.

Задача ж Шустера, певен Дубінський, полягала у тому, щоб зібрати в етері діячів, прихильних до Ріната Ахметова, які б піарили його бізнеспроєкти (що підтверджує і моніторинг від «Детектора медіа» — Авт.) Тому людині з опозиційною думкою там, твердить нардеп, точно були не раді.

Відрефлексував на етер «Свободи слова Савіка Шустера» і Анатолій Шарій. На думку блогера, Дубінського не пустили, аби той не заважав хору прихильників Ахметова вихваляти олігарха. А основну тезу програми — не купувати електроенергію в Росії та робити упор на вітчизняну «зелену» енергетику — Шарій назвав «пропагандистською».

Друзі Зеленського, Крим та Росія

Тим часом журналіст Данило Мокрик продовжив практику складання топ-5, започатковану минулого випуску. Тільки цього разу до суб’єктивної п’ятірки медійник включив кадрові призначення Зеленського «по кварталівській дружбі». Мокрик відзначає: Зеленський, який нещадно критикував свого попередника за кумівство, сам пішов цією ж стежкою. 

До топу Мокрика ввійшли колишня прессекретарка «Кварталу 95», а нині членкиня Нацради з питань телебачення і радіомовлення Тетяна Руденко, заведений до парламенту по мажоритарці актор Юрій Корявченков, продюсер «Кварталу» Сергій Шефір, котрий став першим помічником президента, виконавчий продюсер студії, а тепер перший заступник голови ОП Сергій Трофімов, ну і, звісно ж, голова СБУ Іван Баканов, який до того керував «Кварталом 95». Але список, іронізує Мокрик, не буде довершеним, поки важливу державну посаду не отримає давній кварталівський друг Зеленського — Євген Кошовий. 

А що ж там в окупованому Криму (не з уст колаборантів типу Поклонської)? Відповідь на це питання намагалися дати автори влогу «А как там дома?», що виходить на ютуб-майданчику телеканалу «Дом». Курортного сезону на півострові, схоже, чекати ще довго, вважає авторка влогу Мілена Амеді. Бо ж карантин російська влада подовжила до червня, і за цей час росіян закликають не відвідувати півострів. А якщо поїздка нагальна, слід відбути обов’язкову двотижневу обсервацію за вказаною владою адресою. Якщо обмеження триватимуть і далі, прогнозує блогерка, ледь не половина тамтешніх бізнесменів може збанкрутувати. Або ж навпаки, Крим цього сезону може стати для росіян Меккою внутрішнього туризму.

А як взагалі справи у Росії на тлі світової пандемії коронавірусу? Питання дослідив блогер «Телебачення Торонто» Максим Щербина. Росіяни, стверджує блогер, не втратили нагоди і на цій темі розповсюджувати неймовірну кількість фейків. Вкиди для внутрішньої авдиторії, розповідає Щербина, мають на меті приспати пильність населення Росії. А от «брехня на експорт» розповідає про теорії змов світових еліт, які, мовляв, і вигадали страшний вірус у бажанні ще більше збагатитися та посилити панування. Загалом же світову пандемію Росія, певен блогер, прагне перетворити на власну перемогу, позбувшись західних санкцій під виглядом миротворця та благодійника у боротьбі зі смертоносним вірусом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2427
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду