«Ключ до миру — у Пекіні». Огляд політичних токшоу за 13-14 червня 2024 року

«Ключ до миру — у Пекіні». Огляд політичних токшоу за 13-14 червня 2024 року

24 Червня 2024
2665
24 Червня 2024
11:00

«Ключ до миру — у Пекіні». Огляд політичних токшоу за 13-14 червня 2024 року

2665
Світлана Орловська на Прямому вкотре закликала владу створити уряд національної єдності, Артур Герасимов на Першому називав Мінські домовленості «дипломатичним дивом», а Павло Клімкін у студії «Української правди» відкидав «китайський мирний план».
«Ключ до миру — у Пекіні». Огляд політичних токшоу за 13-14 червня 2024 року
«Ключ до миру — у Пекіні». Огляд політичних токшоу за 13-14 червня 2024 року

Саміт миру, що пройшов у Швейцарії 15-16 червня, став ключовою темою всіх токшоу, котрі вийшли в етер напередодні. Хоча в студіях згадували й про безпекові угоди, підписані Україною зі США та Японією, і про мобілізацію, і про використання заморожених російських активів.

13 червня, «Вже на часі», Прямий

Участь брали народні депутати: член комітету з питань освіти, науки та інновацій Ростислав Павленко («Європейська солідарність»), голова підкомітету з питань будівництва та проєктування комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олег Дунда («Слуга народу»), перший заступник керівника постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Сергій Соболєв (ВО «Батьківщина»), нардеп 8-го скликання Віталій Сташук («Народний фронт»). Четверо чоловіків.

Цей етер сольно провела Світлана Орловська. Відразу зайшлося про саміт миру у Швейцарії, що саме мав розпочатися за два дні. Представник постійної делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Сергій Соболєв із ВО «Батьківщина» сказав, що чимало країн світу досі не визначилися, кого підтримують у російсько-українській війні. А Олег Дунда зі «Слуги народу» висловився, що Україна вже є частиною НАТО, і це бачать західні партнери.

Натомість Ростислав Павленко з «Європейської солідарності» говорив, що «всі стали заручниками завищених очікувань» від саміту миру, і така ситуація має стати «уроком для Офісу президента». Який усі подальші зусилля має спрямувати на поглиблення співпраці з партнерами. Згадали й про Китай, представників якого на зібранні зрештою не було. Нардеп 8 скликання Віталій Сташук пояснював, що КНР ніколи не стане нашим союзником. Та попри це «ключ до миру — у Пекіні», який, мовляв, має істотний вплив на Росію.

Потому обговорили безпекові угоди, укладені Україною зі США та Японією. Ведуча говорила, що документ, підписаний зі Сполученими Штатами, не ратифікований Конгресом, тож президент країни може вийти з цієї угоди в односторонньому порядку. Сергій Соболєв побоювання медійниці поділяв, додавши, що Ізраїль, Тайвань або Південна Корея, не будучи членами НАТО, мають від США значно потужніші й чіткіші гарантії безпеки.

Ростислав Павленко з «ЄС» розповідав, що в документі «багато привідчинених дверей». Мовляв, влада має використати липневий саміт НАТО, аби там шукати взаємних зобов’язань із партнерами. Не втратив нагоди опозиціонер і сказати, як чинна влада не випускає за кордон окремих депутатів. Олег Дунда зі «Слуги народу», своєю чергою, говорив, що ратифікація не впливає на силу безпекової угоди. Головне: чи має країна спроможність виконати її умови? Віталій Сташук додав, що Росія може виготовляти зброю і боєприпаси значно дешевше, ніж це роблять наші західні партнери.

Світлана Орловська, зважаючи на швидкоплинність ефірного часу, поспішила нагадати тезу, раніше озвучену парламентарем Павленком: мовляв, влада не випускає за кордон окремих депутатів. Зокрема і п’ятого президента Петра Порошенка, який, на погляд медійниці, має дуже потужні дипломатичні зв'язки у Європі та міг би використати їх на користь нашій державі.

 Світлана Орловська нагадує про Порошенка

Ще говорили про проблеми української енергетики. Зокрема, згадали заяви Володимира Зеленського про побудову маневрової газової генерації потужністю до 1 гігавата вже цього року. Ростислав Павленко, як і ведуча, ідею оцінив скептично: мовляв, треба подивитися, як будуть відновлювати ті об’єкти генерації, що вже є і пошкоджені в результаті російських атак.

Під кінець етеру поговорили про мобілізацію та економічне бронювання, обговорюване в парламенті. На завершення Світлана Орловська ще раз озвучила в ефірі Прямого тезу опозиційних політсил. Вчергове закликавши владу створити уряд національної єдності, від якого, мовляв, багато чого залежить. Саме цю тезу поширюють у пулі представників і спікерів «Європейської солідарності», включно із самим Петром Порошенком.

 

13 червня, «Новий відлік», Перший канал Суспільного

Дискусію вели народні депутати: голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Олександр Качура («Слуга народу»), заступник керівника постійної делегації в Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі Артур Герасимов («Європейська солідарність»), парламентарка 8-го скликання Ганна Гопко («Об’єднання “Самопоміч”»), віцепрем’єр-міністр України з питань європейської інтеграції часів Віктора Ющенка Олег Рибачук. Загалом троє чоловіків і одна жінка.

В етері «Нового відліку» так само говорили про саміт миру у Швейцарії. Ставлення до швейцарського форуму у гостей і ведучих було вкрай різним. Нардепка 8 скликання Ганна Гопко відзначила, що до саміту ставиться критично. Мовляв, краще би нашій державі посилювати військові й економічні важелі впливу на країну-агресорку. А от «слуга народу» Олександр Качура навпаки мав із цього приводу «стриманий оптимізм». На його думку, такі заходи «повертають Україну у світовий контекст».

Традиційно критичним до влади був представник «ЄС» Артур Герасимов. Він говорив, що відносно форуму варто коментувати результати. Далі в етері показали сюжет про швейцарський саміт миру, а Герасимов провадив про слабку дипломатичну роботу чинної влади. Як приклад узяв те, що наша держава досі не має призначених послів у чималій кількості країн. Зокрема, у Норвегії.

Ведуча Власта Лазур додала, що навіть посол у дружній Британії Валерій Залужний досі не став до виконання обов’язків, хоча всі процедури вже пройшов. Представник монобільшості Качура відбивався: мовляв, попри це дипломатична робота у згаданих країнах проводиться і нині. Артур Герасимов завів стару платівку власної політсили: влада не випускає за кордон народних депутатів.

Далі опозиціонер вів про те, що якщо після саміту «не буде результату», то цей факт «уб’є надію світових лідерів» на перспективність таких заходів. Одним із варіантів «результату» нардеп вважає обмін полоненими, який мав би відбутися відразу після події. А ще соратник Порошенка пропіарив безвіз та «144 реформи», проведених за каденції лідера «ЄС».

Також Власта Лазур допитувалася гостей, чому керівництво держави так наполягає на саміті миру нині, коли, на її думку, переговорні позиції України не надто сильні? Мовляв, чи є взагалі сенс у цій події станом на зараз? Олександр Качура натомість згадав про Мінські угоди, які попередньою владою подавалися як значне досягнення. Тут уже не міг мовчати Артур Герасимов: назвав тодішні домовленості «дипломатичним дивом», що грало на користь України.

  Артур Герасимов розповідає про справжнє диво

Ведучий Андрій Діхтяренко нагадав гостю: у Росії вважають Мінські домовленості дипломатичною перемогою країни-агресорки, та і текст угод, мовляв, був доволі засекреченим. Герасимов не здався: розповідав, що тоді не було «ні армії, ні грошей», але, мовляв, деокупували «2/3 Донбасу». А от чинна влада, на думку опозиціонера, попередження про повномасштабне вторгнення у 2021 році проігнорувала. Ще нардеп ганив чинну владу за «помилки у дипломатії». Натомість урядовець часів Ющенка Олег Рибачук запевняв: раз Росія та Китай прагнули Саміт миру зірвати, значить вбачали у ньому загрозу.

 

14 травня, ток-шоу «Українська правда», ютуб-канал видання  

У програмі слово мали перша заступниця голови комітету з питань цифрової трансформації Кіра Рудик («Голос»), віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, міністри закордонних справ: 2014–2019 років Павло Клімкін та 2007–2009 років Володимир Огризко, політичний коментатор Олександр Мусієнко. Загалом троє чоловіків і дві жінки. Ведучий — Роман Кравець.

Тут мова також була про прийдешню подію у Швейцарії. Павло Клімкін сказав, що подібного масштабу майданчиків наразі немає. Олександр Мусієнко говорив, що мета зібрання — важлива: зафіксувати саме український план миру. Дипломат Володимир Огризко відзначив: потроху, але йти вперед добре.

Ведучий Роман Кравець питав у гостей, чи погано те, що на саміті не буде президента США Джозефа Байдена? Олександр Мусієнко не бачив у тому трагедії: мовляв, у політика нині виборча кампанія, маємо це врахувати. Володимир Огризко додав: на загальну позицію США щодо російсько-української війни цей факт не вплине.

 Олександр Мусієнко не бачить проблеми у відсутності на саміті Джозефа Байдена

Далі в етер вмикалася віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Вона відзначила, що від початку повномасштабної війни такого розмаху зустрічі ще не було і це — «початок великого процесу». Ведучий цікавився, чому на саміті за основу взяли три пункти нашої формули миру, хоча у першому варіанті, презентованому президентом України восени 2022 року, було десять? Гостя запевняла, що за одну зустріч увесь список ґрунтовно не проговориш (нагадаємо, що на інших майданчиках та іншими спікерами були озвучені і інші можливі причини, зокрема,що лине по цим трьом питанням було можливо досягти консенсусу більшості країн-учасників саміту). Що ж до членства України у ЄС Стефанішина сказала, що змістовні переговори розпочнуться наприкінці червня (25-го, як стало відомо трохи пізніше).

Роман Кравець цікавився у Павла Клімкіна, чому такого масштабу заходів не було за його каденції? Той відповів, що «тоді була інша фаза війни». Згадував дипломат і «мирний» план Китаю. На думку Клімкіна, пропозиція припинити вогонь, а тоді говорити бодай про щось, не підходить для України. Втім, гість не сумнівається: Китай має вплив на «незахідний» світ, тож із КНР треба буде співпрацювати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2665
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Михайло Думич
96 дн. тому
"Ведучий Антон Кравець". Це теж виправити.
Михайло Думич
96 дн. тому
"Яке саме токшоу? Назва? Хто ведучий?" - це назва видання?)))). Прошу це прибрати.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду