Парад самопроголошених переможців місцевих виборів. Огляд політичних токшоу за 16–20 листопада 2020 року

Парад самопроголошених переможців місцевих виборів. Огляд політичних токшоу за 16–20 листопада 2020 року

23 Листопада 2020
3246
23 Листопада 2020
10:30

Парад самопроголошених переможців місцевих виборів. Огляд політичних токшоу за 16–20 листопада 2020 року

3246
Філатов знає, хто в Україні «падает в стакан», Шустер заступається за Уманського, а Палиця розповідає лікарці, як правильно лікувати.
Парад самопроголошених переможців місцевих виборів. Огляд політичних токшоу за 16–20 листопада 2020 року
Парад самопроголошених переможців місцевих виборів. Огляд політичних токшоу за 16–20 листопада 2020 року

Попри те, що на тижні в етерах домінувала тема епідемії, говорили й про місцеві вибори — через результати, оголошені Центральною виборчою комісією наприкінці робочого тижня. Їх різні політсили трактували на власний розсуд, ледь не побившись за те, хто ж насправді переміг.

16 листопада, «Свобода слова», ICTV

Участь брали народні депутати: очільниця партії та фракції ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко, заступник голови фракції «Голос» Ярослав Железняк, Дмитро Наталуха («Слуга народу»), прем’єр-міністр 2016–2019 років Володимир Гройсман, дніпровський міський голова Борис Філатов. Відеозв’язком долучалися прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр охорони здоров’я Максим Степанов, т. в. о. спікерки парламенту Олена Кондратюк («ВО «Батьківщина»), мер та кандидат у мери Львова Андрій Садовий, кандидат на посаду Черкаського міського голови Віктор Євпак. Разом 10 гостей (вісім чоловіків та дві жінки).

Мова пішла про карантин вихідного дня, впроваджений 11 листопада. Ведучий Вадим Карп’як хотів з’ясувати в гостей: якщо Верховна Рада проти цієї ініціативи Кабміну, то що ж тоді варто робити в боротьбі з пандемією?

Виконувачка обов’язків спікерки парламенту Олена Кондратюк на включенні переконувала, що уряд не радився з ними щодо запровадження обмежень, а потім назвала локдаун вихідного дня «повною дурнею». Водночас конституційної кризи у країні, на думку Кондратюк, немає. Доказ — створення робочої групи, яка, мовляв, розробляє три важливі законопроєкти: про е-декларування, відповідальність за недостовірність декларацій та щодо змін у Конституційному Суді.

Естафету підхопив прем’єр Шмигаль. Він міркував про падіння світової економіки, а ще пояснював карантин вихідного дня як «шість днів, коли ми призупиняємо широкі мобільні контакти населення». Перед його впровадженням, мовив Шмигаль, у Кабміні консультувалися з епідеміологами. За словами прем’єра, держава не кидає бізнес напризволяще, пропонуючи підприємцям кредитування за програмою «5-7-9» чи відшкодування для ФОП.

Представник «Голосу» Железняк у цей момент нагадав, що Верховна Рада збирається голосувати за скасування локдауну на вікенд (хоча зрештою голосів парламентарям забракло). Ще нардеп говорив, що за десять місяців Міністерство охорони здоров’я недоотримало 25 мільярдів гривень фінансування. Прем’єр же переконував опонента, що всі видатки — планові.

Порцію критики для Кабміну заготував і мер Дніпра. Борис Філатов розповідав, що центральна влада ніколи не радиться з місцевою. А ще в Ізраїлі, мовляв, на вихідні завжди все зачиняється, та в боротьбі з пандемією це не допомогло. «Нема часу на дискусії», — відбивався Шмигаль.

Втім, була у студії й людина, яка казала, що має чіткий план дій. Це Юлія Тимошенко, яка й тут піарила свою постанову як панацею в боротьбі з поширенням недуги. Згадавши, серед іншого, й необхідність безкоштовного страхування для медиків. Представників «Євросолідарності», які найчастіше пiаряться в цій темі, у студії якраз не було. Анонсувала Тимошенко і «прийняття рішення» щодо карантину вихідного дня в сесійній залі. Хоча зрештою виявилося, що скасувати обмеження хотіли далеко не всі депутати.

«Уряд в опозиції до місцевої влади», — мовив представник політсили, що «з великим рахунком» перемогла на місцевих виборах на Вінниччині, попередник Шмигаля Володимир Гройсман. Не забувши похвалитися, яку квітучу Україну залишив «зеленій владі», накопичивши «132 мільярди на казначейських рахунках». На що почув від чинного прем’єра, що від попередників дісталася «лише одна лабораторія».

Гройсман наче не довіряє словам Шмигаля

Юлія Тимошенко, вкотре отримавши слово, піарила тепер уже законопроєкт співавторства «Батьківщини» про локалізацію виробництва та розвиток промисловості, що завис в очікуванні другого читання. Затримку один зі співавторів документа Дмитро Наталуха пояснив тим, що до законопроєкту внесли 2,5 тисячі правок. Виступала Тимошенко й за скасування касових апаратів для дрібного бізнесу; цю ініціативу лідерка «Батьківщини» просуває ще з 2015-го, а нині намагається активізувати процес.

Тим часом черга «стояти за карантин» настала для міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Урядовець теж не сказав нового: локдаун на вихідні, мовляв, потрібен, бо без нього матимемо до 25 тисяч нових хворих на добу, що призведе до колапсу медичної системи.

Мер Дніпра Філатов, своєю чергою, пропонував подумати про повний карантин під кінець грудня, коли країна, за його висловом, «падает в стакан».

Під кінець етеру знову був піар. Львівський голова Андрій Садовий розповідав про нове відділення на 350 ліжок у місцевій лікарні швидкої допомоги, додаючи, що від держави на боротьбу з епідемією місто отримало лише 30 мільйонів гривень.

17 листопада, «Пульс», «112»

Шестигодинний етер проєкту вкотре складався із численних передмов, у яких участь брали добре відомі глядачу каналу медійні обличчя. Першим став Анатолій Шарій (відеовключення). Блогер / політик озвучував популярні на каналах Медведчука проросійські меседжі, замішані на критиці влади. Можновладцям дісталося, зокрема, за «карантин выходного дна» й «утиски» малого бізнесу. А ще Шарій згадував, що майже всі тендери в межах «Великого будівництва» виграють 5 компаній, наближених до влади, видаючи це за чергове своє «викриття». Хоча цю інформацію першим поширив ексміністр фінансів Ігор Уманський.

Ведучі час від часу згадували, що їхня роль у проєкті — не просто стояти із сумними обличчями, а й озвучувати вигідні «ОПЗЖ» запитання. Тож Павло Кужеєв поцікавився у віртуального гостя, що той думає про автобусні тури в Росію для вакцинування від коронавірусу. Шарій назвав це «хорошей идеей» і тут же озвучив черговий «гучний інсайд». Йому, мовляв, стало відомо, що «представители патриотических политсил вакцинированы российской вакциной». Хто це, «викривач», звісно ж, не сказав, лише додавши, що відбувалося дійство таємно, тож нардепи вакцинувалися, «как крысы».

В цей час на екран вивели цитату нардепа від «ОПЗЖ» Рената Кузьміна. І вона настільки прекрасна, що її можна залишити без коментарів.

«Царь и великий князь челом бьет»

Пропозицію Кузьміна Шарій схвалив, додавши, що Зеленському натомість «не хочется сделать лучше всем». Президент, мовляв, сподівається на європейську вакцину, яку нам дадуть в останню чергу. Щоби глядач не забув жодних звинувачень у бік нинішньої влади, на екран вивели цитату Уманського про відкати під час «Великого будівництва». Завершував Шарій свій блок меседжем, що дострокові парламентські вибори стануть таким собі «очищением» для України.

Далі розповідати про зраду, тепер уже до студії прийшов голова Радикальної партії Олег Ляшко. Відмінність від Шарія полягала тільки в українській мові маніпулювання. Глядачі вкотре почули про владу, яка «вісім місяців нічого не робила», й тиск на бізнес. Єдиним конструктивом за весь блок виступу Ляшка можна вважати слова, що «ця зараза (коронавірус. — Авт.) вбиває», та заклик до українців максимально берегтися й допомагати близьким. Однак далі політик знову маніпулював.

«Вакцина буде коштувати 47 євро», — невідомо звідки брав цифри гість, адже, за заявами міністерства охорони здоров’я, вартість однієї дози буде 7 доларів. Та у фантазіях Олега Ляшка й 47 євро — цифра не остаточна. Бо через корупційні схеми, певен політик, для українця препарат коштуватиме всі 470 євро.

Захопившись промовою, яку ніхто не перебивав, Ляшко почав розповідати, як боровся з корупцією за часів депутатства та як сильно треба карати тих, хто приховує статки. (Щоправда, не згадав, як, будучи народним депутатом, за 2017 рік задекларувала понад 20 мільйонів гривень.)

Третє соло у студії «Пульсу» співала колишня регіоналка Олена Лукаш. Тут теж обійшлося без несподіванок: гостя розповідала, що виступає за повну зміну уряду, мовила про «власть, на которую уже никто не реагирует», та закликала не платити штрафи за неносіння масок.

За обов’язковою програмою, будь-який гість етерів на каналах Медведчука має хоча б побіжно похвалити російську вакцину від коронавірусу. Лукаш не стала винятком, стверджуючи, що «некоторые международные специалисты говорят, что прекрасная вакцина». Хоча деякі інші фахівці заявляють протилежне. Далі — більше: на думку Олени Лукаш, «власть обязана» дозволити завезти російську вакцину до українських медустанов, щоби громадяни на власний розсуд (!) вирішували, робити нею щеплення чи не варто. Згадала Лукаш, що Порошенко, мовляв, крав на оборонці, тоді як Зеленський і компанія — на коронавірусному фонді. Тож за п’ятого президента, на думку гості, на слуху були «свинарчуки», а нині — «карантинчуки».

У четвертому сольному блоці виступав екскандидат у нардепи від «ОПЗЖ» Володимир Кацман. Сповнений критики влади виступ був таким передбачуваним, що навіть чергове виведення на екран цитат Кузьміна (про вакцину) та Уманського (про «Велике будівництво») було цікавішим.

На гуртовий етер завітали народні депутати Олександр Качний, Олександр Лукашев («ОПЗЖ»), Євгеній Шевченко, Галина Янченко («Слуга народу»), колишня депутатка від регіоналів Ганна Герман, ексміністр охорони здоров’я Олег Мусій, заступник голови Ради НБУ Василь Фурман, політкоментатор Валентин Землянський. Разом 12 гостей (дев’ять чоловіків і три жінки).

Присутні кинулися критикувати карантин вихідного дня. Нардеп Качний запевняв, що таким чином «власть самосохраняется», його колега Шевченко говорив, що для локдауну немає підстав, а Герман вважає, що народним невдоволенням внаслідок обмежень скористається Порошенко.

Та є дещо, що лякає колишню регіоналку більше за локдаун. Це — підготовка законопроєкту про вибори на Донбасі, який, певна Ганна Герман, ділить українців, показуючи, що на сході мешкають «не такі». Кужеєву довелося навіть зупиняти роздуми гості, наголосивши, що зараз на обговоренні у студії — карантинні обмеження.

Дифірамби російській вакцині у студії співали не лише присутні симпатики «ОПЗЖ», але й «слуга народу» Шевченко. Він і раніше виступав за те, щоб узяти на тестування препарат із Росії. «Коллеги говорят: ты — пророссийский ватник. А я — самостийный», — наче виправдовувався нардеп, стверджуючи, що виступає як проти Росії, так і проти Заходу. Ганна Герман у цей час просила депутата запропонувати колегам «взять у России вакцину».

Якщо Євгеній Шевченко у проросійських гостей «Пульсу» був у пошані, то його колега по фракції Галина Янченко із заступником голови Ради НБУ Василем Фурманом, які стояли за проєвропейський вектор України, викликали в решти запрошених праведний гнів. Тож обох постійно перекрикували та перебивали. Наприклад, коли Фурман узявся нагадати, що ринку землі немає тільки в кількох нерозвинених країнах світу, Качний заперечив, що влада мала би «спросить у народа», а приватну землю, мовляв, має викуповувати тільки держава.

Чи не найбільшим критиком проєвропейськи налаштованих гостей виявився нардеп від «ОПЗЖ» Олександр Лукашев. Він зривався на істеричний крик та відчайдушно махав руками. Дійшло до небаченого: ведучий Павло Кужеєв попросив гостя «не перетворювати токшоу на мітинг».

«Слуга» Євгеній Шевченко в цей час розповідав, як людей «обманули на Майдане», згодом змусивши Україну підписати «кабальный договор об ассоциации». А спроби Янченко пояснити, як формувався коронавірусний фонд, потонули в «шиканнях» та викриках від симпатиків «ОПЗЖ».

19 листопада, «Право на владу», «1+1»

До студії прийшли незмінний гість програми — нардеп Ігор Палиця («За майбутнє»), співголови фракцій Юрій Бойко («ОПЗЖ») та Артур Герасимов («Європейська солідарність»), нардеп Олександр Дубінський («Слуга народу»), міністр інфраструктури Владислав Криклій, головний санітарний лікар Віктор Ляшко, очільник «Укравтодору» Олександр Кубраков, інфекціоністка, експертка UNISEF Катерина Булавінова, представник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко. На включеннях приєднувалися мер Львова Андрій Садовий, ізраїльський медик Борис Бриль, волонтерка Леся Литвинова, кандидат у  мери Дніпра Загід Краснов, міський голова Черкас і також кандидат на посаду Анатолій Бондаренко. Разом 14 гостей (12 чоловіків та дві жінки).

Стартували вкотре з обговорення епідемії та карантину вихідного дня. Говорити по темі до центрального мікрофона пішов Віктор Ляшко, відразу вислухавши від ведучої свіжу теорію змови. За інформацією Наталі Мосейчук, певний індійський виробник начебто запропонував Україні закупити власну вакцину за вигідною ціною, та українські чиновники, мовляв, просили постачальника продати препарат дорожче. Підтвердити це Ляшко, очікувано, не зміг, розповівши натомість, як Україна готується приймати вакцини від коронавірусу. За словами посадовця, наша держава на перших етапах зможе отримати близько восьми мільйонів доз вакцини при потребі у 15 мільйонів. Чотири мільйони доз має надійти безкоштовно.

Студійну дискусію в цей час розбавили включенням німецької кореспондентки «ТСН» Наталки Фібріг. Вона розповіла, як готуються до вакцинування в Німеччині. Країни ЄС, за її словами, отримають препарат одночасно. Загалом буде близько 200 мільйонів доз, які розподілять пропорційно. А для вакцинування в Німеччині вже розгортають спеціальні центри, адже процес має розпочатися в першому кварталі наступного року.

Співголова фракції «ЄС» Артур Герасимов не втратив шансу зауважити, що німці, мовляв, вакцинують усіх, а в нас уже є «медичне сортування». І нагадав про гроші з коронавірусного фонду, витрачені на дороги.

Трохи жахів додав і Дубінський. За його словами, з’явиться «чорний ринок вакцин», а світові виробники захочуть використати українців як піддослідних перед тим, як постачати препарати в розвинені країни. Пізніше інфекціоністка Катерина Булавінова назвала ці слова нісенітницею.

Далі біля мікрофона була вже сама Булавінова. Вона, зокрема, говорила, що не важливо, де виробляється вакцина, якщо дія її доведена; наголошувала, що відразу багато доз вакцини українці не отримають; закликала президента України хоча б раз на місяць зустрічатися з медсестрами, які, мовляв, добре володіють інформацією щодо стану справ у медицині.

Національна служба здоров’я блокує підписання контрактів із лікарнями щодо прийому коронавірусних пацієнтів, скаржився постпред «За майбутнє» на «1+1» Ігор Палиця. А ще виступав за емісію грошей для порятунку економіки. Соратник Коломойського наполягав і на жорсткому локдауні, але з не менш активною підтримкою бізнесу.

Артур Герасимов, отримавши слово, знову завів про кошти, витрачені на дороги з коронавірусного фонду. На це очільник «Укравтодору» Олександр Кубраков нагадав, що за відповідні зміни до держбюджету голосував 331 депутат, у тому числі із фракції «ЄС»; Герасимов це заперечив. Пізніше аналітики порталу «Слово й діло» підказали ведучій, що з усієї фракції Порошенка голосувало «за» тільки троє депутатів.

До етеру в цей час долучили ізраїльського лікаря Бориса Бриля. Той розповів, що чимало грошей у цій країні витрачають на навчання медичного персоналу. А от бізнес у часи пандемії, говорив медик, має дотримуватися суворих правил, а не діяти, як заманеться. За неносіння масок в Ізраїлі, мовляв, платять штрафи у 300 доларів. Та присутні у студії нардепи швидко повернули дискусію до суперечок. Юрій Бойко запевнив, що в одній із лікарень на Харківщині дізнався: на лікування одного ураженого коронавірусом пацієнта держава виділяє лише 6 тисяч гривень. Віктор Ляшко заперечив: 38 тисяч. Біля мікрофона в цей час із самотнім виглядом стояла Катерина Булавінова.

Як виглядає медик у вирі політизованих дискусій про коронавірус

Потому інфекціоністка знову мала слово. Говорила, що людей мусять шпиталізувати за станом здоров’я, а не за результатами тесту, а люди повинні мати при собі пульсоксиметри для контролю самопочуття та не лікуватися антибіотиками. Договорити їй не дала ведуча: Наталя Мосейчук перебила гостю відразу ж, як слова попросив Ігор Палиця. Той, у свою чергу, почав… заперечувати рекомендації Булавінової щодо лікування. Мотивував свої слова тим, що про хворобу багато дізнався «на практиці».

Мер і кандидат у мери Львова Андрій Садовий знов хвалився додатковими ліжками в місцевій лікарні. Артур Герасимов, пам’ятаючи, що конкурентом Садовому є нардеп від «Європейської солідарності» Олег Синютка, відразу вдався до контрагітації, запитавши чинного голову Львова, чому той закупив партію тестів по 240 гривень, якщо вони є на ринку по 170. Гнівний пост про це, до речі, оприлюднив і сам Олег Синютка. Андрій Садовий на закиди опонента не розгубився, запитавши в Герасимова, де взяти дешевше. Наступного дня Садовий ще й висміяв конкурента за те, що ще нещодавно Синютка хотів закупити схожі тести аж по 300 гривень за одиницю.

Насамкінець етеру заготували тему державного бюджету та заяв ексміністра фінансів Ігоря Уманського про розкрадання грошей на програмі «Велике будівництво». За словами ведучої, вона кликала колишнього посадовця на етер і мала попередню згоду. Але незадовго до програми Ігор Уманський написав у соцмережах, що «на особисте прохання Андрія Єрмака я прийняв рішення, до особистої зустрічі з ним після його одужання, тимчасово утриматися від участі в ефірах».

До мікрофона в цей час вийшов нардеп від монобільшості Олександр Дубінський. Він порадив Уманському або не робити гучних заяв, або «отвечать за слова». Хоча, якщо тези ексміністра знайдуть підтвердження, очільнику «Укравтодору» Кубракову (який саме був у студії) та іншим причетним, мовляв, доведеться «всем сидеть». Додав Дубінський також, що нині рада не голосує за держбюджет-2021, бо він — «фейковый». А ще дісталося присутньому у студії міністру інфраструктури Криклію — за те, що зустріч українського посадовця та прем’єра Казахстану Аскара Маміна не відбулася, мовляв, через підробний результат тесту Криклія на коронавірус. Посадовець звинувачення заперечив (як це раніше зробили й у його відомстві), відзначивши, що подібний «інсайд» Дубінський дістав з одного з телеграм-каналів. Заперечив Владислав Криклій і слова Олександра Дубінського про його причетність до здорожчання сертифікації газобалонного автообладнання внаслідок махінацій у сервісних центрах.

Змінив нардепа біля мікрофона очільник «Укравтодору» Олександр Кубраков — і, звісно ж, відкинув усі обвинувачення, оприлюднені у ЗМІ Ігорем Уманським, якого за поведінку назвав «ображеною дитиною». У «Великому будівництві», за словами Кубракова, задіяні не шість, як говорить Уманський, а 63 компанії, тож про монополізацію точно не йдеться.

Співзасновник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко в цей час закидав «слугам народу», що ті «пролетели на выборах», хоча, за даними ЦВК, з цією тезою можна посперечатися. Кінцівка ж програми минула під вигуки Артура Герасимова про «викриття» влади з боку ексчлена монобільшості Гео Лероса та начебто зірвану спецоперацію із захоплення «вагнерівців».

20 листопада, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

До студії прийшли заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, керівник «Укравтодору» Олександр Кубраков, народні депутати: лідери партій «Слуга народу» — Олександр Корнієнко та «Голос» — Кіра Рудик, очільниця ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко, співголови фракцій: Артур Герасимов («ЄС») та Юрій Бойко («ОПЗЖ»), Олександр Трухін («Слуга народу»), міський голова Дніпра Борис Філатов, міністр інфраструктури України 2016–2019 років Володимир Омелян, керівник шпиталю МВС у Київській області Юрій Сак. Відеозв’язком долучалися львівський міський голова та кандидат на цю посаду Андрій Садовий, його колега з Черкас Анатолій Бондаренко, ще один претендент на посаду черкаського голови пВіктор Євпак, кандидат на посаду Полтавського міського голови Сергій Іващенко, медики Ірина Устіянич (працює в Італії) та Лілія Чуб (працює в ОАЕ), президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров. Разом 18 гостей (14 чоловіків та чотири жінки).

Спершу говорили про заяву колишнього очільника Мінфіну Ігоря Уманського щодо «пулу обраних компаній» та розтрати коштів у програмі «Велике будівництво». Савік Шустер озвучив те саме, що й Наталія Мосейчук напередодні: Уманський, мовляв, запрошення прийти до студії прийняв, але потім написав допис про те, що не спілкуватиметься зі ЗМІ до зустрічі з Єрмаком. «Йому нічого сказати», — переможно посміхався заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

Далі мова пішла про коронавірусну епідемію. Біля мікрофона став очільник військового шпиталю МВС на Київщині Юрій Сак. Разом із ним до етеру долучили медсестру Ірину Устіянич, яка працює в Італії (де жорсткий карантин) та лікарку Лілію Чуб, яка мешкає в Об’єднаних Арабських Еміратах (де обмеження порівняно легкі). Перша розповіла, що в Італії справді суворий зональний карантин, а лікарні переповнені, але забезпечені всім необхідним. Друга розповіла, що обмеження в ОАЕ — мінімальні, а ситуацію під контролем тримає масове тестування: 15 мільйонів тестів на 10 мільйонів населення. Медик Юрій Сак, у свою чергу, виступав за «італійський варіант», бо саме до цієї країни літав у складі української медичної делегації навесні цього року. Локдаун вихідного дня, на думку лікаря — це не карантин. А ситуацію врятують тільки жорсткі обмеження. Міські голови, які ігнорують карантинні розпорядження уряду, на думку Сака, мають нести повну відповідальність за подальші спалахи хвороби. Промову медика доповнив заступник голови Офісу президента. Кирило Тимошенко розповів, що в Україні зараз 92 тисячі ліжкомісць, 80 % із яких обладнані кисневими точками. А у планах — 100 тисяч ліжок.

Хворі не ізольовані та не мають чіткого алгоритму дій за ознак зараження. Врятує їх тільки «Батьківщина». Це вже свою постанову на черговому етері піарила Юлія Тимошенко.

Під кінець тематичного блоку президент Асоціації анестезіологів Сергій Дубров порадив у разі проблем зі шпиталізацією сигналізувати про це в соцмережах, а Савік Шустер зазначив, що, згідно з опитуванням його компанії, 71 % українців стали більше піклуватися про імунітет.

Далі говорили про результати місцевих виборів. Немов бажаючи потролити представника «Європейської солідарності», Шустер попросив вивести на екран відео програми двотижневої давнини. А саме кадри, де Порошенко запевняє присутніх, що місцеві вибори виграє саме «Європейська солідарність». Та кандидати від «ЄС» посіли лише 5-те місце за кількістю мандатів. Короткі загальнонаціональні підсумки виборів озвучив ведучий, на екран вивели інфографіки, а лідери перегонів — керівник «Слуги народу» Корнієнко та заступник Єрмака Кирило Тимошенко — не приховували радості на обличчях. Перший сказав, що «арифметично виграла "Слуга народу"», маючи представництво по всій країні. Другий же попросив окремо вивести на екран слайд із розподілом мандатів за політсилами. Додавши, що показники «Євросолідарності», яка заявляла про перемогу, «легко запам’ятати: п’ятий президент — п’яте місце».

Такі кпини пройшлися ножем по серцю Артура Герасимова, який занервував. Та до того, як рушниця «ЄС», підвішена у студії, вистрілила, слово мала Юлія Тимошенко, висуванці якої посіли друге місце на місцевих виборах за кількістю мандатів.

Твоє обличчя, коли називаєшся опозицією і посідаєш друге місце на виборах

Лідерка «Батьківщини», за час ефіру кілька разів наголосивши, що її політсила посіла другу сходинку, розповіла про завдання, які, мовляв, уже дала представникам на місцях. Серед них — інспекція лікарень на предмет наявності необхідного, перевірка раніше закритих медичних закладів, «початок дискусії» про страхову медицину та, звісно ж, спротив продажу землі. Загалом, за словами політикині, «більше 80 % людей хочуть нових політичних рішень». Самопіар Тимошенко Шустер зупиняти не став. Співголова фракції «ОПЗЖ» Юрій Бойко, отримавши слово, як і на етері «1+1», розповідав, як держава виділяє лише 6 тисяч гривень на курс лікування одного хворого з коронавірусом (версія влади, нагадаємо — у шість разів більше).

Весь час, поки говорили колеги, Артур Герасимов, вочевидь, готував «інфобомбу». Бо далі мовив, що в ЦВК на 80 % — люди Зеленського, які, мовляв, ледь не за вуха тягли висуванців «Слуги народу» в місцеві ради. Тоді як реально вибори 25 жовтня виграла… так, «Європейська солідарність». Чому? Бо потрапила в усі міські та обласні ради, при цьому збільшивши свій результат порівняно з парламентськими виборами. Не те, що «слуги народу», рейтинг яких, мовляв, сиплеться через брехню.

Слухаєш Герасимова? Дихай глибоко!

Вихваляння Герасимова розсмішили присутніх у студії. Юлія Тимошенко просила «ще раз показати той слайд», а Савік Шустер, погано приховуючи знущання, додав, що «это очень увлекательная статистика».

Показали у студії й сюжет про пасивність одеситів на виборах. Савік Шустер сказав: за офіційними результатами, Геннадія Труханова переобрали всього 93 тисячами голосів, хоча загалом в Одесі зареєстровано 720 тисяч виборців.

Коли слово взяла лідерка партії «Голос» Кіра Рудик, вона використала ефірний час для практичних цілей: понизити рейтинг чинного черкаського мера Анатолія Бондаренка, з яким у другому турі змагається висуванець «Голосу» Віктор Євпак. Рудик закинула Бондаренку, що той, маючи підтверджений тест на коронавірус, пішов на зустріч із представниками дитсадків. Посадовець відбивався: на момент зустрічей про хворобу не знав, а коли здав тест — ні з ким не зустрічався.

Долучили до діалогу й Віктора Євпака. Той теж звинуватив опонента в недотриманні карантину. Не те, що львівський міський голова Андрій Садовий — цей уже втретє за тиждень похвалився в загальнонаціональному ефірі, як облаштував коронавірусне відділення. Була й критика в бік Олега Синютки: той, мовляв, очолюючи Львівську ОДА, продав вісім лікарень. Синютки у студії не було, тож його честь відстоював Артур Герасимов. Співголова фракції «Європейської солідарності» запитував Садового, «де ви були вісім місяців?» (хоча цю фразу зазвичай адресує представникам центральної влади), а ще, як і на «1+1» напередодні, нагадав про задорого куплені очільником Львова медичні тести. «Напомним: оппонент Андрея Садового — из "Европейской солидарности"», — пояснив глядачам ведучий. Далі Садового, як міського голову, хвалили всі присутні у студії носії прізвища Тимошенко. Навіть заступник голови ОП, попри те, що львівський мер не бажає виконувати карантинних розпоряджень центральної влади.

Можливість покритикувати владу мав і дніпровський міський голова Борис Філатов. На його думку, секретарка ЦВК Олена Гатаулліна, призначена за квотою «Слуги народу», змінювала членів тервиборчкому на догоду владі.

У третьому блоці програми повернулися до слів Ігоря Уманського про начебто дерибан грошей під брендом «Великого будівництва». Тут сенсацію видав депутат із монобільшості Олександр Трухін. За його словами, Уманський робить скандальні заяви, бо давно страждає на тяжкий алкоголізм. Тож такий міністр, запевняв Трухін, — «наша большая ошибка». За ексміністра фінансів, якого у студії не було, вступився ведучий: йому «очень не нравится», коли когось бездоказово винуватять. Далі слово мав керівник «Укравтодору» Олександр Кубраков. Як і в етері «Права на владу» в четвер, він заперечив слова Уманського та розповів про численні компанії, задіяні у програмі «Велике будівництво». Хвалився Кубраков і темпами робіт: такого масштабу ремонту доріг, мовляв, не було за часів незалежності.

Опонував йому міністр інфраструктури часів Гройсмана Володимир Омелян, сказавши, що хоч Зеленський і «живе цим» (ремонтом доріг), та все ж у 2017-му, мовляв, кілометраж відремонтованого був більшим, а вартість кілометра — нижчою.

Суперечку розбавила Тимошенко, для якої є тема, важливіша за можливі «відкати» на будівництві доріг. І це — «діяння» очільника «Нафтогазу» Андрія Коболєва (чи-то Кобєлєва, за версією лідерки «Батьківщини»). Він, мовляв, «вивів з країни 225 мільярдів гривень і досі не за ґратами».

Без сварок та суперечок минула лише кінцівка програми. Тоді Савік Шустер попросив вшанувати пам'ять нещодавно померлих російського актора Армена Джигарханяна та режисера родом з України Романа Віктюка.

Токшоу, що не потрапили в огляд:

18 листопада, «Український формат», NewsOne

На передмові був міністр транспорту та зв’язку 2005 року Євгеній Червоненко.

У гуртовому етері — народні депутати: Олексій Кучеренко, Вадим Івченко (ВО «Батьківщина»), Марина Бардіна («Слуга народу»), Тетяна Плачкова, Віктор Чорний («ОПЗЖ»), головний військовий прокурор України 2014–2019 років Анатолій Матіос, блогер Антон Гура, «економічний експерт» Олександр Охріменко, політкоментатори Валерій Димов, Михайло Чаплига, Олександр Лазарєв, Володимир Кацман, позаштатний консультант комітету з питань нацбезпеки Юрій Федоренко. У післямові залишилися політкоментатори Димов та Чаплига, долучилися політкоментатор Іван Єкимов та Олексій Буряченко. Разом 16 гостей (14 чоловіків та дві жінки).

19 листопада, «Народ проти», «Україна 24»

Участь узяли народні депутати Данило Гетманцев, Роксолана Підласа, Олександр Скічко, Олена Шуляк, Ірина Верещук, Мар’яна Безугла («Слуга народу»), Ярослав Железняк («Голос»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), голова партії «Сила і честь» Ігор Смешко, екскандидат на посаду київського міського голови Андрій Пальчевський, колишній керівник Голосіївського районного управління поліції Києва Денис Ярославський, журналісти Євген Плінський, Юрій Молчанов, Сергій Щербина, політолог Олексій Якубін, радник української делегації з інформаційної політики в ТКГ Олексій Арестович. Разом — 16 гостей (12 чоловіків та чотири жінки). Резонували нардеп зі «Слуги народу» Максим Бужанський та колишній парламентар-свободівець Юрій Михальчишин.

20 листопада, «Протистояння», NewsOne

У передмові був нардеп від «ОПЗЖ» Ілля Кива. В основній частині були член парламенту Олександр Качний («ОПЗЖ»), колишні міністри Павло Розенко (віцепрем’єр-міністр 2016–2019 років), Андрій Рева (очільник Мінсоцполітики 2016–2019 років), голова Національної медичної палати України Сергій Кравченко, політичні коментатори Михайло Чаплига, Віктор Таран, Юрій Дудкін, «економічний експерт» Олександр Охріменко, парламентарка 8-го скликання Надія Савченко (ВО «Батьківщина»), юристка Анна Маляр, нардеп попередніх скликань Микола Катеринчук.

Окремим сольним блоком виступив прем’єр-міністр України часів Януковича Микола Азаров.

Разом 13 гостей (11 чоловіків та дві жінки).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3246
Читайте також
26.10.2020 13:30
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
3 026
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду