«Це — діагноз». Огляд політичних токшоу за 19–23 жовтня 2020 року

«Це — діагноз». Огляд політичних токшоу за 19–23 жовтня 2020 року

26 Жовтня 2020
3007
26 Жовтня 2020
13:30

«Це — діагноз». Огляд політичних токшоу за 19–23 жовтня 2020 року

3007
Порошенко — «чорт», Дубинський — «покидьок», а Притула — «тупое животное»: перед виборами представники партійних еліт постали перед глядачами у всій красі.
«Це — діагноз». Огляд політичних токшоу за 19–23 жовтня 2020 року
«Це — діагноз». Огляд політичних токшоу за 19–23 жовтня 2020 року

Останній тиждень перед місцевими виборами показав: більшість гостей токшоу не просто знехтували логікою (про це йшлося в огляді минулого тижня). Представники політсил забули і про елементарну вихованість, за лічені дні до голосування відчайдушно поливаючи опонентів тоннами бруду та намагаючись у будь-який спосіб улестити виборця.

19 жовтня, «Свобода слова», ICTV

Участь в етері брали голова партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко, голова партії та фракції ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко, народні депутатки Роксолана Підласа («Слуга народу»), Інна Совсун («Голос»), міський голова Дніпра Борис Філатов, заступниця керівника Офісу президента Юлія Ковалів. Разом шість гостей (двоє чоловіків та чотири жінки).

Зайшлося про падіння економіки на фоні пандемії коронавірусу. «За все хороше» виступала Юлія Ковалів. Вона переконувала, що Міжнародний валютний фонд занадто песимістично оцінює падіння валового внутрішнього продукту України (на рівні 7 %, а реально буде не більше 4,8 %).

Ведучий Вадим Карп’як нагадував, що ціна на електроенергію для промисловців зросла на 40 % — Юлія Ковалів відбивалася, що для підприємців діє програма доступного кредитування. Коли зайшлося про безробіття, представниця Офісу президента розповідала, що його рівень — 9,2 % — аналогічний початку минулого року. На що відреагував кожен м’яз на обличчі присутнього у студії Петра Порошенка.

Порошенко красномовно оцінює слова Ковалів.

Ще одна «перемога», озвучена Юлією Ковалів, — «найнижчі за останні п’ять років» ціни на газ. А от у боротьбі з коронавірусною епідемією — повна й безпросвітна «зрада». Це вже слова Юлії Тимошенко, які потім радо підтримав і Порошенко.

У Тимошенко, як завжди, напоготові був проєкт постанови про створення єдиної гарячої лінії, а також ідея доплат та страхування лікарів (про це ж лідерка політсили розповідала й попереднього етеру програми). Гостя попросила владу підтримати ці ініціативи.

Порошенко розпочав промову з того, як «сотні тисяч людей висловили підтримку», коли він хворів на коронавірусну хворобу. Порошенко додав, що щойно отримав негативний тест, просто із запаленням легень поїхав Україною, рятуючи ситуацію з медичним забезпеченням, у тому числі шукаючи кисневі станції. Не забув Порошенко і вколоти Зеленського за те, що різні штаби боротьби з епідемією, мовляв, є, а результату немає.

Представниця монобільшості Підласа та «ОП» Ковалів відбивалися стандартними фразами, що коштів у коронавірусному фонді достатньо, як не бракує і тестів та апаратів штучної вентиляції легень, попри перерозподіл грошей на ремонт доріг. «Вас обдурили: ми — у найгіршій ситуації», — тиснув авторитетом Порошенко.

Вісницею об’єднання у студії виступала Юлія Тимошенко, закликаючи гуртуватися… довкола своєї «коронавірусної» постанови. Спокійний зазвичай ведучий перебив політикиню, нагадавши, що нині «вже третя програма», де та піарить документ. Попри наполегливі прохання Карп’яка, Тимошенко встигла озвучити ще одну зі своїх нових улюблених жахалок — про спроби влади «легалізувати марихуану». Хоча в опитуванні, яке представники президента провели у виборчу неділю, йдеться про медичний канабіс. Трохи пізніше лідерка «Батьківщини» пропіарила й законопроєкт №4008 про «підняття економіки», зареєстрований політсилою ще 1 вересня.

Похвалитися встиг і очільник Дніпра Борис Філатов. Заявивши про те, що місцева влада (зокрема керівництво Дніпра) дає раду епідемії власними силами, тоді як центральна місяцями бездіє, вчиняючи тиск на місцеве самоврядування. Така політика, прогнозував Філатов, призведе до краху «Слуги народу» на місцевих виборах. Схожі меседжі фіксує моніторинг дезінформації у дніпровських медіа, лояльних до Філатова.

«Свобода слова» на ICTV традиційно була найкоротшим токшоу тижня — й мало не єдиним, де гості не вдавалися до відвертих образ та відчайдушних маніпуляцій.

20 жовтня, «Пульс», «112»

«Як страшно жить», у студії розповідали: сольно — член «ОПЗЖ», член НСЖУ Володимир Кацман; політкоментатор Руслан Бортник; депутатка попередніх скликань Олена Бондаренко (Партія регіонів). У гуртовому етері фарби згущали нардепи Василь Німченко, Олександр Качний («Опозиційна платформа — За життя»), Євгеній Шевченко («Слуга народу»), Тарас Батенко (група «За майбутнє»), керівник молодіжного крила «ОПЗЖ», генпродюсер «112 Україна» Артем Марчевський, голова Волинської обласної організації «ОПЗЖ» Олег Чикида, ексголова Київської міськдержадміністрації, кандидат в очільники Києва Олександр Попов (звісно ж, від «ОПЗЖ»), а ще кандидат у мери Одеси від «Нашого краю» Євген Червоненко, нардеп попередніх скликань Віталій Журавський (Партія регіонів), експертка з усіх питань Ірина Паламар. Разом 13 гостей (11 чоловіків та дві жінки). Тобто шість спікерів, які представляли чи представляють «ОПЗЖ», та ще п’ятеро лояльних до них коментаторів. Така перевага не сниться навіть членам «За майбутнє» в етерах «1+1».

 

Другий тиждень поспіль токшоу «Пульс» виходить з оновленим складом ведучих. Дует Полуєв / Степанець, які пішли працювати на телеканал «Наш», замінило тріо Кужеєв / Скорина / Бекетова, які до цього вели й ведуть різні проєкти на тому ж таки «112-му».

Зміна ведучих не потягла за собою зміну сенсів. А шкода…

Сольні виступи мали:

  • колишній кандидат від «ОПЗЖ» до Верховної Ради Володимир Кацман, який критикував щорічне послання президента до парламенту, поїздку «слуг народу» на Донбас (класично згадавши маніпулятивно затягану каналами Медведчука фразу депутатки Галини Янченко про «немитих дітей Донбасу»). Знайшовся час і для осанни Медведчуку, цитату якого про зняття Путіним санкцій з українських підприємств і «счастливое лицо» одного з директорів впродовж етеру повторили чотири рази (!) «Война закончится — будем торговать», — переможно всміхався Кацман. До речі, так само чотири рази в етері навели цитату іншого лідера «ОПЗЖ» — Рабиновича — про опитування Зеленського, як «злочинне маніпулювання громадською думкою»;
  • політкоментатор Руслан Бортник, який розповідав, що коронавірусна статистика в Україні «засекречена»;
  • колишня регіоналка» Олена Бондаренко, яка вважає, що «президент устал, как Шулявский мост». Глядачі також послухали лекцію на тему слабкої влади («черти зеленые»), неякісної освіти («мы отстаем по знаниям от других стран, в том числе России», «из нас хотят сделать больных и некомпетентных»). А ще — легкий піар російської вакцини: «не уверены в российской вакцине — почему уверены в американской?». Може, тому, що згадана американська проходить масштабне тестування, а російська необхідних випробувань досі не пройшла?

Відбивкою між сольним та гуртовим блоками «Пульсу» стало включення Медведчука та Рабиновича з робочої поїздки у Харкові. У масовій дискусії, цілком очікувано, риторика левової частки гостей не змінилася.

Якщо нардеп від «Слуги народу» Євгеній Шевченко раптом надумає змінити фракцію, цілком можна припустити, що піде він до «ОПЗЖ». Бо ж в етері токшоу парламентар казав, що «все, что происходит в стране — результат событий 2014 года… это — цена евроинтеграции и заигрывания с международными финансовыми институциями» (так, ніби активного позичання в МВФ не було в урядах Тимошенко чи Азарова; та й Зеленський — духовний лідер «Слуги народу» — вважає позики необхідними). Напалмом смалив Шевченко і по питанню російської вакцини. «Если бы я был премьером — уже б вакцина была здесь на испытании, на регистрации», — промовляв Шевченко, хоча вже навіть його однопартієць Качура забрав свої слова на підтримку російської вакцини назад.

Та будь-який любитель російських токшоу скромно мовчить, коли за діло беруться справжні майстри маніпуляцій із пулу Віктора Медведчука. Як-от «громадська діячка» Ірина Паламар, про «експертність» якої розповідали і наш колега Ярослав Зубченко, і блогер Сергій Стерненко. Нині від «фахівчині» дісталося Всесвітній організації охорони здоров’я. «Их финансирует Билл Гейтс», — промовляла всує прізвище головного нічного кошмару антивакцинаторів Паламар.

Трохи відволіклися гості від «коронавірусної зради» на спогадах Василя Німченка, як «Порошенко дав команду бомбить Донецьк», а Віталій Журавський кричав, що опитування Зеленського — це «злочин». Якщо глядачі раптом забули, хто тут батько, на екран учетверте вивели пряму мову Медведчука про зняття санкцій з окремих українських заводів та Рабиновича — про «маніпуляції» в опитуванні президента.

В темі санкцій Ірина Паламар теж «підкована»: стверджувала, що внаслідок припинення торгівлі з Росією «мы добавили два миллиарда оборота от европейского рынка и потеряли 20 от российского». «Кто получает "гешефт" от Украины? МВФ, западные страны…» — без тіні сумніву провадила агрополітична «експертка». Про необхідність зняття санкцій із Росії в цей час мовив генпродюсер «112» і лідер молодіжки «ОПЗЖ» Марчевський.

Під завісу проєкту нардеп Качний не забув нагадати, що Віктор Медведчук — «эффективный переговорщик», якого влада, мовляв, вперто не залучає до процесу мирних перемовин.

Зрештою, програма, попри зміну ведучих, не зазнала жодних інших змін. Пул симпатиків Медведчука й далі ходить сюди, аби лякати людей Заходом і вихваляти Росією. А тріо ведучих виконує незмінну для проєкту функцію: беземоційно відкривати рота там, де необхідно зв’язати воєдино репліки гостей від «ОПЗЖ».

21 жовтня, «Народ проти», «Україна 24»

Участь узяли народні депутати Вадим Новинський («Опозиційний блок»), Данило Гетманцев, Ірина Верещук («Слуга народу»), Анна Скороход (група «За майбутнє», раніше — монобільшість), Олексій Кучеренко (ВО «Батьківщина»), Юлія Клименко («Голос»), ексміністр фінансів, колишній секретар РНБО Олександр Данилюк, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, парламентарі попередніх скликань Надія Савченко (ВО «Батьківщина»), Михайло Поживанов («Наша Україна»), Євгеній Мураєв (самовисуванець), депутат Київської облради Станіслав Поліщук («Наш край»), журналісти Юрій Молчанов, Євген Куксін та Ігор Лесєв. Телефоном долучився лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Разом — 16 гостей (12 чоловіків та чотири жінки). Резонували нардеп зі «Слуги народу» Максим Бужанський та колишній парламентар-свободівець Юрій Михальчишин.

Про звернення президента й поїздку «слуг народу» на Донбас сперечалися біля бар’єра член монобільшості Данило Гетманцев та його колишня колега, а нині депутатка від групи «За майбутнє» Анна Скороход. Відштовхнувшись від послання глави держави, обговорювали держбюджет, який Гетманцев називає «бюджетом погашення боргів». А ще депутат сказав, що «мы приняли законы, которые не принимались 15 лет», зокрема «локализовали игорный бизнес».

Представник «Опоблоку» Вадим Новинський сказав, що «президент ничего не сказал о мире», а на Донбасі триває «братоубийственный конфликт». «Гіркін мені не брат», — апелював до здорового глузду резонер Михальчишин. Резонер зі «слуг» Бужанський тим часом нагадував, що маємо вже 88-й день перемир’я на сході.

Віддуватися за поїздку членів монобільшості на Донбас змусили лідера президентської фракції Давида Арахамію (телефоном). Той запевнив, що у східні регіони поїхали не для агітації. «Многие из них вообще не были на Донбассе», — «викривав» депутатів журналіст Молчанов. У «Слуги народу» є токсичні члени тервиборчкомів, підхопила критику колишня членкиня монобільшості Скороход, додавши, що «Слуга народу» і президент «лицемерят».

У момент, коли основним гостям може захотітися перекурити, «Народ проти» не йде на рекламу, як це роблять в інших токшоу. Тут у цей час влаштовують двобій резонерів, які ламають списи довкола актуальної теми. Цього разу Бужанський та Михальчишин 20 хвилин сперечалися, що так, а що ні у 5 запитаннях від Зеленського. Об’єднала ідеологічних опонентів хіба що позиція з «легалізації марихуани», хоча Зеленський цікавиться тільки позицією українців щодо канабісу у вигляді знеболювального.

Другий блок стосувався місцевих виборів. Ведуча Наташа Влащенко допитувалася у присутніх депутатів, чому немає такого інструменту, як онлайнове звітування про витрачені на кампанію кошти, а ті бідкалися та розводили руками. Олексій Кучеренко, який нині балотується на посаду київського міського голови від «Батьківщини», намагався використати час біля бар’єра (проти нього стояла кандидатка на посаду від «Слуги народу» Ірина Верещук) для самопіару. Спочатку сказав, що звітує про витрачені на просування кошти, тоді розповів про «3-4 зустрічі щодня».

Екснардеп від «Опоблоку» Євгеній Мураєв, роль якого у проєкті скидалася на образ третейського судді, дорікав місцевим партіям, що ті «не имеют идеологии». Колишній соратник Віктора Ющенка Михайло Поживанов у цей час висунув «теорію змови», що під гендерну квоту до списків багатьох партій зайшли жінки, які після обрання знімуть кандидатури, тож гендерного балансу в Київраді годі й чекати. Які партії прокручують «схему», політик не сказав. На цих словах ведуча зізналася, що давно читає огляди «Детектора медіа». За версією Влащенко — «видання, яке не хочу називати». «І фінансується за гранти з європейських країн», — додав нардеп Кучеренко.

Далі у виборчому блоці Верещук ганила Порошенка за політичну непостійність (у студії не було кому відповісти), Кучеренко знову піарився на тому, що «нікому нічого не роздає» (хоча інші кандидати в міські голови від «Батьківщини» ще й як роздають. — Авт.). Наприкінці Бужанський розповів, що гендерна квота для нього — «самое дивное», а представники «Голосу» і взагалі «трансгендери» (депутатки Клименко від згаданої партії у студії на той момент ще не було).

У третьому блоці («Зовнішній вплив на Україну») біля бар’єра стали згадувана депутатка від «Голосу» Юлія Клименко та парламентарка 8-го скликання Надія Савченко («ВО «Батьківщина»). Чи не основним «агентом» зовнішнього впливу присутні зі старту визнали колишню міністерку охорони здоров’я Уляну Супрун, яку критикували за медреформу.

Коли ж захистити честь Супрун взявся екссекретар РНБО Олександр Данилюк, нагадавши, що і за Януковича Україні не дихалося вільно, дісталося і йому за мешкання в Лондоні.

«Експерткою» з усіх питань (на кшталт Ірини Паламар на каналах «112» та NewsOne) в етері «України 24» виступила колишня депутатка і бранка Кремля Надія Савченко. Вона прогнозувала, що населення України невдовзі скоротиться до 20 мільйонів людей, тож закликала громадян «розмножуватися». На запитання від Юлії Клименко, а скільки ж сама Савченко народила дітей «на благо України», бранка Кремля рознервувалася, та за неї вступилася ведуча, закликавши гостей не порпатися в особистому житті.

Завершення програми минуло в найкращих традиціях телеканалів Медведчука, де «Народ проти» донедавна й виходив: у пропагандистських вигуках. Савченко кричала на Клименко, що люди скоро «будуть бити морди соросівським прихвостням», і закликала тих самих прихвостнів «гоу хоум» на Захід. Олександр Данилюк пропонував Савченко «гоу хоум ту Раша», спровокувавши суперечку. Євгеній Мураєв згадував, що коли Захід хоче «ослаблять Россию — Украина воюет».

22 жовтня, «Право на владу», «1+1»

Цього разу проєкт поставив рекорд із кількості запрошених до дискусії гостей. У студії були народні депутати: лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця, співголова фракції «Європейської солідарності» Артур Герасимов, представниця фракції «Голосу» Олександра Устинова, член монобільшості Олександр Дубинський, шефредакторка LB.ua Соня Кошкіна, політкоментатор Валентин Гладких, очільниця «Опори» Ольга Айвазовська. На включення виходили епідеміолог Михайло Фаворов, військовий епідеміолог Сергій Кравченко, перший заступник міського голови Харкова Ігор Терехов, кандидати на посади міських голів з різних міст України: столичні — Ірина Верещук (Слуга народу»), Сергій Притула («Голос»), Сергій Гусовський («За майбутнє»), Олег Філімонов (Одеса, «Слуга народу»), Сергій Калинчук (Одеса, «За майбутнє»), Андрій Садовий (Львів, «Самопоміч»), Руслан Кошулинський (Львів, «Свобода»), Олег Синютка (Львів, «Європейська солідарність»), Олексій Кучер (Харків, «Слуга народу»), Антон Поляков (Чернігів, «За майбутнє»), а також хвора на коронавірусну хворобу дружина ветерана війни на Донбасі Ольга Кардаш. Разом 21 гість (16 чоловіків та п’ять жінок). Четверо гостей представляли партію «За майбутнє», піарити яку на «1+1» не припиняють.

Те, що глядачам шоу цього разу годі чекати бодай на якийсь позитив, стало зрозуміло ще зі стартової підводки ведучої. Зі сльозами на очах Наталя Мосейчук розповіла про моторошний випадок у Таращі на Київщині, де від коронавірусної хвороби померло подружжя медиків, залишивши сиротою тринадцятирічного сина. Ведуча, стримуючи сльози, попросила президента взяти справу під особистий контроль (хоча коли це допомагало?).

Присутні гості взялися ще більше лякати глядачів. Соня Кошкіна згадувала про смерть іншого лікаря — Івана Венжиновича з Почаєва, який сам рятував хворих на коронавірусну хворобу і якому, мовляв, держава не виплатить нічого, бо медик, попри пневмонію, мав негативний тест. Щоб не виплачувати постраждалим лікарям компенсацій, провадила Кошкіна, з лікарень навіть зникають тести.

Та історія зі смертю подружжя лікарів, яка добряче пробрала ведучу, ніяк не вплинула на настрій нардепа від монобільшості та колишнього працівника «1+1» Олександра Дубінського. Той мовив, що «таких историй — тысячи», адже кошти на боротьбу з пандемією витрачені неефективно, а тут ще й «реформа Супрун уничтожила вторичную и третичную медицину». Через те мав сварку із представницею «Голосу» Олександрою Устиновою.

«Я хочу вийти зі студії», — дивлячись на пересварки політиків, заявила ведуча. Додавши згодом, що «Супрун вже віником з країни не вигониш». На що отримала «догану» від Дубінського, який винуватив колег із токшоу в тому, що під час роботи очільниці МОЗ на посаді ті «молчали». Тут же на горіхи дістав і сам нардеп, якому Соня Кошкіна пригадала неефективного «вашего министра» Максима Степанова (за призначення якого Дубінський проголосував).

А от із цього місця — докладніше…

Градус напруги у студії підіймався й надалі, почав говорити співголова фракції «Європейської солідарності»: президент, мовляв, усю боротьбу з ковідом завалив і кошти використав неефективно. Потому у студії зчинилася сварка.

«З’ясовуйте стосунки на інших ресурсах», — мало не молила гостей ведуча, повертаючи їх до запитання «що робити?», а потім зауважила, що не бачить у гостях «людського».

Конструктиву розмові, здавалося б, мало додати обговорення таємничої української вакцини проти коронавірусу, яку президент Зеленський уже встиг назвати унікальною. Розповісти про диво-препарат відеозв’язком запросили одного з її розробників — Михайла Фаворова, який мешкає у США. Той розповів, що є прототип вакцини, та деталей не розкрив.

Коротка промова заокеанського науковця викликала шквал критики від українського лікаря Сергія Кравченка. Той назвав дослідження Фаворова «уровнем лабораторной работы студента», а самих розробників — «авантюристами», які вчиняють «биотерроризм». Долучився й лідер «За майбутнє» Ігор Палиця, назвавши розмови про вітчизняну вакцину «локшиною на вуха».

Представник аналітичного порталу «Слово і Діло» Валентин Гладких у цей час поцікавився в Палиці, а як із його обіцянкою «через тиждень ввести в експлуатацію у Луцьку шпиталь для хворих на коронавірусну хворобу», яку той озвучив тиждень тому. Політик відповів, що до пуску закладу все готово й тепер вони «подають документи» на відкриття.

Та за мить присутні повернулися до критики української вакцини від коронавірусу. По ній пройшлися і представник монобільшості Дубінський, і кандидат в очільники Одеси від «За майбутнє» Калинчук. Сумнівів глядачам додав і сам Михайло Фаворов, заявивши, що про клінічні випробування вакцини нині не йдеться. Потому депутатка Устинова закликала СБУ реагувати на ситуацію, розтлумачивши слова закордонного спеціаліста як загрозу нацбезпеці.

Відволіктися від теми гостям дозволив черговий раунд політичних розбірок. Поки Герасимов повторював, що Зеленський усе розвалив, Дубінський пішов в атаку на антикорупціонерів. «Про меня и про Палицу пишет Центр противодействия коррупции, у Кошкиной выходит интервью — тупо фейк», — намагався депутат відгородитися від скандалу про «проституток на Майдані».

В цей час до студії ввімкнули хвору на коронавірусну хворобу дружину ветерана війни на Донбасі Ольгу Кардаш, яка сказала, що, витрачаючи на лікування себе та чоловіка великі гроші, не має жодної підтримки від держави. Заспокоїти жінку міг би Герасимов, який саме вийшов до мікрофона. Та йому було не до того: за короткий час він повторив звичні тези про розвалену чинною владою державу та значну допомогу в боротьбі з епідемією з боку «Європейської солідарності». Також він сказав, що щойно набудуть повноважень у нових місцевих радах, депутати органів самоврядування самі займуться перерозподілом коштів, не сподіваючись на центральну владу. А на запитання ведучої, що заважало перерозподіляти гроші тепер, адже «БПП Солідарність» і так мав потужне представництво в місцевих радах, соратник Порошенка вдавав, що не розуміє, про що мова.

Мав Герасимов запитання і до керівниці «Опори» Ольги Айвазовської. Всі вони стосувалися опитування, анонсованого президентом Зеленським. Ольга Айвазовська сказала, що в анонсованому главою держави дійстві прямих порушень закону немає, але є ознаки прихованої агітації за президентську політсилу.

«В этом нет проблемы, это опрос… за деньги из фонда партии», — виправдовував ініціативу представник «Слуги народу» Дубінський. Та біля мікрофона все ще стояв Артур Герасимов, критикуючи президента. Потоки критики вивели із себе Наталію Мосейчук, яка вбачає у зневазі соратників Порошенка до чинного президента «порушення основ нацбезпеки». Хтось із глядачів тут, мабуть, згадав слова тоді ще кандидата у президенти Зеленського на адресу чинного тоді президента Порошенка: «Я ваш приговор».

Сварка, що зчинилася при цьому, трохи стихла, коли на відеовключення вийшли інші ідеологічні опоненти: заступник Харківського міського голови Ігор Терехов та голова Харківської ОДА, кандидат у мери від «Слуги народу» Олексій Кучер. Перший говорив, що Геннадій Кернес успішно лікується від коронавірусної хвороби в німецькій клініці «Шаріте» і переможе вже в першому турі виборів (Мосейчук зробила зауваження), а другий ганив команду Кернеса за те, що місто «не верило в ковид». Та нині Кучер, із його слів, має план «Болеем безопасно» (сміх у студії), а загалом коштів у фонді протидії коронавірусу в держави не бракує.

Та між тим від мікрофона й досі не пішов співголова фракції «Європейської солідарності» Артур Герасимов. Істотно розкритикувавши чинну владу, політик перейшов до наступного блоку, обов’язкового для кожної його появи у токшоу: агресивний піар власної партії та Петра Порошенка. Герасимов розповідав, що «Європейська солідарність» — це «партія переможців», де згуртувалися всі патріоти України (сміх присутніх). Трохи пізніше соратник Порошенка нагадав, що саме Порошенко витратив мільярд доларів на відновлення армії.

«И ляпай. Но ляпай уверенно! Это называется точкой зрения» (с)

Промова неабияк розлютила (завжди) присутнього у студії Ігоря Палицю. Вийшовши до мікрофона слідом за опонентом, лідер партії «За майбутнє», що називається, дав волю емоціям. Політик ледве не кричав, що «Європейська солідарність» «нав’язує ворожнечу у суспільстві», а її лідер Порошенко «з першого дня співпрацює з Медведчуком і Путіним». На думку Палиці, це «запроданець», який «кинув усіх», а ще — «чорт». На цю репліку вже відреагувала ведуча, до того гостя-фаворита не перебиваючи. Та Ігор Палиця продовжив, розповівши, що Порошенко задекларував «47 мільйонів доларів готівки», що являє собою «600 кілограмів грошей». На цьому «вечір правди» від Палиці не завершився: депутат почав переконувати присутніх, що Ігор Коломойський не має до партії «За майбутнє» жодного стосунку (хоча розслідувачі вважають інакше, та й щоденна присутність Палиці на каналі Коломойського доволі промовиста). Артур Герасимов відповів на критику Палиці, що його слова про Порошенка — «кремлівські фейки».

Коли здавалося, що безкінечні сварки в нинішньому випуску «Права на владу» добігли кінця, до етеру по відео долучився гурт кандидатів у міські голови. Серед них був і висуванець від «Голосу» Сергій Притула. Спокійним кандидат в очільники Києва був рівно до моменту, коли нардеп Дубінський поцікавився в нього, скільки в Києві гілок метро (прозоро натякаючи на провінційність шоумена). Притула спалахнув, як сухий сірник, сказавши, що не буде відповідати «мерзеннику» і «покидьку». Дубінський «відплатив» опоненту фразами про «тупое животное». Спиняти сварку ведуча добру хвилину не хотіла, а коли бодай до якоїсь честі опонентів закликала депутатка Устинова, Наталя Мосейчук сказала, що їй нині «дуже неприємно».

Єдиним світлим епізодом шоу став виступ очільниці «Опори» Ольги Айвазовської, яка розповіла глядачам, як правильно голосувати на місцевих виборах.

Коротка мить корисної інформації в етері.

Наприкінці етеру вірус сварок та взаємних звинувачень вразив і Ольгу Айвазовську, яка почубилася із представником «Слова і Діла» Валентином Гладких щодо того, скільки карних справ, що стосувалися парламентських виборів, дійшло до вироків. Ще трохи під завісу програми на включенні посварилася трійка претендентів на крісло очільника Львова: Садовий, Синютка та Кошулинський. «Це — діагноз», — із сумним обличчям завершувала програму ведуча. Справді, такої кількості бруду в етері однієї програми, не пригадаєш на жодному каналі.

23 жовтня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

В останній день, коли можна було пропіаритися напередодні місцевих виборів, до студії прийшли голова фракції партії «Слуга народу» Давид Арахамія, співголова фракції партії «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко, нардеп і кандидат в очільники Києва Олексій Кучеренко (ВО «Батьківщина»), голова партії «Голос» Кіра Рудик, народні депутати Михайло Забродський, Олег Синютка («Європейська солідарність») (відео), лідер Радикальної партії і улюблений політик каналу «Україна» Олег Ляшко, міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резников, прем'єр-міністр (2016–2019) Володимир Гройсман (відео), міські голови: Дніпра — Борис Філатов, Львова — Андрій Садовий (відео), Миколаєва — Олександр Сєнкевич (відео), голова Рівненської ОДА та кандидат у міські голови Рівного Віталій Коваль (відео), кандидатка в міські голови Миколаєва Тетяна Домбровська (відео), президентка Асоціації медіа-юристів України Тетяна Котюжинська, голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун (відео), дружина та лідерка штабу кандидата в президенти Білорусі Валерія Цепкала Вероніка Цепкало (відео). Разом 17 гостей (13 чоловіків та чотири жінки).

Спершу у студії анонсували проєкт «Ніч виборів», що розпочнеться на каналі «Україна 24» 25 жовтня о 19:30. Потому ведучий вкотре навів емоції, з якими, згідно з опитуванням авторів програми, живуть українці. 44,1 % відчувають надію, 35,7 % — страх, а 20,2 % — приниження. Гірша ситуація серед опитаних жінок: у страху живуть 41,4 % респонденток, у надії — 38,5 %, а приниження відчувають 20,1 %.

Обговорення ж починали з теми, яку у «Свободі слова Савіка Шустера» проводять уже кілька місяців — протестів у Білорусі. Навели чергові заяви Лукашенка та надали слово дружині одного із представників тамтешньої опозиції, кандидата у президенти Валерія Цепкала Вероніці.

Шустер зазначив, що в посланні до Верховної Ради президент Зеленський мовив про «друзів» серед країн Заходу й Туреччини, та ніяк не згадав про Білорусь. «Туреччина — це наш партнер, а от Білорусь — країна, де є людина, яка вважає себе президентом», — сказав віцепрем’єр Резников, порівнявши сусідню країну цього року з Україною-2004, коли після Помаранчевої революції відбулося переголосування, внаслідок якого виграв кандидат Віктор Ющенко.

Вероніка Цепкало заявила, що від України вони чекають «дружеских отношений», але швидко «зламалася» на запитанні Олексія Резникова, яку позицію білоруські опозиціонери мають щодо Криму й Донбасу. Заявивши, що про це «поговорим чуть позже», а також зазначивши, що в сусідній країні зацікавлені в нормальних стосунках і з Україною, і з Росією.

Далі гості повернулися до послання президента до парламенту. Представника «Європейської солідарності», генерала-лейтенанта Забродського обурили слова глави держави, що ті, хто «здав Крим», мають понести відповідальність. Та соратник Порошенка не знайшов нічого кращого, ніж звинуватити Зеленського в тому, що в часи анексії півострова той «виконував номери з використанням геніталій». Ці слова обурили ведучого. «При чем тут это? Он получил огромную поддержку избирателей, так что говорить о гениталиях неуместно», — гнівався Шустер.

Резников наголошував, що від 2014 року питання Криму «не було на порядку денному» міжнародних перемовин, і Зеленський, мовляв, знову заговорив про це публічно. Та далі знову пішло на критику: президента й центральну владу ганили очільник Дніпра Борис Філатов та колишній прем’єр Володимир Гройсман. Олег Ляшко у цей час дбав про безпеку присутніх.

Ляшко змагається в номінації «Найвідповідальніший гість студії».

Та коли фаворит Ахметова таки отримав слово, то використав його для піару. Ляшко розповідав про «сітку» з підкупу на окрузі 208, звідки балотується на довиборах до ВР, про те, як погано все у країні та які «політичні проститутки» наповнюють партію «Слуга народу». Не забув Ляшко й улюблену тему своєї нової соратниці — Юлії Тимошенко — про «розкрадання землі» через ухвалення відповідного закону.

Трохи пропіаритися встиг і чинний мер Львова Андрій Садовий, вкотре розповівши на включенні, як успішно місцева влада бореться з епідемією, не чекаючи допомоги з центру.

Та виконувати соло у студії намагався Олег Ляшко. Взявши слово знову, політик розповідав, що «Слуга народу» ставить голів ТВК, які зловживають повноваженнями. А потім знову підспівував Тимошенко, згадавши про «легалізацію наркотиків». Що президентська партія зловживає адмінресурсом, сказав і Борис Філатов. А Резников запевнив, що підкупити будь-кого з ТВК не можна без згоди решти членів комісії від інших політсил.

Наприкінці програми у студії подали інформативний сюжет про те, як голосувати 25 жовтня та яких заходів безпеки дотримуватися виборцям і членам комісій. Та головний сюрприз автори проєкту Шустера заготували насамкінець. Ведучий зненацька запросив Олега Ляшка до центрального мікрофона, де той… заспівав свою передвиборчу пісню, що всього за день стала всеукраїнським хітом. Щоправда, як у кліпі, так і наживо зі співом у політика не все гладко. Тож гості студії розділилися: поки одні мало не розбили собі лоби, хапаючись за голови, нардепи Рудик та Арахамія взялися знімати «народну творчість» на телефони.

Не стріляйте у музику — він співає, як уміє

Токшоу, що не потрапили в огляд:

21 жовтня, «Український формат», NewsOne

У передмові був нардеп від «ОПЗЖ» Олег Волошин. У гуртовій частині — народні депутати Юрій Павленко («ОПЗЖ»), Данило Гетманцев («Слуга народу»), нардепи попередніх скликань Надія Савченко (ВО «Батьківщина»), Михайло Опанащенко (Партія регіонів, нині «ОПЗЖ»), Юрій Левченко (ВО «Свобода»), головний військовий прокурор часів Порошенко Анатолій Матіос, віцепрем’єр-міністр 2016–2019 років Павло Розенко, заступник голови виконкому Національної ради реформ Олександр Ольшанський, мер Миколаєва 2013–2015 років, кандидат на цю посаду Юрій Гранатуров, політичні коментатори Михайло Чаплига, Валерій Димов, Олександр Лазарєв, Дмитро Корнейчук, економічний «експерт» Олександр Охріменко, голова Харківської міської організації «ОПЗЖ» Андрій Лесик. Разом 16 гостей (15 чоловіків та одна жінка).

23 жовтня, «Протистояння», NewsOne

У передмові була колишня регіоналка, міністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш. В основній частині, крім Олени Лукаш, були голова Національної медичної палати України, військовий лікар Сергій Кравченко, член партії «Опозиційна платформа — За життя» Михайло Опанащенко, народні депутати Юрій Павленко і Володимир Кальцев («Опозиційна платформа — За життя»), Максим Перебийніс, Данило Гетманцев і Владлен Неклюдов («Слуга народу»), головний військовий прокурор України 2014–2019 років Анатолій Матіос, економічний «експерт» Олександр Охріменко, голова харківської міської організації «ОПЗЖ» Андрій Лесик, член політради «ОПЗЖ» Олег Чикида, політкоментатори Ростислав Балабан, Михайло Чаплига, заступник голови виконкому Нацради реформ Олександр Ольшанський, міністр соціальної політики 2016–2019 років Андрій Рева, народний депутат 8-го скликання Юрій Левченко (ВО «Свобода»). Разом 17 гостей (16 чоловіків та єдина жінка).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проект «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.  Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3007
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду