Свято прощання зі Смолієм. Моніторинг токшоу 29 червня–3 липня 2020 року

Свято прощання зі Смолієм. Моніторинг токшоу 29 червня–3 липня 2020 року

7 Липня 2020
2254
7 Липня 2020
14:30

Свято прощання зі Смолієм. Моніторинг токшоу 29 червня–3 липня 2020 року

2254
«Право на владу» розповідає про злочини Смолія, «Український формат» піарить Шарія, Прямий запустив рекламу про справу Порошенка
Свято прощання зі Смолієм. Моніторинг токшоу 29 червня–3 липня 2020 року
Свято прощання зі Смолієм. Моніторинг токшоу 29 червня–3 липня 2020 року

«Український формат» (NewsOne), 1 липня

«Український формат» повністю перейшов на рейки місцевих виборів. Єдине, що цікавить цю програму, - зниження рейтингів «Слуги народу» та підвищення рейтингів рідної «ОПЗЖ». Шоу й раніше не славилося якістю дискусії чи глибоким змістом, але випуск 1 липня навіть на фоні «стандартів» NewsOne виглядав тупим мочиловом.

На рейтинги «ОПЗЖ» працювали: Дмитро Разумков, голова Верховної ради. Ірина Верещук, Марина Бардіна, Юрій Камельчук, Олексій Устенко, народні депутати, «Слуга народу». Наталія Королевська та Юрій Павленко, народні депутати, «Опозиційна платформа - За життя». Сергій Власенко, народний депутат, «Батьківщина». Надія Савченко, екснародна депутатка. Олександр Ольшанський, заступник голови виконавчого комітету Національної ради реформ. Політичні коментатори: Олександр Охрименко, Юрій Атаманюк, Вадим Карасьов. У післямові брали участь: Антон Поляков, народний депутат, колишній «слуга народу». Олена Бондаренко, екснардепка від «Партії регіонів». Ірина Паламар, учасниця проєкту національної програми підвищення кваліфікації фахівців з великої рогатої худоби та свинарства. Ростислав Балабан, політичний коментатор. Усього 17 гостей (11 чоловіків і 6 жінок).

Із незрозумілих причин на передмову каналу кума Путіна прийшов голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Професійні пропагандисти витиснули з цього факту максимум. Наприклад, попросили очільника парламенту прокоментувати, чому тематична ТСК перейшла на бік Сергія Стерненка? Політик сказав, що ТСК не повинна займати сторін. Запитали в Разумкова і про напади на псевдожурналістів Шарія. «Слуга народу» порівняв це з нетолерантним ставленням до Зеленського під час останніх виборів. Так президента не ображають навіть на Прямому. В інший час Разумков професійно ухилявся від відповідей. Рейтинги влади падають, бо вони завжди падають. Нардепка Галина Третьякова лишається на посаді голови комітету, бо ніхто не виніс питання її звільнення на фракції. З кандидатом на посаду мера Києва «слуги» не визначилися, але й інші партії теж не визначилися. Уряд Шмигаля важко оцінити, бо в нього унікальна ситуація. Хоча б свої мерські амбіції Разумков прямо заперечив, чи що. 

Основна частина шоу в записі на YouTube починається джинсою про новостворену партію Андрія Пальчевського. Співробітники NewsOne вперше так «помилилися» при монтажі і вирізали для мережі не лише «Український формат», а й сумнівну рекламну програму NewsTime, яка йде прямо перед токшоу. З неї то глядачі й дізналися про «великий потенціал» політсили шоумена. Ця деталь ідеально описує всю прямолінійність та нахабність подальших електоральних маніпуляцій в ефірі.

Наприклад, вступний монолог ведучих: маленьке зростання пенсій, сюжет про нещасну старушку, цитата Юрія Бойка про бажання влади перенести місцеві вибори, суміш якісної та сумнівної соціології про падіння рейтингів «слуг народу» та голосування для глядачів, як змінилося їхнє ставлення до влади за рік. Аудиторія NewsOne наголосувала 97% за «погіршилося». 

Першою повноцінною темою токшоу мав стати законопроект про гральний бізнес. Але, оскільки профільні експерти, числа та факти в «Українському форматі» не цінуються, все звелося до пустих політичних оцінок. Наприклад, Сергій Власенко ось так прокоментував наслідки давньої заборони грального бізнесу Юлією Тимошенко: «Цілі сім’ї, це винесені із сімей останнє, це продані квартири». Також лунали звинувачення влади в лобізмі казино й несвоєчасному розгляді грального питання взагалі.  

Ця частина ефіру швидко закінчилася й «Український формат» перейшов до головної страви - дискредитації «Слуги народу». Наприклад, глядачам показали підбірку «скандалів» за участі цієї партії: від Галини Третьякової (якій в якості «нещодавньої» заяви про зниклих безвісти приписали цитату з того ж відео місячної давнини) до репу Олександра Санченка. Нагадали українцям також про собаку за комуналку, самокат, крики Микита Потураєва за трибуною Верховної ради. У відповідь на це Марина Бардіна зазначила, що реп Санченка - це не зашквар і, взагалі, не так критично, як, наприклад, політична корупція. Ведучий Віталій Дикий одразу професійно пересимикнув: «Тобто ви не критично ставитеся до, вибачте, як кажуть експерти, фашиських заяв Третьякової?»

Узагалі, було помітно, що «ОПЗЖ» та їхні ситуативні союзники намагаються якомога сильніше роздмухати тему Галини Третьякової. Сергій Власенко закликав Ірину Верещук вийти з фракції, де перебуває така людина, або вигнати саму Третьякову. Ведучі запитували в Наталі Королевської про «філософію Третьякової». Далі виявилося, що скандальна нардепка - одна з «лідерок» «слуг народу». При цьому всі члени монобільшості у студії критикували погляди колеги, а відео за її участі до початку токшоу обговорювали вже вісім днів. Проте «Український формат» це не хвилювало і програма продовжувала розкручувати електорально вигідну тему.

Наступною піарною темою стали напади на поплічників Шарія. Проросійський пропагандист включився в ефір та почав розкидатися звинуваченнями. Закинув Національному корпусу тероризм та розповів про спроби залякування буцімто в інтересах Офісу президента. Це давня політична технологія: обрати собі відомого суперника й розповідати всім про боротьбу з ним, таким чином начебто прирівнюючи себе у статусі. Із таким же успіхом та кількістю доказів Шарій міг би заявити, що проти його партії працює весь Третій Рейх чи особисто Люцифер. Також пропагандист жалівся на розслідування щодо незаконного фінансування своєї партії та розповідав, як його політсила дарувала лікарням апарати ШВЛ, поки влада буцімто наживалася на помираючих людях. 

Від типової роботи Шарія цей спіч відрізнявся присутністю у студії «слуг народу», яких ведучі попросили оцінити напади на поплічників блогера. Пізніше ведучі також запитували, чому для розслідування побиття шаріївців не створили ТСК. Закінчилося все підтвердженням від Ірини Верещук, що побитий активіст Шарія нічим не гірший за Сергія Стерненка чи Катерину Гандзюк. Це наочний приклад того, чому не варто ходити на канали Медведчука, хоча, зрозуміло, «слуги народу» ходять туди не просто так.  Очевидно, що це вкладається у політтехнологічні розклади «слуг». Своєю присутністю чиновники та народні депутати легітимізують подібні розмови та перетворюють приватний піар на серйозні політичні обговорення. І дають медведчуковскьим пропагандистам можливість цитувати когось статуснішого, ніж кишенькових політкоментаторів. Пізніше ведучі запитували гостей, чи прикриває влада радикалів? Навіщо владі радикали? Чи не виникає враження, що радикали виконують замовлення влади? 

Також ведучий Віталій Дикий розповідав, що соросята, аби помститися Андрію Деркачу за плівки Байдена-Порошенка, терміново закрили «Доброго ранку, Україно» на «Суспільному». Насправді, цю програму намагалися закрити вже кілька років через кричуще порушення журналістських стандартів. А саме зараз співпраця припинилися через закінчення терміну дії контракту. За продовження договору, до речі, виробник «Доброго ранку, Україно» буцімто просив у 20 разів більше грошей.

Останньою великою темою вечора став коронавірус і на цьому моменті вже відверто хотілося матюкатися. Триває четвертий місяць пандемії, а на NewsOne ексрегіоналка Олена Бондаренко досі розповідає, що це звичайний грип. Потім заявляє, що українська система охорони здоров’я у 12 разів краща за американську, адже в США буцімто в 12 разів більше загиблих від коронавірусу на мільйон жителів. За цією логікою та відкритою статистикою, одні з найефективніших систем охорони здоров’я мають Таджикистан, Філіппіни, Нігерія, Узбекистан, Венесуела та Сомалі. Олексій Устенко намагався розповісти, навіщо був потрібен карантин, але його перебивали криками про крадені маски.

І, звісно, знову відзначився Юрій Камельчук. Раніше цей «слуга народу» вже виступав проти вакцинації, а цього разу видав глядачам цілих дві теорії змови. Спочатку про те, що Європа спеціально маніпулює відкритістю кордонів, аби залишити собі українців-заробітчан. А потім… ох, краще сядьте. Камельчук запитав у присутніх, скільки вони мають знайомих із коронавірусом: «Я хочу зрозуміти, наскільки близько ці люди біля нас і чи вони взагалі є». Нагадаємо, що в день виходу цього токшоу їх було майже 11 мільйонів. Проте в нардепа є пояснення: «Деякі недобросовісні лікарі приписують хворобу Covid-19 там, де її немає»

 Такий образ значно більше відповідає риториці Камельчука

В інший час на шоу обговорювали падіння рейтингів «Слуги народу». Піарили обізнаність «ОПЗЖ» із ситуацією на місцях. Ведучі закидали «слугам», що голосувати однаково з «Європейською солідарністю» - це не конструктивно та не на користь Україні. І розповідали про славні пенсії часів Януковича. Наталя Королевська звинуватила владу в рабстві, торгівлі людьми, переслідуванні громадян, плюванні на Конституцію, політиці тотальної бідності. Також ексрегіоналка критикувала президента, який не реагує на насильство проти опозиції, зате реагує на дальнобійників, які «случайно куда-то в объезд поехали». А спільний чат їм треба був, щоб випадково не поїхати по дозволеній дорозі? Крім того, представники «слуг» й «ОПЗЖ» посварилися з приводу того, хто в скільки років прийшов до влади. А на завершення ведуча Діана Панченко попросила гостей прокоментувати нову партію Андрія Пальчевського. «Слуги народу», звісно ж, сказали, що шоумен має шанси. От тобі й безкоштовна реклама. 

Можливо, ви очікували, що 1 липня NewsOne буде говорити про відставку голови НБУ Яківа Смолія. Даремно. Про те, що керівник Нацбанку подав у відставку повідомив посеред програми нардеп Олексій Устенко. Ексрегіонали відреагували буквально фразою «И что?» і на цьому дискусія завершилася.

Тема кадрових змін у НБУ знову з’явилася лише в післямові і теж дарма. NewsOne запропонував глядачам такі версії відставки: тиск соросят (відео), хтось надавив на Смолія компроматом (відео), це просто пацюки тікають з корабля (відео). А що сталося з офіційною причиною - політичним тиском? Також глядачі прослухали чергову тираду про побиття поплічників Шарія. І чергову порцію безумства від Ірини Паламар. Фермерка розповіла про план скорочення населення, школи для еліт, покладистих рабів. А потім пожалілися на відкриття грального бізнесу в Україні, мовляв, туди будуть ходити люди, доведені до відчаю; виграє у таких закладах завжди лише заклад; і, взагалі, це велика біда.  Паламар це знає, адже, за її власними словами, часто бувала в казино за кордоном. 

Якщо б можно було відкинути версіє «спарринг-партнерства», коли сильний підтягує рейтинги того, в кого він точно згодом виграє, зате не дасть пройти справжньому оппоненту, було би складно зрозуміти, навіщо «слуги народу» та інші партії, крім «ОПЗЖ», ходять на ці токшоу.  Але, судячи зі всього, саме так і є. Але де тут інтереси українського суспільства та держави?  І зовсім соромно дивитися, як «слуги» терпляче витримують  поливання їх брудом. Ну що ж, якщо український політикум свідомо  підживлює канали Медведчука своєю присутністю, то, можна припустити, ми побачимо ще й не тільки квіточки, а й ягідки. Якщо вже сьогодні «слуг» змушують коментувати Шарія та піарити Пальчевського, то, хто знає, у що ще NewsOne втягне чиновників ближче до виборів? 

«Право на владу» («1+1»), 2 липня

Ніхто не опише цей ефір «1+1» краще, ніж Олександр Дубінський: «Еб*м Смолия в тупой собачий рот в прямом эфире». При чому саме в множині, адже процес був колективним. Чим, власне, ще могли займатися радник президента Устенко; діючий нардеп Бондар, який подав до антиколомойського закону дві тисячі правок; медійний кіллер Коломойського Дубінський; Юлія Тимошенко, яка вже давно вимагала відставки керівництва НБУ? Інші гості або підігрували цим, або ставилися до відставки нейтрально. Після перегляду такого «Права на владу» у глядачів могло сформуватися тільки одне враження - добре, що цей злочинець Смолій нарешті йде.

Керівника Нацбанку демонізували: Сергій Марченко, міністр фінансів. Давид Арахамія, голова фракції партії «Слуга народу». Олександр Дубінський, народний депутат від фракції партії «Слуга народу». Юлія Тимошенко, голова партії та фракції ВО "Батьківщина". Ярослав Железняк, заступник голови фракції партії "Голос". Віктор Бондар, співголова депутатської групи "Партія "За майбутнє". Міхеіл Саакашвілі, президент Грузії (2004-2013), голова Виконавчого комітету реформ. Олег Устенко, радник президента України з економічних питань. Василь Горбаль, екснардеп від «Партії регіонів», член Ради НБУ (2003-2005, 2007-2014). Юрій Романенко, співзасновник Українського інституту майбутнього. Усього десять гостей (дев’ять чоловіків та одна жінка).

Першим до мікрофону вийшов Міхеїл Саакашвілі. Він попросив не зациклюватися на персонах, сказав, що Смолія ніхто не знав, що в його відставці немає нічого страшного, і що Нацбанк має бути незалежним, але не від народу. Наступні спікери були категоричнішими. Олександр Дубінський видав тираду про МВФ, провальну банківську реформу та «злочини» Смолія. Василь Горбаль назвав вчинок голови Нацбанку політичним та непрофесійним. Віктор Бондар звинуватив НБУ в пограбунку економіки, корупційних схемах та ігноруванні фінансових спекуляцій. 

Критики було так багато, що Наталія Мосейчук в ефірі порівняла її з відлигою після Сталіна. Мовляв, чого ж ви раніше мовчали. Далі ведуча розповіла про «величезне лобі Смолія» та заяви на його захист. Цей пас одразу підхопив Олександр Дубінський і пожалівся на іноземних агентів в Україні. Не втомлюємося нагадувати, що Дубінський свого часу теж отримував закордонне фінансування. Давид Арахамія тим часом жалівся на кредитну політику Нацбанку й казав, що стара команда просто не переключилася на діяльність в умовах коронакризи. У цій частині програми на умовному боці НБУ виступав лише Ярослав Железняк. Він просив не висувати до Нацбанку вимог, за які відповідає уряд, і нагадував про деякі досягнення Смолія. Зокрема, стабільний курс гривні. Єдиного опонента активно намагався дискредитувати Дубінський, стверджуючи, що Смолій дотично пов’язаний із фінансуванням «Голосу». 

 

Олександр Дубінський намагається не думати про собак під час ефіру

Міністр економіки Сергій Марченко почав виступ біля трибуни з образи на Смолія. Мовляв, відставка голови НБУ зірвала Україні «транзакцію десятиріччя». Але при цьому міністр й одразу заспокоїв глядачів: криза буцімто позаду й жодні кадрові зміни не призведуть до проблем. Також Марченко сказав, що в нас вже місяць немає зростання безробіття. А от питання відсутності дешевих кредитів погодився обговорювати лише за зачиненими дверима. Олександр Дубінський поцікавився в міністра, зокрема, чи правда, що він забороняє підлеглим використовувати слово «дефолт», адже дико його боїться. Давид Арахамія обіцяв не призначати голову НБУ, поки той покрово не пояснить програму кредитування економіки. Ярослав Железняк поцікавився, що заважає одночасно звільнити Смолія та призначити нового голову. Арахамія відповів, що потрібен час на пошуки. Також Железняк закликав не голосувати за відставку Смолія, поки немає заміни. Проте опоненти закинули йому, що людина, яка хоче піти, все-одно не буде добре працювати. А Наталія Мосейчук нагадала про досвід Вакарчука. Олег Устенко також пожалівся на нездійснені реформи та групи впливу. І сказав, що на Смолія не було політичного тиску, просто Нацбанк погано комунікував і не відповідав на запитання.  

Юлія Тимошенко свій монолог розпочала з одразу двох знайомих трюків: заклику до глядачів дзвонити всім знайомим та товстої папки з буцімто чітким аналізом проблем і пропозиціями рішень. Адже «Новий курс» так добре спрацював. Цього разу лідерка «Батьківщини» стверджувала, що тримає в руках фундаментальний аналіз злочинів НБУ за шість років. І, здавалося, наступні шість років вона займалася їхнім перерахунком. Зміст промови був доволі очікуваним: ліквідація незалежної держави, вбивство середнього класу, звільнення України від українців та інші заклики до ув’язнень за диверсію. 18 хвилин підряд Юлію Тимошенко ніхто не перебивав. Ми не знаємо, чи платить політикиня за ці монологи. Чи вона просто гіпнотизує ведучу. Але, будь ласка, «1+1», перестаньте так робити й просто піарте Тимошенко як інших політиків.

Але повернімося до сторони захисту. У студію її, звісно, не запросили, але навіть канал Коломойського не міг проігнорувати все те обурення, яке вилилося в соцмережах та від закордонних партнерів. Тому «Право на владу» вирішило їх дискредитувати. Дубінський поцікавився в Тимошенко, чому Петро Порошенко захищає Яківа Смолія? Бо вони спільники і Порошенко боїться майбутніх перевірок, відповіла нардепка. Чому, якщо все це правда, злочини досі не розслідувані? Дубінський пояснює це міжнародним тиском. Владислав Рашкован навів 13 фактологічних заслуг Нацбанку? Та він же працює на МВФ і дружить з Гонтаревою, пояснять гості. Смолій розповідає про політичний тиск? Не будемо копати цю тему, краще ведуча поширить чутки, що це «одна політична сила» попросила Смолія піти та зірвати Україні вигідну угоду. А коли хтось піднімає незручні питання, як Ярослав Железняк із його «чим покривати дефіцит, крім МВФ?», уся студія буде просто його ігнорувати.

Словом, «Право на владу» не обговорювало ситуацію в державі, де на голову НБУ, за його заявою, тиснуть, а розповідало глядачам про «колосальну підривну роботу» та «кончену за шість років фінансову систему». Очевидно, аби аудиторія ще й зраділа відставці Смолія на радість одному з олігархів та одіозних представників режиму Януковича. 

«Свобода слова» («Україна»), 3 червня

Ефір «Свободи слова» про відставку голови Нацбанку виявився класичним нудним політичним токшоу. Розповіді про здобутки, обіцянки покращень, ліниві обміни звинуваченнями. Можливо, це навіть добре, що дискусія обійшлася без загострень. Але трьох годин вашого часу вона точно не коштувала.

У програмі взяли участь: Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. Сергій Марченко, міністр фінансів.  Міхеіл Саакашвілі, експрезидент Грузії, голова Виконавчого комітету реформ. Юлія Тимошенко, народна депутатка від «Батьківщини». Олексій Гончаренко, народний депутат, «Європейська солідарність». Ігор Палиця, народний депутат, група «За майбутнє». Арсеній Яценюк, експрем’єр-міністр. Володимир Гройсман, експрем’єр-міністр. Олександр Данилюк, ексміністр фінансів. Тимофій Милованов, ексміністр економіки. Томаш Фіала, генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital. Усього 11 гостей (десять чоловіків та один жінка).

Першою спікеркою вечора стала Юлія Тимошенко, яка, за власним зізнанням Савіка Шустера, вразила його своєю вчорашньою промовою на «Праві на владу». То ж лідерка «Батьківщина» ще раз повторила найкращі фрагменти вже в ефірі «Свободи слова». Щоправда, цього разу у студії був присутній неафілійований із Коломойським економіст, тож за виступом Тимошенко одразу послідувала відповідь Милованова. Ексміністр звинуватив нардепку в проблемах України та некомпетентності. 

На захист колишньої начальниці по партії виступив Арсеній Яценюк, який сказав, що у фінансових проблемах України винна не Тимошенко, а Янукович. І попіарив себе на болючих для рейтингу, але необхідних для України рішеннях. Тимошенко у відповідь похвалила Яценюка та Гройсмана. Є підозра, що Рінат Ахметов в якості хоббі колекціонує експрем’єр-міністрів. 

Знову з атакою на Тимошенко (хтось пам’ятає тему програми?) виступив Олексій Гончаренко. Він розповідав, як Тимошенко зналася на схемах, коли йому було 14 років, і як знається зараз, коли 14 років уже його синові. Також член «ЄС» стверджував, що лідерка «Батьківщини» у студії виступає від імені Коломойського й саме олігарх писав її «талмуд», адже хоче забрати якщо не «Приват», то Нацбанк. У відповідь Гончаренко почув про схеми Порошенка та його страх перевірок після звільнення Смолія. Олександр Данилюк заявив, що Порошенко свого часу справді хотів контролювати НБУ, але через тиск міжнародних партнерів так і не зміг. Крім того, ексміністр фінансів закликав не звинувачувати у всіх проблемах лише Нацбанк.

Ігор Палиця присвятив виступ боротьбі з ненависним закордоном. Катерина Рожкова, заступниця голови Нацбанку, у нього працює з Росією. Україна стоїть на колінах перед партнерами. НБУ сушить економіку на користь іноземців. Також Палиця посперечався з Томашом Фіалою. Палиця просив Фіалу не скуповувати українські активи за копійки. А Фіала натякав, що група Палиці працює з бюджетом. Крім того, Ігор Петрович заперечував, що Ігор Валерійович прихильний до Росії. Мовляв, пам’ятаєте, як він захищав Україну в 2014-му? Пам’ятаємо. Так само, як пам’ятаємо заклики Коломойського у 2019-му відмовитися від Заходу на користь Росії. 

Далі у студії почалася цілковита Ера Водолія. Спочатку Яценюк закликав Нацбанк діяти креативно. Потім Шмигаль розказував, що на Смолія не тисли, а вели жорстку тверду дискусію. Потім Гройсман закликав уряд «розширити горизонт планування». Єдиний смішний момент трапився, коли Гройсман нагадав про свій лист із ідеєю доєднатися до європейської ініціативи доступу до вакцини проти коронавірусу. Шмигаль сказав, що Україна доєдналася ще на другий день після старту ініціативи, а листа Гройсмана він не бачив. 

Завершилося шоу дискусією про те, чому Смолій подав у відставку саме зараз. Сергій Марченко жалівся, що це не може бути збігом, адже заява трапилася всього за 40 хвилин після випуску єврооблігацій і зірвала операцію. Ігор Палиця вирішив, що Смолій зробив це по команді, коли Україна якраз могла вийти з рабства МВФ. Тимофій Милованов нагадав, що, за словами Смолія, він узгоджував час відставки з президентом.

Олексій Гончаренко ще намагався допитатися у Сергія Марченка, чому після відставки Смолія операція з єврооблігаціями зірвалася, якщо, за словами членів влади, все під контролем. Міністр відповів, що справа в довірі. Тут вкотре було помітно, що на Олексія Гончаренко ведучий Савік Шустер реагує дещо роздратовано. 

Окремо варто згадати, що Савік Шустер знову намагався видати своє голосування у студії за репрезентативне. А ось що думають автори системи: «Зараз користувачі діляться з нами тільки номером телефону та дають відповіді на питання, які надає бот. Для точної верифікації цього недостатньо. А отже, говорити про те, що опитування можна назвати репрезентативними, поки не можна».

«Ехо України» (Прямий), 3 липня

 

Якщо рахувати лише нові матеріали, то «Ехо України» цього тижня тривало дві години й обговорювало судову реформу та відставку Якова Смолія. Ще годину ефіру шоу присвятило повторенню старих хітів про переслідування Петра Порошенка.

До піару долучалися: Олексій Гончаренко та Олег Синютка, народні депутати, «Європейська солідарність». Юрій Камельчук, народний депутат, «Слуга народу». Ігор Головань, адвокат Петра Порошенка. Павло Розенко, ексвіцепрем’єрміністр. Ігор Мірошниченко, екснардеп від «Свободи». Сергій Таран та Андрій Длігач, політичні коментатори. Усього 8 гостей (усі чоловіки, жодної жінки).

Обговорення справ проти Петра Порошенка, вже традиційно для «Ехо України», відбувалося за участі адвоката п’ятого президента і без жодних натяків на баланс чи рівновіддаленість. Ігор Головань розповідав про політичне переслідування; непрофесійних правоохоронців; фейки та юридичний треш замість справи; генеральну прокурорку, яка буцімто підробляє документи для суду; і, звісно, про мету справу, яка буцімто полягає в тому, аби зашкодити діяльності Порошенка та допомогти державі-агресору. Також адвокат заявив, що Порошенка зараз захищає не себе, а «право кожного на повагу до гідності».

У студії Прямого адвокати Порошенка виступають частіше, ніж у суді

Олексій Гончаренко стверджував, що кожна справа проти Порошенка руйнує Україну, і що жодне з проваджень не стосується корупції. Нагадаємо, що серед справ фігурують продаж підприємств, передача землі, ухилення від сплати податків. Також Гончаренко лякав, що, якщо влада так ставиться до експрезидента, то зможе знищити будь-якого громадянина. І називав Зеленського «маленьким Путіним». Сергій Таран вирішив, що Зеленському просто немає чого показати виборцям. І звинуватив керівництво держави у вибірковому правосудді, мовляв, немає жодної справи проти прибічників влади. У рекламі глядачам Прямого показали окремий ролик про героїчну боротьбу Порошенка з системою. Жаль лише, що не згадали, хто останній реформував цю систему. І хто не зміг звільнити, наприклад, суддю Вовка.

Досить специфічною в цьому ефірі виявилася доля Юрія Камельчука. Спочатку «слуга народу» сварився з іншими гостями. Наприклад, просив Юрія Мірошниченка не називати виборців Зеленського «упоротими». А Ігорю Голованю поставив, на думку адвоката, «брехливе питання» про відвідування Порошенком допитів. При цьому нардепу майже не давали говорити й постійно його перебивали. Але потім студія заспокоїлася і Камельчук усе-таки розповів про «цирк» від Порошенка та створення навколо нього «ореолу жертви» у ЗМІ. 

Словом, безвідносно до змісту справ проти Порошенка, Прямий відверто поставив їх на служіння рейтингам «Європейської солідарності». Виступ адвоката у студії, кричуще порушення балансу думок (5 проти 1), засилля політичних оцінок, піарні ролики в рекламі. Це чудова ілюстрація приказки «Коли життя дає тобі лимон, зроби з нього лимонад», але жахливий приклад псевдожурналістики.

Після цього на токшоу коротко обговорили ідею революційної судової реформи авторства Саакашвілі та негативну реакцію на неї від суддів. Ігор Головань сказав, що жодні зміни порядку призначення суддів не виправлять систему, і потрібно, аби своє ставлення до недоброчесних суддів змінило суспільство. Олексій Гончаренко пожалівся, що владі потрібно спочатку виправити те, на що вона має прямий вплив (наприклад, кадровий склад «слуг народу»), а потім уже реформувати інші інституції. 

Далі ведучий Матвій Ганапольський підняв тему ДБР, яке вилучило критично важливе приладдя з частин Повітряних сил. Навіть до цього у студії Прямого підійшли через Порошенка: Ганапольський пожалівся на ДБР, яке раніше проводило обшуки в музеї Гончара, й могло у стилі «11 друзів Оушена» викрасти звідти картини. Адвокат Порошенка тут же розповів, що ДБР привчають шкодити Україні. А потім розмова зірвалася, адже слово взяв Юрій Камельчук. Спочатку «слуг народу» фактично звинуватив Олександра Турчинова у здачі Криму (напередодні у шоу був сюжет про «повернення кривавого пастора»), а потім, уже в контексті актуальної теми, пожалівся на неточність українських ракет (буцімто в нас 99% неточної зброї). Матвія Ганапольського такий підхід відверто обурив: він прямо заборонив гостям далі продовжувати тему Криму, а Камельчука звинуватив в ігноруванні проблеми ДБР. 

Останньою масштабною темою вечора стала відставка голови Нацбанку Яківа Смолія. Рівновіддаленість та баланс у розмові коротко описує звернення ведучого до критиків пана Смолія у Верховній Раді:  «Він же професіонал. Як можна про нього так говорити? Хто ви такі?» Андрій Длігач пояснював відставку Смолія відсутністю у команди Зеленського економічного плану, а також захищав НБУ від всіх найпопулярніших звинувачень (проблем з кредитами, «піраміди ОВДП»). Ігор Мірошниченко гарантував, що наступник Смолія ввімкне гривневий друкарський станок. Павло Розенко сказав, що Зеленському потрібен керований голова НБУ.  Також Павло Розенко спільно з ведучим звинуватили владу в збільшенні мінімальної зарплати під місцеві вибори. Матвій Ганапольський навіть порівняв такі дії з тактикою Путіна під час голосування за зміни до Конституції РФ. 

А от Юрію Камельчуку і тут довелося несолодко. Спочатку, коли він дивився в телефон, його звинуватили в отриманні темників. Потім на виступ нардепа про засилля суб’єктивних суджень у студії та порядок розгляду економічних питань у «Слузі народу» довгою тирадою вирішив відповісти ведучий. Матвій Ганапольський розповів, як Смолій «врятував президента», не розповівши про зміст розмов із головою держави. Сказав, що в нього немає надії на притомність «слуг народу». Вирішив, що Верховна рада звільнила Смолія як «скажені вар’яти». І заявив, що, якщо наступник голови НБУ увімкне станок, то буде національна катастрофа. На цьому моменті Камельчуку треба було покидати ефір, то ж Олег Синютка сміявся з економічних знань «слуги народу» вже йому у спину.

На фоні такої рівновіддаленості ведучого та балансу думок у програмі зрозуміло, чому Олегу Синютці доводиться грати гостей від «слуги народу». І як сталося, що аж 97% глядачів Прямого «об’єктивно» підтримують залишення Смолія на посаді. 

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2254
Читайте також
20.07.2020 10:50
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
5 868
30.06.2020 12:30
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
3 615
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду