Коронавірусні атеїсти. Моніторинг токшоу 16–20 березня 2020 року

Коронавірусні атеїсти. Моніторинг токшоу 16–20 березня 2020 року

23 Березня 2020
4380
23 Березня 2020
10:30

Коронавірусні атеїсти. Моніторинг токшоу 16–20 березня 2020 року

4380
Коронавірус не страшний, якщо ти в нього не віриш. Але дуже страшний, коли це треба Коломойському.
Коронавірусні атеїсти. Моніторинг токшоу 16–20 березня 2020 року
Коронавірусні атеїсти. Моніторинг токшоу 16–20 березня 2020 року

«Свобода слова» (ICTV), 16 березня

 

Ще одна «Свобода слова», ще один брифінг чиновників на тему коронавірусу. Цього разу за епізодичної участі Володимира Зеленського.

Перед мікрофоном виступали: Володимир Зеленський, президент України. Віктор Ляшко, головний санітарний лікар України. Михайло Радуцький, голова Комітету ВР з питань здоров'я нації. Експерти у студії: Володимир Фесенко, Центр прикладних політичних досліджень "Пента". Інна Іваненко, виконавчий директор ГО "Пацієнти України". Дмитро Шерембей, голова Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ/СНІД. Костянтин Надутий, Всеукраїнське лікарське товариство. Усього сім гостей (шість чоловіків та одна жінка).

З точки зору сухої інформації, у виступі Володимира Зеленського на «Свободі слова» не було жодного сенсу. Президент пробув на програмі всього 15 хвилин; до нього у студію не пустили жодного іншого гостя; нічого такого, чого б не могли пізніше розповісти двоє топових медичних чиновників, президент не сказав. Також ведучий не піднімав жодних тем, крім коронавірусу. Наприклад, створення Консультативної ради з представниками ОРДЛО. Присутність очільника держави на «Свободі слова» мала радше психологічно-заспокоюючу мету, що в ситуації панепідемії коронавірусу виправдано. 

Зеленський анонсував доставку в Україну мільйона тестів на коронавірус; обіцяв кримінальну відповідальність для тих, хто, як Геннадій Кернес, планує порушувати закон і не дотримуватися протиепідеміологічних заходів; анонсував кілька видів допомоги для бізнесу та пенсіонерів. Крім того, Зеленський сказав, що готовий ввести надзвичайний стан, якщо «буде потрібно». В інший час голова держави закликав громадян лишатися вдома, а бізнесменів забезпечити окремий транспорт для своїх працівників. І, звісно, президент попросив українців, поки в них є час, вирішити демографічну кризу.  Запитання ведучого Вадима Карп’яка, яким чином виживати тим, хто залишиться без роботи, президент проігнорував. 

Виступ Михайла Радуцького стосувався здебільшого Законопроекту про боротьбу з поширенням коронавірусу. Цей документ, наприклад, дозволяє оперативну закупку необхідних медичних товарів (але з кримінальною відповідальністю за зловживання), звільнення подібного імпорту від мита, віднесення карантину до форс-мажорів (аби можна було законно не виконувати зірвані хворобою угоди), відтермінування штрафів та інших покарань за несплату рахунків, введення відповідальності за порушення самоізоляції для хворих, впровадження 200% надбавки для лікарів, які працюють із зараженими. Також Радуцький анонсував скасування планових перевірок, щоб не відволікати профільних спеціалістів від боротьби з коронавірусом. Покарання за рекламу фейкових ліків проти COVID-19 та завищення цін, за словами нардепа, буде в окремому законопроекті. 

Віктор Ляшко своєю чергу ще раз наголосив, що тести на коронавірус скоро будуть. Сказав, що «контактерів» із хворими на COVID-19 тестують після появи перших ознак хвороби. Підтвердив, що специфічного лікування не існує: лікують симптоми, як при звичайному грипі. І заявив, що, якщо випадків ставатиме більше, то 70-80% пацієнтів, за досвідом інших країн, зможуть лікувати на дому.

Загалом, вийшло чітке та корисне звернення МОЗ на платформі «Свободи слова». Ні більше, ні менше.

«Пульс» («112»), 17 березня

У часи епідемії має бути правило — не дивитися шоу на тему коронавірусу, якщо там немає жодного профільного експерта. А «Пульс» краще не дивитися взагалі. Ця програма настільки втратила будь-який зв’язок зі здоровим глуздом, що 67% її хронометражу становлять особисті інтерв’ю. Ну, це ж абсурд, коли токшоу має ЧОТИРИ передмови! При тому з ким — Червоненком, Кацманом та Піскуном. Збірною топових діячів 2001 року. «Основна» частина програми при цьому нічим не краща, адже в ній якісь люди кажуть, що коронавірус — це все вигадки й просто масова істерія. Медведчук турбується про своїх виборців як ніколи. 

Здоров’ю глядачів загрожували: Олександр Качний та Наталя Королевська, народні депутати, «Опозиційна платформа - За життя». Володимир Кацман, заступник голови «ОПЗЖ» по роботі зі ЗМІ. Юрій Камельчук та Галина Янченко, народні депутати, «Слуга народу». Микола Поворозник, перший заступник голови КМДА. Надія Савченко, екнародна депутатка. Політичні коментатори: Святослав Піскун, Євген Червоненко, Валентин Землянський, Руслан Бортник, Дмитро Раїмов. Усього 12 гостей (дев’ять чоловіків і три жінки). 

Першу передмову вечора взяв на себе Святослав Піскун. Людина, яку навіть близько не можна підпускати до медицини, адже він стверджує, що «бачить» рак та «лікує» безпліддя. На «112» ексгенпрокурор займався трьома речами. По-перше, проповідував «народну» науку. Наприклад, пропонував захищатися від хвороб прополісом. Або стверджував, що коронавірус — це недороблена бактеріологічна зброя, яка «вискочила» з лабораторії. По-друге, Піскун роздмухував паніку. Зокрема, прогнозував дефіцит товарів через зупиненні міжнародні перевезення (які, насправді, не зупинені). І на пару з ведучими обговорював, як люди будуть красти продукти через відсутність грошей, поки на фоні паніки загострюватимуться психічні хвороби. Проте найкраще у Піскуна виходило роздавати поради. Серед іншого, він пропонував шантажувати МВФ, забрати гроші у великих бізнесменів, відновити Санепідемслужбу зі штатом в десять тисяч людей та зарплатами три тисячі євро на місяць. Це, раптом що, коштуватиме 7,5% українського бюджету щомісяця. Крім того, Піскун підтримував надзвичайний стан та тимчасову «просвєщонну диктатуру». Наприкінці програми ексчиновник одягнув маску й… пішов цілувати руку ведучої

Наступним на вахту заступив Микола Поворозник. Перший заступник голови КМДА, звісно, не міг вразити присутніх якимись новими важливими фактами, але й не наговорив відвертих дурниць. Що для «Пульсу» вже велике досягнення. Увесь виступ чиновника можна звести до виправдання обмежувальних заходів, закликів до відповідальності й того, що карантин — це не канікули. Крім того, Поворозник стверджував, що київський ринок скоро «насититься масками». І заявив, що максимальну безпечну кількість людей у громадському транспорті «порахували фахівці». Також у цьому блоці ведучі «112» намагалися відбилити Андрія Пальчевського та його клініку «Євролаб», де тести на коронавірус буцімто коштували 500 євро.

Далі своє шатро у студії розклав Євген Червоненко. Для початку  ексчиновник вирішив, що рідко ходить на ефіри. Востаннє на передмові «Пульсу» він був аж два тижні тому. Основна ж частина його промови звелася до очікування дефолту та необхідності переорієнтовання на Схід (читай, дружби з Росією). Червоненко взагалі стверджував, що, раптом що, саме Росія допоможе нам першою. Було б добре, аби вона принаймні перестала заважати. Також Червоненко закликав «большинство жестоко подчинить меньшинство» (складно точно сказати, у якому контексті). І спрогнозував, що коронавірус очистить владу від «соросят», адже, мовляв, ті не зможуть впоратися з керуванням державою і втечуть. 

Добивати останніх глядачів «Пульсу» випало Володимиру Кацману. На годиннику була пів на дев’ята, програма тривала вже три години. До початку ефіру в форматі ток-шоу лишалося ще сорок хвилин. То чим же займався заступник голови «ОПЗЖ», який  продовжує позиціонувати себе як журналіст? Просував ось це речення: «Итак, мы поняли, что землю остановили оппозиционеры». У своєму виступі Кацман наче вчитель переймався, щоб глядачі засвоїли тему «Героїчна «Опозиційна платформа» та її боротьба проти права продавати землю». Також він жалівся на українську медицину, хвалив Дональда Трампа й поширював фейки про Кріштіану Роналду. «Я не знаю правда - не правда, но Криштиану Роналду ж там правда лечит людей», - фраза достойна людини, яка може представитися журналістом лише на каналах своєї партії.

Після цього у студії нарешті почалася дискусійна частина, яку, зважаючи на хронометраж, логічніше назвати «післямовою». Тут різноманітні випадкові люди намагалися поширити ту сумнівну інформацію про коронавірус, яку ще не встигли озвучити чотири попередніх спікери.

Надія Савченко критикувала карантин, бо люди за два місяці вдома буцімто помруть від голоду, якщо не від коронавірусу. Олександр Качний проповідував світову змову: коронавірус поширюють скоординовано, Україну готують під дефолт. Також член «ОПЗЖ» (сподіваємося, партія не забуде свого героя) не міг зрозуміти, чому світ так не реагував на кір. Відповідаємо: бо від нього є вакцина. Але найдалі зайшов Валентин Землянський. Кишеньковий піарник Медведчука кричав про невиправдані заходи карантину, спробу влади списати на коронавірус усі проблеми, безсенсовність самоізоляції здорових людей. Пояснюємо: сенс самоізоляції в тому, аби здорові люди не стали хворими. Не дякуйте. Проте найбільш обурююче звучали ось ці крики Землянського: «Я не считаю коронавирус-19, 20, 21 реальной угрозой, так как это пытаются нам представить». Вибачте за прямоту, але всім пофіг, що там вважає Землянський. Він не інфекціоніст, а подібні заяви просто небезпечні. Адже у світі вже вистачає прикладів країн, які не відреагували на хворобу вчасно. Єдиним голосом розуму у студії виступав Дмитро Раїмов, що критикував опонентів за подібний абсурд та розповідав про поширення й міжнародну боротьбу з вірусом. Тобто, ви розумієте, настільки все погано? Доводиться хвалити Дмитра Раїмова. 

Журналістика, як і дружба, пізнається у біді. Саме в неспокійні часи, коли на ЗМІ лежить найбільша відповідальність, кристалізуються всі риси журналістів. І тому не дивно, що «Пульс» настільки жахливий. У цієї абомінації від «112» ніколи не було справжніх ведучих, компетентних гостей чи якісного обговорення. А тепер, на фоні життєво важливої теми, увесь цей треш просто краще виділяється. 

«Право на владу» («1+1»), 19 березня

Після того провалу, який трапився в минулому випуску «Права на владу» (поширення фейків від блогера Коломойського), здавалося, що тепер токшоу на «1+1» підійде до теми коронавірусу з подвоєною відповідальністю. Але, замість цього, «плюси» запросили в ефір Дубінського.

Ситуацію обговорювали: Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України. Антон Геращенко, заступник міністра внутрішніх справ. Владислав Криклій, міністр інфраструктури. Марина Лазебна, міністерка соціальної політики. Олександр Дубінський, народний депутат від "Слуги народу". Ольга Голубовська, інфекціоністка, заслужена лікарка України. Олег Гороховський,  співзасновник банку Monobank. Василь Фурман, заступник голови Ради Національного банку України. Андрій Александрін, лікар-епідеміолог. Юрій Романенко, співзасновник Українського інституту майбутнього. Влад Антонов, засновник проекту dtp.kiev.ua. Усього 11 гостей (дев’ять чоловіків та дві жінки).

Шоу на «1+1» проходило з перемінним успіхом. Коли на ньому виступали профільні чиновники, усе було загалом добре. Віктор Ляшко стверджував, що українцям все ж можна гуляти на вулиці, дотримуючись необхідних заходів безпеки. Розповідав, чому в Україні виникла проблема з засобами дезінфекції (бюрократичні обмеження + рецептура) та переконував, що з цими обмеженнями вже борються. Казав, що продовження та посилення карантинних заходів залежить як від ситуації в Україні, так і від стану справ в інших державах. Анонсував, що всі, хто за останні два місяці повернувся з-за кордону, отримають від мобільних операторів пам’ятку про те, як не поширювати потенційну хворобу. Також Ляшко заявив про початок внутрішньоукраїнського інфікування. І трохи перевів стрілки за відсутність засобів особистого захисту для медпрацівників на місцеву владу. Мовляв, саме на неї покладали це забезпечення. Хоча недобросовісність чиновників буцімто теж передбачили, тож уже виділили гроші на додаткові рукавички й маски.

Владислав Криклій запевняв, що компромісів із громадським транспортом не буде, адже йдеться про «сучасну чуму». Але наголошував, що всі вантажні перевезення триватимуть. Антон Геращенко анонсував жорсткіші заходи карантину, якщо ці не спрацюють. Марина Лазебна обіцяла, що всі соціальні виплати надійдуть вчасно, а за комунальні заборгованості не будуть нарахувати пеню та забирати субсидії. Також міністерка закликала пенсіонерів нікуди не ходити й розповіла, що їм допоможуть перейти на дистанційні послуги. 

Виступ Ольги Голубовської звучав уже більш спірно. Кореспондент «плюсів» після нього навіть одягнув маску. З одного боку, лікарка розповідала, що купувати прилади для штучної оксигінації потрібно, але зараз це складно, тож краще виявляти хворобу раніше й не доводити до цього етапу. А з іншого, наприклад, стверджувала, що коронавірусом перехворіє мінімум 80% населення Землі. Тим часом як директор Центру громадського здоров’я МОЗ каже, що цифру у 80% прогнозували, якби уряд нічого не робив. Також Голубовська на пару з ведучою вирішили, що «вірус помолодшав» і більше не вбиває людей переважно за 60 років. Якоїсь статистики з цього приводу вони не навели. Вистачало й просто емоційних заяв, наприклад, що «ще нічого не почалося». Або що Уляна Супрун вела проти медиків справжнє «дело врачей». Узагалі, радимо дуже обережно ставитися до всіх слів пані Голубовської. У Facebook вона просуває теорії змови про американське походження коронавірусу.

За істерику у студії відповідав Юрій Романенко. Зокрема, він кричав, що державі може бути «жопа». І хвалив слова Реджепа Ердогана про смерть ліберальної моделі на фоні боротьби з коронавірусом. Нагадаємо, що ліберальна модель для президента Туреччини ніколи й не народжувалася.

І, звісно, невідомо навіщо на ефір запросили Олександра Дубінського. Поки всі навколо хоча б намагалися говорити про коронавірус, медіакіллер Коломойського Розповідав про колоніальну економіку,  зовнішнє управління та «соросят», які вбили медицину. Прогнозував, що за місяць-два у людей не буде грошей на їжу й почнеться мародерство. Очікував, що, якщо вірус потрапить в армію, то нас не буде кому захищати. Закликав купувати валюту (вибач, гривня). Ставлячи запитання чиновникам, вкидав маніпуляції про роботу авіаційних перевізників. На останнє, до речі, непогано відповів міністр Криклій: сказав, що його попередили про подібні запитання, і попросив передати привіт автору. Короче кажучи, найкраще свою діяльність при владі описав сам Дубінський: «В нашей стране, к сожалению, действующая власть и действующий Кабинет министров спокойствие гарантировать не способны». 

Перегляд «Права на владу» нагадує салат, де змішані якісні корисні інгредієнти та… кхм, щось неприємне. Ви, звісно, можете сидіти й обережно вибирати з тарілки тільки смачні продукти, але було б краще, якби шефповар просто перестав підкладати туди Дубінського. 

«Свобода слова» («Україна»), 20 березня

 

«Свобода слова» виявилася однозначно найкращим токшоу на тему коровірусу цього тижня, адже підійшла до проблеми найбільш комплексно. Слово тут надали й центральній владі, і мерам міст, і бізнесменам. То ж українці змогли отримати повну картину ситуації. Більше того, в ефірі відбулося одразу кілька прикладних дискусій. Чого не було на жодному іншому токшоу. 

Громадян інформували: Ігор Уманський, міністр фінансів України. Антон Геращенко, заступник Міністра внутрішніх справ. Віктор Ляшко, заступник Міністра охорони здоров’я України. Юлія Ковалів, заступник Голови Офісу Президента України. Катерина Рожкова, заступник Голови Національного банку України. Данило Гетьманцев, народний депутат, «Слуга народу», Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. Віталій Кличко, міський голова Києва. Андрій Садовий, міський голова Львова. Геннадій Труханов, міський голова Одеси. Борис Філатов, міський голова Дніпра. Олександр Данилюк, міністр фінансів України (2016 - 2018), секретар РНБО (травень - жовтень 2019). Борис Марков, генеральний директор мережі магазинів АТБ. Дмитро Сєроухов, генеральний директор «Join UP!», радник генерального директора авiакомпанii «SkyUp». Томаш Фіала, генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital. Дмитро Феліксов, співвласник компанії Concert.ua. Дмитро Федотенков, власник мережі ресторанів «Tarantino family». Сергій Кравець, генеральний директор компанії Tickets.UA. Усього 17 гостей (15 чоловіків та дві жінки). 

Умовно програму можна було розділити на три частини. У першій по відеозв’язку брали участь мери найбільших міст України — Віталій Кличко (Київ), Андрій Садовий (Львів), Геннадій Труханов (Одеса) та Борис Філатов (Дніпро). Кожен із них розповідав про підготовку та профілактику у своїх громадах. Крім того, Андрій Садовий закликав українців до відповідальності, зокрема, до самоізоліяції у разі появи симптомів хвороби. Віталій Кличко заявляв, що в Києві існує максимальний ризик зараження через транзитні особливості столиці. Геннадій Труханов звернув увагу на нецілодобовий розклад роботи діагностичних лабораторій (Віктор Ляшко обіцяв це виправити). Борис Філатов жалівся на відсутність комунікації з боку центральної влади. Мовляв, вона приймає рішення щодо податків, не враховуючи думку місцевих керівників. Із цим зауваженням погодилися всі мери, а Данило Гетманцев визнав, що це правда. 

Тут між представниками міст та центральною владою навіть виникла невелика дискусія щодо податкової політики: зокрема, мери жалілися, що через звільнення платників від певних податків вони недоотримують гроші в бюджет. Гетманцев переконував, що таким чином влада підтримує існування бізнесів, а отже вберігає міста від потенційно ще гірших наслідків. На закиди, начебто все навантаження перекладають на місцеві бюджети, представники центральної влади нагадали, що з державного бюджету теж виплачують величезні кошти. Наприклад, допомогу пенсіонерам. 

Умовна друга частина програми стосувалася впливу обмежувальних заходів на бізнесменів. Представники Concert.ua, Tickets.ua, Tarantino family та Join UP! жалілися на втрати, які вже понесли їхні галузі. Наприклад, Дмитро Феліксов (Concert.ua) розповідав, що проблема зачепила не лише артистів, а й технічний персонал, рекламні агентства, білетних операторів. Дмитро Федотенков (Tarantino family) зізнався, що відправив працівників у відпустку за власний рахунок. Хоча пізніше сказав, що впевнений — у них немає жодних збережень. Борис Марков (мережа АТБ) вийшов в ефір по відеозв’язку й звітував ледь не за всю державу: дефіциту товарів не очікується, усе життєво важливе є, обмеження на продаж в одні руки вводиться по всьому світу й спрямоване проти спекулянтів. Проблема лише з засобами персонального захисту для працівників. 

Окремо варто виділити виступ Томаша Фіали (Dragon Capital), який дав дуже сумний прогноз для України. Буцімто в кращому разі (якщо карантин закінчиться десь у травні) український ВВП втратить 4%, а долар буде по 30. Якщо ж карантин закінчиться влітку, долар буде по 35, а ВВП втратить 9%. І це за умови, що ми отримаємо кредит від МВФ. Тому Фіала всіляко закликав прийняти законопроекти, яких вимагає Фонд.

Ще третину програми зайняли виступи вищих державників чиновників. Антон Геращенко (аватар Арсена Авакова) закликав бізнес до відповідальності, адже «мертвим гроші не потрібні». Крім того, він спрогнозував надзвичайний стан, якщо захворіють «сотни, ближе к тысячи». Віктор Ляшко видав прекрасну фразу «З наступного тижня проблем з тестуванням не повинно бути у країні. Це може призвести, так, до збільшення випадків». І правда: якщо робити тести, то підтверджених хворих може бути більше. Проте заступник міністра все ж наголошував, що тестувати абсолютно всіх не можливо й, за міжнародним досвідом, не потрібно. Також він просив громадян не панікувати, адже майже 80% пацієнтів повинні перенести цю хворобу без особливих ускладнень. Крім того, чиновник анонсував залучення студентів магістратури та інтернів до допомоги медикам. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у короткому включенні розповів про міжнародну боротьбу за маски, лікарів та медичне обладнання. А Данило Гетманцев, крім розмов про податкову політику, виділився сумнівним піаром. 

Коли Савік Шустер закликав владу використати коронавірус як шанс побороти корупцію (аби, наприклад, ефективніше витрачати кошти), Гетманцев вирішив, що влада вже змінилися: «Вы не видите изменений в нашей власти? Вы не видите нового президента? Вы не видите отказ от коррупционных практик? Крім того, Гетманцев стверджував, що, проголосувавши за Зеленського, народ якраз і висловив бажання перемогти корупцію. 

На жаль, не обійшлася програма й без зовсім сумних речей. По-перше, Савік Шустер чомусь заявив, що коронавірус «дуже любить» мед. Жодних доказів цьому ми не знайшли, а де цього набрався сам Шустер, він не уточнив. По-друге, на ефір навіщось покликали Олега Ляшка. Жодної адекватної причини запрошувати на програму про медицину та економіку «радикала» немає, тож доведеться вирішити, що це вплив власника каналу. Тим паче, що ручний політик Ахметова раніше вже просував інтереси олігарха на «Свободі слова». І від цього ще смішнішою виглядала ситуація, коли Савік Шустер назвав Ляшка «независимым человеком». Хіба що від фактів

Найцікавішим моментом у спічі «радикала» стали його спогади про ефір 14 лютого, коли він буцімто прогнозував збитки для України від коронавірусу, а Тимофій Милованов (тодішній міністр економіки) стверджував, що хвороба не вплине на нашу економіку. Це правда, бо обидва чоловіки говорили лише про торгівлю з Китаєм. Можливість епідемії в Україні тоді ніхто не передбачав. 

Короче кажучи, це був важливий, цікавий та корисний ефір з елементами справжньої дискусії. Який псувала лише тінь Ріната Ахметова. 

«Ехо України» (Прямий канал), 20 березня

Цього тижня шоу Матвія Ганапольського, очевидно, вимушено змінило студію та зменшило кількість гостей. Але на зміст програми це ніяк не вплинуло. На Прямому Зеленський досі здає Україну та провалює організацію протидії коронавірусу.

Владу критикували: Володимир Ар’єр, народний депутат, «Європейська солідарність». Олександр Качний, народний депутат, «Опозиційна платформа - За життя». Павло Розенко, ексміністр соціальної політики. Ганна Гопко, екснардепка від «Самопомочі». Дмитро Раїмов, політичний коментатор. Усього шість гостей (п’ять чоловіків та одна жінка).

У першій частині програми гості обговорювали звільнення радника президента Гео Лєроса, який критикував створення Консультативної ради з ОРДЛО та Сергія Сивохо. Такий крок гості Прямого оцінили як свідчення формування «теплої ванни» навколо Зеленського, заохочення «піддакування», ігнорування альтернативних точок зору. Володимир Ар’єв обурювався, що при цьому ніхто не звільняє самого Сивохо, який буцімто «повністю йде у фарватері Кремля». Матвій Ганапольський жалівся, що на фоні коронавірусу влада та інші канали «забули про війну». Але доволі швидко про цю тему забули й на самому «Ехо України», теж перейшовши до коронавірусу. 

Починалося все мінімум незвично. Ведучий вирішив провести голосування «Що робити поліції з тими, хто без маски штурмує громадський транспорт? «Арештовувати» чи «Проводити бесіди й відпускати». І весь ефір дивувався, що глядачі масово не підтримують жорсткіший варіант. Загалом, здавалося, що програма робитиме акцент саме на суспільному вимірі проблеми. Тим паче, що для серйозних протиепідеміологічних обговорень на шоу все-одно не було компетентних гостей. Що ж, обійшлися й без них.

Олександр Качний розповідав, що всі дії влади дурні та неефективні, а сам коронавірус — це звичайний грип. Почекайте, це не найтупіше, що написано у методичках «ОПЗЖ». Також Качний заявив, що, через блокпости, в Київ більше не будуть завозити продукти. Відповідальність за глядачів, які повірили в це й побігли штурмувати магазини, лежить на всіх учасниках ефіру, що не заперечили подібну брехню.

Володимир Ар’єв жартував про ідею створити мозковий центр: «Центр є, але мозгів нема». Переконував, що всі заходи влади неефективні, бо громадяни в автобусах, наприклад, просто присідають, аби їх не нарахували більше дозволеної кількості. За цією ж логікою, гігієна не ефективна, якщо її не дотримуватися. Також Ар’єв стверджував, що аналітичні центри та керівники держави взагалі ніяк не планують наслідки вірусу для економіки. Тут можна було б навести численні приклади з інших токшоу, де чиновники розповідали про подібні плани та конкретні заходи, але наведемо інший приклад. За 55 хвилин до цих слів Володимира Ар’єва прямо навпроти нього у цьому самому ефірі виступав Андрій Длігач, представник агентства Luniter troubleshooting. Ось що він казав: «Об’єдналися з десяток аналітичних центрів в Україні. І ми виробили пропозиції, до яких, здається, вже дослухаються у владі. Серед цих пропозицій…» Можливо, національному телеканалу все ж не варто надавати слово людям, які настільки відверто ігнорують факти заради піару?  

Павло Розенко вправлявся у популізмі. Наприклад, закликав «слуг народу» обмежити свої видатки (зокрема, зарплати), аби проявити солідарність із народом та знайти ресурс на боротьбу з вірусом. Особливо Розенка обурювали зарплати міністрів у 72 тисячі гривень. Він то за грудень 2018-го отримав всього лише 174 тисячі. Крім того, ексміністр стверджував, що Україна за жодним параметром на готова до коронавірусу.

Але, на щастя, не всю програму присвятили медійному кіллерству. Андрій Длігач у своєму виступі розповів про способи для України стати сильнішою після епідемії: перевести більше послуг в онлайн та диверсифікувати ринки. Ігор Кузін, в.о. директора Центру громадського здоров’я МОЗ, під час включення стверджував, що прогнози про потенційних 80% хворих базуються на ситуації, якби влада нічого не робила. Дмитро Раїмов переконував, що у проблемах на фоні карантинних заходів винні не депутати, а місцеві чиновники. Наприклад, неорганізовані директори лікарень та представники самоврядування, які не можуть забезпечити переміщення медперсоналу. До речі, за прогнозами Раїмова, карантин протримається до десятих чисел травня. Ганна Гопко казала, що олігархів не варто хвалити за «благодійність» на фоні хвороби, адже вони лише повертають вкрадене.

Крім того, шоу відзначилося глибокою образою Олександра Качного. Ще на початку програми він почав озвучувати «темники» ОПЗЖ про соросят та руку Держдепу, тож Матвій Ганапольський попросив його «фільтрувати базар». Нардеп не очікував таких виразів та подальших постійних перебивань ведучого й перейшов на пасивно агресивну риторику. Він жалівся, начебто йому не дають слова, та навіть зізнався: «Никто так еще со мной не разговаривал: фильтровать базар там и так далее». От що буває, коли політики, вирощені на каналах Медведчука, потрапляють у дику природу. Хоча риторика ведучого, звісно, теж була не етичною. 

Останньою темою програми стало призначення Ірини Венедиктової на посаду Генеральної прокурорки України. На це обговорення у шоу залишилося всього кілька хвилин, але їх вистачило, щоб виставити очільницю ГПУ звичайним інструментом Володимира Зеленського. 

І на завершення варто відзначити ще одну цитату Володимира Ар’єва: «Люди в Україні більше бояться померти рабами, ніж стати жертвою коронавірусу. Я би застеріг владу від будь-яких спроб скористатися ситуацією для зведення політичних рахунків. Для спроби обмежити невиправдано, підкреслюю, невиправдано політичні права і свободи українців. І зробити під шумок речі, зокрема, на російському напрямку, які призведуть до того, що свідомі й патріотичні громадяни плюнуть на коронавірус і вийдуть і будуть захищати перш за все Україну». Сподіваємося, Прямий канал розрізняє інтереси України та політичні інтереси Петра Порошенка. І не буде маніпуляціями стимулювати громадян плюнути на коронавірус. 

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації Детектор медіа та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4380
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вододимир
1464 дн. тому
Зубченко у всіх оглядах ток-шоу захищає від справедливої критики Зеленського і владу
Вухастий очкань
1466 дн. тому
Людоньки, заберіть комп у цього навіженого "Долой мафию", воно ж хворе, а якщо воно посидить в карантині ще місяць, то вже здуріє остаточно і буде писати про засилля в усьому світі мафії психіатрів! :)))
ДОЛОЙ МАФИЮ!!!
1466 дн. тому
Об искусственности коронавируса сказано уже много. На эту тему написано достаточно статей. Искусственный, рукотворный вирус + искусственное нагнетание паники. Как только истерия достигает достаточного уровня - вводится серьёзное ограничение гражданских свобод (свобода передвижения, свобода собраний, свобода слова и т.п.). Т.е. происходит установление диктатуры на вполне легальных основаниях. Не случайно первой площадкой для опробования такого метода стал Китай. Там уже и так диктатура, и речь в данном случае шла только об усилении уже имеющейся диктатуры. Далее - Иран, там тоже не нужно устанавливать диктатуру с нуля. И уже потом - Италия, Франция, Испания. Зачем это делается? Да потому что с каждым годом простой народ всё больше прозревает, что так называемая "элита" - она сплошь состоит из бандитов, мафиози, мошенников и прочих негодяев. Чтобы отвлечь народ от таких выводов и сохранить власть, международной мафии остаётся только запускать какие-то форс-мажорные события - войны, кризисы, эпидемии. И тогда народу становится не до мафии, ему лишь бы выжить. А мафия в таких случаях ещё и профит получает - народ бесправен, значит его легче ограбить. Искусственное нагнетание паники проследить очень просто: посмотреть, на каких сайтах и в какой день начали одна за другой появляться публикации про коронавирус, быстро вытесняя все остальные новости. Потом такие сайты писали уже исключительно про коронавирус, как будто стараясь затмить им все остальные проблемы. "Нет ничего, есть только коронавирус" - вот такой слоган подошёл бы для нагнетателей паники. Выявили сайты - затем смотрим, кто владелец, на кого работает и т.д. И сразу видно за чей счёт этот коронавирусный банкет. Конечно, не следует бросаться в другую крайность и считать вирус совсем уж мизерной угрозой. Но статистика по обычному гриппу тоже может показаться угрожающей. Если озвучить, сколько человек умерло от обычного гриппа в этом году, да ещё систематически раздувать страх перед гриппом - получим такую же паническую реакцию, как и с этой "короной". Кроме того - туберкулёз, гепатиты, пневмонии и т.д. И вот можно подумать, что была тишь и гладь, пока не появилась КОРОНА, из-за которой надо весь мир поставить на уши, всех загнать по домам и к каждому дому приставить жандарма. Действительно ли вирус опасен настолько, что людей надо в буквальном смысле держать под домашним арестом?! Неужели раньше не было вирусов в этом мире? Нет, они были, есть и будут ещё долго. Только никогда ещё не было, чтобы под предлогом вируса людей превращали в бесправное стадо. Вопрос в том, является ли этот вирус "учебным" (для проверки реакции народа) или это уже "настоящий", под предлогом которого свободу прикрутят по максимуму. Скорее всего, действительно "учебный", поскольку смертность от него не выглядит такой уж страшной (от других причин ежегодно гибнет намного больше людей и об этом не сильно шумят). Так что же делать? Ну вот и показать мафии достойную реакцию - ваши фокусы не прокатят, вирус вирусом, но знайте меру - не превращайте планету в концлагерь. Так что наоборот, не по домам надо сидеть, а выходить на протесты против чрезмерного ограничения гражданских свобод под предлогом борьбы с вирусом.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду