«МВФ "95-го Квартала" страшнее коронавируса». Огляд токшоу за 30 березня — 3 квітня 2020 року

«МВФ "95-го Квартала" страшнее коронавируса». Огляд токшоу за 30 березня — 3 квітня 2020 року

6 Квітня 2020
2648
6 Квітня 2020
12:00

«МВФ "95-го Квартала" страшнее коронавируса». Огляд токшоу за 30 березня — 3 квітня 2020 року

2648
Тимошенко у трьох різних ефірах говорить одне й те ж, Рабинович прогнозує нову монобільшість, а Порошенко хвалить чинну владу.
«МВФ "95-го Квартала" страшнее коронавируса». Огляд токшоу за 30 березня — 3 квітня 2020 року
«МВФ "95-го Квартала" страшнее коронавируса». Огляд токшоу за 30 березня — 3 квітня 2020 року

Пандемія, відкриття ринку сільськогосподарських земель та «антиколомойський» закон — основні «подразники» тижня, що зумовили гостей токшоу говорити про «держзраду» та гуртуватися у ситуативні коаліції у прямому етері.

30 березня, «Свобода слова», ICTV

Відеозв’язком до студії вмикалися прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, народні депутати: голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко, співголова фракції «Європейської солідарності» Ірина Геращенко,  заступник голови фракції «Голосу» Ярослав Железняк. У студії зібралися лідерка фракції «Батьківщини» Юлія Тимошенко, політичні коментатори Олександр Солонтай, Микола Давидюк та Олександр Харебін (колишній топменеджер Суспільного). Усі гості студії та ведучий були без засобів індивідуального захисту. Гуртом — дев’ять учасників (вісім чоловіків та дві жінки).

 

На позачерговому засіданні парламенту саме розглядали необхідні для фінансового порятунку країни закони: про ринок землі й так званий антиколомойський. Студійні обговорення звелися до цих тем. Першим на зв'язок зі студією вийшов Денис Шмигаль. Він виглядав оптимістично і, не наводячи конкретних цифр, переконував, що уряд має план дій у кризу, а також кілька варіантів жорсткості карантину. Що ж до секвестру бюджету, який народні депутати 30 березня не підтримали, Шмигаль запевнив: правки збалансовані, а підтримати документ народні депутати зможуть «за 7-8 днів», коли, мовляв, детально ознайомляться з усіма нововведеннями. Коли ж прем’єра запитали, чому Україна й досі не налагодила виробництво масок, той відповів, що нині в нас виробляють по 800 тисяч масок на день.

Про позитивне намагався говорити й міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко. Він запевнив, що вітчизняні виробники будуть забезпечені держзамовленнями, а підприємці й надалі отримуватимуть дешеві кредити (які вже критикують журналісти за не надто високу доступність. — Авт.).

Геть інший настрій мала лідерка фракції «Батьківщини». Відверто знервована Юлія Тимошенко, на відміну від етеру тижневої давнини, прийшла зовсім без засобів захисту, тримаючи в руках лише незмінний стос паперів.

Кожен м’яз на обличчі Юлії Тимошенко показує, наскільки вона проти відкриття ринку землі

Риторика Тимошенко була звичною: народні депутати, мовляв, «продали землю та зруйнували банківську систему». А виною всьому — «міжнародні фінансові групи». В руках у лідерки «Батьківщини» цього разу, за її словами, виявилися «заяви аграріїв», які категорично проти відкриття земельного ринку. «Продаємо все під покровом коронавірусу», — змагалася в гострослів’ї з народним депутатом від «ОПЗЖ» Михайлом Папієвим парламентарка.

Цього разу промова Тимошенко тривала 15 хвилин. А запитання політкоментатора Миколи Давидюка, де зараз лідерка «Батьківщини»: в опозиції чи на боці влади — гостя використала для згадок про те, як на її прем’єрську каденцію припали й епідемія, і криза, і як гідно уряд Тимошенко ті проблеми подолав. Бо тоді, мовляв, від МВФ теж «брали гроші, але не віддавали землю». Про те, що за прем'єрства самої Юлії Тимошенко пропонувався ринок землі, у студії не згадав ніхто.

Оперувала Тимошенко й цифрами, традиційно для себе не посилаючись на джерела. Наприклад, заявивши, що в Україні «122 млрд недовиконаного бюджету» (певно, маючи на увазі доходи держскарбниці за січень-лютий 2020 року, що на 12 % менше від запланованих. — Авт.).

Після сольної партії лідерки «Батьківщини» в етер зі стін парламенту по черзі вмикалися народні депутати. Лідер партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко розповідав деталі законопроєкту про ринок сільськогосподарської землі, а також не дав чіткої відповіді на запитання гостей, чи пропонували членам монобільшості хабарі у 60 тисяч доларів за неголосування за «антиколомойський» закон. Із фактами підкупу народний депутат радив звертатися до НАБУ.

А от два наступні онлайн-спікери — співголова фракції «Європейської солідарності» Ірина Геращенко та заступник голови фракції «Голосу» Ярослав Железняк — використали ефірний час для піару власних партій. Самопіар членкині «ЄС», як і в її колег в інших етерах до того, був агресивним і прямолінійним. Геращенко розповідала, що саме її партія «зупинила земельну аферу», бо внесла поправки, які «не дають розпродавати державну землю». Враховуючи, що у фінальній версії земельного законопроєкту, підтриманій депутатами, були враховані всі згадані співголовою «Євросолідарності» нюанси, в партійних ЗМІ взялися вихвалятися, як «врятували землю».

У включенні ж до «Свободи слова» Ірина Геращенко також згадувала, як її політсила «хоче зупинити дефолт», до якого країну, мовляв, підштовхнула недієздатна влада, та розповідала, як «ЄС» «рятує країну». Подібний агресивний піар із боку колеги Геращенко — Артура Герасимова в етері «Свободи слова Савіка Шустера» — тоді змусив ведучого каналу «Україна» підвищувати на гостя голос. Вадим Карп’як, слухаючи про звитяги соратників Порошенка, не протестував.

Заступник голови фракції «Голос» Ярослав Железняк, вмикаючись слідом, говорив, що саме завдяки правкам від його фракції земельний закон набув нинішнього вигляду. А ще народний депутат хвалив зміни до бюджету, запропоновані кабміном у зв’язку з пандемією та економічною кризою.

До слова, ведучий «Свободи слова» майже весь етер запитував гостей, чи не заблокують новий закон про землю в разі його прийняття. Як виявилося, Вадим Карп’як мав рацію: не минуло й доби від моменту голосування, як заблокували.

31 березня, «Пульс», «112 Україна»

«Пульс» цього разу був ниткоподібним незвичним: попри незмінну тривалість у майже шість годин, гуртової частини навіть відеозв’язком автори не робили. Натомість випуск складався із шести сольних блоків, де висловлювалися: міністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш, співголова «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Рабинович, телеведучий та власник медклініки Андрій Пальчевський, реальний власник «112» та лідер «ОПЗЖ» Віктор Медведчук, заслужений журналіст України, заступник голови «ОПЗЖ» у роботі зі ЗМІ, екскандидат у народні депутати від «За життя» Володимир Кацман, генпрокурор часів Кучми та Ющенка Святослав Піскун. Також долучалися мешканка враженого коронавірусом Нью-Йорка, колишня українська журналістка Лідія Плішка, хворі на Covid-19 одесит Максим Головкін та житомирянин Вадим Какошкін (у мережі має псевдонім Оптиміст), а також народна депутатка від монобільшості Марина Бардіна та мер Чернівців Олексій Каспрук. Разом одинадцять гостей: вісім чоловіків і три жінки.

Основною темою випуску стало відкриття ринку сільськогосподарських земель. Те, що завсідники каналу Медведчука, партія якого виступала проти законопроєкту, кричатимуть про зраду, було зрозуміло. Питання було лише в тому, як саме про проголосований документ висловляться гості.

Заявку на перемогу в неоголошеному змаганні критиків зробила міністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш. Вона назвала дії народних депутатів «госизменой». А голосування монобільшості, «Євросолідарності» та «Голосу» — «случкой» цих політсил та утворенням коаліції «слугопес».

Ікони позаду Олени Лукаш не стали на заваді її маніпуляціям

Лукаш навіть порівняла відкриття земельного ринку з ухваленням законів 16 січня 2014 року, за які, мовляв, тодішні народні депутати й досі зазнають переслідувань. Щоправда, в ті дні саме міністерка юстиції Олена Лукаш запевняла, що ухвалені підняттям рук закони — цілком легітимні.

Палку промову соратниці Януковича переривали включення щодо коронавірусу. Спочатку мешканки Нью-Йорка Лідії Плішки, а потім одесита, який захворів на Covid-19, Максима Головкіна. Чоловік, зокрема, запевнив, що, коли прилетів в Україну зі США, жодних пам’яток щодо подальших дій не отримував та документів не підписував. А до ізоляції вдався добровільно.

«Виновата власть», — так Олена Лукаш виправдовувала небажання українців, котрі прилетіли з-за кордону, дотримуватися обсервації. Втім для неї «МВФ 95-го "Квартала" страшнее коронавируса». Тому Лукаш виступає за дострокові вибори.

Вадим Рабинович, долучившись до другого сольного блоку, спершу піарився на фінальній версії закону про ринок землі, нинішнього вигляду якої, мовляв, добилися саме члени «ОПЗЖ». Також Рабинович, коментуючи спільне голосування «Слуги народу», «ЄС» та «Голосу», говорив, що «не удивится, если Порошенко станет премьером».

Замість МВФ Рабинович закликав владу кредитуватися в «китайских фондов». А потім співголова «ОПЗЖ» і взагалі припустив, що в Україні будуть дострокові парламентські вибори й «будет новая монобільшість». Враховуючи, що цими словами спікер поставив логічну крапку у власній промові, а етерний час у нього ще залишався, ведучі спершу попросили політика… розповісти анекдот, а потім — порадити, що почитати чи подивитися на карантині.

Третє соло цього разу залишили за телеведучим та власником медклініки Андрієм Пальчевським. «Происходит сокрытие данных о размахе эпидемии», — зі старту «заспокоював» глядачів діяч. Нині, на думку Пальчевського, в Україні «минимум 2025 тысяч носителей» (тиждень тому в етері «Українського формату» гість оперував цифрами у 6,5 тисяч хворих. — Авт.).

Різнилися й цифри щодо досліджень, проведених у клініці Пальчевського. У нинішньому «Пульсі» гість говорив про 545 тестів на коронавірус, проведених силами клініки «Євролаб» «в один день», тринадцять із яких виявилися позитивними. Тоді як тиждень тому в «Українському форматі» озвучував співвідношення 535 /12. Тож досі залишається незрозумілим, приховували у клініці кількість заражених чи ні. Для підсилення народного оптимізму бізнесмен сказав, що китайські тести, завезені нині в Україну, дуже неякісні. А карантин, мовляв, триматиме аж до 1 липня.

Потому в етері «Пульсу» вийшло півторагодинне інтерв’ю лідера «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, яке той дав журналістам власних телеканалів «112», NewsOne, ZIK, а також представнику «Інтера».

Павло Кужеєв та В’ячеслав Піховшек уважно слухають роботодавця

Присутні на розмові журналісти ставили Віктору Медведчуку запитання, які, за дивним збігом обставин, повторювали ключові тези його політичної сили. В’ячеслав Піховшек із NewsOne, зокрема, порівнював дії МВФ щодо України зі злочинцем, який знущається над заслаблою жертвою, а Юлія Литвиненко із ZIK згадувала, як погано вчинили з ексрадником секретаря РНБО Сергієм Сивохом. Який, мовляв, був у зеленій команді «чи не єдиною людиною, яка дотримувалася виборчих гасел щодо примирення на Донбасі».

Незмінною була й риторика лідера «ОПЗЖ»: МВФ згубно діє на Україну; монобільшість зруйнована; «ОПЗЖ» — чи не єдині борці за простий народ у парламенті; мінські домовленості — просто таки канонічні на шляху до миру на Донбасі. «Зе-команда — команда-зеро», — вправлявся у красномовстві Віктор Медведчук.

Не забув кум Путіна і скромно похвалити себе за надання медикам обладнання. А приз за найбільш проросійське питання можна було би вручити представнику NewsOne В’ячеславу Піховшеку, який питав боса, «чому українська влада не йде на встановлення миру» (при цьому про Росію, яка діє на постійне загострення конфлікту на сході України, — ні пари з уст. — Авт.).

Далі в ефір ввімкнули заслуженого журналіста та екскандидата в народні депутати від «ОПЗЖ» Володимира Кацмана і тричі генпрокурора часів Кучми та Ющенка Святослава Піскуна. Між блоками цих гостей коротке слово мали депутатка з монобільшості Марина Бардіна, мер Чернівців Олексій Каспрук та хворий на коронавірус житомирянин Вадим Какошкін (у соцмережах — Вадим Оптиміст). Ведуча Ганна Степанець, щоправда, говорила гостю, як тому «пощастило з прізвищем». Житомирянин же вказав, що його обсервацію ніхто не контролює. Втім, зауважив, що «лучшее лекарство — вера», та закликав українців до жорсткої самоізоляції.

1 квітня, «Український формат», NewsOne

Попри карантин, автори проєкту досі не відмовилися від студійного формату дискусії. У студії та на включеннях виступали заступниця головного редактора інтернет-видання «Страна.ua» Світлана Крюкова, економічний «експерт» Олександр Охріменко, колишні народні депутати Надія Савченко («Батьківщина»), Олена Бондаренко (Партія регіонів), чинні народні депутати Ренат Кузьмін і Наталя Королевська (фракція «Опозиційна платформа — За життя»), Юрій Камельчук, Євгеній Шевченко й Олександр Качура («Слуга народу»), Іван Крулько («Батьківщина»), представник «Національного корпусу» Роман Чернишов, політичні коментатори Вадим Карасьов та Олександр Солонтай, командир розвідки полку «Азов» у 2014 році Сергій Коротких. На післямову залишилися Солонтай, Бондаренко та Коротких, а компанію їм склав проросійський громадський діяч Олександр Скубченко. Разом чотирнадцять гостей (одинадцять чоловіків та дві жінки). Говорили про коронавірус, втрати для української економіки тощо.

2 квітня, «Право на владу», «1+1»

Нині у студії проєкту перебувала лише ведуча й оператори. Гості ж вмикалися відеозв’язком. Серед них були новий міністр охорони здоров’я Максим Степанов, його заступник Віктор Ляшко, лідерка партії та фракції «Батьківщини» Юлія Тимошенко, народний депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко, представники монобільшості Микола Сольський та Олександр Дубинський, інфекціоністка Ольга Голубовська, експерт Українського інституту майбутнього Юрій Романенко і фермер Олександр Ревуцький. Разом дев’ять учасників: сім чоловіків та дві жінки.

 

Депутатів «Слуги народу» в етері вже не вперше було більше, ніж представників інших політсил.

У першій частині програми йшлося про боротьбу України з пандемією коронавірусу. Слово надали спочатку новому очільнику МОЗ Степанову, а потім і його заступнику Ляшку. Поміж тим посадовцям показали звернення лікарів із Тернопільщини, які нарікали на брак медичних засобів. «Це щоб не звинувачували нас, що ми лише наливаємо теплі ванни», — зазначила ведуча. Представники міністерства сказали, що проблеми, мовляв, є, та влада намагається оперативно їх вирішувати. Повноцінного діалогу не вийшло: представники влади відповідали не на всі запитання опонентів. Останні ж не намагалися вислухати відповіді, прагнучи лише підкріпити власним запитанням твердження, що все у країні погано.

Юлія Тимошенко, як завжди, мала під рукою папери. Цього разу піддивлялася в них кількість проведених тестів на коронавірус у світі та в Україні. За цифрами з відомого лише їй джерела, у світі тестують по 8-9 тисяч на 1 мільйон людей, а в нас на цю кількість не припадає й сотні тестів.

Майже на всі запитання гостей можновладці (здебільшого заступник профільного міністра Ляшко) відповідали із формулюванням «невдовзі»: вже скоро налагодять масове виробництво вітчизняних тестів та закуплять до двох мільйонів штук (хоча фахівці Інституту молекулярної біології та генетики НАНУ й заявляли, що давно готові їх виробляти, але чекають фінансування. — Авт.); так само невдовзі до потенційно інфікованих мають почати їздити мобільні групи, аби носії вірусу не залишали місця ізоляції.

На фоні масованої критики влади на бік посадовців стала ведуча. Наталя Мосейчук запитувала в Олексія Гончаренка, чи було в медицині все добре «попередні п’ять років»? Народний депутат визнав: «Провина (за слабку медицину. — Авт.) лежить на всіх». Ще гість радив ведучій запитувати про тогочасну медицину в Уляни Супрун. Та колишня в. о. міністерки охорони здоров’я, за словами Мосейчук, «давно не спілкується з "1+1"» (чи не тому, що на каналі свого часу розгорнули інформаційну війну проти Супрун, через що та навіть позивалася до суду? — Авт.) Завершили ж медичний блок цитатою Арсена Авакова, який прогнозує завершення карантину не раніше травня.

Другу частину етеру «Права на владу» присвятили проголосованому в ніч на вівторок закону про ринок землі. У студії стало помітно гарячіше, адже левова частка включених спікерів критикувала закон. Фермер із Дніпропетровщини Олександр Ревуцький, зокрема, говорив, що законом «зґвалтували Конституцію». Крім того, аграрій на включенні декламував мало не всі ті жахалки, що їх любить повторювати Юлія Тимошенко та члени «ОПЗЖ»: бідні люди продадуть землю за копійки, онуки колишніх власників не побачать землі, а багатії використають отримані гектари для власного збагачення.

Схожі тези провадила й лідерка «Батьківщини»: в Україні, мовляв, «відбувся переворот» та «злочин проти нації» (дуже суголосно зі словами прихильників «ОПЗЖ» про «державну зраду». — Авт.), бо ж землею можуть заволодіти «іноземні банки». Слова народного депутата з монобільшості Дубінського про те, що внесений до парламенту земельний законопроєкт 2008 року авторства самої Тимошенко не мав жодних обмежень для іноземців, загубилися в загальному галасі.

Члени ж «Батьківщини» нині, за словами лідерки партії, подали постанови про блокування законопроєкту, а в разі остаточного прийняття підуть і до Конституційного суду. Народний депутат від «Євросолідарності» Гончаренко, як і його колеги в інших етерах, не згаяв шансу нагадати, що саме його політсила, мовляв, внесла ключові «рятівні» правки до документа. Зазвичай критична до гостей ведуча цього разу поблажливо слухала фантазії гостей про земельний законопроєкт, не перебиваючи та подекуди навіть погоджуючись зі сказаним.

Тим часом народний депутат від «Слуги народу» Дубінський оголосив, що політсила Порошенка голосувала за земельний законопроєкт в обмін на те, що на посаді заступниці міністра фінансів залишать їхню людину Світлану Воробей, де та матиме змогу «курувати» митницю. Наталя Мосейчук сказала, що після голосів від «ЄС» НАБУ начебто закрила справу проти Порошенка щодо розтрати коштів, отриманих після спецконфіскації з рахунків Віктора Януковича. Гончаренко це заперечив.

Єдиним на зв’язку, хто проєкт закону намагався обстоювати, був голова профільного комітету парламенту Микола Сольський. Та в ситуації, коли народний депутат самотужки протистояв п’ятьом іншим гостям, його аргументи навряд чи запам’ятали глядачі.

Навели у студії «Права на владу» й дані соцопитування від групи «Рейтинг» щодо того, на скільки вистачить українцям нинішніх заощаджень. 60 % респондентів кажуть, що відкладені кошти в них закінчаться менш ніж на місяць. І лише 3 % опитаних відповіли, що мають заощадження, які дозволять протриматися понад рік.

Наприкінці етеру народні депутати Дубінський та Гончаренко хвилин зо п’ять, поки ведуча мовчала, намагалися довести глядачам, хто з них більший брехун. Врешті Наталя Мосейчук рознервувалася та сказала, що такі перекидання відповідальності політиками один на одного її «задовбали».

2 квітня, «Народ проти», ZIK

На зв'язок зі студією виходили ексміністр фінансів Ігор Уманський, міністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш, інфекціоністка Ольга Голубовська, народні депутати Сергій Власенко («Батьківщина»), Данило Гетьманцев, Олександр Дубинський («Слуга народу»), Олег Синютка («Європейська солідарність»), Тетяна Плачкова («ОПЗЖ»), народний депутат 8-го скликання Ігор Мосійчук (Радикальна партія Ляшка), бізнесмен Євген Найштетик, журналісти Юрій Молчанов та Євген Куксін, маркетолог Дмитро Розенфельд, телеведучий Макс Назаров. Тобто, чотирандцять гостей (одинадцять чоловіків і три жінки). Резонували, як завжди, народний депутат із монобільшості Максим Бужанський та колишній парламентар-свободівець Юрій Михальчишин.

Говорили про поширення коронавірусу, кадрові зміни в уряді та земельний закон.

3 квітня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

Автори проєкту знов запросили гостей у студію. Нині дискутували лідери партій «Європейської солідарності» — Петро Порошенко та «Батьківщини» — Юлія Тимошенко, очільники фракцій «Голосу» — Сергій Рахманін та «Слуги народу» — Давид Арахамія, співголова фракції «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко, заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, член наглядової ради «Приватбанку» Роман Сульжик, керівник аналітичного центру Данило Пасько. Відеозв’язком долучилися очільники Тернополя Сергій Надал та Вінниці Сергій Моргунов. Разом десять промовців (дев’ять чоловіків та одна жінка). Із присутніх у студії захисну маску мав лише Давид Арахамія, та й то весь етер тримав її у руках.

У першій частині програми зайшлося про боротьбу України з пандемією коронавірусу. Про це у студії звітував заступник керівника Офісу президента. Кирило Тимошенко згадував раніше озвучену заступником міністра охорони здоров’я Віктором Ляшком інформацію про замовлення двох мільйонів вітчизняних тестів. А ще сказав, що для українських медиків закупили 40 тисяч захисних окулярів, 21 тисячу термометрів, понад 6 мільйонів рукавичок тощо. Подякував Тимошенко й Петру Порошенку за закупівлю 10 тисяч захисних костюмів. А ще анонсував запуск колцентру від «Укрпошти», за допомогою якого люди з груп ризику зможуть замовляти необхідні товари з безкоштовною доставкою.

Міські ж голови одностайності щодо медичного забезпечення не мали. Сергій Надал говорив, що закупленого державою вистачить, його колега Моргунов переконував, що Вінниця отримала лишень чверть від необхідного.

Здивував Петро Порошенко. На відміну від колег по фракції, які в етерах інших токшоу агресивно критикують владу та не менш нав’язливо піарять «Європейську солідарність», лідер політсили говорив спокійно, не перебивав нікого із присутніх та майже не критикував нинішню владу, лиш порадивши їй покращити комунікацію. Залишився самопіар: кілька хвилин Порошенко розповідав, як багато медичного одягу та обладнання закупив його фонд та які закупівлі ще попереду.

Другу частину «Свободи слова Савіка Шустера» присвятили проголосованим у ніч проти вівторка законам про банки та землю. У студії показали відео про історію протистояння ексвласника «Приватбанку» та держави, а також навели деталі «антиколомойського» законопроєкту. Потому член наглядової ради банку Роман Сульжик оптимістично анонсував новий позов проти колишніх власників на суму 5,5 мільярдів доларів. «Вы улыбаетесь так, как будто уже выиграли», — зауважив ведучий.

Ну а далі гості студії поділилися на три табори. У першому — противників документа — об’єдналися лідери «Батьківщини» та «ОПЗЖ». Гортаючи законопроєкт, Юлія Тимошенко у притаманній їй манері нагнітання говорила, що «у нас більше не існує правової держави», а Юрій Бойко бідкався, що «нормы этого закона уничтожат любой банк». Також Тимошенко згадала, що проти Савіка Шустера свого часу порушили «надуману справу» за несплату податків. І якби на той момент діяв банківський закон, телевізійник, мовляв, не зміг би відстояти свою честь і гідність.

Нейтральну позицію зайняв лідер фракції «Голосу» Сергій Рахманін. Журналіст говорив, що видання «Дзеркало тижня», де він працював, писало про оборудки колишніх власників «Привату» давно, та Нацбанк тривалий час втручатися у ситуацію не хотів.

А от гурт прихильників банківського закону сформували лідер фракції монобільшості Давид Арахамія та голова «Євросолідарності» Петро Порошенко. Останній, щоправда, не втратив нагоди зауважити, що «банківська система — міцна й ефективна» завдяки діям попередньої влади, які, мовляв, передали наступникам добре відлагоджений механізм.

Показали в етері й цитату з інтерв’ю лідера «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, яке той у вівторок дав афілійованим телеканалам. У ньому кум Путіна, зокрема, схвально відгукувався про можливе оголошення Україною дефолту. Пряма мова Медведчука не сподобалася Сергію Рахманіну. Та ведучий на зауваження гостя відреагував словами: «Мы показываем всех политиков… За него голосовали 13 % избирателей». Хоча у студії при цьому весь час був співголова фракції «ОПЗЖ» Юрій Бойко, здатний і сам донести позицію партії.

Найгарячішу дискусію автори програми приберегли на третій блок, де мова пішла про ринок землі. Обговоренню передувала інфографіка про те, скільки земель є в Україні та про новації, запроваджені законом. «Коаліції», сформовані під час попереднього обговорення, збереглися: Арахамія та Порошенко стояли на тому, що нинішня версія закону — збалансована та корисна, а Тимошенко та Бойко — що проголосований законопроєкт поганий. Представник «ОПЗЖ», зокрема, говорив, що «люди чувствуют, как их хотят обмануть», а лідерка «Батьківщини» на третьому за тиждень етері провадила ті ж самі тези про руйнацію України та навіть голод, якщо закон підпише президент. Вкотре наголошуючи, що право скуповувати приватні землі треба залишити державі.

Схоже, Давид Арахамія не вірить словам Юлії Тимошенко

У підсумку було помітно, що авторам токшоу при складанні списку гостей варто зважувати на те, чи були запрошені політики на інших етерах. Адже цього тижня, наприклад, Юлія Тимошенко на ICTV, «1+1» та каналі «Україна» майже слово в слово повторювала одні й ті ж тези про знищення України ухваленими законами.

3 квітня, «Ехо України», Прямий

До студій Прямого прийшли народний депутат 6-го скликання Віктор Уколов (БЮТ) (єдиний у масці та рукавичках), парламентарка 8-го скликання Вікторія Войціцька (ВО «Самопоміч»), аналітик Анатолій Амелін та політкоментатор Ігор Рейтерович. На відео долучалися хворий на коронавірусну хворобу одесит Максим Головкін, керівниця Української служби «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе, народні депутатки: з монобільшості — Олена Шуляк, «Євросолідарності» — Марія Іонова, «Голосу» — Інна Совсун, фермер Дмитро Огньов, народний депутат 8-го скликання від «БПП «Солідарність», ексрадник прем’єра Гончарука Олексій Мушак, заступник міністра закордонних справ Єгор Божок. Разом дванадцять гостей (семеро чоловіків і п’ять жінок).

 

Спершу заговорили про поширення коронавірусу. На старті блоку показали звернення прем’єра, а також відео про те, як приходить до тями після пандемії китайський Вухань. Матвій Ганапольський схвально відгукувався про жорсткий карантин і ганив киян за ігнорування вимог та скупчення у парках.

До розмови скайпом долучили враженого Covid-19 одесита Максима Головкіна. Який твердив, що тривалий час не знав результатів тестів, а повторне тестування йому провели лише нещодавно, після багаторазових звернень до медиків та влади. Хоча вірус вразив хлопця ще 14 березня.

Показали в тематичному блоці й відео про те, як у світі боряться з недугою, та інфографіку, скільки тестів роблять у різних країнах. На цьому фоні гості етеру злилися воєдино у критиці влади, яка, мовляв, реагує із суттєвим запізненням.

Матвій Ганапольський навів результати соцопитування від групи «Рейтинг» (яким за день до того послуговувалася й ведуча «Права на владу» на «1+1») щодо того, на скільки вистачить українцям надбаних заощаджень. Бажаючи підкреслити, що в Україні протидія вірусу йде гірше, ніж у провідних країнах, в етері показали відео про те, які набори отримують люди, котрі прибувають до Південної Кореї. У їхньому складі, зокрема, кількадесят масок, дезінфектори, градусники, їжа. Там все це формується коштом компанії «Самсунг».

«Украинские производители могли сделать такие коробочки?» — цікавився ведучий так, немовби вітчизняний бізнес мало допомагає в боротьбі з вірусом. «Такое может быть у зрелых наций. Мы — нация подростков», — у дивний спосіб погоджувався з ведучим аналітик Амелін.

Доповнили блок включенням керівниці Української служби «Голосу Америки» Мирослави Гонгадзе, яка розповіла про боротьбу з пандемією у США. Потому в етер дали звернення президента України, де той розповідав про проблеми медиків у регіонах і як влада їх вирішує. Пряма мова Володимира Зеленського згуртувала присутніх у жорсткій критиці глави держави. А ведучому слова президента нагадали «виступи Путіна перед народом».

Далі Віктор Уколов кілька хвилин розповідав, як лідер «Євросолідарності» закуповує і продукти харчування, й медичне обладнання. Крім того, політтехнолог пропіарив ще й платформу взаємодопомоги «Солідарність», бо ж на державу, мовляв, «сподівань мало». Далі говорили про проголосовані в ніч проти вівторка закони про ринок землі та діяльність банків. У сюжеті автори відзначили ситуативну коаліції «Батьківщини» та «ОПЗЖ», які виступили проти обох проєктів.

Далі і ведучий, і більшість експертів наголошували, що ухвалення законів (за рішучої позиції фракцій «ЄС» та «Голосу») фактично врятувало Україну від дефолту й руйнації. «Було приємно, що щось об’єднало "Слугу народу", "Європейську солідарність" і "Голос"», — тішився Ганапольський.

Фермер Дмитро Огньов, долучившись до етеру скайпом, охарактеризував земельний закон фразою: «Це перемога». Не випромінював оптимізму хіба що аналітик Анатолій Амелін, через численні обмеження називаючи законопроєкт слабким і малоефективним.

На десерт же автори «Еха України» підготували сюжет про річницю першого туру президентських виборів-2019. «Всі забули, а ми — ні», — наголошував ведучий. Цей блок постійних глядачів програми теж не здивував: у сюжеті до обговорення вказали, як багато обіцяв кандидат Зеленський та як мало виконав Зеленський-президент. Майже одностайними у критиці були й гості, а Віктор Уколов навіть пророкував каденції президента «жахливе закінчення».

У свою чергу, парламентарка 8-го скликання Вікторія Войціцька наводила дані свіжого опитування КМІС, 75 % респондентів якого скаржаться на неуспішну боротьбу влади з корупцією. Завершили ж програму рубрикою про те, як світ оговтується від пандемії. Тільки от її назва — «Жити по-новому» — за дивним збігом повторювала гасло, з яким Порошенко йшов на президентські вибори-2014.

3 квітня, «Протистояння», NewsOne

На передмову завітав політичний діяч та ведучий NewsOne Дмитро Співак.

У гуртовій дискусії зійшлися бізнесмен та телеведучий Андрій Пальчевський, народні депутати Юрій Камельчук, Ірина Верещук, Олена Мошенець (фракція «Слуга народу»), Ренат Кузьмін, Олександр Качний («ОПЗЖ»), «економічний експерт» Олександр Охріменко, політтехнолог Дмитро Раїмов, народна депутатка 8-го скликання («Батьківщина») Надія Савченко, народний депутат 8-го скликання (БПП) Олексій Мушак, політкоментатор Вадим Карасьов, колишній командир розвідки полку «Азов» Сергій Коротких, академік НАНУ та віцепрем’єр часів Януковича Володимир Семиноженко, економіст Андрій Длигач. П’ятнадцять гостей (дванадцять чоловіків і три жінки). Ішлося про боротьбу з Covid-19, земельний та банківський закони тощо.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2648
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду