«Унижение президента с помощью женщины». Огляд токшоу за 25–29 листопада 2019 року

«Унижение президента с помощью женщины». Огляд токшоу за 25–29 листопада 2019 року

3 Грудня 2019
2292
3 Грудня 2019
13:45

«Унижение президента с помощью женщины». Огляд токшоу за 25–29 листопада 2019 року

2292
Голованов на велосипеді, порада Зеленському взяти з собою на нормандську зустріч Медведчука та Насіров-антикорупціонер. Про що говорили в токшоу ICTV, NewsOne, «України», «1+1», ZIKа і Прямого.
«Унижение президента с помощью женщины». Огляд токшоу за 25–29 листопада 2019 року
«Унижение президента с помощью женщины». Огляд токшоу за 25–29 листопада 2019 року

На тижні основною темою дискусій у популярних токшоу стали обшуки у волонтерки Марусі Звіробій. Хоча активно обговорювали й газові відносини України та Росії, і стан вітчизняних доріг, і реформи у МОЗ.

25 листопада. «Свобода слова», ICTV

На етер завітали голова Держагентства автомобільних доріг Олександр Кубраков, міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька, експерт eHealth Євген Прилипко, громадський діяч Тимофій Бадіков, ексрадник міністерки охорони здоров’я Олександр Чумак, виконавча директорка фонду «Пацієнти України» Інна Іваненко, лікар Федір Лапій, директор напряму охорони здоров’я Українського інституту майбутнього Олександр Торгун, виконавча директорка ГО «Життя» Лілія Олетер. Разом шість чоловіків і три жінки.

Попри головну тему етеру — розвиток галузі охорони здоров’я — першим до мікрофона вийшов новий очільник «Укравтодору». Коротка промова (виступ тривав менше 10 хвилин, включно із запитаннями ведучого) не дозволила розповісти про перспективи галузі детально. Олександр Кубраков запевнив авдиторію, що коштів на ремонт доріг вистачить, а на будівництво платних автошляхів потрібно ще «3-4 роки».

Потому час відповідати настав для очільниці МОЗ. Зоряна Скалецька теж не давала багато конкретики. Проте розповіла, що медичні заклади наступного року можуть отримати багато грошей на надання профільних послуг у разі підписання угод із Національною службою здоров’я. Загалом на програму виділено 72 мільярди гривень. Запитували міністерку і про звільнення очільника НСЗУ Олега Петренка, який говорив про відсутність спільної мови із представниками МОЗ. «Команда НСЗУ продовжить свою роботу» — відповіла посадовиця.

Згадувала Скалецька і про «непопулярні кроки»: посилення впливу місцевої влади на ефективну роботу комунальних медзакладів. А також анонсувала створення системи контролю якості ліків.

Ексрадник міністерки Олександр Чумак, як і за три дні до того, в етері «Свободи слова Савіка Шустера», прямо запитував Зоряну Скалецьку про збільшення обсягів державних закупівель ліків вітчизняних виробників. Що з уст співвласника фармзаводу «Інтерхім» виглядало як лобіювання власних бізнес-інтересів.

27 листопада, «Український формат», NewsOne

Участь у передмові проєкту взяв старий знайомий глядачів телеканалу — ексміністр транспорту часів Ющенка Євген Червоненко. Риторикою гість не здивував, а от подачею — так: кілька стартових хвилин Червоненко говорив хорошою українською. В цей час він згадав про збитковість держпідприємств на прикладі «Укрзалізниці» та «Укрпошти», пояснюючи це тим, що керувати компаніями ставлять «дебілів і покидьків». Зауважень від ведучого гість не мав. Далі, вже російською, Червоненко роздав традиційну порцію критики кабміну та монобільшості. Натомість урядовців часів Януковича гість вважає «людьми с огромным опытом».

Не гребував постійний гість NewsOne і відвертими фейками, згадавши про те, як ми «вышли на первое место по темпам роста антисемитизма» (що дійсності не відповідає). Згадав гість і про Росію, з якою, на його думку, Україна має йти на контакт. Насамкінець «сольного» блоку «Українського формату» ведучий Василь Голованов анонсував новий проєкт за участю все того ж Червоненка, не деталізувавши, який саме телепродукт готують на каналі. Це при тому, що ексміністр транспорту виступав в етері NewsOne і в ролі телеведучого, і в амплуа співака.

У гуртовій дискусії зійшлися політкоментатори Руслан Бортник, Вадим Трюхан (завсідник російських пропагандистських токшоу), народні депутати Ілля Кива, Василь Німченко, Наталя Королевська (фракція «Опозиційна платформа — За життя»), Сергій Власенко та Вадим Івченко (ВО «Батьківщина»), Анна Скороход (позафракційна, раніше — «Слуга народу»), народні депутати попередніх скликань Віталій Купрій (БПП, позафракційний), Дмитро Линько (РПЛ), Михайло Опанащенко (нині — член «ОПЗЖ»), Віталій Журавський (Партія регіонів), заступниця головного редактора інтернет-газети «Страна.UA» Світлана Крюкова та журналістки видання — Юлія Корзун та Анастасія Товт, віцепрем’єр-міністр України в уряді Гройсмана Павло Розенко, медійний діяч Юрій Молчанов, ексочільник Харківської ОДА та колишній народний депутат-регіонал Михайло Добкін (відео).

Розпочалася основна частина «Українського формату» незвично: ведучий заїхав до студії на велосипеді, наспівуючи саундтрек до серіалу «Слуга народу». Схоже, Василь Голованов хотів поіронізувати з незвичного подарунку українському президенту від естонської колеги.

Основні ж тези, озвучені в етері представниками «ОПЗЖ» та близькими до партії спікерами, не змінилися: говорити з Росією варто, купувати їхній газ — теж. Тільки от недосвідченому Зеленському буде вкрай важко говорити з Путіним на нормандській зустрічі. Тож для «страховки» дехто з гостей (на кшталт Киви) запропонували нашому президенту взяти із собою… Віктора Медведчука.

Пройшлися присутні і блогом президента України, в якому той звітує про зроблене на посаді. Відео неабияк надихнуло народного депутата від «ОПЗЖ» Іллю Киву, який навіть спародіював блог Зеленського. Коментуючи власну творчість, Ілля Кива зазначив: «У меня не может быть ненормативной лексики — у меня три высших образования». Хоча тут народний депутат явно применшив свої вміння, адже з матюками Кива давно на «ти».

Далі той-таки Кива закликав президента розпустити Верховну Раду. Потому в етер «Українського формату» дали включення журналістки зі шведського Мальме, де футболісти київського «Динамо» саме готувалися до матчу ліги Європи проти однойменного клубу. Пояснити футбольну п’ятихвилинку посеред політичного токшоу важко, хіба що також партійними інтересами — господарі «Динамо» також в орбіті «ОПЗЖ».

Далі до маніпуляцій вдався ведучий проєкту. Василь Голованов заявив, що з Росії невдовзі начебто планують зняти санкції.

– Хто планує? — допитувався народний депутат Власенко.

– Подейкують, — невпевнено виправдовувався Голованов.

Вектор дискусії трохи змінився, коли слово взяв віцепрем’єр уряду Гройсмана Павло Розенко. Він бідкався про повернення Росії до складу ПАРЄ, що начебто сталося завдяки новій владі. Симпатики «ОПЗЖ» не залишили слова Розенка без уваги: «попередникам» пригадали всі гріхи.

Була цього разу в «Українському форматі» й післямова. До 5-годинного етеру «Українського формату» додали ще годину порожніх обговорень. Тут зібралися політкоментатори Олександр Годний, Ігор Рейтарович, Олександр Лазарєв та представниця «Громадсько-політичної платформи Надії Савченко» Тетяна Проторченко. Отже, разом у 6-годинному етері проєкту зібралися 16 чоловіків та шість жінок. Завершальний блок програми не відрізнявся від інших: політичні коментатори навипередки розповідали про те, як важливо купувати газ у Росії та контактувати з Путіним.

28 листопада, «Право на владу», «1+1»

У студії зібралися прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, міністр інфраструктури Владислав Криклій, голова Державного агентства автомобільних доріг Олександр Кубраков, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький, народні депутати від фракції партії «Слуга народу»: голова комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський та його колега Олександр Скічко, міністр інфраструктури 2016–2019 років Володимир Омелян, експерт із питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв, громадський активіст та журналіст Костянтин Андріюк, засновник проєкту dtp.kiev.ua Влад Антонов. Разом десять чоловіків.

У такому складі учасники етеру обговорювали стан українських доріг. Коли до мікрофона вийшов очільник уряду, ведуча запропонувала йому переглянути відео з Китаю, де багатосмуговий міст звели трохи менше, ніж за дві доби. З ним порівняли ремонт Шулявського мосту столиці, який триває не перший місяць.

«В Україні буде так само», — традиційно випромінював оптимізм Олексій Гончарук. Щоправда, не уточнивши, коли саме. Тепер подібних темпів, на переконання прем’єра, немає через істотну корупцію в галузі. З нею в кабміні теж планують боротися.

Естафету біля мікрофона в очільника уряду перехопив керівник «Укравтодору». Олександр Кубраков заявив, що на ремонт українських доріг потрібно три роки.

«Люди живуть сьогодні», — намагався критикувати наступника Володимир Омелян. Хоча, будучи на посаді, й сам любив довгострокові прогнози.

Позитиву розмові намагався додати народний депутат від «Слуги народу» Олександр Скічко. За словами якого, зміни рухомого складу «Укрзалізниці» мають відбутися вже цього тижня. Що саме мав на увазі парламентар, ведуча не запитувала.

Далі вектор розмови повернув у бік статистики ДТП на українських дорогах. Гості намагалися зрозуміти, хто чи що більше винне в аваріях: погане покриття чи байдужість водіїв? «Штраф за непристебнутий пасок — 51 грн. Це — дно», — сумно резюмував журналіст та громадський активіст Костянтин Андріюк.

29 листопада, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

Спілкувалися з ведучим міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, колишній віцепрем’єр-міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко, його колега з «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко, член фракції ВО «Батьківщина» Олексій Кучеренко, парламентарі від «Слуги народу» — Галина Третьякова та Андрій Герус, а також мер Львова Андрій Садовий та ексдепутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов (двоє останніх вмикалися відеозв’язком). Разом дев'ять чоловіків та одна жінка.

Мова пішла про газові війни з Росією. Автори проєкту присмачили етер сюжетами про енергетичні взаємовідносини між Україною та Росією, роботу газотранспортної системи нашої держави тощо. Завдяки матеріалам етер вийшов більш інформативним, ніж якби проблеми цілком віддали на обговорення гостям.

Були у програмі й прямі включення. Одне з них — з-під стін Верховної Ради, де того дня мав засідати профільний комітет під керівництвом Андрія Геруса. З журналісткою «Свободи слова» при цьому спілкувалися керівники Придніпровської та Криворізької ТЕЦ, критикуючи закупівлю електроенергії в Росії. Обидва підприємства, керівники яких прийшли критикувати чинну владу, входять до енергокомпанії ДТЕК власника «Україна» Рината Ахметова. Про війну каналу з Герусом на всіх фронтах читачі ДМ знають із моніторингів щоденних новин і тижневиків.

Ось і тут народний деп Андрій Герус зазнав найзапеклішої критики за закупівлю електроенергії в Росії. Відбивався парламентар стандартними тезами про демонополізацію енергетичного ринку.

«Українці мають отримати доступні тарифи», — говорив Герус. Натомість серед критиків чинної влади виділявся народний депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко, перекрикуючи опонентів словами про «газову голку Росії», з якої Україна, мовляв, злізла за Порошенка та на яку може повернутися зусиллями чинної влади. Гончаренко допитувався у профільного міністра, чи розглядають в уряді прямі закупівлі газу в Росії. Олексій Оржель відповів ствердно, додавши, що, якщо таке станеться, Україна готова платити не політичну, а ринкову ціну.

Говорили у студії й про те, чи продовжиться з 1 січня транзит російського газу через українську газотранспортну систему. Тут думки гостей розділилися: члени команди Зеленського, як і представник «Батьківщини», певні у продовженні, тоді як ексдепутат російської Держдуми Ілля Пономарьов готовий «спорить на бутылку коньяку», що транзит зупиниться.

Згадали на «Свободі слова» й кейс компанії Іллі Пономарьова, якій влітку цього року не дозволили видобувати газ на Чорноморському шельфі, попри перемогу в конкурсі.

Олексій Гончаренко тим часом критикував кабмін за те, що, попри зниження вартості на хабах, ціна на газ для споживачів змінюється несуттєво. Хоча, коли схожі тенденції були на профільному ринку на початку року, народний депутат не обурювався.

Наприкінці етеру кілька хвилин мав і мер Львова. Андрія Садового долучили до програми у контексті справи про зловживання владою; мер свою провину заперечив, назвавши справу надуманою.

29 листопада, «Народ проти», ZIK

Участь у передмові взяв екснародний депутат та колишній член Наглядової ради Національного банку України Василь Горбаль. Імітувати дискусію до студії в цей час запросили юристку Анну Маляр, а також журналістів Антона Подлуцького, Володимира Бойка та Сергія Лямця.

У гуртовому обговоренні, крім згаданих гостей, участь взяли ексочільник Державної фіскальної служби та обвинувачений у корупції Роман Насіров, колишні голови Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж та Віктор Гвоздь, народні депутати Євген Шевченко («Слуга народу») та його колишня колега по фракції, нині позафракційна Анна Скороход, член фракції ВО «Батьківщина» Вадим Івченко, колишня народні депутатка Оксана Продан, екснародний депутат та очільник Харківської ОДА часів Януковича Михайло Добкін, заступниця голови Адміністрації президента Віктора Януковича Марина Ставнійчук, а завдяки відео до студії вмикалися колишній народний депутат від партії Ляшка Ігор Мосійчук та журналіст «1+1» Євген Плінський. Спільно 12 чоловіків та чотири жінки. Резонував лише Макс Бужанський («Слуга народу»), адже його візаві Юрій Михальчишин у цей час був у прифронтовій зоні.

У передмові ведуча Наташа Влащенко все намагалася допитатися у Василя Горбаля, що ж загрожує вітчизняній економіці. Запитуючи і про «долар по 60», і про ринок землі, й про реформи загалом. Гість, у свою чергу, закликав «не лякати людей» та схвально відгукнувся про ринок землі, хоча й підсумував, що чинна влада «топчеться на місці».

Першою темою гуртового обговорення стали обшуки у волонтерки Марусі Звіробій через її висловлювання на адресу Володимира Зеленського.

– Это — чистый криминал, — коментував слова волонтерки народний депутат Євген Шевченко.

Прямої погрози президенту не було. До того ж, ці слова не були доведені до Зеленського напряму, — сперечалася юристка Анна Маляр.

Дехто з гостей дозволив собі сексистські висловлювання. Зокрема, журналіст Володимир Бойко пригадував, що на скандальному відеозверненні були «дві п’яні жінки», а Сергій Лямець назвав погрози в бік Зеленського «публичным унижением президента с помощью женщины».

Згодом до студійної дискусії відеозв’язком приєднався екснародний депутат від РПЛ Ігор Мосійчук. Ввімкнення Мосійчука в етер «Народу проти» стали вже традиційними. Колишнього соратника Ляшка позиціонують як «розслідувача», хоча останнім часом Мосійчук продукує здебільшого фейки (як цей чи оцей).

Здебільшого негативно коментуючи слова Звіробій та Федини, гості програми натомість оплесками зустріли появу в студії колишнього очільника Харківської ОДА Михайла Добкіна, який днями заявив про бажання «повісити Порошенка, Турчинова і Парубія».

«Это шло от души. Я говорил об эпохе, с которой хотел распрощаться» — під оплески глядачів говорив Добкін, так і не отримавши зауважень за заклики до насилля. Крім того, коментуючи слова про повішення, соратник Геннадія Кернеса порівнював представників попередньої влади з новорічними гірляндами, викликаючи посмішки у присутніх.

Другою темою випуску став стан справ на митниці, а пару спікерів сформували експарламентарка Оксана Продан та колишній голова ДФС Роман Насіров. «Хотілося б побачити результати роботи податкової та митниці», — критикував посадовців останній, нарікаючи на корупцію в цій царині. При цьому й ведуча, й гості етеру немовби забули, як два роки тому сам Насіров опинився в центрі гучного корупційного скандалу. Та про минуле «експерта» ніхто у студії чомусь не згадував, а як питання були лише до очільника митної служби Максима Нефьодова, якого у студії ZIK не було.

Третю тему — постачання газу — обговорили за участю нардепів Анни Скороход та Вадима Івченка. Основна теза, підтримана більшістю присутніх: знижка на блакитне паливо важлива для гаманця пересічного українця. (Отже, газ потрібно купувати в Росії.)

Четвертою темою стало розсекречення українського розвідника Едуарда Матюхи. Біля бар’єру зійшлися колишні очільники Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж та Віктор Гвоздь. Останній, зокрема, назвав українську розвідку «нелюбимим дитям спецслужб» та «кишеньковою структурою президента». Тоді як юристка Анна Маляр припустила, що такого типу «розсекречення розвідників» надалі будуть використовувати для легалізації сепаратистів, які зуміли домовитися з владою.

29 листопада, «Ехо України», Прямий канал

На Прямий канал завітали народні депутати Володимир Ар’єв («Європейська солідарність»), керівник Центру вивчення Росії та окупованих територій Вадим Денисенко, заступник МТОТ часів Порошенка Георгій Тука, народний депутат першого скликання Валерій Івасюк, волонтер Мирослав Гай, народний депутат 8 скликання, член «ОПЗЖ» (і завсідник токшоу NewsOne) Михайло Опанащенко, колишній радник президента Порошенка Юрій Бірюков, юристка Леся Василенко. Разом сім чоловіків та одна жінка.

На старті співведуча програми Олена Курбанова, яка нещодавно повернулася з Канади, розповідала, як канадська діаспора активно дивиться Прямий канал і як тамтешні українці люблять Матвія Ганапольського. Інший співведучий «Еха України» Юрій Петрушевський поширив слова Курбанової на всю українську діаспору в світі. Жартуючи, що раз земляки за кордоном так люблять Ганапольського, то неважко вгадати, хто може бути наступним президентом України.

Говорили ж в етері про обшуки у волонтерки Звіробій, рейтинги Зеленського, закупівлю газу та інші актуальні теми. Традиційно, левова частка промов була критичною до чинної влади та схвальною в бік команди Петра Порошенка.

29 листопада, «Протистояння», NewsOne

Участь у передмові взяв бізнесмен, телеведучий і завсідник каналів Медведчука Андрій Пальчевський.

Гості гуртового етеру: політкоментатори Михайло Чаплига, Віктор Таран, Валерій Димов, Олексій Якубін, Ростислав Балабан, медійний діяч Юрій Молчанов, політтехнолог Борис Тизенгаузен, народні депутати Нестор Шуфрич, Олександр Качний (фракція «Опозиційна платформа — За життя»), Анна Скороход (позафракційна), народні депутати попередніх скликань Віталій Журавський, Юрій Левченко, громадський діяч Олександр Скубченко. Разом 13 чоловіків та одна жінка.

Згадали про ринок землі, роботу Володимира Зеленського, відносини України та Росії тощо.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації Детектор медіа та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2292
Читайте також
23.12.2019 10:30
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
2 300
25.11.2019 12:00
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
1 950
28.10.2019 10:30
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
4 012
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду