«Чорнобиль. Майдан. Імпічмент». Огляд токшоу за 23–27 вересня 2019 року

«Чорнобиль. Майдан. Імпічмент». Огляд токшоу за 23–27 вересня 2019 року

30 Вересня 2019
1878
30 Вересня 2019
11:30

«Чорнобиль. Майдан. Імпічмент». Огляд токшоу за 23–27 вересня 2019 року

1878
Спільні гості двох «Свобод слова», улеслива Тимошенко та поцілунки від Червоненка.
«Чорнобиль. Майдан. Імпічмент». Огляд токшоу за 23–27 вересня 2019 року
«Чорнобиль. Майдан. Імпічмент». Огляд токшоу за 23–27 вересня 2019 року

Ключовою темою тижня в усіх токшоу стала телефонна розмова президентів США та України влітку цього року, а також особиста зустріч двох лідерів держав на Генасамблеї ООН. Активно обговорювали й ринок сільгоспземель, який уряд має наміри відкрити за рік.

23 вересня. «Свобода слова», ICTV

Цього вечора ведучий Вадим Карп’як модерував розмову між міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофієм Миловановим, його заступником Тарасом Висоцьким, лідеркою фракції ВО «Батьківщина» в парламенті Юлією Тимошенко, її колегою із фракції «Європейської солідарності» Артуром Герасимовим, головою Комітету з питань аграрної та земельної політики (фракція «Слуги народу») Миколою Сольським та народним депутатом від «Батьківщини» Вадимом Івченком. До розмови також долучилися заступник директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський, професор Київської школи економіки Олег Нів’євський, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Микола Стрижак. Тобто 9 чоловіків та одна жінка.

Ішлося про ринок землі, який Кабмін планує відкрити з 1 жовтня 2020 року. Адвокатувати ініціативу до мікрофона вийшов Тимофій Милованов. «Ринок землі вже є. Але він — тіньовий, а ми маємо зробити його прозорим», — провадив урядовець. Назвав Милованов і способи захисту українського фермера від масового «вторгнення» закордонних інвесторів: дешеві кредити; першочергове право на викуп земель та низькі ціни для українських аграріїв. Відкрити ринок земель, за словами міністра, мають, зокрема, й тому, що державні підприємства неефективно використовують наявні угіддя.

Чи буде з цього приводу референдум? — цікавився у спікера заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Це буде референдум про більшовизм, — відповів посадовець.

На слова ж представника «Батьківщини» Вадима Івченка про те, що дозвіл купувати землю іноземцям, котрі мають юрособи в Україні, — це «державна зрада», Тимофій Милованов відповів: «Боятися треба не іноземців, а темних грошей».

Різко змінила тон розмови лідерка «Батьківщини», яка вийшла до мікрофона слідом за міністром. Вільний продаж землі, на думку Тимошенко, зробить Україну «сировинним придатком» Заходу, призведе до «руйнації села» та позбавить роботи «наших дітей».

«96,2 % фермерських господарств Європи — сімейні», — оперувала колишня прем’єрка даними, надрукованими на аркушах, що їх вона завбачливо взяла на етер. Додавши, що в питанні ринку землі конче потрібен всеукраїнський референдум.

Палку промову Юлії Тимошенко ведучому Вадиму Карп’яку зупинити було вкрай важко. Попри те, він намагався тримати дискусію у фаховому руслі.

Чергова зміна вектору дискусії сталася, коли до мікрофона вийшов співголова фракції «Європейської солідарності» Артур Герасимов. Його ключові тези звелися до того, що Петро Порошенко був чи не найсильнішим президентом України, тоді як наступник ризикує втратити так тяжко надбані за 5 років досягнення.

Ми — єдина європейська демократична країна, де немає ринку землі. Проте селянам потрібен захист, — казав Герасимов.

Що ж заважало реалізувати ініціативу за попереднього парламенту? — цікавився ведучий.

Ми зробили все, щоб наблизити цей момент, — зійшов на демагогію парламентар, наприкінці виступу додавши, що команда Порошенка «з нуля відроджувала армію, тож питання землі було на другому плані».

У підсумку проєкт ICTV знову вигідно вирізнявся на тлі беззмістовних токшоу, до прикладу, на каналах Віктора Медведчука. Автори «Свободи слова» вкотре зробили ставку на фахову дискусію, запросивши до студії людей, які знаються на темі, а не лише політиків.

24 вересня. «Пульс», «112 Україна»

До студії каналу «112» спершу прийшов телеведучий і громадський діяч (та екскандидат у народні депутати від «Слуги народу», якого, щоправда, зі списків виключили) Дмитро Співак. «Співати» завсіднику телеканалів Медведчука довелося на тему роботи Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, 74-та сесія якої стартувала того дня. Чому до виступу на цю тему не запросили більш фахового спікера чи, зрештою, представників фракції «ОПЗЖ», як це зазвичай буває, залишилося незрозумілим.

Балачки про зустріч Трампа та Зеленського в контексті їхньої телефонної розмови в липні цього року («От этой ситуации зависит и судьба выборов в США, и судьба Украины») у виконанні гостя поєдналися із традиційними тезами про мир, точніше, погану оборону: «В Украине за 5 лет не построили ни одного патронного завода». Хоча невдовзі Співак таки дав зрозуміти, що виступає за «партнерство» з Росією. Бо ж, на його думку, США «плевать хотели на Украину». А всі збройні конфлікти, мовляв, базуються на тому, що «большие дяди воюют за землю».

Трохи критики в етері «Пульсу» дісталося Віктору Януковичу, представники якого заявили про намір четвертого президента повернутися на батьківщину. «Что ж ты всех предал?!» — риторично питав у Януковича Співак.

На «десерт» сольної частини проєкту ведучі згадали про заяву РНБО, яка начебто не виявила підстав для санкцій щодо телеканалу «112 Україна». Щоправда, того ж дня в РНБО уточнили, що підстав їм не надала СБУ, але «робота триває». Але заява, процитована в етері, порадувала не тільки ведучих, але й гостя: «мы выстояли», «это — победа граждан Украины», які, мовляв, «имеют право на свободу слова». Хоча читачі «Детектора медіа» знають, що «свобода слова» на телеканалах Медведчука має досить обмежений характер.

На гуртовий етер «Пульсу» прийшли народні депутати Юрій Павленко, Олег Волошин та Олександр Качний (фракція «Опозиційної платформи — За життя»), Сергій Власенко та Іван Крулько («Батьківщина»), Данило Гетьманцев («Слуга народу»), народний депутат 8-го скликання Олег Бондарчук («Свобода»), політкоментатори Олександр Кочетков, Олександра Решмедилова й Ростислав Балабан, колишня членкиня Венеційської комісії Марина Ставнійчук, ексміністр транспорту Євген Червоненко, експерт з енергетики Валентин Землянський. Телефоном приєднувалася членкиня фракції «Слуга народу» Марина Бардіна. Загалом 11 чоловіків і три жінки.

Далі йшлося про роботу Генасамблеї ООН, зустріч президентів України та США. Але почали все ж із заяв адвоката Януковича про бажання четвертого президента повернутися до України. «Янукович — важливий свідок щодо подій на Майдані», — сказав народний депутат від «ОПЗЖ» й колишній соратник Януковича Юрій Павленко. Ведуча проєкту, у свою чергу, нагадала, що європейські санкції з Януковича зняті лише частково.

«Я бы хотел, чтобы Янукович вернулся. И ответил, почему Небесная сотня, почему 2 мая?» — розводив руками Євген Червоненко. Не пояснюючи глядачам, звідки президент-утікач має знати деталі конфлікту в Одесі 2 травня 2014 року, якщо на той час уже був у Росії. Червоненко також заявив, що знає, «кто стрелял на Майдане», однак у студії ці дані озвучити не захотів.

Дискусія тим часом хаотично скотилася в бік причин та наслідків Майдану. Змінити вектор намагався народний депутат від «Слуги народу» Данило Гетьманцев, який раптово заговорив про важливість відкриття ринку землі. Та його зупинила ведуча, нагадавши тему, що обговорювалась у студії. Коли ж представнику президентської фракції таки дозволили розповісти про впровадження ринку землі, Гетьманцев наразився на обструкцію з боку інших гостей. Найбільш активно ініціативу критикувала колишня заступниця голови АП Януковича, ексчленкиня Венеційської комісії Марина Ставнійчук. На знак повної згоди з тезами гості Євген Червоненко, залишаючи етер, навіть поцілував спікерку у щоку.

Дивно виглядало телефонне долучення до обговорення ринку землі депутатки від «Слуги народу» Марини Бардіної. Навіщо коментувати аграрне питання запросили заступницю голови Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, залишилося незрозумілим. Та й сама Бардіна оперувала «загальнопартійними» тезами про підтримку українських фермерів, дешеві кредити тощо, не сказавши по темі нічого нового.

«Голосуючи за Зеленського, ніхто не голосував за ринок землі», — безпідставно ствердив народний депутат Павленко.

«Пульс» повернувся до старого хронометражу (4,5 години). Хоча як сольна, так і гуртова частини програми залишаються малозмістовними. Адже коментувати ту чи іншу тему надалі запрошують не фахівців, а звичний глядачеві каналу пул «експертів широкого профілю».

25 вересня, «Український формат», NewsOne

На передмову цього вечора завітав народний депутат від «ОПЗЖ» Нестор Шуфрич. Очільнику парламентського Комітету з питань свободи слова випало говорити на «профільну» тему в контексті «наступу» Нацради з питань телебачення та радіомовлення на «112» та NewsOne.

«Власть посягает на право знать правду», — не стримувався у висловах соратник Медведчука. У цей час ведучий Василь Голованов озвучив у студії заяву РНБО про брак доказів для санкцій проти каналу «112», а також анонсував засідання Нацради (на якому «112 Україна» ліцензії таки не продовжили). Ведучий також сказав, що з цього приводу звернувся… до Посольства США.

Підсилити загальне глядацьке враження «утисків» каналів Віктора Медведчука автори проєкту вирішили за допомогою відверто маніпулятивного опитування. У глядачів запитали, чи підтримують вони «намагання влади закрити незалежні канали “112” та NewsOne»? Під владою, за уточненням Василя Голованова, автори програми мали на увазі представників попереднього керівництва держави, які й досі входять до складу Нацради. Наприкінці етеру голоси кількадесяти тисяч глядачів розподілилися у пропорції 2 % «за» та 98 % — «проти».

Зачепили в передмові й економічну ситуацію в Україні. На думку Нестора Шуфрича, дербюджет-2020 — «бюджет не слуг, а господ народа».

У гуртовій частині до студії завітали політкоментатори Володимир Цибулько, Руслан Бортник, Вадим Карасьов, громадський діяч Дмитро Співак, народні депутати Сергій Власенко та Іван Крулько (фракція ВО «Батьківщина»); Марина Бардіна, Галина Янченко, Денис Монастирський, Василь Мокан («Слуга народу»); Олег Волошин, Нестор Шуфрич (залишився після передмови), Олександр Качний, Олександр Колтунович («Опозиційна платформа — За життя»); радник Міністра охорони здоров’я Дмитро Раімов, журналістки інтернет-видання «Страна.UA» Олеся Медведєва та Анастасія Товт, журналіст Юрій Молчанов, голова Київської ОДА Михайло Бно-Айріян. Загалом 15 чоловіків і чотири жінки.

Зайшлося про зустріч Трампа із Зеленським. Емоційний виступ президента України, що передував зустрічі, гості студії здебільшого хвалили. «Было не стыдно за президента», — сказав, зокрема, Дмитро Співак. Потому розмова у студії перейшла до обговорення телефонного спілкування Трампа та Зеленського влітку 2019-го, яке нині ставить під загрозу перебування президента США на займаній посаді.

— Кто же слил информацию про «давление» Трампа на Зеленского? — допитувалася у присутніх «слуг народу» журналістка та блогерка Олеся Медведєва.

Право коментувати ситуацію мають її учасники, — у фірмовому стилі політсили відповіла Марина Бардіна.

Пройшлися гості «Українського формату» і по фразі Зеленського про «свого генпрокурора», сказаній під час телефонної розмови. «Фраза не очень этичная, зато честная», — виправдовував главу держави Нестор Шуфрич.

Потім увага перемкнулася на Дмитра Раімова, який саме зайшов до студії. У нього цікавилися про скандал, що днями спалахнув у Міністерстві охорони здоров’я. «Это — единственное министерство, где, придя на работу, мы увидели пустые кабинеты и пустые полки», — розповів Раімов про саботаж, який начебто вчинили в міністерстві представники команди Супрун. За його словами, скандальний лист прем’єру «старі» співробітники МОЗ написали з метою зірвати внутрішній аудит, запланований новим керівництвом.

Потому розмова повернулася до подій у США, де саме розпочиналася зустріч двох президентів. «Происходит легитимизация Зеленского в глазах 8-процентной части населения», — говорив Юрій Молчанов. «США интересует только геополитика», — скептично додав народний депутат Качний.

Розмову у студії перервали, давши пряму трансляцію зустрічі, а потім включивши спілкування Зеленського із пресою. «Американську» тему в студії розбавила журналістка «Страни» Анастасія Товт, поцікавившись у присутніх представників «Слуги народу» причинами призначення Антона Геращенка заступником міністра Авакова. «Міністр має право призначити людей, з якими йому комфортно буде працювати», — відповів народний депутат Василь Мокан.

26 вересня, «Право на владу», «1+1»

До студії цього разу прийшли народні депутати Ірина Верещук та Святослав Юраш (фракція «Слуги народу»), Валентин Наливайченко («Батьківщина»), Ярослав Юрчишин («Голос»), президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер, експерт із питань міжнародної політики Ілія Куса, міністр закордонних справ України 2014–2019 років Павло Клімкін, лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький, експредставник України в Мінську Роман Безсмертний. Загалом 8 чоловіків та одна жінка.

Обговорювали телефонну розмову Зеленського і Трампа. «В історії США Україна буде пов’язана з Чорнобилем, Майданом та імпічментом», — давав власну оцінку подіям ексміністр закордонних справ Павло Клімкін.

«Україна зникла з радарів НАТО та Ради Європи», — додавав драматизму Роман Безсмертний.

Промови спікерів у студії ведучі переривали спочатку заголовками американської преси щодо взаємин США та України, а потому, коли до мікрофона вийшов Павло Клімкін, глядачам показали деталі мінських угод, вимог України щодо конфлікту на Донбасі і зміст так званої «формули Штайнмаєра».

Ми не маємо розділяти питання Донбасу і Криму, — радив чинній владі Павло Клімкін.

— Чому ж тоді цього (вимог щодо Криму. — Авт.) не було у Мінську? — цікавилася ведуча. Міністр знітився й намагався виправдатися: «За анексію Криму до Росії застосували санкції». На що Наталія Мосейчук зауважила, що санкції запроваджували інші держави, а не Україна (що не зовсім правда).

«На біса вам формула Штайнмаєра?» — критикував владу Безсмертний, наголошуючи, що Україна досі не має плану реінтеграції окупованих територій.

Посеред етеру на студійний екран вивели фрагмент пропагандистської програми «60 минут» на каналі «Россия-24». Показана частина стосувалася промови Зеленського в ООН, а ведучі та гості засуджували українського президента за демонстрацію кулі та звинувачення на адресу Росії.

«Що далі дивишся оце, то більше любиш Україну», — іронізувала Наталя Мосейчук. Натомість депутатка від «Слуги народу» Ірина Верещук сказала, що емоційний виступ Володимира Зеленського був доречним, адже «апелюємо до емоцій, поки раціо мовчить».

«Попередників» Верещук звинуватила у відсутності стратегії повернення окупованих територій. Натомість президент Зеленський, за словами депутатки, перебуває у «глибокому перемовному процесі». Деталей тих перемов політикиня очікувано не розкрила.

Ще активніше Ірина Верещук критикувала колишню владу, коментуючи заяву Єврокомісії про 15 мільярдів євро, які Євросоюз начебто виділив Україні, починаючи з 2014 року. За словами представниці «Слуги народу», кошти бралися під чимало програм, які так і не були втілені попередньою владою. Тож про фактичне їх освоєння має розповісти масштабний аудит.

Експерт-міжнародник Ілія Куса, у свою чергу, радив Україні «розібратися в собі та визначитися із власним місцем у світі». Також він закликав не висміювати те, що показують на російських телеканалах, а ретельно вивчати контент ворога. (Що, до слова, регулярно роблять експерти «Детектор медіа». — Авт.)

На завершення Наталя Мосейчук анонсувала масштабний проєкт про долі мешканців Кримського півострова, який планує створити «1+1». Щоправда, деталей ведуча не розкривала.

27 вересня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

У студії зібралися міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, його заступник Тарас Висоцький, співголова фракції «Європейської солідарності» Артур Герасимов, лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський («Слуга народу»), власник групи аграрних компаній Роман Лещенко, голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун, директор агропідприємства Сергій Іващук, професор кафедри земельного та аграрного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Анатолій Мірошниченко, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Стрижак. Відеозв’язком до розмови долучився президент Грузії 2004-2013 років та ексочільник Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі. Загалом 12 чоловіків та одна жінка.

60 % запрошених до студії гостей участь у «Свободі слова» брали вдруге за тиждень. Адже були в етері майже однойменного проєкту на ICTV.

Старт програми видався надто уповільненим: схвильованим голосом Савік Шустер презентував вибірку глядачів у студії. Потім на підтвердження власних слів про те, що аудиторія презентує всю Україну, ведучий по черзі просив піднятися та представитися окремих глядачів.

При цьому Шустер ставив людям питання на кшталт «как жизнь?», що загалом виглядало, як спроба чимось «забити» початок етеру.

Почали з обговорення телефонної розмови Володимира Зеленського та Дональда Трампа. Юлія Тимошенко закликала «підтримати президента, бо йому дуже важко». Також вона хвалила Зеленського за те, що у прийдешніх виборах у США не став на бік жодного з кандидатів.

Вихваляв українського лідера й Саакашвілі, якого включили відеозв’язком. На його думку, «Зеленский популярен благодаря своей искренности… не надо ждать от него лицемерия». А от дісталося від грузинського українця команді Петра Порошенка — за те, що той свого часу відкрито підтримував у президентських перегонах Гілларі Клінтон.

«Жодного втручання України у вибори у США не було», — запевняв співголова фракції ЄС Артур Герасимов, додавши, що Україна, мовляв, втрачає підтримку ЄС та США після «жахливих помилок» Зеленського.

Ви критикуєте Зеленського за слова про «свого генпрокурора». А наскільки «своєю людиною» був для Порошенка Юрій Луценко? — запитувала в Герасимова Юлія Тимошенко.

Він був незалежним генеральним прокурором, — відповів Артур Герасимов, наразившись на саркастичний погляд лідерки «Батьківщини».

Коли слово взяв Михеїл Саакашвілі, він почав винуватити владу Порошенка у здачі інтересів України. За словами політичного діяча, навіть із одеського ринку «7 кілометр» у часи, коли Саакашвілі очолював облдержадміністрацію, регулярно йшли гроші на підтримку терористів на Донбасі, і про цю схему начебто знав особисто Порошенко.

Суперечка опонентів невдовзі переросла у відверту сварку. «В отличие от вашей власти, я сопротивлялся. А вы сдали территорию, вы продавали оружие врагам Украины», — не добирав слів Саакашвілі, коментуючи дії попередньої української влади щодо агресії РФ. У відповідь Герасимов завів затерту до дірок платівку про те, що «у всьому винна Росія», а опонент, мовляв, грає в інтересах Кремля.

Далі у програмі, як і в першому її випуску, з’явився такий собі рятівний кіт: Михеїл Саакашвілі взяв на руки домашнього улюбленця й помахав його лапкою, чим викликав усмішки на обличчях гостей та ведучого.

Друга конфліктна лінія випуску — Тимофій Милованов проти фермерів. До присутніх у студії аграріїв відеозв’язком долучили й гурт сільськогосподарських підприємців із Черкащини. Тимофій Милованов, розповідаючи про ринок сільськогосподарських земель, наполягав, що цей крок є елементом боротьби з бідністю українців. «Хочемо побудувати козацько-куркульську республіку», — жартував урядовець.

Промова Милованова через купу зайвих прикладів та побіжний конфлікт із присутнім у студії аграрієм Сергієм Іващуком розтяглася на кількадесят хвилин. Ведучий жодного разу не змушував гостя прискоритися чи більше говорити по суті. Докази доцільності відкриття ринку землі від урядовця на аграріїв, які його слухали, враження не справили. Череду взаємних звинувачень увінчав виступ літньої мешканки Умані, яка звинуватила чинну владу в усіх промахах можновладців за роки незалежності.

Вочевидь не готовий до публічної обструкції, Тимофій Милованов помітно занервував та навіть перейшов на російську. «Я привел с собой трех пайщиков (які підтримують ринок землі. — Авт.), но их выгнала охрана», — сказав міністр.

Градус напруги у студії підвищився й тоді, коли, намагаючись перекричати знервованого міністра, до одного з головних мікрофонів вийшов голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун і назвав законопроєкт про ринок землі нікчемним. Тривалий час поважні чоловіки біля центральних мікрофонів банально сварилися. Глядачі, розуміючи, що кінця протистоянню не видно, почали знімати дискусію на мобільні телефони.

Та найдивнішою була реакція Савіка Шустера. Ведучий кілька хвилин мовчки спостерігав за тим, як міністр і громадський діяч мало не почали чубитися. При цьому жодних зауважень чи навіть спроб втрутитися в суперечку Шустер не зробив.

Третьою конфліктною лінією (яка за напруженістю, щоправда, поступалася попереднім) стала суперечка між заступником Милованова Тарасом Висоцьким та Юлією Тимошенко.

Перед промовою Тимошенко автори проєкту дали в етер пряму мову бабусі, яка виступає за ринок землі, бо має нагоду продати угіддя, які не в змозі обробляти, а на отримані кошти нарешті зайнятися лікуванням онука — ветерана війни на Донбасі.

Та Тимошенко була непохитна у критиці. Щоправда, розпочала промову з меду у вуха ведучого: «Дякую, Савіку, що ви повернулися в Україну. Це — заслуга нової команди».

Далі вона говорила про «еталонні українські чорноземи» і про те, що землю викуплять агрохолдинги, яким «прості люди не потрібні». А на десерт — про те, що «Батьківщина» — «єдина політсила, яка захищає українську землю».

Розбираючи запропонований президентською фракцією законопроект, Тимошенко зманіпулювала, критикуючи одну зі статей документу, де йдеться, що власниками землі можуть стати українські громадяни. На думку Тимошенко, там має бути уточнення «громадяни, які мають тільки український паспорт». Хоча подвійне громадянство в нашій державі офіційно заборонене.

Цей випуск «Свободи слова Савіка Шустера» здивував тим, що окремі гості мали необмежений час для виступів, тоді як інші запрошені мало не весь тригодинний етер мовчали, не маючи змоги вийти до центрального мікрофона. Та найслабшою ланкою проєкту виглядає сам Шустер, який зовсім не модерує дискусії та не спрямовує словесні потоки гостей у конструктивне русло. Через що навіть важливі тези, озвучені гостями, тонуть у багатоголоссі взаємних звинувачень та самопіару спікерів.

27 вересня, «Ехо України», Прямий канал

Гостями проєкту стали нардепи Ахтем Чийгоз («Європейська солідарність»), Сергій Нагорняк («Слуга народу»), народні депутати 8-го скликання Ігор Лапін («Народний фронт»), Андрій Іллєнко («Свобода»), Олег Купрієнко (партія Ляшка), Леонід Ємець («Народний фронт»), екснародний депутат та письменник Володимир Яворівський, інвестиційний банкір та екскандидат у народні депутати Тарас Козак. Загалом 8 чоловіків.

Компанію Матвію Ганапольському склали двоє співведучих, задачею яких стало цитування найпримітніших тематичних коментарів із соцмереж.

«Як завжди, ми запрошували представників “Слуги народу” і, як завжди, вони відмовилися», — говорив Ганапольський, забувши, що у студії «Еха» не раз бували представники президентської фракції. Щоправда, ведучий, почувши підказку режисера, майже одразу виправився: до студії, мовляв, саме прямує народний депутат Сергій Нагорняк.

Почали з обговорення заяви про звільнення, яку написав секретар РНБО Олександр Данилюк.

— Думаю, причина — Богдан, — поділився припущенням письменник Яворівський.

Головною темою випуску стала телефонна розмова між Дональдом Трампом та Володимиром Зеленським, яку цього тижня обговорювали всі. Згодом дійшли до особистої зустрічі лідерів двох держав на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

Відстоювати честь чинного українського президента взявся колишній ляшківець Олег Купрієнко. На його думку, «Україна в дипломатичному плані виграла», а ми «маємо налаштовувати відносини не з президентами, а з державою США». З такими тезами очікувано не погодився член фракції «Євросолідарності» Ахтем Чийгоз. Риторика якого, мов під копірку, збігалася з висловами однопартійців в інших етерах. Чийгоз на всі лади нахвалював дипломатичний хист Порошенка. Тоді як Зеленський, на думку гостя, «не сдал экзамен как президент».

На це відреагував екснародний депутат Володимир Яворівський, закликаючи Чийгоза утриматися від огульної критики всіх без винятку дій Зеленського.

— Промова Зеленського (з кулею. — Авт.) розірвала шаблони, — коментував ситуацію народний депутат 8-го скликання Андрій Іллєнко.

— Порошенко привозив російські паспорти й уламки автобуса. Чи й не розрив! — не зміг стриматися ведучий.

Далі Ганапольський попрохав народного депутата 8-го скликання Леоніда Ємця асистувати йому, щоб удвох розіграти сценку «Діалог Трампа та Зеленського на особистій зустрічі». На думку ведучого, досвідчений президент США навряд чи ставиться до українського лідера серйозно.

«Где этот, который членом на рояле играл? А, он сейчас президент», — вигадував Ганапольський цитати Трампа. Дісталося від ведучого й самому американському лідеру, якого той назвав «хворим». «Я б на колінах перед ним (Трампом. — Авт.) стояв», — ділився думкою Ганапольський, коментуючи, що робив би на місці Зеленського. Додавши, що бачить позитив хоча б у тому, що наш лідер «не всрався» на особистій зустрічі.

Співведучі проєкту в цей час згадали слова Зеленського про те, що літак Дональда Трампа, швидше за все, кращий, ніж у нього. Виявилося, що повітряне судно американського лідера значно старіше, ніж в українського президента. Цю інформацію співведуча підсумувала словами, що українцям не варто почуватися меншовартісними в будь-якій ситуації.

Найактивнішими критиками дій українського президента цього вечора були екснародний депутат від «Народного фронту» Ігор Лапін та чинний депутат від фракції Порошенка Ахтем Чийгоз. Перший назвав результати нью-йоркської зустрічі «тотальним провалом», а другий після порції критики влади сказав, що кримськотатарський народ «кричит президенту о возобновлении диалога».

Володимир Яворівський, у свою чергу, згадав про стильне вбрання першої леді України на зустрічах у США, порадивши шукати позитивне навіть у дрібницях.

— Не давайте Зеленському порад. Вони йому до дупи, — не втримався від лайки ведучий.

— Вам видніше, — парирував письменник.

Останньою темою випуску став вплив на ситуацію в Україні олігарха Ігоря Коломойського.

«У 2014 році він робив багато позитивних речей», — захищав Коломойського Володимир Яворівський. Тоді як представник фракції «Слуги народу» Сергій Нагорняк сказав, що ми «самі собі нав’язуємо думку про важливість Коломойського».

Глядачів Прямого каналу в цей час запитали, яку роль Коломойський відіграв у житті нашої держави. За підсумками опитування, 95 % респондентів відповіли: негативну. Токшоу Ганапольского знову скотилося до майже маніакального піару Порошенка за активного сприяння цьому та особистої участі ведучого.

27 вересня, «Народ проти», ZIK

До студії ZIK прийшли телеведучий Максим Назаров, юристка Анна Маляр, громадський діяч Пітер Залмаєв, народні депутати й депутатки Михайло Цимбалюк та Сергій Власенко («Батьківщина»), Тарас Батенко (група «За майбутнє»), Василь Мокан, Марина Бардіна, Павло Фролов («Слуга народу»), Григорій Мамка («ОПЗЖ»), ексміністр економіки Віктор Суслов, журналісти Роман Реведжук, Сергій Щербина та Сергій Лямець, ексміністр закордонних справ часів Кучми та Януковича Костянтин Грищенко та ексголова Харківської ОДА Михайло Добкін. Відеозв’язком долучався народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубинський. Резонери — народний депутат Максим Бужанський («Слуга народу») та Юрій Михальчишин, який до ВРУ цього разу не пройшов. Загалом 15 чоловіків та дві жінки.

Випуск «Народу проти» цього разу тривав 5 годин замість 2,5, як раніше. Теми випуску звучали так: «Візит до США! Чому Україна знову стала приводом для грандіозного скандалу за океаном?», «Коломойський проти Гонтарєвої. Чим закінчиться історія із Приватбанком?», «Продавати або не продавати? що буде із землею в Україні?», «НАБУ, ДБР, Нацполіція. Що зміниться у боротьбі зі злочинністю найближчим часом?»

27 вересня, «Протистояння», NewsOne

Дискутували телеведучий Андрій Пальчевський, політкоментатори Борис Тізенгаузен, Олександра Решмедилова, Денис Гороховський, Валентин Гладких, Тарас Загородний, Валерій Димов, Юлія Пілецька, народні депутати й депутатки Наталя Королевська, Олександр Колтунович, Юрій Павленко (фракція «Опозиційна платформа — За життя»), Альона Шкрум, Вадим Івченко («Батьківщина»), Галина Янченко, Галина Третьякова, Роксолана Підласа («Слуга народу»), генпродюсер телеканалу «112» Артем Марчевський, екснародний депутат від партії Ляшка Дмитро Лінько. Загалом 11 чоловіків та 7 жінок.

Говорили про зустріч Володимира Зеленського й Дональда Трампа, «тиск» на «112» та NewsOne, а також про те, як вижити на мінімальну пенсію.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1878
Читайте також
28.10.2019 10:30
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
4 043
07.10.2019 14:26
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
2 820
17.09.2019 19:56
Ярослав Зубченко
для «Детектора медіа»
3 273
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду