«Тертя — нормальний процес». Огляд токшоу за 5–9 серпня 2019 року

«Тертя — нормальний процес». Огляд токшоу за 5–9 серпня 2019 року

11 Серпня 2019
1715
11 Серпня 2019
11:09

«Тертя — нормальний процес». Огляд токшоу за 5–9 серпня 2019 року

1715
Конфлікт між «Слугами народу», україномовний Разумков та критика для Венедиктова.
«Тертя — нормальний процес». Огляд токшоу за 5–9 серпня 2019 року
«Тертя — нормальний процес». Огляд токшоу за 5–9 серпня 2019 року

На тижні з 5 по 9 серпня більшість команд популярних українських токшоу все ще перебувала на канікулах. Тоді як найвідданішими глядачу залишилися «Пульс» на «112» та «Ехо України» на Прямому.

6 серпня. «Пульс», «112 Україна»

Гостем студії у вступній частині був лідер «Слуги народу», потенційний голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Говорив політик українською. На запитання, чи будуть послуговуватися нею інші члени фракції, Разумков сказав, що «народні депутати мають використовувати державну мову». Отже, власну обіцянку потенційний спікер таки почав виконувати. На думку Дмитра Разумкова, в Україні має бути ухвалений закон про опозицію. Що ж до стимулювання депутатів до плідної роботи, то гість виступає за впровадження сенсорної кнопки для голосування, а кнопкодавів у «Слузі народу» планують карати штрафами у 50–80 тисяч гривень. Протистояти фальсифікації голосувань у Раді має й система «Великий брат», яка має стежити за «аномаліями» під час голосування.

— Чи не буде це проявом тоталітаризму? — цікавилися в гостя ведучі.

— Тоталітаризму не буде, але буде контроль, — відповів Разумков.

Як і на інших ефірах, у студії «Пульсу» Дмитро Разумков не назвав кандидатів на прем’єрство, а також не розповів, які законопроекти фракція внесе на розгляд першими. Навчання ж новообраних депутатів від «Слуги народу» у Трускавці, за словами лідера політсили, оплатила партія. А от у яку суму став цей курс, українці дізнаються, коли партія подасть звіт до НАЗК.

У гуртовій частині взяли участь народні депутати 8-го скликання Сергій Соболєв («Батьківщина»), Олексій Мушак (Блок Петра Порошенка), політкоментатори Олексій Якубін, лояльний до Віктора Медведчука та його політсили, й Ростислав Балабан, колишній політик Віталій Журавський, новообраний народний депутат від «Слуги народу» Данило Гетьманцев, експерт із питань енергетики Валентин Землянський, політкоментатори Сергій Годний, Олександр Кочетков, Олександра Решмедилова й Віктор Прошкін, голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко. Відеозв’язком долучався потенційний очільник фракції «Слуги народу» Давід Арахамія. Разом 13 чоловіків та одна жінка.

У студії продовжили обговорювати майбутнє співвідношення сил у парламенті. До ефіру відеозв’язком долучився Давид Арахамія. Він, зокрема, згадав про систему «Великий брат». За словами політика, за «чистотою» голосувань стежитимуть нейромережі, а втілить проект некомерційна організація, що працює на грантові кошти.

Арахамія, на відміну від Разумкова, був конкретнішим щодо постаті майбутнього прем’єра. Зокрема, підтвердив раніше оприлюднені дані про те, що на пост претендують Андрій Коболєв, Юрій Вітренко, Олексій Гончарук та Владислав Рашкован. Крім того, за словами Арахамії, до списку ввійшов і радник президента Олег Устенко.

Згадали і про прихильність Арахамії до п’ятого президента України Петра Порошенка. «У першому турі… я вважав, що до другого пройдуть Тимошенко та Порошенко. Тож підтримав останнього», — сказав Давид Арахамія.

Окремий блок «Пульсу» присвятили конфлікту всередині фракції «Слуга народу» між Давидом Арахамією та блогером Олександром Дубинським. «Дубинський — не командний гравець… Це блогер, якому потрібні лайки», — поділився власним баченням потенційний очільник фракції.

Надалі відбивати нападки гостей узявся новообраний депутат від «Слуги народу» Данило Гетьманцев. Коментуючи суперечки Арахамії та Дубинського, політик сказав, що «тертя — нормальний процес». За його словами, зрештою «суспільство здивується від рівня наших депутатів». Також Гетьманцев наголосив, що «Слуга народу» за жодних умов не створить коаліцію із «Європейською солідарністю» та «Опозиційної платформою — За життя».

Загалом ефір запам’ятався відсутністю у студії представників «Опозиційної платформи — За життя» (якщо не рахувати лояльного до політсили Олексія Якубіна) та нижчим, ніж під час передвиборних перегонів, градусом напруги. Раніше представники «ОПЗЖ» бували на всіх ефірах політичних токшоу телеканалів Медведчука.

Втім, як і в попередніх випусках, більшість присутніх критикувала команду «Слуги народу» та активно радила політикам, що і як робити в парламенті нового скликання. Зокрема і щодо об’єднання мегафракції з іншими політсилами. «Всех отбреете — голышом останетесь», — резюмувала політкоментаторка Олександра Решмедилова.

9 серпня, «Ехо України», Прямий канал

До студії Прямого цього разу прийшли міністерка у справах ветеранів Ірина Фріз, народні депутати 8-го скликання: позафракційні Борислав Береза та Андрій Іллєнко, а також обрані за списком партії «Самопоміч» Остап Єднак та Віктор Кривенко, народний депутат 7-го скликання Андрій Сенченко (тоді — «Батьківщина»), новообраний за списками «Європейської солідарності» парламентар Сергій Таран (вкотре підписаний «політологом»), блогери Андрій Луганський та Антон Швець, політкоментаторка Олександра Решмедилова. Разом 8 чоловіків та 2 жінки.

Матвія Ганапольського замінила керівниця Прямого Світлана Орловська. Вона вела ефір значно менш експресивно, ніж колега, та вкрай рідко вдавалася до звичних Ганапольському пересмикувань та звинувачень.

Спершу обговорили майбутні кадрові призначення та розподіл посад у новому парламенті. Цього разу гострої критики в бік президента та його партії майже не було. Різко висловився лише лояльний до Петра Порошенка блогер Антон Швець, переконуючи присутніх, що у Верховну Раду зайшли непрофесіонали і їхня робота зведеться до «обычного решалова».

Потому зайшлося про «обмеження свободи слова», яке може статися за нової влади. Побіжно дісталося й каналам Віктора Медведчука, й «1+1» Ігоря Коломойського.

Щодо першого висловився народний депутат 8-го скликання Борислав Береза. На його думку, «13 % у Медведчука (“ОПЗЖ”. — Авт.) — результат роботи тих каналів». Тоді як міністерка у справах ветеранів Ірина Фріз критикувала сюжет «ТСН» щодо калюж, які утворилися в окопах українських воїнів на передовій, назвавши матеріал «деморалізаторським».

Далі почали критикувати головреда «Эха Москвы» Олексія Венедиктова в контексті його нещодавнього візиту до Києва, під час якого медійник оголосив про плани створити в Україні представництво радіостанції. Такі дії редактора російського ЗМІ більшість присутніх рішуче засудила як спробу організувати на території України черговий рупор Кремля.

На думку блогера Швеця, на візит Венедиктова не було «никакой реакции со стороны команды Зеленского». Якою вона мала бути, враховуючи, що головред «Эха Москвы» не перебуває в українських списках персон нон ґрата, гість не уточнював. Пізніше той же Швець висловлював думку, що, крім заборони створення представництва російського ЗМІ в Україні, «неплохо было бы закрыть его и там (у Росії. — Авт.)». Адже псевдоліберальні журналісти, вважає блогер, «зацементировали в России путинский режим».

При цьому й гості, й ведуча не бажали згадувати, що саме на «Эхе Москвы» тривалий час працює ведучий «Еха України» Матвій Ганапольський. Коли про це нарешті згадав народний депутат 8-го скликання Віктор Кривенко, відбиваючи нападки на адресу Венедиктова, ведуча стала поводитись як зазвичай поводиться сам Ганапольський у студії Прямого: перебивала спікера та закликала «не заплутувати глядачів».

Згадали під час програми і про чорні списки, що начебто існують на провідних українських каналах. Поки народний депутат від ЄС Таран і політкоментаторка Решмедилова сперечалися, чи є такий на Прямому, Світлана Орловська раптом сказала: «Мій персональний стоп-лист — я не хочу бачити тут Віктора Медведчука». Причин вона не озвучила.

Загалом більшість гостей виступила за санкції відносно каналів Віктора Медведчука та інших подібних за проросійську риторику та поширення фейків. Тоді як завсідниця тих самих каналів Олександра Решмедилова закликала глядачів думати самим, а не перекладати цю функцію на ЗМІ.

Згадали в ефірі і про заяву Андрія Богдана, яку поширював заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Останній блок «Еха України» присвятили нещодавньому звітуванню керівників САП та НАБУ про виконану роботу, відзначивши, що досі немає звіту представників ДБР.

«Чи є заяви Андрія Портнова (ексзаступник голови адміністрації президента часів Януковича. — Авт.) вказівкою для ДБР?» — цікавилася ведуча, натякаючи на розслідування, в яких як свідок проходить експрезидент Порошенко. Сам Портнов називав кримінальні провадження й обшуки своїм «привітом» Порошенку.

А на десерт обговорили нещодавнє інтерв’ю Ігоря Коломойського російському РБК. Гості студії очікувано ганили олігарха за спілкування з російським виданням та позицію щодо війни на Донбасі, яку бізнесмен і далі зве «громадянським конфліктом». На завершення народний депутат 8-го скликання Андрій Іллєнко зазначив, що попри одноосібну більшість партії «Слуга народу», у новому парламенті «не буде моно, бо Ігор Коломойський зробить стерео».

Загалом, ефір «Еха України» у поствиборний період відрізнявся значно нижчим градусом напруги, ніж це було напередодні виборів. Відтак із уст ведучої та гостей майже не було чутно відвертих маніпуляцій чи, наприклад, вихвалянь Петра Порошенка, яких було чимало за часів виборчої кампанії.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1715
Читайте також
17.09.2019 19:56
Ярослав Зубченко
для «Детектора медіа»
3 273
22.07.2019 10:30
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
2 345
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду